Ratsastus vie itsetunnon

Huonoinratsastajaikinä

Hankala tilanne. Aikuisena aloitettu ratsastus, nyt kymmenisen vuotta harrastanut (samalla tallilla), enkä vieläkään osaa ratsastaa. Tunti tunnilta opettaja suhtautuu vihamielisemmin, huutaa ja karjuu aina samoista asioista - epäilemättä aiheesta, mutta tuntuu silti ikävältä. Juuri positiivista hän ei ratsastuksestani löydä. Hän ei huomioi suoranaista ratsastuspelkoani ja vähät välittää siitä, jos kerron, että minulla on tiettyjä fysiologisia rajoitteita, jotka _hankaloittavat_ joidenkin asioiden tekoa hänen vaatimallaan tavalla. Esimerkiksi voimakkaasti sisäänpäin kääntyvät jalkateräni ovat tällainen rajoite. Opettaja käskee vääntää jalat ulospäin ja pitämään ne rentoina. Ei onnistu, ei näillä koivilla. Vaihtoehdot ovat rennot jalat ja jalkaterät sisäänpäin, tai jäykät, epärennot jalat ja jalkaterät ulospäin. (Tiedän, että ratsastuksessa pitäisi olla jalkaterät ulospäin, eli opettaja sanoo aiheesta. Mutta kun olen selittänyt ja selittänyt jo vuosia, että se ei minun kintuillani tule toteutumaan, ei ainakaan rennosti. Jalkojen vääntäminen väkisin ulospäin jäykistää koko vartaloni ja vaatii niin suurta tietoista keskittymistä, etten pysty oikein keskittymään mihinkään muuhun osaan kropastani.)

Opettaja huutaa joka tunti minun tekevän pahaa hevosille. Olenkin varmasti liian kovakourainen ohjasotteen kanssa, mutta tällekin on selityksiä. Joka tunti saan ristiriitaisia ohjeita: alkajaisiksi opettaja käskee lyhentää, lyhentää ja lyhentää ohjaa. Kun olen kerännyt hänen haluamansa määrän, hän sanoo "pidä tuo". Hetken päästä hän alkaa huutaa, että minun täytyykin päästää paaaaaaljon pidempi ohja, jotta hevonen pystyy liikkumaan. Stressaan aina, mitä seuraavaksi teen väärin, vaikka pyrin tekemään kaiken hänen ohjeidensa mukaan. Välillä hän käskee "lyödä kunnolla" hevosta raipalla. Kun annan selkeän, mutta silti napakan merkin, hän sanoo, ettei saa "kutitella" sillä tavalla. Seuraavalla kerralla kun annan samanlaisen napakan merkin hänen käskystään, hän suuttuukin siitä: "Ei saa lyödä sitä, sille ei tarvitse kuin näyttää raippaa!" (eli heilauttaa koskematta lainkaan hevoseen).

Koska en osaa ratsastaa, hevoset myös villiintyvät käsissäni usein. Ne saattavat lähteä yhtäkkiä hallitsemattomaan laukkaan. Itse panikoin tästä ja pyrin lähinnä pysymään kyydissä ja vetämään ohjista hevosta ympyrälle - kuten opettaja on neuvonut. Kun vihdoin pysähdymme, opettaja alkaa huutaa, mitä kaikkea tein väärin ja tämä kaikki johti siihen, että hevonen villiintyi. Sen lisäksi hän kertoo kyllä, minkä kaiken tein täysin väärin jopa laukan aikana. Vaikka olen jo valmiiksi shokissa ja paniikissa, jälkimauksi jää myös häpeä ja syyllisyys.

Joka tunnilla päätän, että tänään lopetan. Tämän tunnin jälkeen sanon, etten tule enää ratsastamaan. Opettajamme on kuitenkin niin pelottava, etten uskalla lopettaakaan, koska asiaa pitäisi perustella hänelle jotenkin. Kerran jo sanoin, että minusta tuntuu, ettei ratsastus oikein ole minun lajini sittenkään. Opettaja hermostui ja sanoi "minä en kuuntele tuollaista puhetta!" Toisesta oppilaastaan, joka lopetti yhtäkkiä, hän puhui pitkään selän takana muille asiakkaille, päivitellen, kuinka kyseinen tyyppi "ei kestä lajiin kuuluvia asioita" (säntäileviä, epävarmoja hevosia sekä opettajan kritiikkiä); "Sitä olisi pitänyt koko ajan vain kehua kaikesta."

Olen tässä ratsastusaikanani oppinut vain sen, että ratsastaa pitää verenmaku suussa ja hevosen selässä ei saa pelätä yhtään. Jos pelkää vähänkin, ei sovi hevosten pariin. Ratsastuksen ei kuulu olla kivaa, vaan totista suorittamista. (Eikä tässä puhuta edes mistään kilpaurasta, vaan tavallisesta omaksi iloksi harrastamisesta!)

Onko muita, jotka vain ratsastavat, vaikkei ensinkään pitäisi?

12

468

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kasiro

      Ei ratsastus sitä itsetuntoa vie vaan huono opettaja. Ehdottaisin että vaihdat tallia ja kerrot rajoitteistasi uudelle opettajalle. Jos uusi opettaja on tehtäviensä tasalla hän opettaa sinua käyttämään istuntaa jalkojen sijaan.

    • StadinC

      Ei huutavia ja karjuvia - eikä muutenkaan asiattomasti käyttäytyviä opeja tarvitse sietää. Opettajan tulisi olla määrätietoinen ja kannustava, ainoastaan vaaratilanteessa voisi hyväksyä huutamisen. Senkun vaihdat maisemaa. Ja SRL:ään valittaminenkaan ei auta jos kyseessä on ns.villi talli.

    • Mmmmk

      Mikä kaupunki? Olen kuullut asuinpaikallani yhdestä tallista paljon samanlaista puhetta, nimenomaan opettajan käytöksestä..
      Harrastus on omaksi iloksi, joten jos ei tunnu hyvältä, ilmoitat vain lopettavasi. Sinulla ei ole velvollisuutta perustella asiaa opettajalle, mutta jos haluat, voit antaa palautetta, että olisit toivonut vähemmän vaatimuksia osaamiseesi nähden ja ystävällisiä kohtelua.

    • Ratsu56

      Outoa käyttäytymistä opettajaltasi. Ei sen nyt ihan näin kuulu mennä. Onko siellä muita?
      Jos ei ole toista tallia, niin voisko opelle antaa palautetta?

    • egherg

      Miksi ihmeessä pitää olla siellä haukuttavana? Ei tulisi mieleenkään, mene metsään ratsastamaan.

    • StadinC

      Ainakin Espoossa on yksi ratsastuskoulu, missä miesope huutaa kurkku suorana (kävin katsomassa) . Oman edun nimissä paikan nimeä ei kannata mainita, se lienee yleisessä tiedossa.

    • Empou

      Taidat olla Tampereen seudulla. Siellä tosi pilkallinen ja takakireä ope. Lopetin. Omasta mielestään kamalan pätevä. Ei ole ammattilaiseksi.

    • Anonyymi

      Tallin vaihto sanon minä! Hevoset ovat luonnostaan terapeuttista eläimiä joten jos niiden kanssa pitää pelätä on jotain pahasti pielessä... jos pitää lopettamista perustella voit sanoa opelle siitä ettet saanut ystävällistä palvelua. Jos liikaa pelottaa jäät vain kauden loputtua pois ja lopetat tuntien maksamisen. Pienempi paha se opettajan juoruilu on jälkeen päin kun ei tarvitse enää sen karjumisia kuunnella... enkä usko että muut tuntikaudet ottavat kuuleviin korviin valmentajan juoruja, he ovat kuitenkin täysin samassa tilanteessa kuuntelemassa karjumisia... Toisaalta olisit voinut sanoa paikkakunnan niin olisi pystynyt suosittelemaan parempia talleja.

    • Anonyymi

      Opettaja tai talli vaihtoon!
      Asiatonta huutaa ja käyttäytyä vihamielisesti. Ratsastus on upea laji ja antaa todella paljon. Hyvä opettaja osaa huomioida ratsastajan pääkopassa tapahtuvat jutut ja availla solmuja, hyvä ratsiope tai valmentaja auttaa oivaltamaan ja tukee fyysistä suoritusta. Hyvä ratsastus lähtee istunnasta, myös se itsetunto, joten suosittelen istuntatunteja jonkin pro'n kanssa!

    • Anonyymi

      Tai sitten jatkat ratsastamista,mutta vaihdat hevosen mieheen,siinä ei jalkateriä niin tuijotella😉

    • Sanoisin, että jos et nauti ratsastuksesta, niin kukaan ei voi pakottaa sua jatkamaan. Mulla ei oo enää ongelmia hevosten kanssa, mutta kun aloitin ridaamisen pelotti aina mennä tunnille, mutta sain kerättyä rohkeuden ratsastamiseen, ja nyt se on omasta mielestä parasta maailmassa. Jos tunnet, että haluat lopettaa ratsastuksen pelottava open takia, vaihda nyt vaan rohkeesti tallia! Toivottavasti löydät nykyiseltä tallilta jonkun joka osaa auttaa ja ymmärtää!

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5168
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3377
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1502
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      184
      1343
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1036
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      948
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      877
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      758
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      727
    Aihe