Nyt talven yli kellaroidut perunat ovat parhaimmillaan, kun valmistetaan imellettyä perunalaatikkoa.
Perinteinen vanhanajan imelletyn perunalaatikon valmistaminen on lähes kokonaan unohtunut. Kannattaa kuitenkin kokeilla imelletyn perunalaatikon valmistamista viimevuotisesta sadosta - yllätyt.
Imeltyy pomminvarmasti kun sose on notkistettu vedellä, jäähdytetty 75 asteiseksi ja imeltymislämpötila on 65-75 astetta.
Imelletty perinteinen vanhan ajan perunalaatikko:
Ainekset:
2 kg perunaa. Jauhoisia lajikkeita yleensä suositaan. Imelletty perunalaatikko onnistuu myös kiinteistä lajikkeista.
1-1½ dl vehnäjauhoja
maitoa, määrä vaihtelee lajikkeiden mukaan
1 tl suolaa
50-100 g voita
Näin teet:
1. Pese perunat ja kuori. Keitä kuoritut perunat vähässä suolattomassa vedessä kypsiksi ja soseuta keittoveteen puuromaiseksi soseeksi.
2. Jäähdytä sose hyvin noin 75 asteiseksi.
3. Kun perunasose on jäähtynyt 75 asteiseksi, lisää jauhot soseeseen ja sekoita hyvin. Jos sose tuntuu kuivalta, lisää soseen 70 asteista vettä. Peitä kattila kannella ja laita 65-70 asteiseen uuniin. Anna soseen imeltyä 3–4 tuntia. Sekoittele muutama kerta imeltymisen aikana. Jotta imeltyminen onnistuu, lämpötilan on oltava jauhojen lisäyshetkellä ja koko imeltymisen ajan 65–75 astetta.
3. Maista sosetta, ja kun se on sopivasti imeltynyt, lisää maitoa sen verran, että seos muistuttaa paksua velliä. Lisää myös suola ja voi.
4. Kumoa seos voideltuun, uunivuokaan tai useampaan pienempään. Jätä vuokaan kuohumisvaraa. Ripottele pinnalle muutama voinokare ja myös korppujauhoa jos haluaa. Kypsennä laatikkoa 185-asteisessa uunissa niin että pinta saa väriä ja kupliminen alkaa - alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen ja paista noin 2-3 tuntia.
ANNOS RESEPTI
Hiilihydraatteja 39 g 275 g
Proteiinia 6 g 41 g
Rasvaa 5 g 32 g
Kuituja 2 g 15 g
Energiaa kj 963 6739
Energiaa kcal 230 1609
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
1 tl suolaa
Nyt talven yli kellaroidut perunat
Anonyymi
2
55
Vastaukset
- Anonyymi
Imelletyn perunalaatikon valmistusaika lyhenee oleellisesti kun imeltää viljan amylaasireaktion optimilämpötilassa.
Perunalaatikon imeltymisnopeus on erittäin voimakkaasti lämpötilariippuvainen.
Imeltymisreaktio on nopein silloin kun soseen lämpötila on 65-70 astetta, silloin sose imeltyy 2-4 tunnissa.
Noin 60 asteinen sose imeltyy 10-20 tunnissa.
Noin 55 asteinen sose imeltyy 30-50 tunnissa.
Noin 50 asteinen sose imeltyy muutamassa päivässä. - Anonyymi
Voiko kellaroituja perunoita edelleen jääkaappiöitya?
Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa
ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?874688- 1344203
Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."
Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai362785Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta
Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu2091817Olet elämäni rakkaus
On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el371357Missä Steffe hiihtää?
Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko251339Wiisaat Lappajärvellä iät.
Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.121316Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä
Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?671278Milloin nainen, milloin?
Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä611233Seiska: Konsta Hietanen ja Aami-rakas iltamenoissa - Salkkareista Aami täräyttää: "Sarja oli..."
Konsta Hietanen jätti Salatut elämät -draamasarjan tänä syksynä. Konstaa kyllä kaivataan vieläkin Salkkareissa! Lue li21212