Voisiko merenpinta laskea tulivuorenpurkauksen seurauksena?

kannettuvesikaivossa

Jossain päin oli tulivuoren korkeudesta hävinnyt purkauksen yhteydessä 2/3, eli materiaali on siirtynyt jonnekin muualle. Tsunamikin taisi tulla kaupantekijäisenä.

Entä jos meren äärellä tapahtuisi suuri purkaus, joka lennättäisi maapallon sisältä magmat lähinnä mantereelle, ja merivesi pääsisi lorahtamaan tulivuoren sisälle syntyneeseen monttuun, niin silloinhan merenpinnan pitäisi jonkun verran laskea? Jos tämä prosessi olisi tarpeeksi raju, tai niitä sattuisi useampi, niin silloinhan merenpinta saattaisi laskea jopa merkittävästi?

5

<50

  Vastaukset

  • Vaikka merenalaisesta tulivuoresta lentäisi materiaa ilmakehään kymmeniä tai jopa satoja kuutiokilometrejä, niin merien tilavuus on niin suuri, ettei havaittavaa muutosta merenpinnassa havaittaisi.

  • Jos suuresta (sisäisesti suuresta) tulivuoresta tulee paljon 'tuhkaa' ja pölyä, joka estää aurinkoa paistamasta maahan, se voi aiheuttaa uuden jääkauden, jolloin suuria määriä vettä sitoutuu kilometrien paksuisiksi jäätiköiksi. Sellainen prosessi voisi aiheuttaa merenpinnan laskemisen radikaalisti.

   Onhan sen tapaista ennustettu Raamatussakin:

   Ilm. 9:2
   ja se avasi tuon syvyyteen vievän kuilun. Kuilusta nousi savua kuin suuresta uunista, ja savu pimensi auringon ja ilman. [2. Moos. 19:18; Joel 2:2]

  • Kyllä vaan voisi, ihan mitattavissa olevasti toisin kuin edellä joku ehti väittää. Tuo olisi helppo jopa laskea jos arvioidaan mantereelle nousevan massan tilavuus tietyksi. Esim. tietotekniikassa operoidaan nykyisin nanometrien murto- osilla, valmistetaan komponetteja joiden koko on millin kymmenestuhannesosia tai sitäkin pienempiä, kyllä merien korkeusvaihteluja osataan mitata suurella tarkkuudella, rutiinijuttuja. Kymmenenkin miljoonaa poistuvaa kuutiokilometriä maata näkyisi tarkoissa mittauksissa merien korkeuksissa selvästi!

   • Jos meri olisi tyyni, eikä vuorovettä olisi. Kun tulivuoren sisään menee vettä syntyy uusi pomaus.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Jos meri olisi tyyni, eikä vuorovettä olisi. Kun tulivuoren sisään menee vettä syntyy uusi pomaus.

    Esim. Etelänapamantereen läheltä löytyvä Deceptionin saari on käytännössä tulivuoren kaldera. Mitä lienee miten pamahtanut kun se on siihen ilmestynyt.


  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vuosi Tinderissä oli järkytys

   Ei mikään ihme. Tinder on ihan syvältä. https://yle.fi/uutiset/3-11212319
   Sinkut
   136
   6939
  2. Haavisto aikoo jatkaa

   ulkoministerinä ri­ko­se­päi­lyis­tä huolimatta https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/pekka-haavisto-kommentoi-esitutkintapyyntoa-aikoo-jatkaa-ulkomin
   Maailman menoa
   111
   1214
  3. Tietäisittepä

   Mitä meidänkin työpaikalla varatut touhaavat työpäivän aikana... Kesken työpäivän ottavat vapaata pari tuntia että puolisot luulevat olevan töissä ja
   Uskottomuus
   37
   1186
  4. Maisa perhelomalla Levillä

   Mikko ilmestyi myös Leville odottamatta. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ystavanpaivana-avioitunut-maisa-torppa-koki-romanttisen-yllatyksen-per
   Kotimaiset julkkisjuorut
   72
   1178