Onko kvarkki-fissio mahdoton?

Se olisi hurjin energiantuotanto, mitä olisimme ikinä tienneet: samantyyppinen fissio-reaktio, mitä hyödynnetään ydinvoimaloissa (ja valitettavasti pommeissa) mutta kvarkkien tasolla.

Miksi se on "mahdotonta"? Koska kvarkkien välinen vetovoima käyttäytyy siten, että mitä kauemmaksi kvarkki pääsee protonista tms., sitä suurempi on "vetovoima", eli se kasvaa rajatta ja siksi esim. protonit ovat nykytiedon valossa stabiileja - muutoin kaikella aineella olisi varma laskettavissa oleva maailmanloppu.
Yksikään koe ei ole myöskään "irroittanut" kvarkkia, ne ovat siis sillä tavalla vangittuja.
Näin siis teoria sanoo.

Tehtävä:
Mutta jos olisi mahdollista tehdä tällainen "väri-fissio", niin osaisiko joku laskea, kuinka paljon moolista protoneita saisi energiaa sillä olettamuksella, että yhdestä protonista irtoaa yksi kvarkki vapaaksi?
Ei tarvitse olettaa mitään muita reaktioita eikä teknisiä yksityiskohtia, ainoastaan tuo energia, mitä kvarkkien irtoamisesta tulee ulos.

Vinkki: protonissa ei ole ääretöntä sisäistä energiaa.

19

54

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Korjaus: Sillä olettamuksella, että joka protonista irtoaa yksi kvarkki.

    • jos-fysiikan-lait-unohta

      Kysymyksesi kuuluu: Jos fysiikan lait eivät olisi voimassa niin miten fysiikan lakien mukaan tapahtuisi tilanteessa XYZ.

      Minkä nimenomaisen lain määräät nyt pois pelistä ja mitkä lait säilyvät? Kvarkkien irroitustyö tietenkin riippuu kvarkkien välisestä vetovoimasta jonka juuri nimeät nollaksi. Jos se on nolla niin kaikki baryoninen aine (lue atomit) hajoaa ja kun meillä ei ole tiedossa miten kvarkit ja gravitaatio sopivat yhteen niin siitä eteenpäin ei ole tietoa tapahtumista.

      • @jos-fysiikan-lait-unohta ,

        En tainnut sanoa kvarkkien välisen vetovoiman olevan nolla.
        Sanoin, ettei protonin sisäinen energia ole ääretön.


    • arvelen

      Protoni on kvarkkien fuusion tulos. Rakenteen syntymisessä siis vapautuu sidosenergiaa. Käänteinen prosessi hyötyenergian tuottamiseksi ei liene mahdollinen.

      • jatkuu

        Muistelen joskus lukeneeni, että aineen syöksyessä mustaan aukkoon noin 40 % massaenergiasta voi vapautua. Perinteisissä raskaiden fissiossa ja kevyiden fuusiossahan vapautuu vain hyvin pieni osa (promilletasoa).


    • se-on-mahdoton

      On mahdoton.

      Kvarkki on jakamaton, niitä ei esiinny irrallisina vaan kahden...kolmen ryhmissä ja gluonien luoma vuorovaikutus on niin vahva, ettei kvarkki eroa ryhmästään. Vahva vuorovaikutus sitoo protonin kahta ylös-kvarkkia ja yhtä alas-kvarkkia yhteen gluonien välityksellä, mutta keskenään törmäileviä kvarkki–antikvarkki -parit ovat suurin osuus lepomassasta eli vain yhdeksän prosenttia protonin massasta on kvarkeista. Loppuosa massasta koostuu kvarkkien liikkeestä protonin sisällä (32 %), gluonien energiasta (36 %) ja vuorovaikutuksista gluonien ja kvarkkien välillä. Tosi-kvarkki hajoaa vain b-kvarkiksi sekä W -bosoniksi, jolloin antikvarkki hajoaa näiden antihiukkasiksi. Tosi-kvarkki-antikvarkki-parin muodostaminen vaatii 1,8 TeVin energian. Protonin massa on 938,272 013 MeV/c2.

      Jos aihetta haluaisi enemmänkin tutkia, mielenkiinto pitäisi kohdistaa painavimpaan eli tosi-kvarkkiin, jonka massa on 173 000 MeV. Ss on Higgsin bosonia kevyempi.

      Kvarkkitähti tai kvarkkinova ovat täysin teoreellisella asteella, eikä niistä ole havaintoja. Erästä RX J-sarjan tähteä epäillään kvarkkitähdeksi. Tämä voisi pistää koko ajatusmallimme uusiksi.

      • korjataanyksiasia

        //Jos aihetta haluaisi enemmänkin tutkia, mielenkiinto pitäisi kohdistaa painavimpaan eli tosi-kvarkkiin, jonka massa on 173 000 MeV. Ss on Higgsin bosonia kevyempi. //

        Tosi-kvarkin massa on sama kuin volframi-atomin ytimen! Tosi- eli huippu-kvarkki on harvinainen, ja niiden elinikä on todella lyhyt eli ne hajoavat ns. silmänräpäyksessä. Näin ollen tosi-kvarkki ei sovi energiantuotantoon avaajan tarkoittamalla tavalla.

        Jotta protonin tai neutronin ytimien (uud- tai ddu-rakenne) kvarkkirakenteiden gluonivoimat voitaisiin rikkoa, energiaa tarvittaisiin satakertaisesti sähkömagneettisen vuorovaikutuksen rikkomiseen verrattuna ja miljardikertaisesti heikkoon vuorovaikutuksen rikkomiseen verrattuna. Ylös-alas -kvarkkien massa on kokonaisuutena minimaalinen, ja kuten kerrottuna, niiden lepomassasta yli 90 % muodostuu massattomien gluonien energiasta sekä kvarkkien liike-energiasta ja vuorovaikutuksista. Ei ole ainakaan vielä olemassa tapaa, jolla gluonisidokset voitaisiin rikkoa siten, että jostakin saataisiin käyttöön "ylimääräistä" potentiaalienergiaa energiantuontantoon.


      • Kiitokset kommenteista kaikille tähän asti.

        Entä jos asiaa lähestyisi statistisesta näkökulmasta arvioimalla universumissa olevien hadronien suhteellista lukumäärää (emme tietenkään etsi mitään täsmällisiä arvoja, muutama kertaluokkakin on paremmin, kuin hyvin) verrattuna muuhun energiaan, ottaen huomioon myös sen, että universumin kokonaisenergia on lähellä nollaa.
        Ja ottaen huomioon Hubble:n lain universumin laajenemisen kiihtyvyydestä, sekä nykytiedon universumin iästä. Lisäksi voitanee karkeasti olettaa, että negatiivista energiaa syntyy samaan tahtiin, kuin hadroni-energia lisääntyy - kokonaisenergian pysyessä vakiona.
        Ja tietenkin käytössä on Einsteinin relaatio energian, massan ja impulssin suhteista toisiinsa.


      • tractor kirjoitti:

        Kiitokset kommenteista kaikille tähän asti.

        Entä jos asiaa lähestyisi statistisesta näkökulmasta arvioimalla universumissa olevien hadronien suhteellista lukumäärää (emme tietenkään etsi mitään täsmällisiä arvoja, muutama kertaluokkakin on paremmin, kuin hyvin) verrattuna muuhun energiaan, ottaen huomioon myös sen, että universumin kokonaisenergia on lähellä nollaa.
        Ja ottaen huomioon Hubble:n lain universumin laajenemisen kiihtyvyydestä, sekä nykytiedon universumin iästä. Lisäksi voitanee karkeasti olettaa, että negatiivista energiaa syntyy samaan tahtiin, kuin hadroni-energia lisääntyy - kokonaisenergian pysyessä vakiona.
        Ja tietenkin käytössä on Einsteinin relaatio energian, massan ja impulssin suhteista toisiinsa.

        "Pimeää ainetta" ja "pimeää energiaa" ei myöskään ole tarpeellista miettiä kun muutaman kertaluokan tarkkuuskin riittää.


      • tractor kirjoitti:

        "Pimeää ainetta" ja "pimeää energiaa" ei myöskään ole tarpeellista miettiä kun muutaman kertaluokan tarkkuuskin riittää.

        Täsmennän vielä hieman.
        Eli koska ääretön energia ei ole fysiikkaan kuuluva käsite (emme tiedä mitä se tarkoittaisi hadronissa tai muutenkaan!), on Big Bangissa syntynyt äärellinen energia jakautunut.
        Teoretisoimme myös, että Hadronit syntyivät vasta hieman BB:n jälkeen, eli periaatteessa jos voisimme saavuttaa BB:n jälkeisen energian yhden hadronin kohdalla, voisimme kenties irroittaa sen (siis teoriassa).

        Ja tuo "mooli" oli kysymyksessä turha, kuten huomasitte, kysymys on vain yhden kvarkin efektiivisestä viemisestä kentässä tarpeeksi pitkälle


    • Maailmankaikkeus ei laajene eikä sen kokonaisenergia ole nolla eikä energia aina säily. Systeemin alku- ja loppuenergian erotus on systeemin tekemä tai siihen tehty työ.

      • @thoyssa ,

        Juuri korjasin kommenttisi "Valon nopeus on ääretön. Valo on perillä samalla hetkellä kun se lähteekin" toisessa ketjussa ja nyt selität täällä tällaista.

        Toivottavasti et ole trollaamassa, sillä tietämyksesi näistä asioista mihin otat osaa väitelauseilla, on niiden perusteella lähellä nollaa.

        Maailmankaikkeus laajenee.
        Sen kokonaisenergia on joko nolla tai lähellä sitä
        Kolmas väite on suht. oikein.


    • Kukkuu, en voi olla ainoa, joka on miettinyt kuinka se reaktio tuotetaan?

    • helpompitehtävä

      Niin, eli onko aika eli ajattelu t arvona ulotuvuus unissa ja ylimaallisissa ulottuvuuksissa vai ei?

      Siinäpä kysymys: kerro täsmällinen arvo jokaisen ihmisen omalle kokemalleen ajalle.

      • @helpompitehtävä ,

        anna paperia!


    • Uskomustieteen-Desantti

      Taas menee pelleilyksi tämäkin touhu, aina sama juttu, kun tiedot ja taidot loppuvat. Trollaus kukoistaa.

      >>> Jotta protonin tai neutronin ytimien (uud- tai ddu-rakenne) kvarkkirakenteiden gluonivoimat voitaisiin rikkoa, energiaa tarvittaisiin satakertaisesti sähkömagneettisen vuorovaikutuksen rikkomiseen verrattuna ja miljardikertaisesti heikkoon vuorovaikutuksen rikkomiseen verrattuna. Ylös-alas -kvarkkien massa on kokonaisuutena minimaalinen, ja kuten kerrottuna, niiden lepomassasta yli 90 % muodostuu massattomien gluonien energiasta sekä kvarkkien liike-energiasta ja vuorovaikutuksista. Ei ole ainakaan vielä olemassa tapaa, jolla gluonisidokset voitaisiin rikkoa siten, että jostakin saataisiin käyttöön "ylimääräistä" potentiaalienergiaa energiantuontantoon. <<<

      Nature-lehdessä oli artikkeli, jonka mukaan periaate kuitenkin voisi toimia. Tutkijat olivat Tel-Avivista ja Chicagosta.

      Tiedossa on että lumo-kvarkin massa on 1000 - 1400 MeV:tä. Lumo-kvarkkien fuusio vaatii 130 MeV energiaa, jotta niistä saataisiin ns. tupla-lumo-baryoni eli kolmen kvarkin sijaan baryoni koostuisi 3 3 kvarkista (= double-charmed baryon). Puhutaan yhteenliittymästä eli klusterista. Mutta.... kun tuollainen kuudesta kvarkista koostuva lumo-baryoni saadaan hajoamaan, vapautuu 12 MeV:ia enemmän energiaa kuin järjestelmään on alunperin sitoutunut! Jos tämä sama periaate saataisiin toteutettua neljä kertaa painavammille pohja-kvarkeille, joiden fuusio tarvitsee 230 MeV energiaa, muodostuva tupla-pohja-kvarkki voisi vapauttaa 138 MeV:ia nettoenergiaa. Tämä on kahdeksan (8) kertaa enemmän kuin vety-ydinfuusiossa!

      On vielä pitkä matkaa fuusioon, ja sitä pidempi matka kvarkkifuusioon. Vetyfuusiokin saattaisi olla vain välivaihe siinä, että energiaa tuotetaankin 8 kertaa tehokkaammin kvarkkifuusiolla.

    • Mutta hiukkaskiihdyttimissä kiihdytetään protoneja, ja ne törmää toisiinsa, ja hiukkasia lentää, joten mitä nämä hiukkaset on jos ei kvarkkeja? Protoni koostuu vain kvarkeista.

      • ksjdhcgfv36yw

        Ateistin puhetta.


    • Ei protoni hajoa. Stabiili on.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      52
      1779
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      41
      1575
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      47
      1529
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1477
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1457
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      4
      1375
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      6
      1294
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      9
      1253
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      2
      1122
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      2
      1102
    Aihe