Poliisikuulustelun psykologia

Dekkariinjuonta

Kun lukee uutisia rikoksista ja rikoksentekijöistä, niin melko pian teon jälkeen saa lukea että joku on otettu kiinni ko. rikoksesta epäiltynä. Sen jälkeen menee vain muutamia päiviä kun kiinniotetun henkilön ilmoitetaan tunnustaneen osallisuutensa pahantekoon. (Esim. äskettäinen kirkonpoltto).

Tapahtumat tietysti vaihtelevat suunnattomasti. Mutta se, mikä minua kiinnostaa, on se että miksi rötöstelijä hyvinkin nopeasti tunnustaa syyllisyytensä. Eikö olisi parempi kieltää viimeiseen asti ja vielä senkin jälkeen, jos poliisilla ei ole selvää näyttöä asiasta?

En usko, että Suomessa poliisi käyttää kidutusta tai muuta väkivaltaa tunnustuksen saamiseen. En myöskään usko, että heillä olisi mitään
salaisia ja tuntemattomia psykologisia keinoja asian ratkaisuun.

Onko poliisin selli niin masentava paikka, että lähes jokainen murtuu siellä parissa päivässä. Vai onko niin, että varsinkin nämä päivittäisrikolliset ovat sen verran tyhmiä reppanoita ja luusereita, että myöntävät mitä hyvänsä heille syötetään.
Tietysti poikkeuksia on, kuten olemme saaneet seurata joidenkin henkilöiden kuukausien ajan eristyssellissä olosta.

Jos lukee dekkareita ja katselee elokuvia, niin paras ohje niiden mukaan lienee se, että älä ikinä tunnusta mitään oli näyttöä tai ei.

Osaako joku kertoa tai arvailla, mikä on se juju, millä ihmisen mieli saadaan nurin muutamissa päivissä?

9

199

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • klara-vappen

      Päihteettömyys.

    • Leivempileipä
    • nzodgtö

      Onhan meillä myös näitä ammattitunnustajia jotka menevät mielellään linnaan jutuista joita eivät ole tehneet, esim. ruotsalainen Thomas Quick (nyk. Sture Bergwall). Mitä lie kiksejä siitä saavat.

    • Pyskologiaa-Aivan

      Olettamus että on tapahtunut jokin rikos. jota aletaan sitten pelkällä mutulla " tutkimaan" ja jotta tuo mutu kävis toteen.on kuulustelutkin juuri tarkoituksen mukaisesti hoidettava .tämä tarkoittaa että kuultavalle asetellaan kysmykset siten ettei niihin voi vastata muutoin, kuin sen "tarkoituksen" mukaisesti. ja kas näin onkin jo saatu "vankka pohja sille että syyllinen on löydetty ..juttua maustetaan sopivasti mustamaaluksella yms..
      ja tuo paska tutkinta työnnetään siihen oikeuslaitoksen peräsuoleen muhitettavaksi.. ja koska "tutkinanan on suorittanut asiaan kuuluva taho..on sitä lähtökohtaisesti pidettävä jo ammatillisestikin oikeana. ja liukuhina vetoinen tuote alku mutuineen kasvaoi ja voi hyvin ja etenee menestyuksekkäästi..ja syylliseksi arvioitu henkilö päätyy nokkimaan tuota mutusta alkunsa saanutta tuotosta... asiassa on ilmi selvää että jo alkumetreillä esille tulleet tosiseikat rikosepäilyä vastaan jätyettään sinne "piiloon" ettei se tarkoitus vaarannu...

      Robin Lardot krp pomo..ja Jari Aaarnio helsingin pol pomo...ovat omissa esiin tuloissaan tämänkaltaista todenneet..

    • joosellastanyt

      No, tuskinpa ammattirikolliset tunnustavatkaan kovin herkästi, elleivät saa siitä jotakin etua.
      Tavallinen rikokseen sortunut ihminen saattaa tulla herkemmin tunnontuskiin kuin paatunut rikollinen.

    • liivijengiläisetkin

      jos ei ole kokemusta poliisikuulusteluista kyllä ne aika helposti saavat keskinkertaisen tyypin naruun. poliisit osaa käyttää psykologiaa hyväkseen. ainoa tapa jolla ne ei saa yliotetta on vastata joka ikiseen kysymykseen "en kommentoi". siis jokaiseen!!,

    • Ehkäpä se "tunnusta heti niin pääset vähemmällä" höpötys auttaa.

    • arkkupaari

      Se kun käyttää sähköshokkia, vesikidutusta ja piiskaa, niin poliisikin saa näin tunnustuksensa. Jos ei vielä ole käytössä, niin eiköhän Kiinasta, USA:sta yms. maista nämäkin tuoda tuomisina. Ensimakuja on jo ainakin mielenterveydenhuollossa käytössä.

    • @Dekkariinjuonta ,

      Erittäin mielenkiintoinen aihe!
      Poliisikuulusteluissa on tarkoitus selvittää tapahtuneen rikoksen faktat ja selvittää kuka on rikollinen ja saada myös tunnustus.

      Rikoksen selvittämisen yhteydessä saadaan yleensä aluksi vain joukko mahdollisia rikoksen tekijöitä, epäiltyjä siis. Kun asian faktat on selvitetty ja alustavat kuulustelut suoritettu, harvenee epäiltyjen joukko, jolloinka päädytään pääepäiltyyn koska poliisi selvittää kuulusteltujen alibit ja mikäli alibi voidaan varmistaa, voidaan samalla karsia epäilty pois sitämukaa.

      Pääepäiltyä kuulusteltaessa lähemmin, on poliisilla käytössään varsinainen psykologinen ja vuosikymmenten kokemus- ja tutkimustulosten varmentama "koneisto", mikä ei perustu kuulusteltavan kovisteluun, kuten usein luullaan, vaan isoon ja todennettuun kasaan erilaisia tekniikoita, jotka on kehitetty sellaisiksi, että hyvä ja kokenut kuulustelija saa usein hyvin nopeastikin pääepäillyn tunnustamaan.

      Tekniikat perustuvat siis psykologiaan, käyttäytymistieteeseen, fakta-aineistoon, ns. modus operandiin ja kuulustelijan kykyyn (ts. kokemukseen) lukea kuulusteltavaa - sillä suuri osa viestinnästä tapahtuu ilman sanoja.

      Aihe on erittäin mielenkiintoinen, sillä se kertoo paljon ihmisen psykologiasta ja käyttäytymisestä, erityisesti syyllisenä ja paineen alla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1689
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1574
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      70
      1458
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      54
      1435
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      51
      1349
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1288
    7. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      68
      1168
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      11
      1158
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1130
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1121
    Aihe