Vauhtikestävyyttä voimaharjoittelulla ja pitkillä lenkeillä?

Kahdenminuutinkasi

Olen ymmärtänyt, että 1500 metristä aina tuonne kymppiin saakka on vauhtikestävyys varsin tärkeä ominaisuus ja että sitä kehitetään erityisesti suht. pitkillä vauhdikkailla vedoilla tai reippaalla/ kovalla kestojuoksulla.

Täällä on keskusteltu veteraanijuoksija Juha Molarin harjoittelusta ja eritoten kunnosta, mihin en ota kantaa, mutta harjoitteluun kylläkin. Kehittääkö hänen tapainen suht. lyhyiden 200-300m vetojen vetäminen (maks. 400-500m ?) järkevästi vauhtikestävyyttä? Tai kehittää tietysti, mutta jos tähtää vaikka 5000 m juoksuun, niin onko järkevää? Eikö pidemmät vedot olisi hyödyllisimpiä...

16

98

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kahdenminuutinkasi

      Ja eikö kova voimatreeni monia kertoja viikossa palvele pikemminkin jonkin muun ominaisuuden kehitystä kuin vaihtikestävyyden? Ja pitkät kuntopyöräsessiot luultavasti kehittävät eniten peruskestävyyttä, ei pari kolmea tuntia pysty kovilla tehoilla ajamaan...

    • juoksuohjelmaa

      Lyhkäsiä vetoja kovempaa pidempiä hitaampaa. Jos lyhkäset irtoo hyvin voi olla parempi tehä pk ja vk niillä kuin pitkillä riipaisuilla. Ei toki ylikovaa keulimista, sellaisellekin aikansa vaan ei usein. Lisäks tietty perus ulkoilua aamuisin tai työmatkaa sunnuntain pitkä.

    • Veteraanimaratoonari

      200-300 m vedot palvelee lähinnä pikajuoksijoita.
      Maratonin vedot pitää olla minimissään 3 minuutin mittaisia, 3-8 minuutin väliin. Joskus pidempiäkin, mutta ne onkin sitten kisavauhtisia.

      • vetäminen

        Tuo aloittaja ei kysellyt maratonista, niitä maraton-ohjeitahan löytyy netistä vaikka kuinka mutta viidelle tonnille ei niinkään. Jos haluaa siis juosta 5 tonnia kovaa niin tietenkin siihen joutuu juoksemaan kovan viiden tonnin vedonkin.


      • Ex-juoksija

        Vedoilla tarkoitetaan toistoja eli intervalleja, viiden tonnin vetoja tuskin kuitenkaan pahemmin juostaan peräkkäin. Ns. pitkät vedot esim. 4x 2-3 km pitkiä ratamatkoja varten.


    • Toinen_Veteraani

      Aloituspostauksessa mainitun henkilön harjoittelusta kannattaa unohtaa suurin osa. Ne ovat määriltään fantasiaa ja jos joku tosissaan koittaa sellaisia määriä tehdä, on telakalla hyvin pian.
      Ja itse asiaan mentäessä, noin lyhyitä vetoja 5K:n juoksijalle pitäisi olla vain pieni osuus harjoituksista. Niillä voi hakea viimeisiä puristuksia omasta nopeuskestävyydestä, mutta VK-osuus pitää hoitaa pidemmillä vedoilla.

      Jos mennään tyvestä latvaan, PK-harjoitteet kuuluvat olennaisena osana 5K:n juoksijalle ja jos 1000-2000 m:n vedoilla hoitelee VK-osuuden, niin ei voi pahasti mennä metsään. Siihen päälle niitä lyhyitä nopeusvetoja 60 metristä 400 metriin (erillisinä MK-treeneinä), niin siinä on sellainen hyvä perustreenipaketti kasassa.

    • mömmö

      Laajempaa näkemystä nyt peliin, hyvät yleisesti hyväksytyn sapluunan suosittelijat. Kysehän on ihan vaan vetojen kokonaismäärän ja palautumisajan progressioista harjoituskauden aikana.
      Vai eikö esim Zatopek juossut intervallimenetelmällä harjoittelemalla 10km alle 29 ja 5000m alle 14 ja jaksoipa jopa maratonin olympiakultaan asti. Eli jos joku harrastaja haluaa tuolla tyylillä harjoitella ja tuntee tavan enemmän omaksi ja vahvuuksiaan tukevaksi kuin pidemmän hyssyttelyn, niin mikä ettei!
      Aina puhutaan, että pitäisi harjoitella yksilöllisesti, mutta jos niin teet, on täällä mummut tuomitsemassa että tuo tekkee eri tavalla kuin mie

    • Toinen_Veteraani

      Sopiihan sitä kokeilla, etenkin jos tietää varmasti olevansa poikkeusyksilö ja omaa jonkin Zatopekin kaltaiset fyysiset ominaisuudet. Jos taasen ei, miksi lähteä kikkailemaan jollain ääritreeneillä, kun riskinä on turhat loukkaantumiset, väsähtäminen tai motivaation hukkuminen.

      Omat rajat pitää tietää ja ne voi hakea aluksi perinteisin menetelmin. Jos sitten huomaa että on kykyjä ja rahkeita enempään, voi lähteä kokeilemaan vähän kovempia systeemejä. Minun kommentissani ei ollut kyse "tuomitsemisesta" vaan siitä, että turha lähteä treenaamaan "kuin mestarit" jos ei ole mitään käryä, onko vielä mestariainesta vai ei.

      Tulostason kannalta on parempi edetä hitaammin ja tasaisesti tulosta tehden, kuin pilata yksi kausi kokonaan, ilman hyviä sijoituksia ja tuloskunnon ottaessa takapakkia jonkun "erikoiskokeilun" vuoksi. Hyvänä esimerkkinä tuo noiden kahden otsikon alla keskusteltu herrahenkilö, jonka metodeissa ei ole päätä eikä häntää ja sen myötä ei ole tulostakaan tullut, mutta sairastelua sitäkin enemmän. Eikä se johdu nukkumisen puutteesta, katin kontit.

    • Ex-juoksija

      Onhan nuo lyhkäiset vedot tehonneet ainakin Molarin kohdalla. Viimeisessä blogikirjoituksessa kakkonen helposti tossut jalassa alle 30 sekunnin, piikkareissa kisafiiliksessä ehkä jopa 25 tai alle. Viisvitoselle veteraanille on muuten melkoista kyytiä. Ja jos toistoina menee sanotaan nyt vaikka 3x 3x200m suht. keposesti alle 30 sekuntia, niin on se vauhtikestävyyskin silloin jo kehittynyt erinomaiseksi vaikka 800 metrin kisaan. Aletaan lähestymään kahden minuutin haamurajaa ?

      • Haamurajaa

        Blogissa voi mennä vaikka ääntä nopeammin sanotaan nyt vaikka


      • Anonyymi

        Molari on kova jätkä


    • ToinenVeteraani_2

      Alä Juha nyt enää viitsi.

    • pas

      Puheet on puheita ja niitä on helppo pitää

    • Anonyymi

      200 kilon mavella?

      • Anonyymi

        200kilon mave ja 30km pitkät lenkit kun tekee säännöllisesti, niin 5km kulkee hyvin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        200kilon mave ja 30km pitkät lenkit kun tekee säännöllisesti, niin 5km kulkee hyvin.

        Tavo 800-24h.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5600
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3557
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1682
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      207
      1670
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      83
      1126
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      27
      1107
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      917
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      846
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      829
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      818
    Aihe