Kittilän veronmaksajat tukemaan matkailuyrityksiä

rahaamenee

No nyt sitten pääsevät kaikki Kittilän veronmaksajat tukemaan Levin matkailuyrityksiä. Kunnanhallitus esittää tukea 235.000 euroa Levi Ski Resortille reittien ylläpitoon. Hotellit safariyhtiöt ja muut matkailualan toimijat eivät enää halua osallistua reittien ylläpitoon.

Lainaus eityksestä
"reittienhoito on perustunut yli 30-vuotiseen suullisesti sovittuun käytäntöön, jossa kustannuksista ovat vastanneet alueen yrittäjät. Oy Levi Ski Resort Oy on laskuttanut yrittäjiä reittien hoidosta aiheutuneista kuluista. Tälle menettelylle on etsitty uutta toimintamallia. Neuvotteluja on käyty tiiviisti joulukuuhun 2018 saakka. Neuvottelujen lopputuloksena kävi ilmi, että soveltuvaa mallia kustannusten jakamiseen alueen toimijoiden kesken ei pystytty löytämään talvikaudelle 2018-2019."

Ja edelleen perustelut jatkuvat.

"Alueen matkailun kannalta on kriittistä, että alueen reittiverkosto pidetään jatkuvasti hyvässä kunnossa ja matkailijoille voidaan tarjota monipuolinen, laaja ja turvallinen reittiverkosto niin talvikävelyyn, pyöräilyyn, hiihtoon kuin moottorikelkkailuunkin. Kyseessä on yksi vetovoimatekijä kunnan alueella tapahtuvalle matkailuelinkeinolle."

Onko tuossa kenenkään muun mielestä mitään ristiriitaa kun puhutaan matkailun vetovoimatekijästä mutta matkailutoimijat eivät itse halua osallistua kustannuksiin. Eli ei kai se nyt sitten niin kauhean tärkeä juttu niiden mielestä ole. Ajankohtakin on aika erikoinen kun matkailu takoo koko ajan uusia ennätyksiä.

Kustannuskin vaikuttaa aika poskettomalta, käytännössä hoidetaan tammi - huhtikuun ajan reittejä hinnalla 2.000 euroa päivä.

Mediassa hehkutetaan kuinka hyvin menee mutta kunnan kannalta tulovirta on tällä kaudella kääntynyt negatiiviseksi kun Levin Matkailun tukeakin piti lisätä yhtiön toiminnan turvaamiseksi.

Saattaapa olla, että laskuja tulee kuntalaisten maksettavaksi jatkossakin ja summat suurenee.

54

189

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nainkoon

      Niin siis hissiyhtiö laskuttaa nyt suoraan kunnalta 235 000 reittien ylläpidosta.

      • Onkotottatuo

        Ei kai se vielä laskuta. Tuo oli esitystekstistä. Tällä hetkellä kunta panostaa reitistön rakentamiseen ja kesäajan kunnossapitoon, sekä huolehtii ympärivuotisesti reittivastaavan tehtävistä. Verovaroin. Levin yrittäjät ovat maksaneet aivan oikeudenmukaisesti omien asiakkaiden käyttämistä palveluista. Kai tämä on esiastetta sille, että jos rinneyhtiö ei halua enää hoitaa rinteitään tai kylpylä altaitaan tai keilahallit ratojaan, niin Kittilän veronmaksajien niistä pitää maksaa. Aiemmin noudatettu systeemi on ollut erittäin oikeudenmukainen ja kustannukset ovat kohdentuneet oikein. Jos kuntalaisia ajatellaan, niin 5 km latu riittää valaistuna, ei mitään talvikävely ja -pyöräilyreittejä ja kelkkareiteistäkin kymmenesosa riittää. Kuntalaisten omistama SkiResort hoitaa reittejä alueen yritysten ja matkailijoiden asettamalla laatutasolla. Se taso on aivan liian kova kuntalaisia ajatellen. SkiResort käyttää laskennallisesti kilpailuttamatta reittien hoitoon tuplasumman tarvittavasta. Ehkä kilpailuttaminen olisi tässäkin paikallaan. Tässä on taas osoitus kunnan rahojen tuhlaamisesta. Tällaisia rahoja ei saada missään muodossa takaisin, vaan ne lisäävät vain alueen yritysten ja yrittäjien voittoja.


    • markkinataloustulee

      Kittilä on out. Nyt alkaa se kunnan kuppaus näiden ns. yrittäjien taholta = eli tukiyritykset alkavat kuntaa kuppaamaan kun eivät vapaassa kilpailussa enää pärjää. Ei kai kukaan ajatteleva matkailija Leville enää eksy.Ne jotka sieltä ylihintaisen lahohirsimökin ovat ostaneet ja eivät saa sitä myytyä vielä käyvät. Se on Levi goodbye.

    • Jotkutmeneesekaisin

      Kunta omistaa ja käyttää aivan itsellisesti päätösvaltaa Oy Levi Ski Resort Ltd:ssä. Ei tarvita kahta sanaa siitä, että miten reittejä hoidetaan pääomistajan eli Kittilän kunnan mielestä. Siinä ei tarvitse muilta edes kysellä mielipiteitä. Periaate on ollut erittäin pitkällinen ja tarkkaan harkittu. Sillä on saatu oikeudenmukainen maksuperiaate yrityksille, jotka näitä palveluita eniten käyttävät. Jotta kunta saisi tämän määrän takaisin, tulisi SkiResortin tehdä 600.000 e lisää voittoa. Siitä sitten osingonjaon kautta Matkailukeskukselle 240.000 e ja kunnalle reilut 300.000 e. Verot pois siitä. Ei onnistu entisten päälle. Ajatelkaa nyt vähän.

    • Ladutmenivinoon

      Kyllä Levi pärjää omillaan. Ei ole syytä syöttää sinne kuntalaisten rahoja tukemaan parin yrittäjän liiketoimia. Käytetään tuokin raha muiden kylien latujen hoitoon. Siihen ei rahaa koskaan riitä ja ne ihmiset ovat kunnan veronmaksajia. Tätäkö se on? Luottamusmiehet on valittu kuntalaisten etua valvomaan ja tuloksena on raivopäinen rahojen syytäminen parille yrittäjälle...

    • Ukkotuomari

      Kittilän kunnallis- ja kiinteistöverotuloista Levi ja kultakaivos tuovat erittäin merkittävän osan. Jos Levin palvelujen tarjonta kuten mm. hiihtoladut eivät ole kunnossa, niin se näkyy heti turistien määrässä. Tästä tulojen menetyksestä kärsisi koko Kittilä.

      Esimerkiksi Kittilän noin 6 miljoonan euron kiinteistöveroista matkailu ja kultakaivos tuovat reilusti yli puolet, joten näitä veroja vasten voi jotain vaatiakin. Kittilän muut kylät tuovat kunnan kassaan naurettavan vähän ja niiden väestö onkin hyvin usein kunnallistalouden nettosaajia.

      Lisääntyvä matkailurakentaminen kasvattaa tulevaisuudessa Kittilän kiinteistöveron tuottoa merkittävästi. Näillä tuotoilla Kittilän kunta huolehtii peruspalveluista kuten lasten kouluttamisesta sekä terveyden- ja vanhustenhoidosta. Levin säästöpossua kannattaa siis huolella vaalia.

      Kittilän kunta ja Levin Matkailu voisivat varsin helposti selvittää verottajan tiedoista kuinka monesta veroeurosta kittiläläiset saisivat vuosittain Levin matkailua kiittää. Tällöin tätäkin keskustelua voitaisiin käydä tosiasioiden perusteella eikä huru-ukkojen ja -ämmien lyhytnäköisen kateellisuuden ja luulotautisuuden värittämänä.

      Leville tehtävät panostukset on nähtävä investointeina, joista kertyy tuottoja vastaisuudessa. Tämä on paras tae sille, että moni kunnalta runsaasti taloudellisia etuja saava eläkeläinen, työtön tai muuten heikossa taloudellisessa tilanteessa oleva pärjää.

      Moni Suomen kunta olisi valmis vaihtamaan taloudellisessa mielessä paikkaa Kittilän kanssa. Ilmeisesti on niin, että kun riittävän kauan menee hyvin niin nykytilanteen hyvyyttä ei osata enää riittävästi arvostaa.

      • Arvotonta

        On se kummallinen firma tuo hissiyhtiö, 20 miljoonan liikevaihto eikä tulosta tule juuri mitään. Avustusta täytyy lappaa
        niinkuin saamelaisille !! 😬


      • Ukollekorjaus

        Voi sinua ukkotuomari. Olet ymmärtänyt asian aivan väärin. Eihän siitä ole kysymys.

        Tässä tapauksessa reitit tarkoittavat levin latuja ja kelkkareittejä. Ne ovat hyvässä kunnossa ja Ski Resort pitää niitä todella hyvässä kunnossa. Se on kunnan pääomisteinen yhtiö ja reitinhoitoa olisi voitu edelleen jatkaa hyvällä vanhalla mallilla. Omistajille oli varaa jakaa osinkoja niidenkin jälkeen. Nyt sitten mennään niin, että kunta avustaa reittejä lisää 235.000 e (ennestään jo investoinneista riippuen 400.000 - 500.000 vuodessa). Totta kai se raha tulee laskennallisesti takaisin jostain. Jos se yritetään saada osingoista, niin niitähän pitää jakaa kaikille omistajille. Jotta kunta saisi tämän 235.000 e normaalien osinkojen päälle, niin silloin Resortin pitäisi tehdä 600.000 e lisää voittoa ja jakaa osinkoja. Onko tämä sitten oikeaa omistajapolitiikkaa?? Tarkoituksellisesti ajaa systeemiä huonompaan suuntaan sekä teknisesti että taloudellisesti ajateltuna.

        Totta kai kaikki tietävät Levin suuret kiinteistöverot. Ei niistä mitään huru-ukkotuomariluentoja tarvitse järjestää. Luulotaudinkin luulen olevan aivan muualla. Tarkoitin vain sitä, että vanhalla reitinhoitokaavalla reitistöjen taso ei ainakaan olisi huonontunut eikä vaarantunut millään tavalla. Esitetyllä systeemillä hoito ajetaan avoimeen kunnan järjestämään kilpailuun ja sitten taso huononee. Sano minun sanoneen.


    • Ukkotuomari

      Totean tähän vain, että vanha rahankeräysjärjestelmä latujen ylläpitoon oli laiton. Ehkä juuri Kittilässä sitä ei kannattaisi jatkaa.

      • Tahdonasia

        Mihin lakipykälään viittaat? Mikä osapuoli siitä on valittanut? Kyllä siitä varmasti olisi laillisen saanut, kun olisi systeemiä kehittänyt. Kun nähtiin tilaisuuden tulleen, niin käännettiin kittilän veronmaksajien piikkiin. Esimerkiksi yhtiöjärjestysmuutoksilla ja kaikkien reitistömaksujen asettamisella vapaaehtoismaksuiksi... Tahdon asia


    • IsoA1955

      Mielestäni on tarpeen miettiä mitä tehtäviä kunnalle on julkishallinnossa sälytetty. Tallaisia tehtäviä on esimerkiksi: koulutuksen-, sairaanhoidon-, sosiaali- ja kulttuuripalvelujen järjestäminen. Kunnassa käytetään julkista valtaa LAINSÄÄDÄNNÖN rajoissa. "Lainsäädännön rajoissa" koskee myös Kittilää vaikka sutkit ovat asian jotenkin väärin ymmärtäneet.

      Kunta valmistelee ja suunitelee virkamiesten ja demokraattisesti valittujen edustajien eli kunnanvaltuutettujen päätöksiä ja panee niitä toimeen. Tarpeen mukaan kilpailuttaa ja tilaa hyödykkeitä, tavaroita tai palveluja eri tahoilta, tai tuottaa niitä itse. Lainsuomien valtuuksien rajoissa kunnallishallinto myös sääntelee muun muassa moninaisia elinkeinoja, teknisten normien noudattamista sekä kansalaisten käyttäytymisen muotoja sekä arvioi, kontrolloi ja valvoo, mitä lopulta tapahtuu.

      Mielestäni kuntalaisten tarpeisiin voidaan tehdä vaikka ulkoilureittejä. Mutta jos ne on tarkoitettu busineskäytöön niin se pitää olla kyllä maksullista palvelua. Ei veronmaksajien rahoilla rahoitettua.

      Ei asiat tämän vaikeampia ole. En käsitä miksi Kittiläläisest luotot edeleen sotkevat selkeitä asioita. Ilmeisesti siksi, että osa rötöstelijöistä toimii edeleen kunnallishallinossa virkamiehinä tai luottoina. Omaa järkeä käyttävät ovat hallinossa edeleen vähemmistönä.

      Seuraavat kunnallisvaalit on Kittiläläisille elin tärkeät. Ne jos missaatte niin homma on kohdaltanne siinä!

    • Ukkotuomari

      Kittilä menestyi kehnosti viime vuoden yöpymisissä. Rovaniemellä nousua 5,2 %, Saariselällä 2,0 % ja Pyhä-Luostolla 7,8 %. Kittilässä laskua -1,4 %. Eivätkö henkiset ja aineelliset panostukset Leviin ole olleet riittäviä?

      Tulevaisuuden riskejä on mm. brexit, mikä saattaa olellisesti vähentää brittien matkailua.

      Kilpailu meillä ja maailmalla on kovaa, joten Levin matkailutuotteen on oltava kunnossa ja sitä on koko ajan kehitettävä. Matkailun heikko kehitys johtaa vääjäämättä kunnan verotulojen pienentymiseen ja myös Levi Ski Resortin kannattavuuden heikkenemiseen. Silloin voidaan joutua tinkimään myös kunnan peruspalveluista eikä ainoastaan latumaksuista.

      • leevileviltä

        Laillinen ja rehellinen päätöksenteko vaikuttaa kaikkeen? Se näyttää sieltä puuttuvan.


      • Eivaravenettäkaada

        Totta puhut tuomari. Siksipä tällaisia maksurasituksia ei pitäisi siirtää matkailulta kunnalle, koskapa siellä pitää olla puskuria huonompiinkin vuosiin.


      • Isoluutalakaisemaan

        Ja johtajuus kuntoon yrityksissä. Hissiyhtiön tj toiminut epäeettisesti. Ja eikös se eräs majoitusyrittäjäkin ole ollut lööpeissä ei-niin-kunniakkaiden asioiden vuoksi.


    • Ukkotuomari

      Myös kunnalta tulevat panostukset Leviin on nähtävä investointeina, joista tulee jatkossa kunnalle tuottoja ja toivottavasti paljon enemmän kuin mitä panostus oli. Paljonko kunnan panostukset kirkonkylän latuihin tai muihin kyliin lisäävät jatkossa kunnalle tulevia verotuloja?

      Investoinnit ja syömävelka ovat kaksi eri asiaa.

      • Veroetu

        Onko ne niitä kunnan maksamia investointeja, joista tulee tuottoja yrittajalle P, joka ei kuitenkaan maksa veroa voitoistaan?
        Nimim. Työsuhdeasunto nollatuloilla


      • leevileviltä
        Veroetu kirjoitti:

        Onko ne niitä kunnan maksamia investointeja, joista tulee tuottoja yrittajalle P, joka ei kuitenkaan maksa veroa voitoistaan?
        Nimim. Työsuhdeasunto nollatuloilla

        Niin, hänelle sitä rahaa "pelataan", sen takia asiat ovat kunnassa umpisolmussa?


      • Nallekarkittasan

        Nyt ollaan investoinnin Aapinen luettu huolella. Kyllähän investoinnin idea tosiaan on se, että sille sijoitukselle tulee saada voittoa että homma onnistuu. Onneksi tässä ei nyt mitään epäilyttävää, turhaa ja hölmöä tulonsiirtoa kunnalta (lähinnä) yhden yrityksen suuntaan harrasteta. Fiksua investointia ainoastaan. Onhan Levi nyt tulevaisuuden, teknologian, inhimillisyyden ja pyhyyden siunattu kehto, joka munii kultaisia munia täyttäen rakat, metsät ja mannut. Muualla kunnassa asutaan sitäpaitsi edelleen maakuopissa ja jyrsitään käpyjä.

        Pumpataan nyt vaan sitä rahaa kaivoon kiihtyvällä tahdilla ja ihmetellään kun ämpäri nousee aina vain kuivempana ylös. Sitten pumpataan vielä vähän lisää ja toivotaan että ehkä joku päivä sieltä edes puolikkaan sankon saisi. Kyllähän se nyt kannattaa, kun ollaan aina ennenkin luotettu että kannattaa.

        Kiva kuitenkin kun tulossa on nyyttärikestit, ja jokainen on aina tuonut mukavasti herkkuja yhteiseksi jaettavaksi!

        Ohhoh, osa jäikin kotiin. Onpas outoa, kun nää on ollu aina tosi suositut kekkerit. No onneksi henkilö X saapui paikalle! Ai sillä onkin vain yks nallekarkki taskunpohjalla mukana jaettavaksi. Hieman on nöyhtäinen ja hiekkainen. No mitäpä tuosta.

        Kas näin, ihan ikiomasta pussista kaikille herkkuja. Yks mulle (= kunta), kaks sulle (=henkilö X), yks mulle, yks sulle, yks sulle ja yksi mulle. Eikun hetkinen... Miten tämä menikään.. Kierros kaksi sitten paremmin kun ensimmäisessä tuli pieniä vahinkoja: Kaks sulle, yks mulle, yks sulle, yks sulle, kaks sulle. Kas noin.

        Eikä haittaa että nallekarkkeja löytyi jo se laatikollinen X:n repusta. Nehän voi X laittaa minne haluaa kun on massun täydeltä ilmaiseksi saanu ja kyllähän se kuuluu ahkerasta työstä vähän palkkiotakin saada. Olihan se rankkaa nyt odotella. Näin jokainen voittaa! Eikun miten tämä nyt menikään..

        Kuntalaisten selkänahasta kyllä irtoaa nahkaa nallekarkkeihin kun makeannälkä X:llä kasvaa.


      • Panostuotos

        Jossain vaiheessa niiden panostuksien pitää alkaa eli Leviin upotetut veroeurot täytyy realisoitua kuntalaisten hyväksi. HE ovat ne osaltaan maksaneetkin. Kuitenkin. Koko muun Kittilän osalta panostus on kymppitonneja. Leville ne vuotuiset 200.000 e investoinnit vaihdellen 100.000 e - 300.000 e eivät riittäneet. Vielä piti repaista 235.000 e. Siinäkö sitten tasapuolisuutta?


    • Könkäänmummeli

      Selvä sokerihumalatapaus!

    • Fella

      Kun Levin Hissit aikanaan perustettiin, niin jo silloin nähtiin, että hyvin hoidetut murtomaaladut kuuluvat kokonaisuuteen. Alkuunhan kunta ja Levi-hotelli ostivat yhteisen moottorikelkan, jolla Sammatin Pekka kiersi aamuisin tunturin ja latureitti tuli kuntoon. Nyt ei taideta yhdellä kelkalla enää pärjätä. Perusperiaate ei kuitenkaan liene muuttunut: sekä rinteiden että latuverkoston pitää olla kunnossa, jos aiotaan matkailussa menestyä. Jos ei löydy järjestelmää, jolla muut yrittäjät tulisivat mukaan latuverkoston hoitoon, niin hissiyhtiön pitää ottaa se kontolleen. Ei siinä kunnalta ylimääräisiä tukia tarvita. Yhtiön tuloshan tietysti hiukan huononee ja osingot pienenevät, mutta sehän on toisarvoinen asia.

      • IsoA1955

        Juuri näin. Yritäjät, jotka reittejä tarvitsevat, luovat järjestelmän missä kustanukset tasataan tarpeiden suhteessa. Yritysten tulokseenkaan tällä ei ole vaikutusta, koska kustanukset voi halutessaan lisätä "myytävän tuoteen tai palvelun" hintaan.

        Veronmaksajan kulu se ei saa olla. Aika jolloin yhteiskunta maksoi yrittäjän kulut mutta yrittäjä otti tuoton on ollut ohi jo pitkän aikaa. Kittilässä on tainnut olla toisenlainen käytäntö ja siitä luopuminen tekee kipeää. Mitä nopeammin salatuista pääsette irti, sitä parempi kaikille. Ja rahat pois turisteilta!


    • Että...silleen

      Levin alueen yrittäjät on halunneet että reittien lanaukset kilpailutetaan. Tästä on sitten luottot kehittäneet tällaisen sopan. Kattokaappa hieman Levi ski resortin liikevaihtoja , ainoa kerta kun on voittoa tuottanut on se vuosi kun JP oli hyllytetty. Investoida kyllä osataan mutta ei tunnuta ymmärtävän että vasta tuotto kertoo yrityksen tilan. Tuotosta yritys maksaa verot ja osinkot.

    • Könkäänmummeli

      Varmastikin Sammatin Pekka ja kumppanit tekivät aikoinaan hyvää työtä. Aika ja Levi olivat silloin kuitenkin vähän toisenlaiset.

      Hiihtolatujen käytöstä on ollut Levillä ja muuallakin vähän vaikeaa korvausta loppukäyttäjiltä ottaa. Eiköhän aika moni sirkkalainen ja kittiläläinen pitäisi tällaista yritystä lähes pyhäinhäväistyksenä. Ilmaiseksi kun on tähänkin asti sivakoitu Levin laduilla vuosien myötä miljoonia kilometrejä.

      Latumaksujen määrä ja maksajat ovat olleet Hisseillä tiukimmin varjeltua salaista tietoa. Näihin maksutalkoisiin ovat osallistuneet lähinnä suurimmat hotelliyritykset. Moni Levin mökki ei ole niitä koskaan maksanut.

      Maksuttoman infrastruktuurin ylläpito kuuluu luontevasti Kittilän kunnan toimialaan. Kittilän kunnalla on käytössään tarvittavien rahojen keräämiseen oivallinen instrumentti eli kiinteistövero, jolloin tämäkin rasite jakaantuu tasapuolisesti kaikille. Kunnan verotuotoilla hoidetaan jo nyt kirkonkylän ja monen muunkin kylän ladut ja muut ulkoilureitit.

      Kunnan hiihtolatu olisi saatava myös Könkäälle!

      • Leviläinen

        Könkäänmummelille, ei latumaksu olisi mikään 'pyhäinhävästys', koska me maanomistajat tieten saisimme latumaksuun katteen siitä, että latu kun kulkee meidän mailla, niin korvaushan siitä olisi maksettava meille.
        Tai muussa tapauksessa latuverkon ylläpitäjä vetää latuja omille mailleen, tai vuokramaille.


      • eiluista

        Tämänpäivän tilanne on todellisuudessa sellainen että kunta pitää latuverkostoa yllä vain kirkonkylässä ja lisää meille latuyhteyksi sitämukaa kun toivomuksia esitetään. Syrjäkylillä on lakkautettu latujen ylläpito kun rahat menee kirkonkylän latujen ylläpitoon. Syrjäkylien kouluilla pidetään koulujen pihapiireissä pieniä latupätkiä koululaisille.


    • IsoA1955

      Otetaanpa uudeleen kun "könkäänmummeli" tahalaan ymmärsi asian väärin.

      Yritäjät, jotka reittejä tarvitsevat, luovat järjestelmän missä kustanukset tasataan tarpeiden suhteessa. Yritysten tulokseenkaan tällä ei ole vaikutusta, koska kustanukset voi halutessaan lisätä "myytävän tuoteen tai palvelun" hintaan. ELI YRITYKSET MAKSAVAT JA HINNOITELEVAT MAKSUN PALVELUUNSA TAI TUOTEESEENSA.

      Veronmaksajan kulu se ei saa olla. Aika jolloin yhteiskunta maksoi yrittäjän kulut mutta yrittäjä otti tuoton on ollut ohi jo pitkän aikaa. Kittilässä on tainnut olla toisenlainen käytäntö ja siitä luopuminen tekee kipeää. Mitä nopeammin salatuista pääsette irti, sitä parempi kaikille. Ja rahat pois turisteilta!

      YLEISET; VERONMAKSAJILLE TARKOITETUT LIIKUNTAPAIKAT ON ASIA ERIKSEEN. Kittilän kylän ympärille voi muutaman kilometrin hiihtilenkin avatakkin. Ja vaikka sinne Könkäälekkin. Mutta turistikäytö on eri asia.

      • Myötähäpeä

        Iso A lisäsi sellaisen kommentin, että siihen ei ole mitään lisättävää. MOT!


    • EinariA

      Miulla on ollut mökki Levillä jo vuosikymmeniä ja aion kyllä vastaisuudessakin käyttää Levin latuja ilman mitään lisämaksuja.

      Täällä etelässä kun tulee sen verran paljon veroja maksettua ja lisäksi Kittilän kiinteistöverot päälle, että oma tinki on hoidettu. Eikös Kittilä saa monta miljoonaa euroa vuosittain tukea etelästä.

    • IsoA1955

      Ei tässä puhuta mistään mökkiläisten latumaksuista vaan 235 000 € kunnan tuesta yksiyäiselle matkailualan yritykselle joka aiotaan maksavaa veronmaksajien rahoista.

      Ne hiihdot mitä Matti Meikäläinen hiihtelee kuuluu normaalien liikuntapaikkojen piiriin. Vai oletko sitä mieltä että veronmaksajien piikkiin voidaan laitaa vaikka golf kentän hoitokulut tai Hartwall areenan hoitokulut. Mielestäni niitä ei pidä veronmaksajilla maksattaa.

    • zccv

      Kittilässä kaikki herrainpenikoiden liikuntaharrastukset kirkonkylällä maksetaan etupäässä verovaroilla.

    • IsoTauno

      EiE golfkentälle tai Hartwall areenalle voi mennä ilmaiseksi.

    • MihinRahatMeni

      Kunta maksaa todella paljon yrittäjien ja turistien ylläpitämisestä.
      Vesi- ja viemäriverkon vetäminen ei ole ilmaista. Jätevesien ja juomaveden käsittely maksaa. Teiden kunnossa pito talvella. Kiinteistövero ei kata tuota kaikkea. En ole missään kuullut että kunta ylläpitäisi turisteille tarkoitettuja latuja.
      Seuraavaksi kunta rakentaa jäähallin turisteille jotta yrittäjät saavat lisää rahaa.

    • Kalakukko55

      Kuopio maksaa 330.000 euroa vuosittain hyppyrimäestään. Sieltä ei moni hyppää.

      Levin kiinteistöverot, jotka ovat yli puolet Kittilän kiinteistöverokertymästä, riittävät hyvin latujen ym. ylläpitoon Levillä. Eikö ole oikeudenmukaista, että Levin verot käytettäisiin Levin olosuhteiden ylläpitoon ja parantamiseen.

      Jatkossa Leviltä riittää jaettavaa muillekin kylille.

    • Tgtg

      Eikös se kunta rakentanut liikunta- ja jäähallit jo kirkonkylään?

      • IsoA1955

        Palautetaanpas mieliin mitä tehtäviä kunnalle on julkishallinnossa sälytetty. Tallaisia tehtäviä ovat esimerkiksi: koulutuksen-, sairaanhoidon-, sosiaali- ja kulttuuripalvelujen järjestäminen.

        Hyppyrimäen voi vielä rinnastaa patsaaseen tmv, mutta yritystoiminan tukeminen julkisin varoin on hyvin kyseenalaista.

        Vesi- ja viemäriverkon vetäminen ei ole ilmaista, mutta sekin pitäisi maksataa liityjillä liityntämaksuin. Jätevesien ja juomaveden käsittely maksaa. Ne rahat pitää sisältyä vesimaksuihin. Liikunta- ja jäähallit rakenetiin aikoinaan verovaroin mutta sekin aika alkaa olla histiriaa.

        Ilmankos rahat eivät tahdo riitää esimerkiksi vanhusten kunnialliseen hoitoon kun ylläpidetään jos jonkinlaista kunnille kuulumatomia toimintoja, esimerkiksi rakenellaan jäähalleja ja ylläpidetään yrittäjien ulkoiluverkostoja.

        Nyt ollaan jo pitkällä 2000 luvulla. Toki yhteisvastuulisuus on tarpeen aina muistaa, mutta pääsääntöisesti jokainen kustantaa omat harrastuksensa. En näe siinä mitään järkeä että Kittiläläinen veronmaksaja kustantaa Kiinalaisen tai Saksalaisen turistin harrastukset. Käyttäjiltä se raha on otettava vaikka liitettynä kokonaispalvelun hintaan.

        Kunnassa käytetään julkista valtaa LAINSÄÄDÄNNÖN rajoissa. Ei makseta esimerkiksi rikosoikeudenkäyneissä langetettuja tuomioita eikä oikeudenkäynnin muitakaan kuluja jos ei ne kohdistu suoraan kuntaan.


    • Aslope

      Kunta hyötyy menestyvästä yritystoiminnasta palkkojen kautta tulevasta kunnallisverosta, kiinteistöveroista ja mikäli yritys tekee voittoa, niin kunta saa myös osansa voiton verosta. Vesi- ja viemäriverkostoon liittymien on maksullista ja samoin vedestä ja jätevedestä joutuu maksamaan.

      Näillä verotuotoilla on hyvä maksella kaikkia kuntien menoja kuten vaikkapa kunnan työntekijöiden palkkoja. Millä nämä maksettaisiin, jos menestyvä yritystoiminta ei näitä tuottaisi? Pitäisikö kunnan silloin saada lisää valtiontukia?

      Mielenkiintoinen ajatus tuo hyppyrimäen rinnastaminen patsaaseen.

      • Yritystukia

        Mielenkiintoinen ajatus. Annetaan 235 000, saadaan niistä osa takaisin verotuloina, jos yritys menestyy ilmaisilla eli kunnan maksamilla investoinneilla.
        Oma laskutaito ei ihan riitä tähän voitollisen ikiliikkujan kaavaan.
        Ja jos ratkaisu on, että kunnan ’pitää saada’ lisää valtiontukia kattaakseen tämän yritystuen, niin aika heikoilla jäillä koko Kittilän kuntatalous on.


      • IsoA1955

        Nimimerkille "Aslope" totean, että hyppyrimäki vertaus patsaaseen sisätää hivenen ironiaa. Sekä myöskin varoituksen sana siitä mihin veroeuroja tuhlataan.

        Aikanaan on tainnut Kuopiossa olla vastaava Palosaari, joka on juntannut hyppyrimäen veronmaksajien varoin pystyyn. Tuskinpa se on koskaan veronmaksajille maksanut itseään takaisin. Eikä taida maksaa jatkossakaan.

        Kittilässä on vähän samantyypinen hurmoshenki päällä. Oikeudenkäyntikuluista lähtien on valmius maksataa veronmaksajilla kaikki taivaan ja maan välillä. Vauhtisokeudessa on aina vaarana että järki sumenee. Kuopiossa on patsaana hyppyrimäki, Kittilän Levillä ne saattavat olla hiihtohissejä. Hivenen käyttäisin harkintaa montako hiihtohissiä tasamaalle rakentaisin. Levi ei nyt kuitenkaan kovin kummoinen talviurheilu paikkana ole. Kesällä ei taida hisseille olla tarvetta ollenkaan.


    • Aslope

      Arvioisin Levin tuottavan Kittilälle noin 10 M€ vuosittain, josta nettoa useampi miljoona euroa. Paljon työtä on tehty ja menestystäkin saavutettu. Voisiko olla mahdollista, että Levi tuottaisi Kittilälle joskus nettona 10 miljoonaa euroa vuodessa?

      Ei varmasti tuota, jos matkailuun ei saada lisää investointeja ja matkailijoita lisää. Matkailun investointikohteita riittää kyllä Suomessa ja maailmalla. Kunnat kilpailevat niistä. Kittilän kunnankin on oltava tässä kehityksessä omalta osaltaan mukana. Nyt tuntuu aika ja energia menevän keskinäiseen turhanpäiväiseen riitelyyn, jonka seurauksista valitettavasti syyttömätkin saavat kärsiä useita vuosia.

      Kittilässä on jo nyt paljon vähätuloisia eläkeläisiä ja muita vähävaraisia. Jatkossa heitä on vieläkin enemmän. Ei heiltä kerry mainittavasti kunnalle kunnallisveroja, mutta menoja tulee kunnalle sitäkin enemmän. Valitettavasti tämä on tilanne suuressa osin Suomea, joten mitään massiivista avustusta muualta on turha odottaa. Tässä asiassa kannattaa olla rehellinen ainakin itselleen.

      Kehittämällä Leviä ja panostamalla sen palveluihin on tilanteen ratkaisu onneksi vielä omissa käsissä.

      • IsoA1955

        Jees, näinhän se on. Kunta keskityy niihin tehtäviin jotka sille kuuluvat. Yrittäjät pyörittäväy businesta ja perivät niihin liityvät kustannukset asiakkailtaan. Tämä rajaus riitää.

        Turhaa on repiä jotain "tuotaa Kittilälle 10 milj vuosittain" jos ei saa niitä lakelmin osoitaa. Voihan sitä heitellä vaikka lukuna että tuotaa 100 milj kuukaudessa tai jotain muuta. Kun kunta on perusvalmiudet luonut, eli infran alueelle, niin yritykset hoitavat loput.

        Kittilässähän juuri tässä kohtaa on puurot ja vellit sekaisin. Kuten käräjäoikeudessa syytäjät osuvasti totesivat: ""Syyttäjät pitivät loppulausunnossaan tiukasti kiinni siitä, että Kittilän päätöksenteon taustalla vaikuttaa rakenteellinen korruptio: hyvä veli –verkosto, joka on asettanut Jouni Palosaaren ja Päivikki Palosaaren tarpeet kunnan ja kuntalaisten edun edelle".

        Suutarit pysyköön lestissään. Omaa ja yhteiskunnan etua ei pidä sekoitaa missään tilanteessa. Eikä heitellä 10 milj Euroa lukuina sinne tänne. Jos heitelee niin tekee selvät laskelmat, jotka on todennettavissa jostain laskelmista. Mieluumin faktaa kun hatumutua.


      • Sijoittaja

        IsoA on oikeassa. Kunnan pitää pysyä lestissään. Muutoin ollaan tilanteessa, jossa jokainen parturi ja rekkakuski kinuaa ja heille annetaan kunnan puolesta investointeja toimitiloista ja naftasta lähtien. Tai sitten annetaan vain yhdelle taholle, kuten nyt Kittilässä, jolloin ollaankin juuri siinä rakenteellisessa korruptiossa. Jos investointeja haluaa, ottaa lainaa tai pyytää rahaa sijoittajilta omistusosuutta vastaan niin kuin kaikki muutkin. Periaatteessa kuntaa voisi toki pitää tässä sijoittajana, mutta vain omaa osuuttaan vastaavalla summalla, ei ainoana rahoittajana. Ja voittoahan ei hissiyhtiö näytä eli rahoja ei ole luvassa suoraan takaisin.


    • Aslope

      Ehkä Kittilän kunnan kannattaisi tehdä tuo tuottolaskelma. Kunnalla on mahdollisuus tämä helposti selvittää, ei yksityisellä ihmisellä. Pitäisihän kunnan tietää mistä sen tulot tulevat. Kaikki tarvittavat tiedot ovat jo olemassa verottajalla. Tämäkin keskustelu olisi sen jälkeen paljon järkevämmällä pohjalla.

      Enpä kuitenkaan usko olevani tässä kovinkaan väärässä. Ei yhteiskunnan ja yrityksien etujen tarvitse olla ristissä, vaikka jollain aatteellisesti värittyneillä henkilöillä ehkä tällainen vanhentunut näkemys onkin. Ulkomaisten pääomasijoittajien tulon hoivayrityksiin myönnän minäkin kuitenkin virheeksi. Kommunismissahan sitä jo karuin seurauksin kokeiltiin elämistä ilman yritystoimintaa.

      Ei kai se rakenteellista korruptiota ole, jos tuetaan koko Levin matkailua. Rakenteellista korruptiota on, jos jokin yksittäinen taho saa jotain etuja kuten vaikkapa hissilippuja halvemmalla kuin joku toinen.

      • Tasa-arvoa

        Yhdenvertaisuusperiaatteella voi vaatia kunnalta pyörätien koska Könkäällekin saatiin?


      • IsoA1955

        Korruption ja rakenteellisen korruption ero on suuri. Korruptio on pikku lahjontaa (vaikka hissilippuja ilman tai alenuksella) tai vaikka lahjoja tavarana tai jopa rahana.

        Kittilässä on todettu olevan rakenteellista korruptiota. Se on paljon vakavampaa kuin korruptio. Rakenteellinen korruptio käyttää hyväkseen laillisia rakenteita ja esiintyy pikemminkin instituutioiden kuin yksilöiden kesken.

        Ohessa hyvä tiivistelmä rakenteellisesta korruptiosta:
        Lähde: Ari Salminen: Rakenteellinen korruptio, Kartoitus riskitekijöistä ja niiden hallinnasta Suomessa. Vaasan yliopiston julkaisuja, selvityksiä ja raportteja.

        1) rakenteellinen korruptio on tavanomaisesta korruptiosta poikkeava korruption muoto
        2) se on tyypillinen instituutioille ja järjestelmille, ei niinkään yksilöiden yksittäisille epäeettisille tai laittomille toimille
        3) se hyödyntää laillisissa rakenteissa olevia mahdollisuuksia
        4) se vääristää instituutioiden perustehtävää ja pahimmillaan myös demokratiaa
        5) rakenteellinen korruptio heikentää luottamusta yhteiskunnallisiin instituutioihin
        • Poliittiset virkanimitykset tehdään muodollisesti laillisissa rakenteissa. Nimityksen perustelut ovat julkilausumattomia tai epäselviä. Nimitykset ovat vakiintuneita, pitkäaikaisia ja osa julkista hallintokulttuuria. Pahimmillaan ne horjuttavat yleistä luottamusta julkiseen valtaan ja vähentävät haitallisimmillaan poliittisen järjestelmän legitimiteettiä..
        • Politiikkaa rahoitetaan ulkopuolelta pääsääntöisesti laillisissa rakenteissa. Sillä on kuitenkin voimakas vaikutus etuihin ja muuhun vaikutusvaltaan yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Se vahvistaa yksityisiä ja erityisiä intressejä, unohtaa ikään kuin poliittisen toiminnan perimmäisen tarkoituksen ja soveltuu lisäksi huonosti hyvän hallintotavan vaatimuksiin.
        • Kansantaloudellisesti merkittävät julkiset hankinnat ovat osa säänneltyä ja laajalle levinnyttä päätöksentekoa. Pahimmillaan ne aiheuttavat toimijoiden kesken riippuvuutta ja epätervettä kiitollisuudenvelkaa ja kohdistuvat erityisiin intresseihin ja toimijoihin. Oikeudenmukaisuuden ja tasapuolisuuden periaatteita rikotaan. Viranomaisten uskottavuus on lujilla.
        • Laiton ja illegitiimi päätöksenteko on usein ei-julkinen tai suorastaan peitelty ja salainen. Päätöksenteko jakaa etuja ja vaikutusvaltaa talouden ja poliittisen vallankäytön alueilla. Pahimmillaan tämän kaltainen päätöksenteko horjuttaa uskottavuutta julkiseen toimintaan ja toimintatapoihin ja lisää kyynisyyttä kansalaisten keskuudessa.

        Kittilän sutkutusta kun on seurannut niin löytyy paljon viiteitä oheisen tyyppisestä toiminnasta. Eikös vain?


      • lasiseinäteipeitä

        Onkos Vaasan yliopiston Ari Salminen sattumoisin kirjoittanut kuvauksensa rakenteellisesta korruptiosta nököttäessää keskellä Levin liikenneympyrää? On nimittäin senverran napakympissä tekstit.

        Yläpeukkua IsoA:n kuvaukselle. Aslopen klassiselle kommunistiheitolle mie annan alapeukkua. Peukkua kuitenkin tulolaskelmien ym. teettämiselle, läpinäkyvyys päätöksenteossa kunniaan!


    • pakolainen

      Juu kyllä sinne rahaa pitäs saada mutta kunnan vakituiset syrjäkylien asukkaat pitäis auraukset maksaa itte,nytkin suunnitelmat teknisessälautakunnassa sellaiset.

    • Hohohoito

      Onko se nyt sitten vaikeaa laskea? Kun lähdetään veronmaksajan kukkarolle, niin takaisinsaanti pitäisi olla varmaa tai edes mahdollista. Eihän kunta ole omistajana mikään poikkeus, joka vain panostaa ja investoi alueelle. Tämä toimenpide ei tuo mitään lisää tai luo uusia työpaikkoja reitistötoiminnan ympärillä pyöriville yrityksille. Osoittaa vain heikkoa omistajuutta ja ohjausta kun ei ole kanttia määrätä hallitsemaansa työkalua SkiResortia tekemään ne Levin Matkailun tarvitsemat reittityöt ja sitten keräämään rahat niiltä yrityksiltä, jotka reitistöjä käyttävät. Eihän ole pakko olla niin heikko, että uskotaan paikallisten yrittäjien sanaa olla osallistumatta niiden resurssien ylläpitoon, joista yrittäjä tekee pääasiallisen tuottonsa. Kyllähän se on nähty, että yrittäjät vaikka tarvittaessa hoitavat reittinsä itse, jos Resort ei ole mukana. Toimijoista ainakin Lapin Safarit ja Perhesafarit ovat hyvinkin vastuullisia. Joitain poikkeuksia voi olla, mutta ne Levin Matkailun pitää itse ratkaista. Nyt muodostuva yhtälö tarkoittaa vain sitä, että kunta maksaa ja yrittäjät lisäävät hoitorahan lompakkoonsa; maksamatta siitä juuri mitään veroja. Jos totta puhutaan, niin olisi ollut kunnan kannalta tuottavampaa määrätä Resort tekemään kaikki tarvittava hyvän laatutason reittityö vaikka yksin omalla kustannuksellaan. Vapaaehtoismaksujen keräämistä olisi jatkettu Levin Matkailun toimesta ja ne olisivat osaltaan helpottaneet Resortin osuutta. Oletettava kattamatta jäänyt vuotuinen osuus olisi ollut se 250.000 e/v. Omistajia ajatellen kunnan osuus tästä olisi ollut n 130.000 e, Levin Matkailukeskuksen n 100.000 e ja loput pienille. Edelleen olisi jäänyt jaettavia voittovaroja ja reitistöt olisivat loistokunnossa.

    • miepä-tiiän

      Mikä ihmeen järki siinä on, että ensin lanataan kelkkareitit tasaiseksi kuin rautatie, sitten poliisit kyttäämään tutkien kanssa ajonopeuksia pitkien suorien päähän, ettei "suurrikolliset" aja ylinopeutta. Jätettäis kelkkareitit laanaamatta, niin kukaan ei aja yli 40-50 km/h. vaikka käskettäis. Vuokrakelkoilla jotka ajaa, niin nopeus olisi n.20km:h. Olisi paljon turvallisempaa kelkkailu.

      • hyväidea

        Niin saataisiin aikaan kelkkailijoiden toivomia umpilumi- ja enduroreittejä. Niillä ajaminen väsyttäisi jo 20 km jälkeen. Ei tarvittaisi 900 km kelkkareittejä, jotka tosiaan silitellään jatkuvasti pöytäsileyteen. Hullua hommaa!


    • Hahhoito

      Niin juuri. Kunta ei ole ajatellut asiaa loppuun tai sitten haluaa luoda veronmaksajille kuvan, että tämä on kannattavaa tai jopa välttämätöntä. Vuosikymmenien ajan kunta on taitavasti investoinut Levin alueelle ja johtanut sen kehitystä. Aina on kuitenkin mietitty investointien takaisinmaksuaikaa ja jopa sitä, että pitkässä juoksussa kunta pääsee tulouttamaan voittojaan ja pystyy jakamaan hyvää kaikille asukkailleen, jotka on verovaroin "pakotettu" osallistumaan Levin kehittämiseen. Tällaiset päätökset vievät siltä ajattelulta pohjan pois. Kuten edellinen kirjoittaja jo kertoi, niin ainoita hyödynsaajia ovat reitistöjä liiketoiminnassaan käyttävät yrittäjät. Eihän laatu parane tämän päätöksen myötä mitenkään. On väärä tapa luottaa siihen, että nämä rahat saataisiin veroina tai osinkoina takaisin. Verotuloja nämä eivät lisää ollenkaan ja Resort tuskin pystyy tekemään 600.000 e lisää jaettavia voittovaroja. Ja kun jakamaan aletaan, niin ammattiliittojen omistamalle Matkailukeskukselle menisi tästä kuvitteellisesta lisävoitosta 240.000 e ja kunnalle 310.000 e. Kunnan vanhat osingot 200.000 e siihen lisää eli yli 500.000 pitäis kunnalle löytyä ja samalla Matkailukeskukselle yli 400.000 e. Haaveita vain. Tämä homma haiskahtaa nyt pahasti Könkään kaatopaikalta ja sutkipäättäjien juonelta ulosmitata kuntalaisilta rahaa, jota varmasti olisi tarvittu muualla (kirkonkylän kadut, sivukylien ladut, jne). Siinäpähän touhuatte rauhassa. Kyllä totuus paljastuu joskus teillekin!

    • talouskuria

      Nyt pitäisi Kittilässä pitäytyä kaikenlaisista investoinneista ja matkailun tukemisista. Rahaa tarvitaan juristien lausuntoihin, Mäkelälle maksettaviin korvauksiin ja sutkipäättäjien oikeudenkäyntikuluihin. Lisäksi vireillä on tutkintapyyntöjä, jotka johtavat mitä ilmeisimmin uusiin oikeudenkäynteihin. Ei pitäisi kuormittaa kunnan taloutta yhtään enempää. Ainakin peruspalveluista voisi tinkiä esim. lumen aurausta syrjäkylillä voisi vähentää. OMK.n äänestäjien lumen aurauksen voisi kokonaan lopettaa tai jos on pakko ajaa auran kanssa ohi, niin liittymän tukkeeksi voisi pukata paksun palteen.
      Kunnan kehittäminen vaatii yhteistyötä.

      • Talouskuriositeetti

        Jos olet hitusenkaan seurannut kunnan päätöksentekoa, niin eihän
        OMK:lla ole minkäänlaista valtaa! Kaikki päätökset tehdään keskustan, vasemmiston
        ja muiden hihhuleiden ja takinkääntäjien toimesta! Asiat päätetään valmiiksi tuon koalition varjokokouksissa. Ja tämä on sitä
        rakenteellista korruptiota! Sinä’talouskuria’, ota ensin asioista selvää
        ennen kuin alat kirjoittamaan pösilöitä ajatuksiasi julki. OMK:n
        toiminta on ainakin tähän asti ollut laillista, muut kulkevat Rovaniemellä
        ahkerasti🤣


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2102
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1654
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1491
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      25
      1468
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1425
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1397
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1331
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1250
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe