Robottiavustettu lentue?

eiKirj

Nythän julkisuudessa keskustellaan Suomen ilmavoimien uusien hävittäjien hankinnoista. Siinä ovat jotkut poliitikot pyrkineet määräämään, montako konetta Suomi tarvitsee. Mielestäni tuollainen yksityiskohtiin meneminen on typerää siviileiltä. Jopa se, paljonko koneet maksavat, on siviilipoliitikoille turha aihe, vaan puolustusmenojen kokonaisussumma on sitten se, mistä poliittikkojen pitääkin päättää.

Kaiken saamani tiedon perusteella kaikki Suomeen hankittavat koneet tulevat olemaan miehitettyjä koneita, mutta voisi olettaa, että miehittämättömät lentokoneet, tässä robotit, tulevat käyttöön aiehmmin kuin miehittämättömät taksit. Maan pinnallahan liikkuu kaikenlaista vaikeasti tunnistettavaa ja tulee tietöitä yms., mistä ei ilmassa ole huolta.

Näin maallikkona olettaisi, että siirtymävaiheessa täysin robotisoituihin ilmavoimiin olisi robottiavustetut lentueet, joissa siis olisi vaikkapa yksi ihmislentäjä ja nelisen robottia. Näiden tehtävinä voisi olla mm. lentäjän suojaaminen ja tiedon kerääminen. Robotit voisivat olla melko paljon ketterämpiä kuin ihmisen ohjaama lentokone, koska digitekniikka kestää suurempia kiihtyvyyksiä kuin ihmiskeho.
Onko jollakin palstalaisella tietoa tulevaisuuden ilmavoimista tai niiden hahmotelmista?
Pahoitteluni, etten löytänyt parempaa palstaa tälle.

6

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fljsdkgjhs

      Onhan tuota jo suunniteltu.

    • juupas_

      Kyllä miehittämättömässä taistelukoneessa on enemmän haasteita kuin miehittämättömäsä taksiautossa. Taistelukoneen pitää torjua kaikki vihollisen sitä vastaan punomat juonet ja voittaa vihollinen.

    • pseeri

      Näin hataralta pohjalta on turha spekuloida. Miehittämättömiä koneita kutsutaan lennokeiksi, laajemmin ajateltuna vaikkapa torjuntaohjukset ovat meihittämättömiä tiettyyn tehtävään erikoistuneita lentäviä välineitä. Ilmavoimien tehtävistä osa voidaan, ja hoidetaankin miehittämättömilä laitteilla. Osa tehtävistä vaatii lentäjän - esim tunnistuslennot tehdään miehitetyillä torjuntahävittäjillä.

      • näitä

        Taistelulentokoneillahan on jo kauan ollut mukanaan robottilentokoneita eli itse maaliinsa löytäviä erilaisia ohjuksia. Taistelulentokoneissa itsessäänkin on paljon robotiikkaa.


      • EuKaRyOoTtI

        Myös tunnistuslennot kannattaisi suorittaa dronehävittäjillä. Nykyaikainen kuvatunnistustekniikka mahdollistaa tämän. Robottihävittäjä pääsee lentoon nopeammin ja voi tehdä nopeampia väistöliikkeitä mm ohjusten väistämiseksi, myös sen lentonopeus ja kiihtyvyys voivat olla huomattavasti suuremmat kuin ihmisen ohjaamalla lennokilla.

        Kutsuin ihmisen ohjaamaa lennokkia tahallaan lennokiksi, koska ne jäävät robottilentokoneiden jälkeen kehityksessä. Pian ihmisen ohjaamat hävittävät jäävät historiaan huonompina vaihtoehtoina ja autonomisten dronehävittäjien tilalle tulisi hankkia täysin itsenäiset robottihävittäjät, joille määrättäisiin vain päätehtävät ja ne itse päättävät tavan toteuttaa ne tehtävät tilannekohtaisesti.

        Niille esimerkiksi määrätään tehtäväksi yksinkertaisesti Suomen puolustaminen, ja ne itse päättävät tekoälyllään, miten ne homman hoitavat parhaalla mahdollisella tavalla kukin tilanteensa mukaan. Niin on myös robottitykkien ja robottisotilaiden laita. Robottisotilaita voi olla eri muotoisia – mm käärmeen muotoisia – jotka esimerkiksi luikertelevat maassa ja niihin on vaikea osua, mutta ne tähtäävät mm lämpökameroiden avulla ja ampuvat vihollisensa piilosta ruohikon seasta.

        Voi olla myös valtava määrä pieniä droneja, jotka kukin ampuvat kymmeniä vihollissotilaita pimeänäkölaitteilla varustetuilla tuliaseillaan yhdellä lentokerralla. Voi olla myös itsensä räjäyttäviä koirarobotteja tai konekivääreillä ja panssarintorjuntaohjuksilla varustettuja hevosrobotteja, jotka juoksevat 100 km/h metsämaastossa puiden välistä. Voi olla myös jättiläissammakoita muistuttavia koiran kokoisia tykeillä varustettuja robotteja.

        Pohjois-Korealla tai Kiinalla saattaa olla myös hyttysen kokoisia bioaseilla tai botuliinitoksiinilla varustettuja sotadroneja.


      • Pieruvoimat

        Kyllä, ilmavoimiksi on nyt tilattu älybakteeripilvi


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      26
      1366
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1292
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1206
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1204
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1183
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1181
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1177
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe