Kumpi on vaikeampi saavuttaa, 3000 m cooperissa vai 150 kg penkistä?

kuntokymysys

Jos otetaan esimerkiksi keskimittainen (n. 180 cm) suomalainen mies, joka aloittaa kuntoilun nollasta ja joka on normaalipainoinen ja ruumiinrakenteeltaan myös tavanomainen (ei laiha rimpula eikä erityisen isoluinenkaan), niin kumpi olisi sellaiselle henkilölle kovempi saavutus: 3000 metriä cooperissa vai 150 kg penkistä?

16

3092

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • elme

      Vastaus: täysin kiinni geeneistä. Moni muukin asia vaikuttaa liikunnalliseen lahjakkuuteen kuin normaalipainoisuus ja "tavanomainen" ruumiinrakenne. Lihasten välitykset ja raajojen suhteellinen pituus esim. ovat todella isossa roolissa maksimivoiman tuotossa, kuin myös lihasten vaste harjoitteluun, ravintoon ja lepoon. Eikä voida todellakaan yleistää että jos joku ei ole erityisen lahjakas jonkun tietyn voimaa vaativan liikkeen suorittamisessa, etteikö hän voisi olla lahjakas esimerkiksi juuri tuon lihasten välityksen suhteen jossain toisessa. Aerobisella puolella ehkä enemmän on jo merkitystä ns. vartalon yleiskuvalla, hoikka vai raskastekoinen, vanttera vai linnunluinen. Mutta siinäkin poikkeukset (monet poikkeukset) vahvistavat säännön.

      Esim. omalla kohdalla vajaa 85 kg mieshenkilönä voin suoraan sanoa että 3000 metrin coopertulos olisi tullut aikoinaan ennen erityisempää kuntoiluharrastusta parin kuukauden harjoittelulla, mutta 150 kg penkkipunnerrus olisi ollut ja on edelleen utopiaa joka ei koskaan tule toteutumaan. Kapea rinta, pitkä vartalonmalli ja varsinkin kädet, siinäpä jo riittävästi torppaamaan tuo haave. Tästä huolimatta en ole mikään hintelä maratoonari, vaan ruumiinrakenteelta melko atleettinen. Itse asiassa tällä puolella sadasta suomalaisesta miehestä aika harva menee etupuolelle, jos vertailemaan alettaisiin. Liikuntaharrastus ja varsinkin salin puoli tuppaa työllistämään vähän liikaakin.

    • Vaihtelee

      Hapenottokyky on parhaimmillaan alle 20 vuotiaana ja lihasvoima vähän yli 30 vuotiaana yleisesti ottaen, mutta hyvin paljon rippuu henkilökohtaisista ominaisuuksista.

    • punttiajajuoksua

      Kai se on tosiaan geeneistä kiinni. Kevytrakenteisen on helppo juosta 3000m ilman treeniä. Juoksin armeijassa 65-kiloisena reilusti yli 3000 metriä Cooperin testissä, enkä ollut koskaan harrastanut juoksua. Sitten aloin käydä salilla ja 29-vuotiaana nostin 170 kiloa penkistä. Ennätystulokseen pääseminen vaati noin kymmenen vuoden harjoittelun. Tuolloin painoa oli 90 kiloa. 150 kg oli noussut muutama vuosi aikaisemmin. Eli minulla meni ehkä se kahdeksan vuotta saavuttaa se 150 kg raja. Oma kokemukseni on, että 3000 metriä Cooperin testissä on huomattavasti helpompi saavuttaa.

      • edelliselle

        Mikä oli se vuosi jolloin juoksit armeijassa testin?


      • eri_aikoina

        Armeijassa juostiin aikoinaan 15 minuutin juoksutestejä joista siirryttiin vuonna 1975 juoksutestiin joka kestää 12 minuuttia eli Cooper-testiin. Eroa on kolme minuuttia eli matkana jotain 500-1000 metriä riippuen juoksijasta.


      • punttiajajuoksua
        edelliselle kirjoitti:

        Mikä oli se vuosi jolloin juoksit armeijassa testin?

        1996.


    • Wrange

      Keskimäärin 3000 cooper on helpompi. Poikkeuksia löytyy. Normaalipainoinen normaalikuntoinen juoksee cooperin noin 2600 ilman sen kummempaa liikunta taustaa ja tuosta on helppo kiriä kolmeen tonniin. Sen sijaan penkki lähtee keskimäärin 50-80kg kertanostosta jolloin tuohon 150 kiloon on pitkä matka. Sanoisin että 3000 cooper ja 120kg penkki ovat enemmän vertailukelpoisia.

      • samanaikaisuus

        3000 m cooperissa ja 120 kg penkistä voi olla aika samantasoisia suorituksia. Ehkä Cooper 3000 m himeman helpompi saavuttaa. Mutta se että sama ihminen (mies) voisi sekä juosta 3000 m cooperissa ja nostaa 120 kg penkistä on jo vaikeampi setti. Silloin on oltava varsin hyvässä tikissä.


      • kumpikampi

        Sanoisin että 18-vuotiaalle 3000m cooper on helpompi kuin 120 kg penkki, ja 40-vuotiaalle 120 kg penkki helpompi kuin 3000m cooper, tämä keskivertotyypille. Itse 60-vuotiaana sopivasti kuntoilevana cooperissa menee 2800m ja penkiltä 90 kg. 18-vuotiaana Cooperissa meni samat kuin nyt mutta silloin ilman harjoittelua, ja kolmekymppisenä penkistä nousi vähän yli 100 kg vuoden parin punttiharjoittelun jälkeen. Säännöllisen lenkkeilyn vuoksi juoksukestävyys pitkällä matkalla nykyjään parempi kuin nuorempana. Ilman harjoittelua hapenottokyky laskee tasaisesti jo alle 20-vuotiaasta alkaen ja vain 12 minuuttia kestävä cooper-testi mittaakin hyvin juuri tätä hapenottokykyä.


    • Totudentorvi

      Jos on kestävyyslahjakkuus, 3000 menee heittämällä ilman harjoittelua. Jos on hyvät voimageenit peritty vanhemmilta, menee 150kg muutaman kuukauden treenillä. Toisin sanoen, 3000 on helpompi.

      • tyhjänkanssa

        Toisinsanoen niin miten niin kumpikaan ei ole toista helpompi.


    • Huutakaaniinettäkuuluu

      "Te olette keskimittainen ja sopusuhtainen."

    • EiSoviKaikille

      Juoksin lukiossa Coopperissa suoraan koulunpenkiltä yli 3300 m, juossut en ollut moneen kuukauteen metriäkään, mutta raskaita töitä kyllä tein. Raskaita töitä olen tehnyt, mm. tukkihommia jne. Penkistä en ikimaailamassa nosta 100 kg. Minulla on pitkät raajat ja tuntuu, että nivelet eivät kertakaikkiaan kestä niin luonnotonta touhua. Voimiltani koen olevan ihan keskiverto suomalainen mies ja tukin käsittelyssä ja kivien kärräyksessä olen mielestäni uupumaton.

    • asdgsadghda

      Jokainen terve ja normaalikuntoinen ihminen juoksee 3000 m cooperissa, mutta vain aniharva nostaa 150 kiloa penkistä.

      • Ei_juokse

        Juoksua harrastamaton aikuinen ei juokse 3000m Cooperissa puhumattakaan että jokainen. Cooper-taulukostakin näkee esim. kiitettävän suorituksen raja-arvot eri ikäisille aikuisille.


      • Anonyymi

        Taitaa olla aika vähän terveitä ja normaalikuntoisia. Kuinka moni juoksee nykyisin armeijan cooperissa yli 3000 m? Veikkaisin 3-4%. 150 kg noussee vielä paljon harvemmilta.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6729
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4360
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2783
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2090
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1643
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1437
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1141
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1127
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1114
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1081
    Aihe