Psykologismi nykyajan uskonto

Kultturien tutkimus, uskontotiede ja sosiaaliantropologia ovat käytännöllisesti katsoen synonyymeja. Ne pyrkivät kääntämään varhaiskantaista kulttuuria tai nykyisiä eri kulttuureita länsimaisten ymmärtämälle kielelle ja käsitteistölle.

Varhainen kulttuuri ei sisältänyt käsitettä uskonto, vaikka käyttämällämme nykykäsitteistollä se sisälsi olennaisesti uskonnollisia piirteitä. Vaikeinta on saada nykyilminen ymmärtämään, mikä modernissa kulttuurissamme palvelee samaa tarkoitusta. On luomu, lähiruoka, vaihtoehtohoidot, mutta vahvin nykyajan uskonnonkaltainen ideologia on psykologismi.

Uskontotieteilijät pitävät selvänä, että uskonnollisuus on geenipohjainen sopeuma, jo satoja tuhansia vuosia sitten evoluution mukana kehittynyt taipumus, joka edelleen pitää ihmistä vahvassa otteessaan, vaikka nykykulttuuri ei entisajan uskontoja diggaakaan. Uskonnot menevät, mutta syntyy uusia saman tarpeen tyydyttämiseksi, eikä nykyinenkään ihminen pidä katsomustaan uskonnollisena, vaikka se sitä on.

Uskonto pitää muilta opittuja näkemyksiä tosina, eikä juuri etsi niille todisteita, mutta selittää mielellään asioita näiden mukaan.

Psykologiset havainnot ovat yleensä oikeita, mutta niiden varaan rakennetut teoriat ovat niin moninaiset, että mikä tahansa seikka voidaan väittää oikeaksi. Vallitsee täydellinen moninaisuus, niin kuin tyypillisessä uskonnossa. Sen sijaan ihmisen geenipohjainen valikoituminen ja sopeutuminen ekolokeroonsa, unohdetaan täysin.

Tyypillinen psykologistinen ajatuskulku kertoo, että se ja se käyttäytyminen johtuu siitä ja siitä, koska on havaittavissa 45 %:nen riippuvuus näiden kahden välillä. Siitä, että 65 %:ssa tapauksista on joku muu syy, ei psykologisti edes tiedä eikä mainitse. Tapauskohtaisesti prosenttiluku on joku muu.

Täällaisen psykologistisen maailmakuvan luomiseen ei tarvita kummaakaan päätelykykyä. Pienen asiaan perehtymisen jälkeen oppii lausumaan ehdottomia totuuksia, joita toinen ei muka ymmärrä siksi, ettei ole perehtynyt asiaan. Biologiaan perehtyminen on vaikeata. Mutta juuri se antaisi oikeata tietoa.

Toinen psykologismin erhe on, että terapia olisi hyvin tehokasta. Jos potilas uskoo sen, teho on šamanismin luokkaa, siis placebovaikutusta, mutta jos ei usko, terapia muuttuukin psykologistisen kuvan tuloksettomaksi todisteluksi, jota selkeästi ajatteleva ei voi uskoa. Ennen kehotettiin rukoilemaan, nyt kehotetaan ihmista menemaan terapiaan. Molemmilla menetelmillä saavutetaan vain uskomustuloksia.

Vakavaa psykologista tutkimusta tehdään, mutta se valuu kuin vesi hanhen selästä.

Psykoterapian potilaista 90% on naisia, 10 % miehiä. Ero sukupuolittain on vielä suurempi kuin perinteisissä uskonnoissa.

1

61

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Käytännöllisesti katsoen sinulla on vaan liikaa aikaa ja jauhat siksi puuta heinää lämpimiksesi.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Donald Trump joutui ammutuksi vaalitilaisuudessaan

   Näin se näyttää olevan, että Trumpilla on niin kannattajia kuin vastustajiakin. Hengissä käveli pois, ilmeisesti jokin
   Maailman menoa
   611
   5850
  2. Rakastan sua nainen vieläkin

   mut aion pysyy hiljaa 😔
   Ikävä
   68
   2940
  3. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

   Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
   Maailman menoa
   123
   2447
  4. Kova oli pauke!

   Kyllä oli viime yönä kova pauke Iisalmessa. Koko kaupunki taisi herätä ja säikähtää moista pauketta. Eikö tämä riko jo
   Iisalmi
   62
   1992
  5. Kerro kolme hyvää asiaa

   kaivatustasi :)
   Ikävä
   85
   1715
  6. Sitä vielä...

   Että tiedätkö olisiko meidän suhde jotenkin kiellettyä/laitonta?
   Ikävä
   54
   1316
  7. Sunnuntain kirjainleikkejä

   Kuinka monta kirjainta kaivattusi etu- ja sukunimissä on yhteensä? Ap vastaa 11 ja miehen nimi alkaa heheee Jiillä 🧑‍🍳
   Ikävä
   20
   1292
  8. Pelkään, etten unohda sinua koskaan

   Ja olo jää tällaiseksi. Kuin jotain puuttuisi koko ajan. 💔
   Ikävä
   43
   1121
  9. 104
   1097
  10. Luovutetaanko nainen?

   En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
   Ikävä
   66
   1032
  Aihe