Pienen suurella sydämellä

Tulevaisuudentoivot

Uudessa Koti-Lapissa oli rohkeita äitejä ja isiä kertomassa kantansa kouluasiasta, toivat sen tärkeimmän asian esiin: LAPSET, jotenkin tuntuu, että he ovat unohtuneet näissä kiistoissa! Lapset tarvitsevat tässä nykyajan kiireellisessä ja levottomassa elämän menossa edes rauhallisen koulumiljöön! Ei se kyllä löydy matkailukeskuksen ympäristöstä. Tottakai me kaikki kuntalaiset tiedostamme ja arvostamme Pyhätunturia ja yrittäjiä siellä ja mitä se on tuonut kunnallemme!Emme saisi kuitenkaan unohtaa muitakin luonnon arvojamme ja niiden kehittämisiä, Kemijoki, laajat aapasuot, linnustomme esimerkiksi. Alle kouluikäiset lapset tarvitsevat oman hoitopaikan Pyhälle, se on ihan ymmärrettävää! Koulu kuuluu keskelle pitäjää kirkonkylälle, on tasa-arvoa, että kaikkien koulumatkat ovat silloin inhimillisiä, max. 25 km! Kirkolla on jo valmiina koululaisia palvelevia kohteita , kuten kirjasto, urheilukenttä, jääkiekkokaukalo, Nuokut, terveyspalvelut TK ja hammashoito, joita voi jouhevasti käyttää, liittäen koululaisten koulukyyteihin. Nämä palvelevat myös kaikkia kuntalaisia tasavertaisesti vauvasta vaariin, meitä asuu 13 kylällä, sitä ei saa myös unohtaa! Eikö ole jo aika tehdä oikeita demokraattisesti tehtyjä päätöksiä ja toteuttaa ne myös? Mitä voitetaan valituksilla ja tutkintapyynnöillä? Ei ole voittajia, ei ainakaan lapset - ne tärkeimmät, meidän kaikkien tulevaisuuden toivot!

25

855

  Vastaukset

  • Älä jo muuta sano. Pyhätunturi ei ole koulunpaikka vaan kuntakeskus ja äkkiä ne valitukset pois ja koulu rakentamahan.

   • niin mutta riittääköö rahat ?


  • Kuntalaiset maksamaan kiinteistöjen arvon aleneminen. Niinhän se on tarkoitus (KotiLappi 8.11). Erään haastatellun mukaan muiden kylien talojen ja tilojen arvo romahtaa mikäli koulu rakennetaan Pyhälle. Tämä se on totuus eikä lasten etu ole ensisijainen.

  • Pyhätunturiko koulumiljöönä rauhaton? Hyvin on tähänki päivään asti saaneet Pelkosenniemen lapset ja nuoret viettää rauhassa pitkät päivät tunturissa vapaa-aikana. Aikaa vietetään ilman aikuisen valvontaa koko päivä. Eikä todellakaan päivä kulu pelkästään rinteessä, vaan käytetään myös tunturin palveluja. Ja juuri ne etenkin vilkkaimmat lomapäivät, jolloin koulua ei ole. Eivät ole haitanneet humalaiset ja muut häiriköt. Niitä ei Pyhällä onneksi ole.

   • On kaksi eri asiaa vapaa-ajan vietto ja koulupäivä!! Ajatteleppa esimerkiksi hiihtoloma-ajat, jotka ovat aivan eri viikot meidän koululaisilla kuin etelä- ja keski-Suomessa! Eihän se levottomuus ja häiriköinti tarkoita aina humalaisia! Samalla laillahan lapset pääsevät meiltäkin tunturiin vapaa-aikaansa viettämään , niinkuin ennenkin, vaikka koulua käyvät kirkolla! Omiani ajattelen!!!!


  • Kyllä koulun paikka on kirkonkylä ja sillä siisti. Ymmärrystä yrittäjienkin suuntaan.... bisneshän heillä on mielessä. Kunnallinen päätöksenteko alkaa lautakunnista ja päättyy valtuustoon . Joskus viimeisen sanan sanoo korkein hallinto- oikeus. Tämä vain tiedoksi meidän kaikkien arvostamille yrittäjille !
   Vielä yksi asia laajasti meitä kuntalaisia ihmetyttäää..... miksi kirkonkylän ala-asteen kiinteistö ei kelpaa koulukäyttöön. Nyt kiinteistön pihalla autoja päivisin piha täynnä ja iltamyöhään näkyy valot joka ikkunasta. Silloin kun ” säästösyistä” kaikki oppilaat siirrettiin yläasteen kiinteistöön..... opettajat vastustivat siirtymistä. On takuulla halvin toteutettavissa oleva ratkaisu ts. tarvittava remontti tuohon kiinteistöön. Matonkutojille ja suojatyöpaikkojen konttoreille löytynee tilat muualtakin.

   • Ja totta turiset. Kyllä sitä rahaa hassattais kunnan kukkarosta onkohan ne koululaisten ja opettajien huushollitkaan aina niin tilavia ja sisäilmaltaan moitteettomia. Alakoulu piti aikanaan panna kylymilleen, mutta sielä näkyy olevan kunnan käyttökelpoisin rakennus nykyään.


   • Eikös se ollut 2,5 miljoonan remontti tuohon alakoululle tehtävä että voitais ottaa koulukäyttöön. Siihen on tehty kuntokartoitus kyllä.


   • Oikein. Kirkolle alakoulu ja Pyhälle matkailupainotteinen yläaste/lukio. Sinne syntyvät jatkossa työpaikat ja siellä tulevat etätyöskentelijätkin viihtymään. Ei saa vastustaa väistämätöntä.


  • "Hyvät ystävät ja kylän miehet!"

   Äänestystulos sekä Pelkosenniemen kunnan hallituksessa (3-2) että valtuustossa (6-5) Loipposet Oy:n tekemän tarjouksen jatkoselvittämisen kumoamiseksi oli niukka mutta selvä. Tarjoushan koski siis koulun rakentamista Pyhätunturille Loipposet Oy:n lukuun ja sitten vuokraamista kunnalle. Äänestyksen tulos ja seuraus on osa kuntademokratiaa, äänestäjien luottmausmiesten harkinnan lopputulos - joten siltä osin pulinat pois.

   Vaikka häviäjien ajamaa selvitystä ei päätetty tehdäkään, niin se oli kuitenkin jo tehty. Se on laatimanani ja analysoimanani kelvollinen käytettäväksi myös tästä eteen päin.

   Selvityksessä esittämiini numeroihin. faktoihin ja niistä tehtyihin yhdistelmiin ja johtopäätöksiin laskelmineen ei äänestyksessä voittanut ryhmä johdollaan ole pystynyt ennen, aikana - eikä vieläkään yhdeltäkään osin kumoamaan. Eikä pysty.

   Selvityksen viesti on selvä. Loipposet Oy:n tarjoama vaihtoehto on 20 vuoden leasing ajalle laskettuna 3,2 miljoonaa euroa edullisempi kuin leasing suunnitelma (ei siis hyväksytty rahoituspäätös). Koulu on valmis Pyhätunturilla ottamaan vastaan päiväkotilapset ja oppilaat 2020. Siis ”on” edelleen, ei ”olisi ollut”.

   Selvitys oli tehty samoilla elementeillä kuin vuosikymmenten kokemuksellani olen organisaatioiden tuottavan kasvun kehittäjänä ja myös ihmisistä tulosvastuullisena toimitusjohtajana huolehtinut. Ja muutamassa konsernissa satojen miljoonien eurojen investointipäätöksien pohjaksi hallituksille ja omistajille loogisia perusteluja riskikartoituksineen esittänyt.

   Logiikka oli täsmälleen sama Pelkosenniemen kanssa ja on edelleen selvitystäni asioiden harkinnassa käyttäville. Tosiasioilla ja faktoilla tuetaan sitä, että ihmisistä ja velvollisuuksista voidaan rehellisesti ja vastuullisesti pitää huolta.

   Valtuuston kokouksessa taloudellisen tietoisuuden haaksirikkoa ja sen myötä kyvyttömyyttä kantaa vastuuta kuntataloudesta edusti kunnan-hallituksen puheenjohtajan lausuma. Viitatessani esityksessäni laskelmiini j a Kuntaliiton raportin yhteiseen yhteenvetoon kunnan kriisiytymisestä i l m a n k i n leasing-koulua jo 2018-2019 aikana se kuitattiin : ”Ainahan ne rahat on järjestynyt, kummasti se 400.000 €:kin silloin kerran”.

   Tai tässä syksyn kuluessa tarjoillut: "Eihän se ole kriisi, jos itse päätämmekin kriisiytyä"! Tai ” Tunturin yrittäjät ei perkele mitään tukea enää tarvi, eihän sitä meikäläisen anneta ilmaseksi järvellä pilkkiä”. Näiden kaltaisten jäätävien "analyysien" ja huimaavien perustelujen välttämättömien seurauksien maksajana ovat kuntalaiset ja lapset - ei niiden esittäjät. Se on se historiallinen ”PelkosenniemiTragic”!

   Pyhätunturin kannalta nyt jo käynnissä olevista investoinneista (n. 15 M €) aina asukasluvun, työpaikkojen ja lasten lukumäärään kasvuun (viralliset tilastoennusteet) ja niistä seurauksena on itsestään selvää, että koulun paikka ja sen rooli kasvun ja hyvinvoinnin sekä kasvun edistäjän koko seurukunnalle on Pyhäjärvellä ja Pyhätunturissa.

   Kansallispuisto, perinne, tarina, kehittyvät palvelut ja luonnon puhtaus sekä aktiviteetit ovat ainutlaatuinen yhdistelmä. Pyhätunturin tuottamien kiinteistö- ja tuloverojen kasvuvirta sen kuntayhteisön kassaan, joka tunturiin asuntoja rakentaa, on seuraavien vuosien aikana laskettavissa miljoonissa. Kuinka monesta ja millä muuttujilla käy ilmi selvityksestäni.

   Pulinat pois ja ”räimettä kehiin” murjaisi aikanaan myyntijohtajani, kun laivamme johtamassani varustamossa oli telakalla tuhoutunut tuli-palossa. Samalla meiningillä ”Pelkosenniemi Tragic” jätetään taakse ja siihen arvoonsa, joka sille unholaan upotessaan lankeaa ja jää - jos jää.

   Oikeaa ratkaisua ansiokkaasti puolustaneen vähemmistön, tunnollisten ja kehityshenkisten viranhaltijoiden ja kuntalaisten enemmistön - sekä Pyhätunturin yrittäjien ja ihmisten 100% tuella.

   Kun katse näillä ja näiden voimin luodaan saman tien eteenpäin ja toimitaan, niin siitä syntyy ja voimistuu koko seutukuntamme (kyllä - minunkin) myönteisesti hyvinvointia ja ylpeyttä heijastava ”PyhäMagic”.

   • Kiitos kannanotostasi
    Se ei kyllä tuonut mitään uutta ja sen voi myös lyhentää muotoon: Pelkosenniemiläinen enemmistö kunnanhallituksen puheenjohtajan johdolla ei ymmärrä bisnestä ja eikä kovin paljon muutakaan!
    Kirjoituksesi on kantaaottava siten, että Pelkosenniemen koulu ja koululaiset on siirrettävä Pyhälle vain siksi, että Pyhän bisnes ja yrittäjät voivat hyvin ja toteuttavat kasvuaan. Kouluinvestointiin on myös muita halvempiakin ratkaisuja esitetty ihan valtuustotasolla lähtien, mutta ei ole kelvannut kun on päähänpinttymä, että uusi pitää saada Kirkonkylään tai Pyhälle.
    Onko se Pelkosenniemiläisten ja kunnan etu aina? Onko silloinkin kun lama iskee sesonkiluontoiseen yritystoimintaan ja kaikki kasvu loppuu ja työntekijät ne kausiluontoisetkin nostavat repun pykälään ja häipyvät vieden perheensä mukanaan...epäilen sen olevan kunnan etu kuntalaisista puhumattakaan.
    Mitä silloin Loipon rakentamalle ja kunnan vuokraamalle koululle tapahtuisi? kunta joutuisi siirtämään vähenevän oppilasmääränsä halvempiin tiloihin ja taas oltaisiin samassa tilanteessa ei koulua. Asiat eivät mene aina niinkuin ne bisnesälyllä ajatellaan on huomioitava myös huonot ennusteet ja ajanjaksot niitä on ihan tuoreessa muistissa myös Pyhältä ja pitkältä ajalta.
    Pelkkä kansallispuisto ja perinteet eivät valitettavasti ole se argumentti millä kasvua kuvitellaan luovan kansallispuisto on ollut siellä myös edellisen lamajakson aikana perinteineen eikä se ole nostanut Pyhän brändiä yhtään miksikään.
    Ymmärrän yritystoimintaa ja siihen liittyviä vaikutuksia, mutta sitä en ymmärrä miten älykkäät bisnesihmiset eivät keskity kehittämään kesämatkailua ja hakemaan kasvua oikealla tavalla keskittyen kokonaisvaltaiseen kehittämiseen juuri matkailualalle. Pelkosenniemen läpi virtaa Suomen kuuluisin lohijoki sen vaikutuksia ei voi kukaan vähätellä mikäli lohi tuohon jokeen palautetaan silloin myös Pyhän kesäajan matkailu ja palveluvarustuksen käyttö moninkertaistaistuisi eikä olisi riippuvainen siitä onko siellä tunturissa koulua vai ei.

    Henkilökohtaisesti en väheksy Pyhän työpaikkoja enkä työllistävää vaikutusta verotuloista puhumattakaan, mutta jos on bisnesälyä niin toivoisi sitä käytettävän kokonaisvaltaisemmin kunnan joka kolkan kehittämiseen. Tai sitten vain vänkääminen enemmistön demokraattisia päätöksiä vastaan on se jota halutaan jääräpäisyyden nimissä tehdä.

    Kunnanhallituksen puheenjohtaja ei lienee sellaisella bisnesälyllä ole varustettu kuin sinä, mutta bisnes ei ole kunnan pyrkimys eikä tehtävä vaan kuntapalveluiden tuottaminen isoja voittoja tavoittelematta. Se taas vaatii sitä kunnallisen päätöksenteon älyä kun tasapainottelee isoja voittoja tavoittelematta laadukkaita palveluja tuottaen. Eikä silloin päätöksen tekijä ole yksistään puheenjohtajisto vaan valtuusto.


   • Näitä asiallisia kirjoituksia kaivataan, niinkuin "perusniemiläinen" tässä tuumiskelee! Meitä tavallisia peruskuntalaisia on kuitenkin olemassa! Haluamme, että me jotka olemme maksaneet veromme tänne jo aikojen alusta myös meitä näissä visioissa huomioitaisiin! Yrittäjiä arvostan ja yritän kaikkia paikallisia palveluja käyttää! Vierailijoitani olen aina vienyt tunturiin, uskon että he myös vievät viestiä eteenpäin! Olen myös vienyt heitä Kemijoelle ja lintutorneille, jotka myös ovat ihastusta aiheuttaneet! Kilpiaapa varsinkin on saanut vau-elementin kävijöiltä, sieltä Pyhän ja Luoston siluhetit näkyvät komeasti. Ikävä kyllä, ne sinne vievät pitkospuut tarvitsisivat kunnostusta! Paljon voisimme yhdessä tehdä, kun vain olisi sitä tahtotilaa ja avarakatseisuutta!!!


  • Nämä viis veisaa riittääkö rahat koulun rakentamiseen.Liiteristä lisää jos ei riitä.

  • Vastaus edelliseen: veronmaksajat
   Eipä se Kimmo Loippo ole valmis rakentamaan koulua kuntakeskukseen...ei tietenkään kun on oma lehmä ojassa🐄☘️🍀☘️🌼

  • Kuka hullu sinne mitään rakentaa. Kuoleva ränsistynyt kylä, jolla ei ole tulevaisuutta.

  • Sitä Pelkosenniemen kylää on puhemiehet kuolettaneet viimeiset 30 vuotta siinä kuitenkaan onnistumatta. Nyt on kova buumi saman asian johdosta junan tuomilla joille kunta on rakentanut puitteet harjoittaa ammattiaan ja tehdä työtä, mutta kun ei riitä pitäisi elä saada ryöstää koulukin sinne. Seuraavat kuntavaalit on jo höystetty hyvillä vaaliteemoilla ja siihen mennessä jos koulu asiaa ei ole oikeusaste ratkaissut niin ehdokasasettelusta tulee mielenkiintoinen silloin katsotaan missä on hiihtopummeilla kirjat onko niemiläisiä vai moni kuntalaisia🤥

   • Ihime touhua koko paikassa joka paikkaan sotketaan ideologiaa omanedun tavoittelua ja muuta tyhyjän päivästä diibadaabaa. Milloin mikäkin on vuorollaan koulua milloin mihinki paikkaa rakentamassa ja kuka mitäkin. Voi ottaa mallia ympäryskunnista sodankylässä rysäytetään uus koulu tilalle mävön tilalle eikä mtn remontteja ja koulun siirtoja suunnitella se on kuiten tehtävä joka tapauksessa. Pyhällä vois keskittyä oikiasti tekemään ja kehittämään levin kaltainen oikiasti isoa hiihtokeskusta sitten aikanaan varmaan jos on oikiasti aihetta koululle sinne paikkaan niin tekee sen silloin. Koulukyyeillä pääsee kuiten turvallisesti kouluun nyttenki. Tähänkään päivään mennessä ole kukaan lapsi jääny ilman päivä hoitoa ja koulua. Pääasia että on hyvät terveelliset tilat missä lapsilla ja opettajilla hyvä olla.


   • Niinno nyt se on tosiasia kun palvelut huonoimmillaan ja väkiluku matalimmillaan koko pelkosenniemen historiassa :)


   • Yhistettäis hopusti toiseen kuntaan niin loppuis tuo miljoonakouluvöyhötys.Loppuis työt samaten.Saisvat lähtiä keppikerjuulle ettimään naapureista hommia.Ei ainakhaa Pyhälle ilkiäis mennä suinkhaan?


   • - Ruvetkaa nyt rakentamaan sitä koulua kylälle, niin loppuu vouhkaaminen. Niin ja samalla päättyy myös kunnan itsenäisyys. Muuten vain sanon, että minä korjaisin vanhan koulurakennuksen.


  • Pelkosenniemellä kannattaisi ensin miettiä sitä, liittyäkkö Kemijärveen vai Sodankylään? Sitten selviää kouluasiat yhdellä kertaa!

  • Kemijärvi ja Sodankylä taistelevat itse olemassa olostaan. Kummassakin on pelimerkit millä pelata, mutta ei oo älyä miten merkkejä liikutellaan.

  • Aikani kuluksi selailin menneitä mielipiteitä ja mietin, että mihinkähän voisi laittaa ajatuksia aiheesta "nimityksien ja tehtävien muutokset", jotka ovat tulevassa kh;n kokouskäsittelyssä!
   Voisiko se olla meidän kunnan logon viesti, niinkuin tämä otsake sanoo? Ennen kaikkea lapset ja nuoret puhuttelevat!
   Nuoriso- ja liikuntasihteerin nimikemuutos "Nuoriso-ja työllisyyskoordinaattori", mitä se sisältää? Toivottavasti sen tittelin omistaja on innostava meidän kylän nuorille, aktivoisi heitä , liikkumaan myös monipuolisesti. ikävä kyllä, nyt on ongelma meilläkin, lapset ja nuoret vain passiivisina pelaavat koneitten ääressä, paino nousee, terveysongelmat lisääntyvät! Työllisyysasioissa innostaisi nuorisoa myös vapaaehtoistyöhön, sitä kautta monelle avautuu tulevaisuudessa työtä ja ammattikin! Lisäisi yhteisöllisyyttä, toimimaan kaiken ikäiset yhdessä! Meiltäkin löytyy sitä "tekemätöntä työtä" ihan jokaiselle! Rahapalkan lisäksi hyvä mieli ja se, että tuntee itsensä tarpeelliseksi, ovat tärkeitä asioita! Toivoisi, että koordinaattorin avulla nuoremme löytäisivät polun, jota kulkea aikuisuuteen innostuen! Kuopion tapahtumat puhuttavat , kenekään ei saisi jäädä yksin ja etsiä sitä huomiota näin järkyttävällä tavalla!

   • Sammaa mietin,että mitä uutta tämä titteli ja sen myötä mahdollinen palkankorotus tuokaan tullessaan? Mihin täällä työntekijät koordinoidaan? Siinäpä työtä. Vapaaehtoistyötä se ei missään tapauksessa ole ,työttömät ja vähävaraiset tekee sitä muutenkin,kun yksinkertaisesti ei ole rahaa.Pitäiskö vielä mennä talkoilemaan kaiken lisäksi? Nuoria ei mikään kiinnosta,kun ei täällä ole mitään kiinnostavaa.Perunan ja nauriin nosto ei ole kovin mukavaa. Joukkueurheilu on hankalaa, koska on niin vähän lapsia,ettei edes joukkuetta kasaan saada. Parasta on muuttaa Sodankylään, siellä on hyvä uusi liikuntakeskus ja jäähalli!


   • Anonyymi kirjoitti:

    Sammaa mietin,että mitä uutta tämä titteli ja sen myötä mahdollinen palkankorotus tuokaan tullessaan? Mihin täällä työntekijät koordinoidaan? Siinäpä työtä. Vapaaehtoistyötä se ei missään tapauksessa ole ,työttömät ja vähävaraiset tekee sitä muutenkin,kun yksinkertaisesti ei ole rahaa.Pitäiskö vielä mennä talkoilemaan kaiken lisäksi? Nuoria ei mikään kiinnosta,kun ei täällä ole mitään kiinnostavaa.Perunan ja nauriin nosto ei ole kovin mukavaa. Joukkueurheilu on hankalaa, koska on niin vähän lapsia,ettei edes joukkuetta kasaan saada. Parasta on muuttaa Sodankylään, siellä on hyvä uusi liikuntakeskus ja jäähalli!

    Vaikka olisi minkämoinen titteli, se ei auta jos ei ole työmotivaatiota! Sitä tarvitaan meidänkin kunnassa, ihan jokainen saisi katsoa peiliin ja miettiä teenkö parhaani?Tarvitaan sitä innostajaa, siten saa mukaan toisetkin! Myös se, että annetaan arvostusta toisen työstä, ei vain mollata ja "iloita" toisten epäonnistumisesta! Pieni kunta, miksi ei voisi olla esim. kaiken ikäisten joukkueita, pelattaisiin ja leikittäisiin yhdessä ilman kilpailua! Mistä sen tietää, jos sieltä nousisi niitä "kykyjä" korkeammallekin! Siellä voisi kannustaa niitä onnistujia, olisimme sitten joukolla heitä "tuuppaamassa" eteenpäin! Iloitsemassa, että ao. on meidän kylän tyttö tai poika! Myös kannustusta heille, jotka eivät ole niitä huippuja, vaan se, että pärjää porukassa on myös tärkeää! Näin varmasti vähennettäisiin kiusaamistakin, lisäisi yhteisöllisyyttä, ei jätettäisi ketään yksin!


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Jyväskylän senioritalon palo sai alkunsa parvekekynttilästä

   Syyte tulossa huolimattomasta tulenkäsittelystä. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006569983.html
   Maailman menoa
   84
   3432