Ostin tänään torilta kotitekoisia munkkirinkeleitä (propsit siitä että helteellä olivat paistaneet), mutta... äly kun ne oli rasvasia. Mitä leipuri silloin tekee väärin, jolloin munkkirinkelistä tulee yltiörasvainen? En ole itse niin hyvä leipuri, että alkaisin edes arvuuttelemaan syytä... Onko paistettu öljyssä liian kauan, ei ole valutettu tarpeeksi, taikina on jotenkin "vääränlaista" vai mikä voi olla syy?
Ylirasvainen munkkirinkeli?!
10
193
Vastaukset
- Paistaja
Liian alhainen paistoöljyn lämpötila.
- fhkafhksdhfkhk
Kiitos vastauksesta! Halusin tietää syyn, jotta opin lisää enkä itse tekisi samaa virhettä :)
Ap.
- näinonnistuu
Samaa mieltä kun Paistaja, sen paistoöljyn on oltava riittävän kuumaa ja munkit kohotettu kunnolla. Useempaankin jääkiekko-otteluun näitä paistellut
- okjljflsjldflj
Joo, siinä on kyllä järkeä tuossa tarpeeksi lämpimässä paistoöljyssä. Kun öljy riittävän kuumaa, niin se luultavasti "sinetöi" rinkelin pinnan kiinni, jotta sisälle ei imeydy ihan niin paljon öljyä kuin niissä torilta ostetuissa oli... Mutta miten tuo sinun "kohotettu kunnolla" vaikuttaa rasvan imeytymiseen?
Ap. - näinonnistuu
Jos se munkki ei ole kohonnut,eli siinä ei ole tarpeeksi ilmaa se putoaa kattilan pohjaan. Vaikka rasva olisi kuumaakin. Kohonnout munkki "kelluu" kuumassa rasvassa ja kypsyy minuutissa.
Kohottamaton imee rasvaa pintaan ja on sisältä raaka. - djlfdsjlsdjlfdj
Ok, nyt ymmärrän. Kiitos *peukuttaa*
Ap.
- Katiaitalia75
Ahh olen ajateltu aina sama ja nyt löysin vastaus.Monet tekee väärin munkki taikina käyttämällä pullataikina missä voi määrä on lian korkea,ei tarvi niin paljon rasva sadaksen kunnon munki.Silloin pitäis vähentää ja paljon.Toki muutkin asia vaikutta kuten jo joku sanoi eli lian kylmä paistoöljyä. Kokeilin itse suomalaiset ohjee ja aina he käyttävät pullataikina, mä on italiasta kotoisin ja teen italian ohjella eika tu rasvanen mutta silloin kuin tein suomalaiselle ohjella tule rasvapommi. Suurin osa torille ostettu on ihan paska...sorry vaan mutta mielestani ei ne kannata myydä jos ei osaa :/k
- kljflkajflfjdls
Mielenkiintoista. Voitko kertoa meille tuon italialaisen munkin ohjeen? Onko se saman tyylinen kuin espanjalaisissa churroissa vai eroaako jotenkin?
- ensivappuna
Italialaiset Zeppolet eli munkit:
"Erilaisia zeppole-reseptejä on paljon: monissa taikina on tehty tuulihattuohjeella, toiset taas muistuttavat pullataikinaa. Joskus ricottajuusto lisätään jo taikinaan eikä valmiita leivonnaisia täytetä lainkaan. Useimmiten zeppoleen kuitenkin kuuluu täyte, ja se voi olla maustetun ricottan sijasta myös vaniljakreemi, hillo tai hyytelö.
Yksi yhdistelmä on tämä: rapeiksi uppopaistettuja pikkupalloja hyvää pullataikinaa, täytteenä vanilja-sitruunaricottaa ja päällä kunnon tupsaus tomusokeria.
Zeppole-munkit
noin 30 kpl
Taikina:
2 ½ dl maitoa
1 ps kuivahiivaa
1 muna
1 dl sokeria
1 tl jauhettua kardemummaa
½ tl suolaa
7 ½–8 dl vehnäjauhoja
100 g huoneenlämpöistä voita
Täyte:
250 g ricottajuustoa
1 vaniljatanko
1 sitruunan kuori
½ dl sokeria
Lisäksi:
rypsiöljyä uppopaistamiseen
tomusokeria viimeistelyyn
Tee ensin munkkitaikina. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi (42 C). Sekoita siihen kuivahiiva, muna, sokeri, kardemumma ja suola.
Lisää jauhot vähitellen koko ajan vaivaten, jotta taikinasta tulee kimmoisaa ja hyvä sitko muodostuu. Lisää myös huoneenlämpöinen voi taikinaan.
Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä noin 45 minuuttia.
Tee sillä välin ricottatäyte. Lusikoi ricotta kulhoon.
Halkaise vaniljatanko ja vedä sisus veitsellä työlaudalle. Lisää vaniljansiementen päälle vähän sokeria ja hiero seosta veitsellä, jotta vaniljansiemenet jakautuvat sokeriin tasaisesti. Lisää ricottaan.
Pese ja kuivaa huolellisesti sitruuna. Raasta sen keltainen kuori ohuelti hienolla terällä. Sekoita ricottan joukkoon. Mausta seos lopulla sokerilla.
Ota munkkitaikina työlaudalle. Pyörittele siitä pieniä, suunnilleen lihapullan kokoisia pallukoita. Jätä kohoamaan noin 10 minuutiksi.
Kuumenna runsaasti rypsiöljyä pienehkössä paksupohjaisessa kattilassa, kunnes öljy on 175–180-asteista. Käytä lämmön mittaamiseen esim. digitaalista lihalämpömittaria. Varaa kattilan viereen kansi mahdollisen rasvapalon varalta. Älä kytke liesituuletinta päälle.
Laske varovasti muutama taikinapallo kerrallaan kuumaan rasvaan. Anna pallojen paistua molemmin puolin kauniin värisiksi. Malta paistaa munkkeja sopivan kuumassa öljyssä tarpeeksi kauan, sillä muuten ne jäävät helposti sisältä raaoiksi.
Nouki reikäkauhalla talouspaperilla vuoratulle lautaselle tai tarjottimelle ja valuta hetki. Anna jäähtyä.
Tee jäähtyneiden munkkien sivuun viilto ja lusikoi täytteeksi hieman ricottaseosta. Siivilöi munkkien pintaan runsaasti tomusokeria." Hesari 28.4.2015
Espanjalaiset Churrot:
"Churrot
noin 20 kpl
2½ dl vettä
100 g voita
¼ tl suolaa
2½ dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
Uppopaistamiseen:
rypsiöljyä
Pinnalle:
kaneli-sokeriseosta
Tarjoiluun:
150 g maitosuklaata (tai tummempaa suklaata, maun mukaan)
1½ dl kuohukermaa
Mittaa vesi, voi ja suola kattilaan ja kiehauta. Sekoittele, kunnes voi on sulanut. Lisää jauhot ja vatkaa voimakkaasti, kunnes taikina irtoaa kattilan reunoista ja siitä muodostuu "pallo". Nosta kattila levyltä. Anna hetki jäähtyä.
Vatkaa munat kevyeksi vaahdoksi ja lisää vaahto ohuena nauhana taikinan joukkoon samalla sähkövatkaimella vatkaten.
Laita taikina pursotuspussiin tai tukevaan muovipussiin, jossa on keskikokoinen tähden muotoinen tylla. Siirrä taikina pussiin. Anna hetki jäähtyä.
Kuumenna öljy uppopaistoa varten 170-180-asteiseksi isossa kattilassa. (Jos sinulla ei ole mittaria, testaa lämpö taikina- tai leipäpalalla. Öljy on tarvittavan kuumaa, kun taikinapala nousee heti pintaan ja öljy alkaa kunnolla kuplia.) Ole varovainen kun uppopaistat: liian kuuma öljy voi syttyä palamaan. Pidä kattilan kansi lähellä ja tukahduta mahdollinen palo kannella.
Pursota taikinasta öljyyn sormenpaksuisia 10–15 sentin tankoja ja paista ne molemmilta puolilta kullanruskeiksi.
Valuta tangot talouspaperin päällä ja kieritä sitten sokerin ja kanelin seoksessa.
Pilko suklaa pieniksi paloiksi kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa ja kaada suklaapalojen päälle kulhoon. Sekoita, kunnes suklaadippi on tasaista.
Tarjoa tuoreet churrot suklaadipin kanssa." Hesari 24.4.2015 - pienikysymysvain
Noissahan on yhtä paljon rasvaa kuin suomalaisessa munkissa? Jollei jopa enemmänkin... No rasvan määrä on varmaan jokaisen itse päätettävissä, ja se käyttääkö voita vai öljyä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mielessäni vieläkin T
Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän401992Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita
Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p431526Persut petti kannattajansa, totaalisesti !
Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,281438Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa
Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k61431- 191427
Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?
Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.11395Sinäkö se olit...
Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis21367Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat
Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin11300Hyvää yötä ja kauniita unia!
Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä21230Lepakot ja lepakkopönttö
Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta51217