Harrastan ns. aidon napolilaisen pizzan tekemistä. Niin aidon kuin siitä nyt kotioloissa saa. Kokeilin ensimmäisen kerran 72 tunnin taikinankohotusta. Itseasiassa tarkalleen 70 h, josta 67 h kylmässä valmiina pullina ja kolme tuntia huoneenlämmössä.
Kävin taannoin Tampereella pizzeria Lucassa ja jutellessani Luca Platanian kanssa, huomasin pizzapullia siinä pöydällä. Pistin merkille, että pullissa oli ruskeita pilkkuja, vähän niin kuin olisi jotain jyviä tai täysjyväjauhoa. En tullut kysyneeksi asiasta, mutta nyt kun tein itse samalla periaatteella (oletan Lucan kohottavan pullat valmiiksi annoksissa, eikä isona taikinana, vaikken asiaa tiedäkään), huomasin myös omassa taikinassa pieniä tummia pilkkuja. Vähän niin kuin olisi vaniljan siemeniä, vähän isompia. Nämä pilkut oli pienempiä ja tummempia kuin Lucalla.
Niin sitä haluaisin kysyä, että mistähän mahtaa olla kyse? Mitä valkoiselle taikinalle käy, kun siihen tulee mustia pisteitä 70 h kohotuksella? 48 h kohotuksessa niitä ei ole tullut kertaakaan. Jotain kemiaahan se on, hiiva poistuu ja glugoosit pilkkoutuu, vai miten? Kiitos asiallisista vastauksista.
Pizzataikinan 72 h kohotus
10
1239
Vastaukset
- Anonyymi
Voi teitä hösääjiä! Täytteet tekevät pizzan! Pohja tehdään omalla tyylillä. Päälle pyrettä missä on valkosipulia, itse laitan viisi kynttä. Kaiken kruunaa ihanat täytteet kuten esim. extra kinkkusuikale (pehmyt maku, ei savua, ananas) ja ihana juusto.Itse suosin ranskalaista edamia. Oma luottopizzani on pizza ranska. Sain siitä hurjan hyvää palautetta ja ohje löytyy pizza-ketjusta. T. Pizzamamma, täällä ollaan :-)
- Anonyymi
Pohja tekee pizzan, se on tärkein koko pizzassa.
Pyrettä ei tule pizzoihin laittaa, liian paksua ja työlästä.
Ketsuppi lasiin, tilkka vettä ohentamaan, sekaan grillimaustetta, jalapenosilppua, chilijauhetta ja levitys pohjaan. - Anonyymi
Uhh miksi nokkaani tulee kompostin hajut?
- Anonyymi
No ei ole kyllä tuolla ekalla kommentoijalla mitään käsitystä kunnon pizzasta. Suomalainen raiskaa yleensä kaikki mahdolliset ruoat ylenpalttisella valkosipulin ja roskajuuston lisäämisellä, kuten tässäkin nähdään.
Aloittaja on oikeilla jäljillä pullan kohotuksen kanssa. Vielä kun hommaat pelletti- tai kaasu-uunin, jossa lämmöt saa yli 400 asteeseen, alkaa pizza olla kuosissa.- Anonyymi
Pizzamammalla on hyvä käsitys pizzasta ja hän saa myös hyvää palautetta ohjeistaan. Monet ovat löytäneet hyvän edamin salaisuuden vinkkieni kautta. Täytyy sanoa että on aina juhlan tuntua kun pizzamamma tuo pizzan pöytään. Sanon aina vierailleni ennen kylään tuloa että tulkaa nälkäisinä mutta niin ei nykypäivänä käy yksiin ruokailuajat ja monet valittavat olevansa täynnä mutta maistavat hyvällä mielellä.
- Anonyymi
Älä hanki pelletti UUNIA, ellet sitten välttämää halua omituista karvaan palaneen makuista kitkerää pitsaa. Turhaketuote..
- Anonyymi
Aloittajan taikinan teko on hieman omintakeinen.
Oikeasti 72-tunnin taikina on ensin huoneen lämmössä vuorokauden.
Sitten muodostetaan pienempiä palloja ja ne pidetään kylmässä kaksi vuorokautta.
Otetaan lämpöön vähintään kaksi tuntia ennen valmistusta.
Pienempien pallojen teossa tapahtuva taikinan muokkautuminen on tärkeä lopputuloksen kannalta.
Jos mitään ylimääräisiä pilkkuja tai muita värimuunnoksia ilmaantuu, niin puhtaus ei ole silloin kohdallaan.
Pese kädet, astia ja kaikki välineet huolellisesti. Ja tuoreet ainekset tietenkin.
Netistä löydät videolla olevat ohjeet taikinen valmistuksesta ja käsittelystä leivottaessa.
Nykyään saa reilulla parilla sadalla sähkötoimisia pizza-uuneja, joissa lämpötilan saa 350 - 450 asteeseen. Ovat hintansa arvoisia.
Jokaisella on omat mieltymyksensä kastikkeista ja täytteistä, varmasti kaikki hyviä. - Anonyymi
Napolissa naurettaisiin vedet silmissä jo osaisivat lukea nämä jutut.
Pizza on pizza tehtiin se Vantaan Korsossa tai Italian Napolissa - se ei siitä miksikään muutu.
Hienot jauhot, rauhallinen nostatus, hyvä tomaattikastike ja juusto - ei vaadi kuin kuuman uunin ja jotain täytteitä maun mukaan. Naurettavia juttuja ei voi muuta sanoa.
Ps olen syönyt Napolissa, Roomassa, ja muutamassa muussa kaupungissa Italiassa pizzaa, hyvää ja keskinkertaista paikasta riippumatta. Aina on kelvannut ja nälkä lähtenyt. - Anonyymi
Hyvä kysymys, ja itse ole miettinyt samaa. Tarkkaa ilmaantumispäivää en ole seurannut, mutta hyvää se kyllä aina on ollut, ja hengissä ollaan edelleen. Tiettyyn(?) pisteeseen asti makuhan vain paranee odottaessa. Maitohappobakteerithan siellä jyllää, joten voi kai se siihenkin liittyä.
Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 251451
Minun oma kaivattuni
Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka611291Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus
Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha91255Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!
Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.291195Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?
Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?291184Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024
Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne131083Tervehdys!
Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot641077Elia tulee vielä
Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan351064Sakarjan kirjan 6. luku
Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se71063Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa
Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k61042