Luomuruoka kotitalouksiin

Pitäisikö luomuruokaa syödä enemmän kotitalouksissa?

12

<50

Vastaukset

  • Pitäisi.
    Itse ostan ja syön mielummin luomua ruokaa. Jos ei saa kotimaista luomua, niin ostan ulkomaalaista luomua.

  • Kyllä luomuruoka olisi suositeltavaa, mutta minulla on mennyt usko luomuruokaan.
    Tiedän satavarmasti että kaikki luomuruokana myytävä ei ole luomuruokaa.

    En osta luomuruokaa, kun tiedän myös satavarmasti että tavallisella ruoalla pärjää aivan hyvin, näen sen vanhemmistani ja isovanhemmistani. Molemmat ovat syöneet paljon jopa roskaruokaa, syömisessä pääasia on sopiva määrä, ei laatu.

    • "Tiedän satavarmasti että kaikki luomuruokana myytävä ei ole luomuruokaa."

      Kerro todisteet väitteeksi tueksi.

      Jos kerran olet varma, niin kerro milloin ilmoitit asiasta terveystarkastajalle?


  • Näin lienee, luomiruoka ei ole aina luomua.

  • Miksi pitäisi? Ei ole mitään tieteellistä näyttöä luomun paremmuudesta.https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/onko_luomu_parempaa_
    https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/143696-asiantuntija-luomu-myy-luuloja
    Luomussa myydään vain mielikuvia, lisäksi luomulla saadaan suurempi hiilijalanjälki tehottomalla tuotannolla. Miksi siis lisätä ekokatastrofia? https://www.tekniikkatalous.fi/summa_premium/2014-11-18/Tutkijoiden-kova-väite-Pelkkä-luomutuotanto-katastrofi-elintarvikehuollolle---luomuruoka-ei-riitä-kaikille-3257200.html
    https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/onko-luomuruoka-todella-meille-niin-hyvaa-kuin-annetaan-ymmartaa/

    • Juuri näin. Suurin ihmiskunnan aiheuttama luonnon monimuotoisuutta uhkaava ekokatastrofi on ollut peltojen raivaaminen. Kun peltoja kuitenkin (ainakin toistaiseksi) tarvitaan, niistä pitää ottaa irti maksimäärä ravintoa. Se on eettistä.


    • " Ei ole mitään tieteellistä näyttöä luomun paremmuudesta"

      Siirtyminen käyttämään luomuruokaa vähentää altistumista torjunta-aineille miltei 90 prosentilla, todettiin Melbournelaisen yliopiston tutkimuksessa.
      Environmental Research –tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että jo viikossa torjunta-aineiden pitoisuudet virtsassa vähenivät 89 prosentilla, kun aikuiset koehenkilöt siirtyivät syömään pääasiassa luonnonmukaisesti tuotettuja elintarvikkeita.

      Tutkimuksen ydin
      Organofosfaatteja sisältävien torjunta-aineille altistuminen Australiassa tapahtuu pääasiassa ravinnon välityksellä.
      Siirtyminen käyttämään valtaosin luomuruokaa vöhensi viikossa jäämien määrää virtsanäytteissä lähes 90 prosentilla.
      Torjunta-ainejäämä altistuksen terveydellisten vaikutusten selvittämiseksi tarvitaan jatkotutkimuksia
      Luomuruoan käyttäminen on varovaisuuteen perustuva lähestymistapa vähentää altistumista torjunta-ain eille.

      Viimeaikaiset tutkimukset ovat antaneet viitteitä näiden kemikaalien terveyshaitoista jo pieninä pitoisuuksina. Valtaosa torjunta-ainejäämistä saadaan ravinnon mukana, vaikka on muitakin altistumisen lähteitä.

      Tutkimuksen tulokset osoittavat, että siirryttäessä syömään valtaosin luomuruokaa altistumista torjunta-aineille voidaan vähentää suuresti jo viikossa.

      Varsinaisten terveydellisten hyötyjen selvittämiseen tarvitaan tarkkoja lisätutkimuksia laajemmalla joukolla. Tämä tutkimus on tärkeä avaus, joka auttaa ymmärtämään luomuruokailun vaikutuksia.

      Koehenkilöiden virtsasta analysoitiin kahdeksantena päivänä kuuden eri torjunta-aineen jäämäpitoisuudet. Jäämäpitoisuudet vähenivät viikon luomuruokajakson jälkeen keskimäärin 89 prosentilla verrattuna tavanomaisesti tuotettujen elintarvikkeiden syömiseen.

      Aikaisemmissa tutkimuksissa on mm päädytty siihen, että raskausaikana äidin ja sikiön krooninen altistuminen pienille torjunta-ainemäärille vaikuttaa lapsen hermostolliseen kehitykseen haitallisesti. Altistuminen saattaa heikentää lapsen työmuistia hahmotus- ja oppimiskykyä sekä älykkyyttä.

      Lähde
      Reduction in urinary organophosphate pesticide metabolites in adults after a week-long organic diet. Oates ym 2014. Environmental Research Volume 132, July 2014, Pages 105–111


    • "luomuruoka-ei-riitä-kaikille"
      Murehdit, että tulevaisuudessa luomuruoka ei riitäisi kaikille.

      Mutta miksi tällä hetkellä maailmassa on lähes miljardi aliravittua?
      Tavanomaisella tuotannolla ei ole näin ollen onnistuttu turvaamaan ravintoa kaikille.
      Eikö tavanomaisella tuotannolla tuoteta tarpeeksi?


    • riisi18 kirjoitti:

      "luomuruoka-ei-riitä-kaikille"
      Murehdit, että tulevaisuudessa luomuruoka ei riitäisi kaikille.

      Mutta miksi tällä hetkellä maailmassa on lähes miljardi aliravittua?
      Tavanomaisella tuotannolla ei ole näin ollen onnistuttu turvaamaan ravintoa kaikille.
      Eikö tavanomaisella tuotannolla tuoteta tarpeeksi?

      "Tavanomaisella tuotannolla ei ole näin ollen onnistuttu turvaamaan ravintoa kaikille."

      Ja sittenkö vielä pitäisi luomuun vaihtaa? Mietipä nyt vähän.


    • JaVieläLuomua kirjoitti:

      "Tavanomaisella tuotannolla ei ole näin ollen onnistuttu turvaamaan ravintoa kaikille."

      Ja sittenkö vielä pitäisi luomuun vaihtaa? Mietipä nyt vähän.

      Ilman muuta pitäisi vaihtaa luomuun.
      Sillä voidaan turvata kestävä ruoantuotanto pitkälläkin tähtäimellä.

      Tällä hetkelläkin tuotetaan kaikille ruokaa yltäkyllin. Mutta kaikilla ei ole varaa ostaa ruokaa - ja varsinkaan riittävän monipuolista.
      Yksin USA:ssa on miljoonia aliravitsemuksesta kärsiviä.

      Yksistään jo miljardin liikaa syövien liikaa syömä ruoka riittää miljardin aliravitun hyvään ravitsemukseen.
      Lihankulutusta vähentämällä saadaan helposti ruokaa toiselle miljardille jne.


  • Torjunta-aineiden ja muiden kemikaalien yhteisvaikutukset voivat olla haitallisia jo paljon pienempinä pitoisuuksina, kuin kunkin aineen vaikutus yksinään.

    Rotilla tehdyissä tanskalaistutkimuksissa havaittiin torjunta-aineiden, muovien pehmentimen ja lääkkeiden seoksilla jo pieninä pitoisuuksina merkittäviä häiriöitä koiraiden sukupuolisten ominaisuuksien kehityksessä, kun altistuminen tapahtui sikiövaiheessa.
    Vakava puute eri kemikaalien turvallisuustutkimuksissa on se, että mahdollisia yhteisvaikutuksia ei oteta huomioon kemikaalin haitallisuutta arvioitaessa.

    Tutkimuksessa todettiin poikkeamia sukuelinten sijainnissa ja painossa sekä muodossa. Kivekset olivat pienempiä ja penis pienempi ja väärässä paikassa.
    Myös nännien lukumäärä lisääntyi koirailla lähentyen naaraille tyypillistä nännien lukumäärää. Naarailla tyypillinen nännien määrä on 12 ja koirailla 2 kpl.

    Altistumisen vaikutus kemikaalien yhteisvaikutuksille voi johtaa merkittäviin sukupuolielinten kehityshäiriöihin. Havaitut muutokset olivat suurempia kuin voi olettaa näiden yksittäisten kemikaalien haitallisista vaikutuksista.

    Kun neljä kemikaalia yhdistettiin sellaisilla väkevyyksillä, joilla ei ole havaittavaa haitallista vaikutusta arvioituun nännien jakautumiseen, havaittiin merkittäviä muutoksia koiraiden sukupuolielinten sijainnissa.

    Koska häiriötön sukupuolen kehitys raskausvaiheessa on tärkeää poikasikiön kehitykselle, tämän tutkimuksen tulokset ovat varsin hyvin siirrettävissä myös ihmisille aiheutuvien riskien arviointiin.

    Sellaiset riskinarvioinnit, jotka kieltävät mahdolliset kemikaalien yhteisvaikutukset voi johtaa merkittäviin riskien aliarviointeihin, kun arvioidaan altistumista kemikaaleille, jotka häiritsevät poikien sukupuolista kehitystä.

    EU:ssa yhteisvaikutuksien haittoja ei valitettavasti tutkita.
    Luomu on siten turvallisin valinta -varsinkin raskausaikana ja jo ennen sitä sekä lapsena.
    Luomu näyttää olevan erityisen tärkeä miesten normaalille - miehiselle -kehitykselle.

    Lähde: Synergistic disruption of external male sex organ development by a mixture of four anti-androgens. 2009. Christiansen ym. Environmental Health Perspectives, Vol 117, Issue 12, pp 1839-1946, doi:10.1289/ehp.0900689

  • Luomutuotteet sisältävät merkittävästi vähemmän antibiooteille resistenttejä mikrobeja.
    Tämä on luomusiipikarjoista saatavien elintarvikkeiden selkeä etu kuluttajille.
    Luonnonmukaisesti tuotetut kananmunat ja siipikarja ei myöskään sisällä tavanomaista enempää haitallisia mikrobeja.
    Tähän tulokseen on tultu Muenchenin yliopiston kotieläinhygienian laitoksen tutkimuksissa.

    Schwaiger ym. 2008. Comparative Analysis of Antibiotic Resistance Characteristics of Gram-negative Bacteria Isolated from Laying Hens and Eggs in Conventional and Organic Keeping Systems in Bavaria, Germany. Zoonoses Public Health. 55, 331-41.

    Schwaiger ym. 2009. Comparative Analysis on Antibiotic Resistance Characteristics of Listeria spp. and Enterococcus spp. Isolated From Laying Hens and Eggs in Conventional and Organic Keeping Systems in Bavaria, Germany. Zoonoses Public Health. 57, 171 – 180.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.