Pizzataikinan 72 h kohotus

Anonyymi

Harrastan ns. aidon napolilaisen pizzan tekemistä. Niin aidon kuin siitä nyt kotioloissa saa. Kokeilin ensimmäisen kerran 72 tunnin taikinankohotusta. Itseasiassa tarkalleen 70 h, josta 67 h kylmässä valmiina pullina ja kolme tuntia huoneenlämmössä.

Kävin taannoin Tampereella pizzeria Lucassa ja jutellessani Luca Platanian kanssa, huomasin pizzapullia siinä pöydällä. Pistin merkille, että pullissa oli ruskeita pilkkuja, vähän niin kuin olisi jotain jyviä tai täysjyväjauhoa. En tullut kysyneeksi asiasta, mutta nyt kun tein itse samalla periaatteella (oletan Lucan kohottavan pullat valmiiksi annoksissa, eikä isona taikinana, vaikken asiaa tiedäkään), huomasin myös omassa taikinassa pieniä tummia pilkkuja. Vähän niin kuin olisi vaniljan siemeniä, vähän isompia. Nämä pilkut oli pienempiä ja tummempia kuin Lucalla.

Niin sitä haluaisin kysyä, että mistähän mahtaa olla kyse? Mitä valkoiselle taikinalle käy, kun siihen tulee mustia pisteitä 70 h kohotuksella? 48 h kohotuksessa niitä ei ole tullut kertaakaan. Jotain kemiaahan se on, hiiva poistuu ja glugoosit pilkkoutuu, vai miten? Kiitos asiallisista vastauksista.

10

1637

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Voi teitä hösääjiä! Täytteet tekevät pizzan! Pohja tehdään omalla tyylillä. Päälle pyrettä missä on valkosipulia, itse laitan viisi kynttä. Kaiken kruunaa ihanat täytteet kuten esim. extra kinkkusuikale (pehmyt maku, ei savua, ananas) ja ihana juusto.Itse suosin ranskalaista edamia. Oma luottopizzani on pizza ranska. Sain siitä hurjan hyvää palautetta ja ohje löytyy pizza-ketjusta. T. Pizzamamma, täällä ollaan :-)

      • Anonyymi

        Pohja tekee pizzan, se on tärkein koko pizzassa.
        Pyrettä ei tule pizzoihin laittaa, liian paksua ja työlästä.
        Ketsuppi lasiin, tilkka vettä ohentamaan, sekaan grillimaustetta, jalapenosilppua, chilijauhetta ja levitys pohjaan.


      • Anonyymi

        Uhh miksi nokkaani tulee kompostin hajut?


    • Anonyymi

      No ei ole kyllä tuolla ekalla kommentoijalla mitään käsitystä kunnon pizzasta. Suomalainen raiskaa yleensä kaikki mahdolliset ruoat ylenpalttisella valkosipulin ja roskajuuston lisäämisellä, kuten tässäkin nähdään.

      Aloittaja on oikeilla jäljillä pullan kohotuksen kanssa. Vielä kun hommaat pelletti- tai kaasu-uunin, jossa lämmöt saa yli 400 asteeseen, alkaa pizza olla kuosissa.

      • Anonyymi

        Pizzamammalla on hyvä käsitys pizzasta ja hän saa myös hyvää palautetta ohjeistaan. Monet ovat löytäneet hyvän edamin salaisuuden vinkkieni kautta. Täytyy sanoa että on aina juhlan tuntua kun pizzamamma tuo pizzan pöytään. Sanon aina vierailleni ennen kylään tuloa että tulkaa nälkäisinä mutta niin ei nykypäivänä käy yksiin ruokailuajat ja monet valittavat olevansa täynnä mutta maistavat hyvällä mielellä.


      • Anonyymi

        Älä hanki pelletti UUNIA, ellet sitten välttämää halua omituista karvaan palaneen makuista kitkerää pitsaa. Turhaketuote..


    • Anonyymi

      Aloittajan taikinan teko on hieman omintakeinen.
      Oikeasti 72-tunnin taikina on ensin huoneen lämmössä vuorokauden.
      Sitten muodostetaan pienempiä palloja ja ne pidetään kylmässä kaksi vuorokautta.
      Otetaan lämpöön vähintään kaksi tuntia ennen valmistusta.
      Pienempien pallojen teossa tapahtuva taikinan muokkautuminen on tärkeä lopputuloksen kannalta.
      Jos mitään ylimääräisiä pilkkuja tai muita värimuunnoksia ilmaantuu, niin puhtaus ei ole silloin kohdallaan.
      Pese kädet, astia ja kaikki välineet huolellisesti. Ja tuoreet ainekset tietenkin.
      Netistä löydät videolla olevat ohjeet taikinen valmistuksesta ja käsittelystä leivottaessa.
      Nykyään saa reilulla parilla sadalla sähkötoimisia pizza-uuneja, joissa lämpötilan saa 350 - 450 asteeseen. Ovat hintansa arvoisia.
      Jokaisella on omat mieltymyksensä kastikkeista ja täytteistä, varmasti kaikki hyviä.

    • Anonyymi

      Napolissa naurettaisiin vedet silmissä jo osaisivat lukea nämä jutut.
      Pizza on pizza tehtiin se Vantaan Korsossa tai Italian Napolissa - se ei siitä miksikään muutu.

      Hienot jauhot, rauhallinen nostatus, hyvä tomaattikastike ja juusto - ei vaadi kuin kuuman uunin ja jotain täytteitä maun mukaan. Naurettavia juttuja ei voi muuta sanoa.

      Ps olen syönyt Napolissa, Roomassa, ja muutamassa muussa kaupungissa Italiassa pizzaa, hyvää ja keskinkertaista paikasta riippumatta. Aina on kelvannut ja nälkä lähtenyt.

    • Anonyymi

      Hyvä kysymys, ja itse ole miettinyt samaa. Tarkkaa ilmaantumispäivää en ole seurannut, mutta hyvää se kyllä aina on ollut, ja hengissä ollaan edelleen. Tiettyyn(?) pisteeseen asti makuhan vain paranee odottaessa. Maitohappobakteerithan siellä jyllää, joten voi kai se siihenkin liittyä.

    Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ruumis ojassa

      Kukahan lie ollu, mistä lie löydetty. No ikävä tataus.
      Oulainen
      16
      2346
    2. Mitä piirteitä rakastat

      Eniten kaivatussasi?
      Ikävä
      44
      1261
    3. Piilorikollisuutta Puolangan päätöksentekoelimissä? Kyllä! Julkisesti todistettu!

      Kyösti (kesk) rehenteli julkisissa tiedotusvälineissä tehneen jo ennen vaaleja sopimuksen kokoomuksen ehdokkaiden kanssa
      Puolanka
      70
      897
    4. Anna mulle vielä tilaisuus

      näyttää kuinka susta tykkään.
      Ikävä
      45
      821
    5. Miten suomalaiset miehet

      On usein niin aikaansaamattomia? Odottavat prinsessapalvelua. Odottavat, että nainen tekee aloitteen, että nainen pyytää
      Ikävä
      134
      816
    6. Mitkä asiat tekevät

      kaivatustasi vetovoimaisen?
      Ikävä
      59
      797
    7. Muistatko vielä

      Missä nähtiin ensimmäisen kerran? Miehelle.
      Ikävä
      42
      766
    8. Eräs läheinen sanoi

      Että mies kyllä ottaa aina itse yhteyttä, jos on kiinnostunut. Oli tilanne mikä hyvänsä. Kuulemma kuvittelin koko jutun.
      Ikävä
      44
      725
    9. Eduskunnassa valmistaudutaan jo persujen täydelliseen romahdukseen - Koko paska kaatuu hetkessä

      – On mahdollista, että käy kuin Assadin Syyrialle tai Ceaușescun Romanialle: koko paska kaatuu aivan hetkessä, kun tarpe
      Perussuomalaiset
      161
      709
    10. Iloista ja aurinkoista pääsiäistä kaikki palstan kivat sinkut :)

      Täällä on näköjään vähän huono meininki tarttunut kuin tuolta muualta mutta pidetään edelleen tämä puoli suht positiivis
      Sinkut
      130
      673
    Aihe