Kummeli-sketsin tasoista pöljäilyä veganismista

KaikkiNeArgumentit

Aina silloin tällöin joku ei-vegaani, joka ei ymmärrä veganismista tuon taivaallista, ilmaantuu vetämään jonkinlaista stand up show'ta aiheesta.

Ari Alsio ei ole poikkeus.

http://arialsio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/264181-yksi-syy-miksi-en-ole-vegaani

Alsio sanoo:

"Lihansyöjäheterolta voidaan odottaa edes yhtä kasvispäivää viikossa, mutta voiko vegaanilta odottaa edes yhtä makkarapäivällistä koko vuonna, tai koko ikänä?"

Arska A. jättää huomiotta sopivasti sen, että vegaanin ruokavaliovalinta sulkee pois makkarapäivälliset (Ellei kyseessä ole kaupassa myytävät vegaaniset makkarat soijasta tms) kun taas lihansyöjillä ei ole mitään moraalista tms estettä syödä kasviksia. Arskan perustelu tuo mieleen hieman sen, että sanoisi koirillekin kuuluvan oikeus suklaan syöntiin kun niiden isännätkin syövät suklaata (Suklaa on koirille vaarallista, ei kannata kokeilla.). Edelleen:

" Ei yhteiskuntaa voi pakottaa johonkin tekoon vain siksi että joku sattuu olemaan sitä mieltä, yhteiskunnassa on kaikilla vastuu kollegtiivisesti. Jos vegaani haluaa olla vegaani niin siitä vaan. Mihin siis perustuu vaatimus yhdestä kasvisruokapäivästä viikossa, jota on esitetty puolustusvoimien käytänteeksi?"

Olkiukkopöljäilyä. Ei yksi kasvisruokapäivä viikossa tee puolustusvoimista vegaanisia. Muuten yhteiskunta nimenomaan pakottaa muutoinkin tekoihin vain siksi että joku on jotain mieltä. Esimerkiksi käymään koulua lapsena.

"Mutta ei ihminenkään ole se sama raakalainen joka hän oli silloin kun hän pudottautui puusta ja alkoi syömään lihaa. Luonnossa leijona tappaa syödäkseen, ei leijona sääli vegaanin tavoin ruokaansa."

Ensinnäkin ihminen ei ole ole leijona. Leijonalla on lihansyöjän fyysinen olemus. Se pystyy murskaamaan jopa luita puraisullaan ja sillä on terävät kynnet ja hampaat, joilla repiä raakaa lihaa saaliseläimestä. Ihminen ei pystyisi tyypillisimmillään puremaan palaa raa'asta kanasta.

Muinainenkin ihminen söi mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman paljon kasviksia, kun hän oli sellaiseen ruokaan soveltuva. Toisin kuin Arska siis väittää ihminen ei ole luontaisesti lihansyöntiin soveltuva.

"Eikö olisi mukavaa syödä jäniksen kanssa porkkanoita yhdessä ja sitten jäniksen lihottua popsia jänis sopivasti marinoituna suihinsa?"

Kuten Harvey Diamond sanoi: "Anna lapselle omena ja jänis. Jos lapsi syö jäniksen ja leikkii omenalla, ostan sinulle uuden auton."

Todellinen rimanalitus Alsiolta on kuitenkin seuraava:

"Tuo paradoksi onkin se syy minkä takia en itse ole vegaani. Eli en halua valehdella uskonnollisita tai terveydellisistä syistä itseäni vastaan. En todellakaan halua asettua jumalaksi tuomitsemaan muiden ihmisten luonnolliseksi katsomaansa elämäntapaa"

Kuitenkin hänen koko kirjoituksessaan pohjimmiltaan näyttää olevan kyse vegaanien elämäntavan halveksunnasta noiden olkiukkojen kautta ja valehtelu itseään vastaan.

Katsokaamme kommenttiosiota:

Juha Kuikka aloittaa pohjanoteerauksella (Kommentti 1):

"Myös maito on aivan luonnollista ihmisen ravintoa, sen kieltäminen ei ole luonnonmukaista"

Kuikka unohtaa mainita, että IHMISmaito on ihmisen luontaista ravintoa JA VAIN ihmisen ollessa noin alle vuoden vanha. Muuten ei ole mitään luonnollista siinä, että ihminen juo toisen lajin maitoa aikuisiällä. Jos ihmisen kerran olisi tehtävä näin, niin miksi ei koiran tai rotan maitoa?

Kerta ei riittänyt Kuikalle "tietojen" esittämiseen, siispä kommentista 13:

"Vegaaniruokavalio ei missään nimessä ole ihmiselle luonnonmukainen, sillä sillä ei pärjää ilman teollisten vitamiinien syömistä. Kyllä ihmisen täytyy pystyä saamaaan kaikki hivenaineet ruokavaliostaan."

Vegaiassa (Vegaaniliiton nyt jo käytännössä lopetettu entinen jäsenjulkaisu) oli taannoin hieno pilapiirros. Vegaanityttären möhömahainen isä siinä sohvalla maaten kurotti telkkua katsellessaan vieressä olevasta lääkepurkista lääkettä ja sanoi veganismin olevan epäterveellistä, kun siinä joutuu popsimaan niin paljon pillereitä.

Eläintuotteiden syöminen johtaa moniin sairauksiin ja niitä sitten lievitetään lääkkeitä popsimalla myöhemmin.

Muuten ainoa tärkeä vitamiini jota ihminen ei saa vegaanisesta ruokavaliosta on B12. Sitä saa vain eläimistä, mutta eläimet saavat ne -kasviksista. Tämä siksi, että B12 katoaa pestessä eivätkä eläimet pese kasviksiaan. B12:n tarve kuitenkin on erittäin pieni, joten vegaani voi mennä pikään nappailematta B12 pilsuja. Jos ei saa vitamiinia lisättynä johonkin kasvismaitoon.

1

90

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KaikkiNeArgumentit

      On and on they go... Alsion provosoimat pöljäilyt meinaan. Niitä voisi kommentoida melkein loputtomiin. Eräs omituisimmista on kuitenkin kommentti nr 71 a la Seija Nylund

      "Aikamoinen teurastus alkaisi jos kaikki ryhtyisivät vegaaneiksi, vai pitäisiköhän niitä lehmiä, sikoja ja kanoja ruokkia kunnes kuolisivat vanhuuttaan."

      Tämä on yksi älyttömimmistä argumenteista mitä lihansyöjät esittävät veganismia vastaan, olkoonkin että ei mikään erityisen uusi. Siinä asetelma käännetään päälaelleen ts vaikka lihansyöjien halu syödä lihaa onkin luonut tehotuotannon eläintehtaat ja teurastamot (teurastuksen "inhimillisyydestä" huolimatta eläin aina päätyy kuoliaaksi) niin tässä argumentissa lihansyöjät näkevät itsensä eläinten suojelijoina.

      Mutta käytännön vastauksena: On aika epätodennäköistä, että "kaikki" ryhtyvät vegaaneiksi sanotaan yhden päivän aikana. Jos tämä kaikkien käännös tapahtuisi, niin se luultavasti ajoittuisi monen vuoden ajalle, jolloin tuottajat ehtisivät vähentää eläinten määriä vastaamaan kysyntää.

      Lisäksi Nylund unohtaa että nykyisetkin tehotuotetut kotieläimet päätyvät teuraaksi.

      Jos tämän tasoinen keskustelu kuin tämä A. Alsion käynnistämä käytäisiin sanotaan vaikka fysiikasta, niin kaikki näkisivät että nämä ihmiset ovat täysiä hölmöjä jotka eivät joko mieti asioita tai ovat liian tyhmiä tai epärehellisiä -tai molempia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      376
      3481
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      185
      1567
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      66
      1297
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      145
      1162
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      853
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      164
      825
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      116
      794
    8. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      789
    9. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      48
      786
    10. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      782
    Aihe