Ylirasvainen munkkirinkeli?!

kjllljljljljjkl

Ostin tänään torilta kotitekoisia munkkirinkeleitä (propsit siitä että helteellä olivat paistaneet), mutta... äly kun ne oli rasvasia. Mitä leipuri silloin tekee väärin, jolloin munkkirinkelistä tulee yltiörasvainen? En ole itse niin hyvä leipuri, että alkaisin edes arvuuttelemaan syytä... Onko paistettu öljyssä liian kauan, ei ole valutettu tarpeeksi, taikina on jotenkin "vääränlaista" vai mikä voi olla syy?

10

193

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Paistaja

      Liian alhainen paistoöljyn lämpötila.

      • fhkafhksdhfkhk

        Kiitos vastauksesta! Halusin tietää syyn, jotta opin lisää enkä itse tekisi samaa virhettä :)

        Ap.


    • näinonnistuu

      Samaa mieltä kun Paistaja, sen paistoöljyn on oltava riittävän kuumaa ja munkit kohotettu kunnolla. Useempaankin jääkiekko-otteluun näitä paistellut

      • okjljflsjldflj

        Joo, siinä on kyllä järkeä tuossa tarpeeksi lämpimässä paistoöljyssä. Kun öljy riittävän kuumaa, niin se luultavasti "sinetöi" rinkelin pinnan kiinni, jotta sisälle ei imeydy ihan niin paljon öljyä kuin niissä torilta ostetuissa oli... Mutta miten tuo sinun "kohotettu kunnolla" vaikuttaa rasvan imeytymiseen?

        Ap.


      • näinonnistuu

        Jos se munkki ei ole kohonnut,eli siinä ei ole tarpeeksi ilmaa se putoaa kattilan pohjaan. Vaikka rasva olisi kuumaakin. Kohonnout munkki "kelluu" kuumassa rasvassa ja kypsyy minuutissa.
        Kohottamaton imee rasvaa pintaan ja on sisältä raaka.


      • djlfdsjlsdjlfdj

        Ok, nyt ymmärrän. Kiitos *peukuttaa*

        Ap.


    • Katiaitalia75

      Ahh olen ajateltu aina sama ja nyt löysin vastaus.Monet tekee väärin munkki taikina käyttämällä pullataikina missä voi määrä on lian korkea,ei tarvi niin paljon rasva sadaksen kunnon munki.Silloin pitäis vähentää ja paljon.Toki muutkin asia vaikutta kuten jo joku sanoi eli lian kylmä paistoöljyä. Kokeilin itse suomalaiset ohjee ja aina he käyttävät pullataikina, mä on italiasta kotoisin ja teen italian ohjella eika tu rasvanen mutta silloin kuin tein suomalaiselle ohjella tule rasvapommi. Suurin osa torille ostettu on ihan paska...sorry vaan mutta mielestani ei ne kannata myydä jos ei osaa :/k

      • kljflkajflfjdls

        Mielenkiintoista. Voitko kertoa meille tuon italialaisen munkin ohjeen? Onko se saman tyylinen kuin espanjalaisissa churroissa vai eroaako jotenkin?


      • ensivappuna

        Italialaiset Zeppolet eli munkit:
        "Erilaisia zeppole-reseptejä on paljon: monissa taikina on tehty tuulihattuohjeella, toiset taas muistuttavat pullataikinaa. Joskus ricottajuusto lisätään jo taikinaan eikä valmiita leivonnaisia täytetä lainkaan. Useimmiten zeppoleen kuitenkin kuuluu täyte, ja se voi olla maustetun ricottan sijasta myös vaniljakreemi, hillo tai hyytelö.
        Yksi yhdistelmä on tämä: rapeiksi uppopaistettuja pikkupalloja hyvää pullataikinaa, täytteenä vanilja-sitruunaricottaa ja päällä kunnon tupsaus tomusokeria.
        Zeppole-munkit
        noin 30 kpl

        Taikina:
        2 ½ dl maitoa
        1 ps kuivahiivaa
        1 muna
        1 dl sokeria
        1 tl jauhettua kardemummaa
        ½ tl suolaa
        7 ½–8 dl vehnäjauhoja
        100 g huoneenlämpöistä voita

        Täyte:
        250 g ricottajuustoa
        1 vaniljatanko
        1 sitruunan kuori
        ½ dl sokeria

        Lisäksi:
        rypsiöljyä uppopaistamiseen
        tomusokeria viimeistelyyn

        Tee ensin munkkitaikina. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi (42 C). Sekoita siihen kuivahiiva, muna, sokeri, kardemumma ja suola.
        Lisää jauhot vähitellen koko ajan vaivaten, jotta taikinasta tulee kimmoisaa ja hyvä sitko muodostuu. Lisää myös huoneenlämpöinen voi taikinaan.
        Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä noin 45 minuuttia.

        Tee sillä välin ricottatäyte. Lusikoi ricotta kulhoon.
        Halkaise vaniljatanko ja vedä sisus veitsellä työlaudalle. Lisää vaniljansiementen päälle vähän sokeria ja hiero seosta veitsellä, jotta vaniljansiemenet jakautuvat sokeriin tasaisesti. Lisää ricottaan.
        Pese ja kuivaa huolellisesti sitruuna. Raasta sen keltainen kuori ohuelti hienolla terällä. Sekoita ricottan joukkoon. Mausta seos lopulla sokerilla.

        Ota munkkitaikina työlaudalle. Pyörittele siitä pieniä, suunnilleen lihapullan kokoisia pallukoita. Jätä kohoamaan noin 10 minuutiksi.

        Kuumenna runsaasti rypsiöljyä pienehkössä paksupohjaisessa kattilassa, kunnes öljy on 175–180-asteista. Käytä lämmön mittaamiseen esim. digitaalista lihalämpömittaria. Varaa kattilan viereen kansi mahdollisen rasvapalon varalta. Älä kytke liesituuletinta päälle.

        Laske varovasti muutama taikinapallo kerrallaan kuumaan rasvaan. Anna pallojen paistua molemmin puolin kauniin värisiksi. Malta paistaa munkkeja sopivan kuumassa öljyssä tarpeeksi kauan, sillä muuten ne jäävät helposti sisältä raaoiksi.
        Nouki reikäkauhalla talouspaperilla vuoratulle lautaselle tai tarjottimelle ja valuta hetki. Anna jäähtyä.

        Tee jäähtyneiden munkkien sivuun viilto ja lusikoi täytteeksi hieman ricottaseosta. Siivilöi munkkien pintaan runsaasti tomusokeria." Hesari 28.4.2015

        Espanjalaiset Churrot:
        "Churrot

        noin 20 kpl

        2½ dl vettä
        100 g voita
        ¼ tl suolaa
        2½ dl vehnäjauhoja
        3 kananmunaa

        Uppopaistamiseen:
        rypsiöljyä

        Pinnalle:
        kaneli-sokeriseosta

        Tarjoiluun:
        150 g maitosuklaata (tai tummempaa suklaata, maun mukaan)
        1½ dl kuohukermaa

        Mittaa vesi, voi ja suola kattilaan ja kiehauta. Sekoittele, kunnes voi on sulanut. Lisää jauhot ja vatkaa voimakkaasti, kunnes taikina irtoaa kattilan reunoista ja siitä muodostuu "pallo". Nosta kattila levyltä. Anna hetki jäähtyä.

        Vatkaa munat kevyeksi vaahdoksi ja lisää vaahto ohuena nauhana taikinan joukkoon samalla sähkövatkaimella vatkaten.

        Laita taikina pursotuspussiin tai tukevaan muovipussiin, jossa on keskikokoinen tähden muotoinen tylla. Siirrä taikina pussiin. Anna hetki jäähtyä.

        Kuumenna öljy uppopaistoa varten 170-180-asteiseksi isossa kattilassa. (Jos sinulla ei ole mittaria, testaa lämpö taikina- tai leipäpalalla. Öljy on tarvittavan kuumaa, kun taikinapala nousee heti pintaan ja öljy alkaa kunnolla kuplia.) Ole varovainen kun uppopaistat: liian kuuma öljy voi syttyä palamaan. Pidä kattilan kansi lähellä ja tukahduta mahdollinen palo kannella.

        Pursota taikinasta öljyyn sormenpaksuisia 10–15 sentin tankoja ja paista ne molemmilta puolilta kullanruskeiksi.

        Valuta tangot talouspaperin päällä ja kieritä sitten sokerin ja kanelin seoksessa.

        Pilko suklaa pieniksi paloiksi kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa ja kaada suklaapalojen päälle kulhoon. Sekoita, kunnes suklaadippi on tasaista.

        Tarjoa tuoreet churrot suklaadipin kanssa." Hesari 24.4.2015


      • pienikysymysvain

        Noissahan on yhtä paljon rasvaa kuin suomalaisessa munkissa? Jollei jopa enemmänkin... No rasvan määrä on varmaan jokaisen itse päätettävissä, ja se käyttääkö voita vai öljyä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      1992
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1526
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      28
      1438
    4. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1427
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1395
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1367
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1300
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1230
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe