HS Talous
Inkeri Suomela yritti turhaan nostaa Espoossa Nordeasta rahaa 97-vuotiaalle tädilleen – ”Menkää Helsinkiin”
Yhä harvemmassa pankkikonttorissa saa palvelutiskiltä käteistä rahaa.
Kari Räisänen HS Julkaistu: 15.8.
Espoolainen Inkeri Suomela yritti turhaan nostaa 97-vuotiaalle tädilleen palvelutiskiltä käteistä Espoossa Sellon kauppakeskuksen Nordeasta.
”Kauhukseni kuulin, ettei Nordealla ole enää Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa yhtään konttoria, josta saisi tiskiltä käteistä rahaa”, Suomela sanoo.
”Virkailija kertoi, että käteistä saisi Helsingin keskustan konttorista tai Itäkeskuksesta.”
Eläkkeellä itsekin oleva Suomela kertoo, että hänen iäkäs tätinsä asuu Lappeenrannassa ja tarvitsee apua, sillä hänellä on ongelmia näön ja kuulon kanssa.
Sukulaiset tapaavat kerran kuussa. Tädillä ei ole verkkopankkia, ja Koskelalla on tilinkäyttöoikeus tädin tilille.
”Hänelle on ihan olennaista, että on käteistä rahaa.”
Nordean Suomen henkilöasiakasliiketoiminnan varajohtaja Jani Eloranta, miksi käteisen nostaminen pankin tiskiltä on tehty niin hankalaksi?
”Kun katsomme statistiikkaa, niin sen mukaan vain pari prosenttia asiakkaistamme enää nostaa käteistä pankkien konttoreissa palvelutiskeiltä. Se on harvinainen palvelu, sillä ihmiset nostavat rahaa mieluummin Otto-automaateista, K-kaupan tai Tokmannin kassoilta, R-kioskeista tai jostain muualta.
Luonnollisesti kun palvelun kysyntä menee marginaaliseksi, me mieluummin allokoimme käsipareja niihin palveluihin, joita kysytään”, Eloranta sanoo.
Kaksi prosenttia Nordean asiakkaista tarkoittaa kuitenkin kymmeniä tuhansia ihmisiä?
”Tilastoon pääsee, jos on kyseisen vuoden aikana nostanut käteistä konttorissa. Yleensä tällöin halutaan nostaa kerralla suurempia summia, ja silloin se halutaan tehdä konttorin rauhassa.”
Eläkeläisliittojen etujärjestö Eetu vaati kesäkuussa pankkeja noudattamaan yhdenvertaisuuslakia. Järjestön mukaan Suomessa on satoja tuhansia yli 60-vuotiaita, jotka eivät ole koskaan käyttäneet internetiä.
Nyt kiivasta digitalisoitumisesta ja konttorien muuttumisesta kärsivät ovat lähinnä ikäihmisiä.
Samaan aikaan väestön enemmistö siirtyy yhä nopeammalla vauhdilla kohti arkea, jossa käteistä ei tarvita lainkaan, ja maksamisen voi hoitaa esimerkiksi puhelimella.
Onko kuitenkin mahdollista että Nordea helpottaa näiden ikäihmisten ahdinkoa?
”Teemme jo nyt paljon yhteistyötä seniorijärjestöjen kanssa. Meillä on digineuvoja konttoreissa ja olemme hakeneet ihmisille vertaistukea.”
Nordealla on nyt Suomessa jäljellä noin 120 konttoria. Kevään aikana lapun laittoi luukulle joka seitsemäs konttori. Nordean mukaan konttoriverkoston karsiminen johtuu siitä, että päivittäisiä pankkiasioita hoidetaan yhä vähemmän konttorissa. Nordean mukaan jo noin puolet henkilöstöstä tekee asiakasneuvontaa erilaisten etäpalveluiden välityksellä.
Miten monesta Nordean konttorista voi nyt nostaa käteistä rahaa?
”Nordealla on yhteensä 13 käteispalveluihin erikoistunutta konttoria isoimmissa kaupungeissa ja kasvukeskuksissa eri puolilla Suomea.”
Inkeri Suomela sai lopulta tädilleen rahaa kauppakeskus Sellosta OP:n konttorista.
Ihan helposti tämäkään ei sujunut.
”Jonotin toista tuntia”, Suomela sanoo.
Nordea karsii vauhdilla konttoreitaan – joka seitsemäs konttori suljettiin kevään aikana
Espoon keskuksen viimeisen pankkikonttorin lakkauttaminen suututtaa alueen
eläkeläisiä – järjestävät mielenosoituksen pankin edessä
HS-gallup: Suurin osa suomalaisista käyttää jo lähimaksua – kännykän vilauttaminen kassalla on tuttua vasta muutamalle prosentille
83-vuotias nainen häkeltyi käteisnoston hankaluuksista – Miksi pankissa kysellään rahankäytöstä avoimessa tilassa? HS
Saako pankkikonttorissa palvelutiskiltä käteistä
5
297
Vastaukset
- Aika.menny.ohitse
Siellä missä on pankki se on auki käteisnostoa varten jonkun tunnin päivässä, näin oli joskus vuosia sitten kun kävin pyytämässä uutta korttia hävinneen tilalle.
- vanha.tukkijätkä
Hankaluutensa on myös invataksin käyttämisessä, Kuskeilla saataa olla vaikeuksia jopa 20 euron setelin kanssa olemattoman vaihtokassan vuoksi. Invatakseissa ei ole kortinlukijaa, joten maksu on suoritettava käteisenä. Jos liikkeissa maksaa kortilla, käteistä ei tipu viissenttistäkään. Mielestäni tässä tilanteessa pitäisi vammaishuollon myydä lipukkeita kuukauden matkojen edellyttämän arvon edestä. Tietysti tämä on hankala menetelmä, olen kuitenkin joutunut tilanteisiin, joissa kimppakyydissä mukana olevalla on ollut todelisia hankaluuksia maksun suorittamisessa. Itse olen ratkaissut ongelman ostamalla jotain kioskista pastillirasian, maksamalla 20 setelillä ja pyytämällä setelirahojen ossuuden vitosina,
- RobbingHood
Vantaalla on sama homma.Jos haluat kassalta käteistä,niin mene helsinkiin.
Siellä saa kassapalvelua 4-5 tuntia päivässä.
Vanhus lähtee helsinkiin.
Ensin kävelee kilometrin pari rollaattoria apunakäyttäen bussipysäkille,tai juna -asemalle.
Sitten kun on vihdoin päässyt pankin ovelle on aikaa kulunut 2 tuntia.
Ottaa vuoronumeron,odottaa 4 tuntia.Kappasvaan virka-aika loppui mutta voittehan tulla huomenna uudelleen.Taas 2 tuntia menee kotimatkalla.Näin pankki palvelee.Menkää nettiin,menkää nettiin.?? Pankki ei halua, että ihmiset pitävät käteistä rahaa taskussaan. Haluavat pitää ne itsellään ja saada sijoittaa kasvamaan lisää rahaa.
Jos vaikka miljoonalla ihmisellä on euro taskunsa pohjalla, niin se on miljoona euroa pankilta pois niistä rahoista, joilla voisivat huseerata mielensä mukaan.- e.lä.mä
Käteinen pitäisi kokonaan poistaa kaikista maista, loppuisi rikollisuus tietenkin vanhoja ihmisiä luurataan myös netissä tähän pitäisi saada oikea ratkaisu joka lopettaisi senkin.
Ruotsin pitäisi olla yhtä suljettu maa kuin Suomi ja monet muut.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 427125
- 323978
- 503438
- 412978
- 172756
- 372248
- 162216
- 412173
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons472157- 432112