Mitä tämä tarkoittaa? Huonoa vanhustenhoita Sallassa

vanhustenhoito

https://yle.fi/uutiset/3-10690716?origin=rss

Hyvä että näihin asioihin puututaan ja valvotaan. Vaikkakin kunta on köyhä ja paljon hoidettavia pitäisi kait muusta tinkiä kuin vanhustenhoidosta vaikkakaan he itse ei enään kykene valittamaan.

32

61

  Vastaukset

  • Kyseinen Kinttalakotihan on ollut jo vuosia käytössä, nytkö vasta on ollut ensimmäinen tarkastuskäynti? Eikö ennemmin ole kantautunut sosiaalipuolelle viestejä esim hoitohenkilökunnan puutteista. Halutiinko nyt lieventää valtakunnallista Attendon arvostelua ja osoittaa miten kunnankin järjestämässä hoidossa on puutteita ollut.

  • Hopeaharju, samoin kuin terveyskeskus olisi syytä tarkastaa ja ilman että etukäteen tiedotetaan käynnistä.

  • Kannattaa selvittää mistä hoidon tason lasku johtuu? Onko tämä ollut sietoista toimintaa esim kustannusten säästön vuoksi. Hoidettavathan on heikkokuntoisia onko henkilökunnan määrä ja ammattitaito vastannut tasoa joka vaaditaan heikkokuntoisten hoidossa.

  • Tarkoittaa sitä, että sosiaalijohtaja sekä terveyspuolen johtaja eivät ole asioissa ajantasalla. Huonoa vanhustenhoitoa ei kerta kaikkiaan tule hyväksyä, ja tätä asiaa hoitajat ovat vuosikaudet Sallassakin yrittäneet viestiä päättäjille, mutta puhe on mennyt kuin kuuroille korville. Johtaminen ratkaisee.

   • Jos politiikot eivät anna rahaa, taikka rahoille on parempaa käyttöä miksipä sitä pitäisi vanhuksiin tuhlata koka ne eivät ennään tuota. Tämähän on nykypäivän ajattelua, eikös tuo ole nähty valtakunnan politiikassakin. Tietääkseni Sallassa on ollut hyvä hoito Hopeaharjussa.


  • Ilmoittakaa epäkohdista, hyvät hoitajat! AVIIN HETI. Näyttää siltä, että johtajat ovat turvanneet oman selustansa näillä omilla valvontakäynneillä. Ala-arvoista ja halventavaa asioiden hoitamista johtajilta.

   • Joo kannattaa kysyä avista miten sitä ihmisen itsemääräämisoikeutta saakaan rajoittaa.... Harmi kun puututaan sitomisiin ja ovien lukitsemisiin?? Ei oikein täyty hyvän hoidon kriteerit.


  • Sosiaali- ja terveysministeriön v. 2016 antaman suosituksen mukaan ympärivuorokautisessa hoivassa hoitotyöntekijöitä pitää olla vähintään yksi kahta hoidettavaa kohti, eikä 6-7 asukasta kuten meidän yksikössä on, ja osa on muuten monen hoitajan autettavia, osa syötettäviä, aggressiivisiä, hoitoja vastustelevia jne... Käytännössä 0,5:n mitoitus on esimerkiksi muistisairaiden hoitamiseen liian vähän koska asukkaat ovat entistä huonokuntoisempia. Tehostetusta palveluasumisesta puhutaan silloin, kun asukkaat tarvitsevat RUNSAASTI apua kaikessa.

   Sosiaali- ja terveysjohtajilla pitäisi olla sen verran "maalaisjärkeä", että ymmärtäisivät, mikä todella on SUURI TURVALLISUUSRISKI, ja se on näin hoitajan suulla sanottuna KIIRE JA HENKILÖSTÖN ALIMITOITUS. Miten" tämä" on niin vaikeaa tunnustaa?

   Pöyristyttävää on se, että ei pyritä tosissaan korjaamaan ongelmia, vaan aletaan pistämään työntekijöiden päitä pölkylle.

  • Juurikin, kustannustehokasta kun laitetaan hoitajamitoitus niin, että juuri ja juuri ehdit perushoitaa työvuoron aikana asiakkaat. Viriketoiminta, ulkoilutus, muu vuorovaikutus, aito läsnäolo, aika kirjaamiselle ym. , ne ei kuulu tähän aikaan, mutta silti niitä vaaditaan ja sitten mollataan, kun ei yksinkertaisesti ole aikaa toteuttaa.
   Ja nyt johtajille vaan pisteet, kun he sentään "valvovat" ja tekevät työnsä täydellisesti.
   Johtajien toiminta myös syyniin, onko kaikki mennyt oikeasti niin hyvin, kuin annetaan ymmärtää.

  • Pyytäisin ystävällisesti lukemaan uutisen tarkemmin: sen mukaan hoitajat ovat ilman lupia ja kunnollisia kirjauksia käyttäneet rajoitustoimenpiteitä. Tämä on täysin ohjeiden ja lakien vastaista! Yksikössä on käsittääkseni myös esimies, eikö hänen tehtäviinsä kuulu ohjeistaa omiaan ja valvoa oman yksikön toimintaa? Hoitajamitoitus uutisen mukaan 0.7, joka varsin hyvä. Lisäksi hoitajien lääkeluvat eivät ole olleet kunnossa. Mielestäni jokaisessa yksikössä ensisijaisesti vastuussa ovat sekä itse työntekijät että lähiesimiehet.

  • Uutisen mukaan henkilökuntaa oli riittävästi, ei numeraalista lukua. Henkilömitoitukseen on ilmeisesti laskettu henkilöt, jotka eivät saa osallistua hoitotyöhön. Mihin jatkuva, turha, aikaavievä, hoitotyöstä pois oleva kirjaaminen perustuu. Onko lakisääteinen ?

   • Kyllähän tuossa uutisessa selvästi sanotaan että hoitajia on 9, asukkaita 13. Tuolla määrällä tulee mitoitukseksi n. 0,7. Lisäksi töissä 4 muuta henkilöä. Eli hoitajat ovat voineet keskittyä siihen mikä heille kuuluu eli ihan hoitotyöhön ja asukkaiden hyvinvointiin.


  • Kyllä ovat vastuussa omaltaosaltaa, mutta johdon pitää taata edes minimiresurssit, että tehtävät voidaan hoitaa kaikkia pilkkuja myöten, kuten kirjaaminen. Eikö johdon laiminlyönnit esim. alihoitajamitoituksen suhteen ole lainvastaisia?

  • Mikä on kunnanjohtajan vastuu, mikä on poliitikkojen vastuu mm lautakunnan puhjoht. Kaikki ymmärtävät sen että kyseessä on raha. JOs palkataan lisää päteviä hoitajia ei tehdä pyöräteitä, ei kunnosteta sadoilla tuhansilla latuja, ei ostella latkukahviloita, ei pidetä kunnanorganisaatiossa turhia johtajia YMS. Tämä on valinta, hoidetaanko hoitoa tarvitsevat kunnolla vai ei.

  • Sitä se nykyään on, taitaa olla harvassa missä päin suomea ei olis iäkkäiden hoito, huonolla mallilla =( =( muusta täytyis säästää mutta ei iäkkäiden hoivasta, eikä esim. mielenterveyden palveluista, muistakaan terveydenhuollon palveluista.)

   katotaan mitä se seuraava, tuleva hallitus saa aikaan...

  • Sitä se nykyään on, taitaa olla harvassa missä päin suomea ei olis iäkkäiden hoito, huonolla mallilla =( =( muusta täytyis säästää mutta ei iäkkäiden hoivasta, eikä esim. mielenterveyden palveluista, muistakaan terveydenhuollon palveluista.)

   katotaan mitä se seuraava, tuleva hallitus saa aikaan...

  • Sitä se nykyään on, taitaa olla harvassa missä päin suomea ei olis iäkkäiden hoito, huonolla mallilla =( =( muusta täytyis säästää mutta ei iäkkäiden hoivasta, eikä esim. mielenterveyden palveluista, muistakaan terveydenhuollon palveluista.)

   katotaan mitä se seuraava, tuleva hallitus saa aikaan...

  • Hyvinvointipalvelulautakunnan pöytäkirjan mukaan hoitajamitoitus aamuvuoro 2 hoitajaa/13=0,15, samoin iltavuorossa. Tässä on todellinen hoitajamitoitus.

   • "Tehostetussa asumispalveluyksikössä minimisuositus on 0,5. Tämän voi tarkistaa siten, että laskee hoitotyötä tekevien työntekijöiden määrän ja jakaa sen asukkaiden määrällä. Tai vaihtoehtoisesti jos yksikössä on paljon epätyypillisiä työsuhteita (kaikki eivät tee täyttä työaikaa) niin voidaan laskea työntekijöiden toteutuneet tunnit yhteen, jakakaa tulos kokoaikaisen työntekijän tuntimäärällä (116,5) ja jakakaa tulos vielä asukasmäärällä = saadaan toteutunut mitoitus."
    Edellinen kopioitu suoraan Superin sivuilta. Eli ei lasketa joka vuoroon 9 hoitajaa.


  • Paras mitoitus koko lapin läänissä, eikä edes ulkoiluteta vanhuksia!

  • Pitää ottaa selvää, missä Lapin kunnassa on näin onnettomat hoitajamitoitukset kuin täällä Sallassa oheistöineen, ja oheistyötä hoitajat tekevät enemmän kun hoitotyötä, se vain on faktaa. Tervetuloa tutustumaan vanhustenhoitoon muulloinkin kuin AVIN henkittäessä niskaan.

   • Mitä ne oheistyöt on? Tuskin hoitajien tarvii mitään oheistyötä tehdä. Jokaisessa paikassa läpi Suomen on hoitajilla tietyt tehtävät mitä kuuluu tehdä, näin myös täällä Keski-Suomessa. Ei esim kirjaaminen ole mitään oheistehtävää. Se on hyvinkin olennainen osa hoitotyötä. Haluaisin nyt kuulla mitä oheistehtäviä tuossa kodissa on hoitajat joutuneet tekemään.


  • Mieti itse oheistyöt, ellet tiedä, et ole mikään hoitaja.

   • Ei siis mitään oheistyötä. Kaikki se hoitajien työ kuuluu hoitotyöhön. Ja jos mitoitus on 0,7 se pitäisi onnistua. Mikä mättää?


   • Mitäkummaa kirjoitti:

    Ei siis mitään oheistyötä. Kaikki se hoitajien työ kuuluu hoitotyöhön. Ja jos mitoitus on 0,7 se pitäisi onnistua. Mikä mättää?

    Eikös kyseisessä yksikössä ole juuri ne heikkommassa kunnossa olevat vanhukset, näillehän ei riitä 0.7 hoitajamitoitus. Tapausta en tunne onkohan nämä hoitajat koulutettuja ei aina henkilöiden määrä ratkaise.
    Yleensä tälläisissä tapauksissa juuri hoitohenkilökunnasta tehdään se syntipukki kannattaisikohan selvittää missä syy todellisuudessa on.


   • Kyllä pienemmilläkin mitoituksilla välillä pääsee ulkoiluttamaan tai toteuttamaan muuta viriketoimintaa. Paljon on myös hoitohenkilöstön omasta asenteesta kiinni ja tietenki työvuorosuunnittelulla voi vaikuttaa.
    Olisikin eri yksiköiden käytössä omia tai kiertäviä vasittuja viriketyöntekijöitä ja ulkoiluttajia, joilla mahdollisuus toimia.


   • EipäsJuupas kirjoitti:

    Kyllä pienemmilläkin mitoituksilla välillä pääsee ulkoiluttamaan tai toteuttamaan muuta viriketoimintaa. Paljon on myös hoitohenkilöstön omasta asenteesta kiinni ja tietenki työvuorosuunnittelulla voi vaikuttaa.
    Olisikin eri yksiköiden käytössä omia tai kiertäviä vasittuja viriketyöntekijöitä ja ulkoiluttajia, joilla mahdollisuus toimia.

    Näytät tietävän asioista onko sinulla kokemusta dementikkojen hoidoista vai puhutko ihan lämpimiksisi. Voihan laitoksen kirjoilla ollakkin tuo 0,7 joka on auttamattomasti vähän tämäntyyppisiin laitoksiin. Onko sitten osa hoitajista sairauslomilla tai muussa työssä.

    Meillä on vain arvailut koska asianomaiset eivät pääse puhumaan.


   • On hyvinkin kokemusta. Ja välillä tarkoittaa, aika harvoin ja hyvinkin suunnittelemalla aika pitää ottaa. Ja se, että olet oikeasti asiakkaan kanssa ulkona, varsinki talvella, vaatii aikaa reilusti ennen ja jälkeen itse ulkoilun. Toisinaan lähes turhauttavan paljon ja ulos päästyä, asiakas päättääkin haluta sisälle....


  • Usein Kinttalakodissa käyneenä näin, että päivisin työvuorossa oli yleensä kaksi työntekijää ja 13 dementoitunutta hoidokkia, kaikki jollakin tavalla autettavia, osa huonosti liikkuvia ja osa täysin vuodepotilaita. Kun yksi hoidokki tarvitsi molempien hoitajien apua, jäi 12 avutonta hoidokkia täysin ilman valvontaa. Hoitajat hoitivat mm. välipalojen valmistelun ja tarjoilun sekä ruokailutilan siistimisen. En ihmettele yhtään, ettei ole ollut aikaa ulkoiluttamiseen tai viriketoimintaan. Henkilökuntaa oli selvästi aivan liian vähän.

  • Tälläisissa tapauksissa valitusta Aviin.
   Valitus on helppo tehdä.
   Avi tutkii viran puolesta.

  SEISKA.FI

  • Miljonäärikokki Tomi Björck toi perheensä Australiasta Suomeen – katso kuva kesäkämpästä!
  • Emilia ja Wallu erosivat Temptation Island Suomen iltanuotiolla - välit lähentyivät silti vielä uudestaan, yhteenpaluu mahdollinen: "Ollaan yhdessä käyty ammattiauttajalla!"
  • Toista kertaa lyhyen ajan sisällä eronnut Toni Nieminen tilittää kivuliaasta elämäntilanteestaan: "Sattuu enemmän kuin koskaan"

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martina jatkaa säälin kerjäämistä, kaikki on Stefun syytä

   Martina jatkaa säälin kerjäämistä ja myynnin kasvattamista tällä kertaa MeNaisissa. Odotettu valkopesuhaastattelu on ilmestynyt, onnittelut kaikille j
   201
   5350
  2. Kuinka keskustella rikoksista Suomi24:ssä

   Hei kaikille! Suomi24 on aina ollut paikka, jossa keskustellaan laajasti monenlaisista aiheista. Uutiset, ihmissuhteet ja elämän koko kirjo näkyy pal
   Suomi24 Blogi ★
   54
   2358