Ilmasto on kompleksinen ja muuttu Milankovicin syklin mukaisesti.

Serbi-matemaatikko Milutin Milankovic laskeskeli jo 1930-luvulla maapallon kiertoradassa ja pyörimisakselissa tapahtuvia muutoksia joiden samanaikaisuuksien summana maapallon asentokulma oli optimaalinen ja mahdollisti n. 6%:n lisän siihen tasaiseen lämpökuormaan joka osuu maapallolle.

Näistä asentokulman muutoksiin vaikuttavista fysikaalisista faktoista löytyy, harvinaista kylläkin, tietoa myös suomalaisesta wikipediasta.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Milankovićin_jaksot

Uusin tutkimus aiheesta on Kööpenhaminan yliopiston Niels Bohr Instituten ja Tanskan ilmatieteen laitoksen yhteisvoimin toteuttama kansainvälinen tutkimus jonka tarkoituksena oli selvittää kaksi asiaa:
1) Varmentaa aikaisemmat tutkimustulokset jotka osoittavat ilmakehän lämpötilan, CO2- ja metaanipitoisuuksien kohoamiset lämpötilan hetkellisen (n. 5000v) kohoamisen seurauksena interglasiaalisen eli jääkausien lämpimien (jäättömän) jakson loppuvaiheessa.
2) Voidaanko olettaa ilmaston muuttuvan samaan tapaan kuin aikaisempienkin jääkausien lämpimien jaksojen loppuvaiheessa on havaittu, vai onko ihmisen toiminta merkittävästi "sekoittanut pakkaa" eikä uusi jääkausi olekkaan tulossa.

Projekti käynnistyi 2015 aloitetulla Grönlannin jäätikön syvä-kairauksella joista syvimpien kerroksien näytteet ajoittuvat yli 400 000 vuoden aikaisiin kerroksiin eli neljän eri jääkausi-jakson tai Milankovin syklin takaisiin aikoihin.

https://link.springer.com/article/10.1007/s00382-016-3274-5

Hieman tarkemmin voi tutkimuksesta voi lueskella:

http://www.iceandclimate.nbi.ku.dk/publications/theses/PhDthesis_RasmusA.Pedersen.pdf

Tutkijat ovat yksimielisiä siitä että jos jääkausien historia toistaa itseään niinkuin se on poikkeuksetta tehnyt tähän asti viimeisen 800 000 tuhannen vuoden ajan, niin ilmasto kääntyy toistaiseksi tunnistamattoman mekanismin vaikutuksesta jäätiköitymiseksi pohjoisella pallonpuoliskolla.

Edelleen tutkijat ovat havainneet että se pieni 6%:n lisäys n. 30 000 vuotta sitten sai aikaan jäätiköiden sulamisen ja vaikka 6%:n lämpömäärän lisäys parin tuhannen vuoden saatossa hiipuikin, jäistä ja meristä vapautunut CO2- ja metaanikaasu aiheuttaa nykyisen kaltaisena havaitun lämpenemisen.
Noin 130 000 vuotta sitten samainen Milankovicin sykli kuin nykyisin on havaittavissa sai aikaan jäätiköitymisen.

Tässä kohden on syytä muistuttaa että syklin kulminaatioiden katsotaan kestävän n. 5000 vuotta, aluksi voimistuen ja lopussa hiipuen, joten vertailu esi-teolliseen aikaan on hiukan naurettavaa.

Kymmeniä tuhansia vuosia sitten tapahtunut tilapäinen lämpömäärän lisäys on siis syynä siihen että jäät lähtivät sulamaan ja sen myötä CO2- ja metaanipitoisuudet kohoamaan logaritmisesti.
Jäätiköiden sulaessa n. 12 000 vuotta sitten oli jo lievää CO2 pitoisuuden kasvua.

Kysymys kuuluukin, mihin verrataan? Mikä on normaali?
Onko jäätikkö-kausi normaali, silloin ei olut kyseisiä kaasuja juuri ollenkaan ja jäätikkökausi oli noin 10 kertaa pitkäkestoisempi kuin tämä lämpimämpi jäätön kausi.

Niin....Mihin pitäisi verrata? Te ilmaston lämpiämisestä vouhottavat ehkä osaatte kertoa...

9

88

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tässä nähdään taas se , että ensin lämpö alkoi nousemaan ja vasta sitten hiilidioksidin määrä kasvoi.

      Hiilidioksidi tässäkin tapauksessa on vain seuraus ei lämpenemisen syy , koska se on heikko kasvihuonekaasu, vaikuttaa rajatulla säteilyvyöhykkeellä ja sitä on erittäin vähän.

      Merien lämpiäminen on se juttu ja sitä kautta runsas ja vahva kasvihuonekaasu vesihöyry pääsee vaikuttamaan haihtumalla ja aiheuttaen sateita.

    • Nimenomaan näin., ensin lämpöaalto, sen jälkeen alkavat orjallisesti kohota hiilidioksidi- ja metaani-pitoisuudet jotka saavat lämpötilan kohoamaan vaikka maapallon tavoittama lämpömäärä pieneneekin..
      Vesihöyryn lisääntyminen on luonnollinen seuraus ja sen merkitys lämpökuorman siirtämisessä ulkoavaruuteen korostuu lämpötilan noustessa.
      Auringon aktiivisuudella ja säteilyn intensiteetillä ei ole tässä luonnollisessa syklissä mitään tekemistä, ei ainakaan merkitsevää.

      • Anonyymi

        Auringon aktiivisuuskin on ollut koholla n 80 vuotta ja sekin on huomattu oikeissa tiedepiireissä.
        Meret ovat varastoineet kohonneen lämmön tehokkaasti.
        Jos joku ei ota huomioon auringon osuutta joka on sekin syklinen niin on sokea. Auringon syklinen hiipuminen aurinkominimien aikana ainakin on huomattu huomattavan kylminä vuosina jolloin pohjoisessa on kuoltu nälkään ja tauteihin.

        Aurinko itsessään ei vielä selitä kaikkea vaan auringon etäisyyden muutokset maasta mm. tekee tehon muutokset merkittäviksi katalyyteiksi merien lämpenemiselle ja sitä kautta kasvihuonekaasujen lisääntymiselle.


    • Anonyymi

      1. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus nousee voimakkaasti.
      2. Maasta lähtevässä lämpösäteilyssä on havaittu muutos.
      3. Ilmakehän lämpötila on noussut.
      4. Samoin merien lämpösisältö.
      5. Jäätiköt ovat huvenneet.
      6. Merenpinta on lähtenyt nousuun.
      7. Maapallo on litteä.
      8. Kuu on juustoa.
      9. Marssilaiset valtaa maan kun merenpaisumus tulee.
      0. Graalin malja on AGW-punarusehtava.

    • Sinulla taitaa hiertää muukin kuin kenkä! Aina sama typerä virsi...

    • Anonyymi

      Ihmisen aihauttama ilmaston lämpeneminen tapahtuu lähivuosisatojen aikana, ja seuraukset myös siinä samalla. Ennustettu lämpeneminen on jopa niin nopeaa, että ennenäkemättömän rajuja asioita saattaa tapahtua.

      Pitkällä aikajaksolla (vuosituhannet) todennäköisesti viilenee. Ja pahin uhka on siinä, että tunaroimme ympätistöasiat, aiheuttaen ihmispopulaation nopean romahtamisen sekä siinä sivussa usean kasvi- sekä eläinlajin nopean sukupuuttoon kuolemisen. Silloinkin luultavasti viilenee, mutta viileä on se lohtukin sitten tulevaisuudessa.

      • Anonyymi

        Taas ennustuksia jotka aiemmin ovat menneet aivan omaa rataansa todellisuuden vastaisesti.

        Luonto hoitaa ihmiskunnan vähenemisen , älä sitä murehdi. Ihmiskunnan hallitsematon kasvu onkin se oikea ongelma luonnon kannalta. Se vaikuttaa myös lämpenemiseen jollain tasolla.


      • Itseasiassa ihmisen toiminnan tuloksena ilmakehään on muodostunut vain n. 4% CO-kaasua. Sen vaikutus maapallon keskilämpötilaan on vaivaiset 0,01 astetta.
        Ainoa toimiva tapa on redusoida ihmiskunnan kokoa 7 miljardista 7 miljoonaan eli tuhannesta vain yksi saa elää.

        Kukaan ei halua luopua tottumuksistaan, pitää lentää Thaimaahan, NYkiin, Havaijille, pitää rakentaa hulppeita kirjastotaloja, ydinvoimaloita, tuulivoimaloita, sähköautoja, junia, loistoristeilijöitä, tunneleita Tallinnaan, Pisata-ratoja, metroja sinne sun tänne, raitiovaunuja jne,
        Koko ajan keksitään uutta energiaa kuluttavaa hyödykettä joiden valmistukseen on joka vuosi käytetty yhä suurempi määrä fossiilista energiaa.


      • Anonyymi
        GuessWho kirjoitti:

        Itseasiassa ihmisen toiminnan tuloksena ilmakehään on muodostunut vain n. 4% CO-kaasua. Sen vaikutus maapallon keskilämpötilaan on vaivaiset 0,01 astetta.
        Ainoa toimiva tapa on redusoida ihmiskunnan kokoa 7 miljardista 7 miljoonaan eli tuhannesta vain yksi saa elää.

        Kukaan ei halua luopua tottumuksistaan, pitää lentää Thaimaahan, NYkiin, Havaijille, pitää rakentaa hulppeita kirjastotaloja, ydinvoimaloita, tuulivoimaloita, sähköautoja, junia, loistoristeilijöitä, tunneleita Tallinnaan, Pisata-ratoja, metroja sinne sun tänne, raitiovaunuja jne,
        Koko ajan keksitään uutta energiaa kuluttavaa hyödykettä joiden valmistukseen on joka vuosi käytetty yhä suurempi määrä fossiilista energiaa.

        Ensin kirjoitat totuuden ihmisen pienestä vaikutuksesta ilmastoon ja sitten lähdet karsimaan ihmiskuntaa. ????
        Ihmiskunnan koko toki vaikeuttaa ruokahuoltoa ja raaka-aineiden riittävyyttä tulevaisuudessa.
        Myös erilaiset taudit sikiävät kun ihmisiä on liikaa. Pahin onnettomuus on teollisuuden ja kulutuksen väkisin muuttaminen väkirikkaisiin kehitysmaihin ja sitä kautta romuttaa länsimaiden talouksien ja kulttuurien elinvoima.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1218
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      15
      1148
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1089
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      2
      1086
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1068
    6. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1065
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1064
    8. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1062
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1057
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      0
      1055
    Aihe