Aihe

Maannousemakartat Suomesta 5000 v.eaa - 0 v

Kontra

Erinomaisessa kirjassa Maja Hagerman : Försvunnen värld - om den största arkeologiska utgrävningen någonsin i Sverige (Norstedts, 2011) esitetetään merestä noussut Uplannin maakunta tietokonelaskelmien avulla laadituilla kartoilla 500 vuoden välein väliltä 5000 v.eaa ... 0 v.
Vastaavia yksityiskohtaisempia karttoja esitetään tehtyjen kaivausten alueilta, eli tulevan E4-tietyömaa-alueelta väliltä Upsala ... noin 70 km pohjoiseen.
Kartat ovat olleet hyvin hyödyllisiä mm. kaivaustulosten ikäarvioinnissa.

Kun ensimmäiset luodot olivat nousseet merestä, ilmaantui vähäinen määrä hylkeenpyytäjä-kalastajia. Todisteet näistä rajoittuvat lähinnä saaliiden käsittelyjälkiin.
Kun maannousu tihensi luodot saaristoksi, häipyivät nämä tuntematonta/ tuntemattomia kieliä puhuneet metsästäjä-kalastajat.

Noin 1800 v.eaa oli alue muuttunut reheväksi jokimaaksi, jossa joet helpottivat kulkua. Tällöin ilmeisesti etelästä tuli veneillä suuri muuttajaväestö, karjaa ja muuta mukanaan. Tämä väestö otti haltuunsa edullisimmat asuma-alueet ja eleli lisääntyen ja viljellen maitaan hoitaen karjojaan ja käsitellen mm. pronssia ja rautaa.
Väestö eleli hyvinvoivasti rauhassa ja häiritsemättä noin 2000 vuotta.
On tuntematonta mitä kieltä/kieliä tämä väestö puhui.

Mielestäni on luultavaa että vanhin, metsästäjä-kalastajoukko sekä tämä myöhempi väestö oli samaa Ahvenanmaalla ja Lounais-Suomessa kuin Uplannissakin.

Noin 250 v. vaiheilta alkaen tuli Uplantiin, niinikään etelästä pienehkö, agressiivinen soturijoukko, joka alisti aiemman rauhanomaisen väestön sekä tuhosi näiden asutuksen ja hautoja ja itse käytti ruumishautausta aiempien polttohautausten sijaan.
Alistajaväestö mahdollisesti muutti muutaman vuosisadan kuluessa alueen kielenkin.
Alistajaväestö oli ehkä palkkasoturijoukkio näihin aikoihin purkaantuneista Rooman legioonista. Näiden esi-isät olivat ehkä alkuaan Skandinaviasta, vaikkakaan eivät ainakaan Uplannista.
Lounais-Suomi säästyi tältä alistajaväeltä.

Kysymys kuuluu: Löytyykö yksityiskohtaisia laskettuja karttoja merestä nousseesta Lounais- ja Länsi-Suomesta koko kiinnostavimman maannousun ajalta, eli noin 5000 v.eaa ...1000 v. ?
Jos ei löydy, olisiko jotain tahoa joka alkaisi sellaisia laskea ja tehdä?
Hyötyä olisi tällaisesta arkeologeille ja muille varhaishistoriastamme kiinnostuneille.

4

<50

  Vastaukset

  • Ainakin on sellainen pienehkö kirjanen, joidenkin vuosikymmenien takaa, jossa on meren rantaviivoja menneille vuosituhansille.

  • Turhia hypoteettisia "alistajaväestöjä"...

   • Arkeologiset yksiselitteiset todisteet ovat kovia todisteita. Saagat ovat pääosin satuja.
    Mutta teemana tässä ovat maannousukertat, eli geologia, ei arkeologia.


  • Geologian tutkimuskeskuksessa on laskettu ja visualisoitu joitakin vanhoja vesistövaiheita. Esimerkkinä pääkaupunkiseutu n. 4200 eKr https://flic.kr/p/4QZxY4 (kannattaa katsoa originaali-koossa). MML:n uusi laserkeilaamalla tekemä tarkka maanpinnan korkeusmalli tarjoaa arkeologiasta kiinnostuneille uuden välineen esim. vanhat vesistövaiheet tarkentuvat ja mm. kivikautiset asumuspainanteet näkyvät hyvin (esim. Hundbacken Pedersöressä https://flic.kr/p/7YbmWz).

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Takaisin ylös

  Luetuimmat keskustelut

  1. Onko Stefan Therman monimiljonääri?

   Jotkut väittävät että on, toisten mielestä pelkkä velka-elvis jolle kohta käy köpelösti. Mikä on totuus?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   50
   6078
  2. Maisa tahtoo Mikon kanssa yhteisen lapsen

   On kuitenkin kiire sillä sairaus voi paheta ja se kaataisi vauvahaaveet: "Lentoemäntänä työskentelevä mediapersoona Maisa Torppa, 29, kertoo tuoreess
   63
   5211
  3. Maisuliini vongannut vieraalta mieheltä

   Käsi pystyyn kenelle tuli yllärinä: https://www.seiska.fi/Uutiset/Maisa-Torppa-taas-suhdeskandaalissa-Yritti-iskea-kaasonsa-miehen-ystavat-hylkasivat
   264
   3410
  4. Turun seudulla löydetty ensimmäiset uudelleen koronaan sairastuneet

   Taitaa rokotukset mennä hukkaan, kun ei tulekaan immuniteettiä. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/5039e73d-b54b-4edd-a962-a3c841d846d7
   Maailman menoa
   61
   2495