GMO ja CEA on ruuantuotannon tulevaisuus

EteenpäinEikäTaakse

Suurin ihmisen aiheuttama ympäristökatastrofi on pellot. Peltojen raivaaminen on tuhonnut valtavan määrän luonnonvaraista luontoa ja muuttanut kokonaisten maanosien ekosysteemejä.

Luomutuotanto vain pahentaisi tätä katastrofia, koska saman ruokamäärän tuottaminen vaatii luomutuotannolla enemmän peltopinta-alaa ja biodiversiteetin kannalta pelto on autiomaata.

Ruuantuotannon tulevaisuus ei ole paluussa menneeseen tehottomuuteen, vaan ruuantuotannon pinta-alatehokkuuden nostossa seuraavalle tasolle. Siihen kuuluu ns. controlled-environment agriculture (CEA) ja GMO. CEA:n voisi suomentaa vaikka "kontrolloiduksi kasvinviljelyksi". Kaikki on kontrolloitu: lämpötila, kosteus, valo, hiilidioksidin määrä, ravinteet jne. Tyypillisesti CEA tarkoittaa vesi tai ilmaviljelyä, jossa ei tarvita multaa tms maaperää (siksi ei voi puhua MAANviljelystä). Suljetuissa tiloissa on mahdollista päästä eroon tuholaisista myrkyttömästi kuten tämän päivänkin kasvihuoneissa (jotka ovat jo yhdenlaista ensimmäisen sukupolven CEA-teknologiaa).

CEA:n etuja ovat pinta-alatehokkuuden lisäksi myrkyttömyys, vedenkäytön tehokkuus ja se mahdollistaa "suljetun kierron", jossa vaikutukset ympäristöön minimoidaan. Siihen voidaan myös integroida mm. kalanviljelyä, jolloin kalat syövät esimerkiksi biojätettä ja kasvituotannon hukkamateriaalia ja kalojen uloste hyödynnetään kasvien lannoituksessa. Näin saadaan myös pinta-alatehokasta eläinproteiinia.

Luonnollinen teknologia CEO:n pariksi on geenimanipulointi, koska se on paras ja nopein tapa saada teollisen mittakaavan ilma- ja vesiviljelyyn optimoituja lajikkeita. CEO:ssa olosuhteet voidaan optimoida lajikkeisiin ja lajikkeet olosuhteisiin. Miksi tyytyä sattumanvaraisiin mutaatioihin, jos ne voi räätälöidä?

Ns. "vihreä vallankumous" oli vain välivaihe. Se monikertaisti (3x - 5x) sadot per pinta-ala (ja pelasti miljardit nälältä), mutta perusongelma jäi: peltoala kasvaa. Lisäksi tuli ravinteiden valuminen vesistöihin, hyönteismyrkyt jne. Nyt on aika seuraavaan vaiheeseen, jossa tehokkuus/pinta-ala kasvaa dekadin/dekadeja (10x - 100x). Ruuan tuotanto voidaan näin myös "urbanisoida" ja saada todellista ekologisesti kestävää lähiruokaa. Väestö kuitenkin keskittyy yhä enemmän kaupunkeihin.

2

313

    Vastaukset

    suomi24-logo

    Osallistu keskusteluun

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ohisalo: paperittomille työlupa jonon ohi

      https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/1883695a-f66c-488e-a622-ac181f96a0ff Miten on mahdollista, kaikki uutisointi mikä liittyy Ohisaloon on negatiiv
      Maailman menoa
      187
      2180
    2. Hallitus halveksii Suomen nuoria

      Suomessa on kymmeniä tuhansia suomalaissyntyisiä nuoria, joilla ei ole koulutusta. Nyt pitäisi tehdä kaikki mahdollinen, jotta nämä nuoret saataisiin
      Maailman menoa
      74
      1113
    3. Helsingissä Oodissa puukotus tekijä poistunut paikalta ei vaaraa !

      No nyt noita kulttuuritekoja tehdään jo oikessa ympäristössään kirjastossa. Että silleen. ILtalehti.
      Maailman menoa
      117
      1081
    4. Maisa ei ollut onnellinen Jari-Matin kanssa

      Mutta Mikon kanssa kaikki sujuu hienosti ja kumpikin rakastaa toisiaan ♥️
      Kotimaiset julkkisjuorut
      81
      628
    5. Martina Puman tapahtumassa Lontoossa

      Hangossa vietetyn viikonlopun jälkeen Martina lensi tänään Lontooseen, missä hän osallistuu saksalaisen Puma-brändin tapahtumaan. Pumahan on saksalain
      Kotimaiset julkkisjuorut
      67
      499