Havaintolaitteistojen tarkkuudesta

Tässä nyt hieman keskeneräistä mietiskelyä ja suureellistakin.

Ajatellaan, että viiden valovuoden päässä on tähti, joka liikkuu koko ajan suurella nopeudella. Mitä me näemme kun katsomme taivaalle yöllä. Emme voi itse tuota tähteä nähdä, koska se liikkuu pois paikaltaan viidessä vuodessa nopeasti. Näemme itse asiassa valoaaltopaketin eli esim. viiden sekunnin tai 1.5 miljoonan km pituisen purskauksen VALOA, joka on lähtenyt tuosta tähdestä aikoinaan. Miksi tuo valo saa aikaan sen, että näemme pienen kirkkaan ympyrän? Onko tuo valo koodattu jollakin tavalla niin, että se muodostaa aivoissa kuvan ympyrästä.

Valohan on pelkkää tietyn taajuuden aaltoliikettä eikä itsessään mikään kirkas pieni ympyrän muotoinen valopiste. Miten muoto koodataan valoon? Ja miten kirkkaus koodataan valoon? Kuinka tarkka on valossa oleva koodi? Jos olisi laitteisto, joka voisi täysin avata valon sisältämän koodin niin näkisimmekö tuon laitteiston avulla valokuvan tarkan kuvan tähdestä joka on viiden valovuoden päässä?

Kantavatko myös ääniaallot mukanaan koodia äänen lähteestä? Kuulen jyrinän noin 10 sekunnin päässä paikasta, jossa olen. Miksi en kuule tuota jyrinää ikään kuin korvissani, vaan kykenen määrittelemään sen suuntaa ja etäisyyttä niin, että jyrinä on ja kuuluu siellä kohteessa mikä sen on aiheuttanut.

Onko siihen ääniaaltoon, jonka korvani aistii koodattu informaatiota suunnasta ja etäisyydestä ja mahdollisesti muutakin informaatiota? Voinko tehdä laitteen avaamaan ääniaalon, valoaallon ja gravitaatioaallon sisältämän kaiken niihin koodatun informaation?

Voinko kuvitella joskus rakentavani laitteiston, jolla näen viiden valovuoden päässä olevasta kohteesta äärimmäisen tarkan valokuvan tapaisen kuvan?

Kerran sattui niin, että olin aivan sateenkaaren alapuolella ja kun katsoin sateenkaarta en nähnyt sitä seitsemän värisenä, vaan siinä oli ikään kuin 11 eri kaaren osasta. Oli ensin normaalit seitsemän väriä, mutta sitten oli transparent eli läpinäkyvä kaaren osa ja sitä seurasi violetti ja sitä seurasi uusi transparent ja sitä seurasi vielä kolmas violetti. Eli oli ikään kuin 11 eri väriä tuossa sateenkaaressa.

Mikä on noiden kahden transparent bitin merkitys? Onko niihin koodattu kirkkauden vaihtelut? Jos ajatellaan nykyisiä kaukoputkia niin näkevätkö ne valon seitsemänä eri taajuutena, vain yhtenätoista eri taajuutena. Heijastaako lasi varmuudella kaiken sen informaation, jonka valoaalto pitää sisällään?

Eli kuuntelemmeko 11 bitin lähetystä laitteistoilla, jotka kykenevät avaamaan vain 7 bittiä?

https://www.tiede.fi/keskustelu/66197/hypoteesit_joita_on_mahdoton_testata?page=9

4

267

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aloittajalle: Asiallinen avaus ja hyviä kysymyksiä, joihin et arvattavasti saa aivan niiden ansaitsemia vastauksia tältä palstalta. Jos hyvin käy, saat kuitenkin ainakin niistä muutamiin "maallikkotason ylittäviä selityksiä", joista hyvässä lykyssä ilmenee myös mistä voit halutessasi etsiä ilmiöiden tarkempia kuvauksia.

      Vastaan kokeeksi yhteen kysymykseen (täysin lonkalta) vain siksi, että muut mahdollisesti innostuisivat korjaamaan, lisäämään omiaan ja kommentoimaan muita kysymyksiä.

      Kysyt mm: "Kantavatko myös ääniaallot mukanaan koodia äänen lähteestä? Kuulen jyrinän noin 10 sekunnin päässä paikasta, jossa olen. Miksi en kuule tuota jyrinää ikään kuin korvissani, vaan kykenen määrittelemään sen suuntaa ja etäisyyttä niin, että jyrinä on ja kuuluu siellä kohteessa mikä sen on aiheuttanut."

      Kuullaksesi jyrinän, olet huomattavalla todennäköisyydellä paikassa, jossa Sinua ympäröi (hengitettäväksi kelpaava) kaasuseos, jolla on (mahdollisesti) n. 1 atmosfäärin paine. Koska kaasujen ominaisuudet, osapaineet yms. vaikuttavat korvan toimintaan oleellisesti, teen useita merkittäviä yksinkertaistuksia ja oletan Sinun mm. kuuntelevan jyrinää Maan pinnalla (mutta et kuuntele itse maaperää tms., vaan pidät päätäsi irrallaan kiinteistä kappaleista), lähes tyynellä "melko hyvällä" säällä lämpötilan ollessa n. 20 celsiusastetta, avoimella paikalla, ilman apulaitteita ja karkeasti merenpinnan korkeudella, jolloin voin (käyttää kuvitelman tukena tekniikan käsikirjoja tai) vedota "kokemusperäisiin" mielikuviini, joiden perusteella etäisyytesi jyrinän primääriin aiheuttajaan l. "jyrisijään" on karkeasti n. 3.4 km. En puutu lainkaan tapaan, jolla päättelet jyrinän aiheuttajan etäisyyden, vaan uskon täysin mitä kerrot.

      Mitä kuulet on kuvauksesi perusteella huomattavan matalaa ääntä (ks. "jyrinä"), jonka suuntiminen on usein varsin hankalaa ihmiskorvan optimiherkkyyden ollessa paljon korkeampi (n. 3000... 4000 Hz tai sinnepäin, joku voi varmaan tarkistaa, kiitoksia) ja korvien keskinäisen etäisyyden ollessa keskimäärin vain murto-osa ääniaallon pituudesta. Onnistut kuitenkin huomattavan kokemuksesi ja mahdollisen pään kääntelyn yms. ansiosta muodostamaan mielikuvan siitä, mistä suunnasta kuulet eniten ääntä, ts. muodostat mielikuvan äänilähteen suhteellisesta suunnasta. Jos jyrinän mukana kantautuu korviisi myös korkeampia ääneksiä, mahdollisuutesi äänilähteen suuntimiseen paranevat radikaalisti. Voit käyttää "stereokuuloa", ts. aivosi muokkaavat nopeasti kokemusperäisen mielikuvan äänen tulosuunnasta ja värittävät sitä usein jopa varsin kehittyneellä arvauksella sen aiheuttajasta ja merkityksestä - periaatteessa ilman minkäänlaista äänen sisältämää koodaustakin.

      Tapa millä kuulet ja kuuntelet on yksilöllinen. Samoin mielikuva kokemuksestasi toimii Sinun ehdoillasi ja siihen liittyy niin mieltymyksiä kuin mielikuviakin, joiden alkuperää ja erityispiirteitä en käy arvailemaan. En siis vastaa kysymyksesi osaan "Miksi en kuule tuota jyrinää ikään kuin korvissani", koska en tunne Sinua ja henkilöhistoriaasi ja ajatuskantaasi riittävästi laatiakseni minkäänlaista profiilia aistimaailmasi erityispiirteiden tulkitsemiseksi.

      Kysyt edelleen: "Onko siihen ääniaaltoon, jonka korvani aistii koodattu informaatiota suunnasta ja etäisyydestä ja mahdollisesti muutakin informaatiota? Voinko tehdä laitteen avaamaan ääniaalon, valoaallon ja gravitaatioaallon sisältämän kaiken niihin koodatun informaation?"

      Vastaan lyhyesti ja täysin riittämättömästi "Mahdollisesti" , kun et ole esimerkiksi kertonut yksityiskohtia ääni-, valo-, tai gravitaatioaallosta, etkä tehnyt selkoa käytössäsi olevista teknisistä ratkaisuista.

      PS. Suosittelen lämpimästi sovellettua akustiikkaa ja äänioppia kuvailevia teoksia. En osaa antaa mitään erityisen pätevää esimerkkiä, kun en ole lukenut tai edes nähnyt läheskään kaikkia. Edelleen, jos kuuntelet jyrinää avaruudesta, avaruudessa, avaruuspukuun pukeutuneena, jne. voinet tutustua avaruustekniikasta kertovaan materiaaliin. Ääni ei vanhan hokeman mukaan kulje tyhj(i)össä, mutta sääntöihin tunnetaan poikkeuksia ja lähes mikä tahansa havaittu (ja mielellään jotenkin taltioitu) aaltorintama on periaatteessa mahdollista saattaa kuultavaan muotoon.

      • Emme näe ympyrää, vaan pisteen.
        Jokaisen tähden halkaisia (Aurinkoa lukuun ottamatta) on Maasta katsoen niin pieni, että silmä näkee tähden pisteenä eikä pintana. Pistemäisen valolähteen havaitseminen ei vaadi valoon sisällytettyä koodia.


    • Teknologiset laitteet mitä meillä on, nehän on usein tarkempia mitä meidän aistit siinä mielessä, että ne voi havaita enemmän aaltopituuksia, kuten infrapunaista säteilyä ja ultraääniä. Hubble satelliitissa ja DSCOVR satelliitissa on aika paljo eri laitteita jotka voi nähdä enemmän mitä ihmiset.

      Sirkkaäyriäiset voi myös nähdä hieman samanlailla kuin satelliitit. Eiköhän ne sun näkemät läpinäkyvät kohdat sateenkaaressa varmaan ollut sellaisia värejä joita ihmisen silmät ei kykene näkemään?

      Miksi tähdet on ympyrän muotoisia, se ei ole kovin ihmeellistä, koska kaikki joka on tarpeeksi kaukana on aina pisteen muotoinen, koska se on liian kaukana, joten sen muotoa ei voi nähdä.

      Valon värähtelylaajuus/amplitudi on se joka päättää kuinka kirkas se on.

      Tuskin voi sanoa että ääniaaltoon on koodattu mitään tietoa suunnasta, vaan korva sen sijaan on sellainen että se voi tunnistaa suunnan. Ääniaallot heikentyvät kun etäisyys kasvaa, ja korvat kuulee äänen siksi heikompana.

      Eiköhän ne valoaallot heikenny myös ja muutu kun ne kulkee valovuosia pitkiä matkoja, ja siksi on ehkä mahdotonta tehdä niistä tarkkaa kuvaa. Teleskoopithan on sellaisia laitteita jotka suurentaa valoa, joiden avulla me voimme nähdä tarkempia kuvia, mutta tuskin se uusi james webb teleskooppikaan voi kovin tarkkaa kuvaa ottaa tähdistä.

    • tutkija78

      Tsemppiä aloittajalle! Aistin kirjoituksesta nouren uteliaan mielen, joka yrittää ymmärtää maailmaa. Sellaisesta voi kasvaa tiedemies. Esittämäsi kysymykset ovat kaikki sen verran laaja-alaisia, että tyhjentävien vastausten antamiseksi pitäisi kirjoittaa pieni kirja. Suosittelen tutustumaan luonnontieteisiin ja näiden kymysten osalta siinä erityisesti fysiikkaan. Toinen kysymyksiä valaiseva alue on ihmisen aistien toiminta ja niiden erotuskyky.

      Suoran auringonvalon muodostaman sateenkaaren aivan alapuolella et ole kuitenkaan ole voinut olla, sillä tällöin auringon olisi oltava yli 45 astetta horisontin alapuolella, eikä se paista maan läpi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      228
      5745
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      142
      3438
    3. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      144
      2539
    4. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      344
      2446
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      55
      2032
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      81
      1596
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      120
      1591
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      31
      1453
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1260
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      105
      1121
    Aihe