Ribbsien esikypsennys mikron sulatusteholla

Mitenköhän on, mikrouunin sulatustehohan on aika mieto. Sopisikohan se ribbsien esikypsennykseen? Ei tarvittaisi hankalaa keittovaihetta lainkaan. Ei muuta kuin ribbsit ensin mikroon, ja sitten grillin kautta lautaselle.
Ilmoita


32 Vastausta

Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.


Ribsit sisältävät paljon sidekudosta eli kollageenia. Noin 65 asteessa kollageeni alkaa hajota ja muuttua gelatiiniksi. Runsaasti sidekudosta sisältävä liha on parhaimmilaan, kun sen lämpötila on noin 85 astetta. Mureiden ribsien valmistamisen salaisuus on hidas grillaaminen (BBQ) niin, että ribsit viettävät paljon aikaa 65-85 asteen välillä ja kollageeni hajoaa gelatiiniksi, jonka seurauksena liha on mureaa. Toinen vaihtoehto on lihan keittäminen, joka hajottaa kollageenin tehokkaasti. Mikrossa esikypsennys ei siis ole suositeltavaa, koska liha kypsyy liian nopeasti eikä kollageeni ehdi hajota.
1 VASTAUS:
Joku fyysikko voisi laskea, että millä teholla (wattia) lämpöenergiaa siirtyy pinta-alaltaan 0,12 neliömetrin ribsiin sen ollessa 100-asteisessa kiehuvassa vedessä.

Ribsinä ajatellaan tässä siis jotain pienehköä 30cm x 15cm x 3cm läpyskää.
+Lisää kommentti
Veden entalpia on 4.19 kJ/kg/K, siitä voit lähteä...toisaalta mihin tarvitse tietoa?
Energia ei kerro lihan kypsymisestä yhtään mitään.
1 VASTAUS:
Pitäisi varmaan tietää myös kappaleen lämmönjohtavuus, jotta voitaisiin laskea milloin kappaleen keskipiste saavuttaa halutun (ympäröivää ainetta matalamman) lämpötilan.
+Lisää kommentti
Lämpötila saavutetaan nopeasti, mutta sillä ei ribsien suhteen ole mitään merkitystä. Kypsyminen ottaa kuitenkin paljon enemmän aikaa kuin lihan lämpeneminen.

Jos halutaan laskea lämpenemisaika, tarvitaan myös lihan massa ja pinta-ala sekä lämmönjohtavuus. Myös kattilan häviöt pitäisi määrittää, kaikki lämpöenergia ei mene lihaan vaan myös ympäristö lämmitetään...ei maksa vaivaa pohtia. Kun sillä ei ole todellisuudessa mitään merkitystä kypsymisen kanssa.
4 VASTAUSTA:
Sittenhän ribsit ovat keittämisenkin jälkeen 100-asteisia, eli pilalla.

Liha kypsennetään aina haluttuun sisälämpötilaan. Muutenhan se kypsyy yli halutun.

Jos vesi kiehuu koko ajan vapaasti merenpinnan korkeudella normaalipaineessa, niin kappaleeseen kohdistuu jatkuva 100-asteisen veden lämpöteho. Hukkaenergialla ei ole tässä laskennassa mitään merkitystä.
Ehkä tajusit jutun juonen, ribsiä ei keitetä, ei edes nakkivedessä.
Anonyymi kirjoitti:
Ehkä tajusit jutun juonen, ribsiä ei keitetä, ei edes nakkivedessä.
Hyvä vinkki! Minulla on pakkasessa vanhoja nakinkeittovesiä, enkä ole vielä keksinyt mihin niitä uusiokäyttäisiin.
Jatka nakkivesien juomista ihan rauhassa, sopii jotenkin imagoosi niin hyvin. Ja tietysti ilohuutojen kera tequilaa kyytipojaksi.

Muista juoda nakkivesi haaleana, ettei kärkevä kielesi vain pala...
+Lisää kommentti
Yksi vaihtoehto on pakata ribsit vakuumiin ja "keittää" 85-asteisessa vedessä, 2-3 tuntia ennen grillaamista. Ihan hyvän vakuumin saa laittamalla lihan muovipussiin, pussi veden alle ja kiinni. Liedellä 85 asteen pitäminen on vähän temppuilua, mutta onnistuu paistolämpömittaria käyttäen.
Tai käytät satasen vakuumikoneeseen ja sirkulaattoriin...
9 VASTAUSTA:
Tai menee keittämään 4,4 kilometrin korkeuteen, tai käyttää alipainekeitintä 585 mbar paineella.
ei lihaa kypsennetä muovipussia kuin huonoissa kotimaissa tv-ohjelmissa....
Keittäminen tarkoitaa, että neste kiehuu, eli 85°C ei ole keittämistä vaan hauduttamista.
Anonyymi kirjoitti:
ei lihaa kypsennetä muovipussia kuin huonoissa kotimaissa tv-ohjelmissa....
Keittäminen tarkoitaa, että neste kiehuu, eli 85°C ei ole keittämistä vaan hauduttamista.
Jos vesi kiehuu, niin se on keittämistä. Vesi kiehuu myös 85-asteisena.
Anonyymi kirjoitti:
ei lihaa kypsennetä muovipussia kuin huonoissa kotimaissa tv-ohjelmissa....
Keittäminen tarkoitaa, että neste kiehuu, eli 85°C ei ole keittämistä vaan hauduttamista.
Sous Vide on kyllä jokaisen huippuravintolan käyttämä tekniikka.
Sopii toivoa, että pysyykin myös siellä.
Anonyymi kirjoitti:
Jos vesi kiehuu, niin se on keittämistä. Vesi kiehuu myös 85-asteisena.
Eli vesi ei edelleenkään kiehu 85C° lämptilassa normaali ilmanpaineessa. Veden kihumiseen tarvittava lämpötila on edelleekin noin 100 C°,
Anonyymi kirjoitti:
Eli vesi ei edelleenkään kiehu 85C° lämptilassa normaali ilmanpaineessa. Veden kihumiseen tarvittava lämpötila on edelleekin noin 100 C°,
Keittämiseen riittää veden kiehuminen. Lämpötila on sivuseikka. Olen minäkin keittänyt retkikeittimellä vettä yli 2 kilometrin korkeudessa Alpeilla. Kiehui todennäköisesti alle sadan asteen lämpötilassa.
Anonyymi kirjoitti:
Keittämiseen riittää veden kiehuminen. Lämpötila on sivuseikka. Olen minäkin keittänyt retkikeittimellä vettä yli 2 kilometrin korkeudessa Alpeilla. Kiehui todennäköisesti alle sadan asteen lämpötilassa.
Yli 2 km korkeudessa ilmanpaine ei ole normaali, mutta edelleenkin tarvitse sen 100C° lämpötilan - jos et ole vuorikiipeilijä.
Tiedätkö mikä on normaali ilmanpaine?
Anonyymi kirjoitti:
Yli 2 km korkeudessa ilmanpaine ei ole normaali, mutta edelleenkin tarvitse sen 100C° lämpötilan - jos et ole vuorikiipeilijä.
Tiedätkö mikä on normaali ilmanpaine?
Vesi ei tarvitse sadan asteen lämpötilaa kiehuakseen. Jos vesi kiehuu, niin silloin vedessä voidaan keittää.

En ole vuorikiipeilijä, mutta olen patikoinut vuorilla. Keittänyt siellä myös vettä. Mukana olisi pitänyt olla painekeitin, jos olisi haluttu keittää vesi 100:n celsiusasteen lämpötilaan.
+Lisää kommentti
"Vesi ei tarvitse sadan asteen lämpötilaa kiehuakseen. Jos vesi kiehuu, niin silloin vedessä voidaan keittää." Oletko hieman yksinkertainen, vesi ei kiehu normaali ilmapaineessa alle 100C° lämpötilassa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kiehumispiste
10 VASTAUSTA:
Oletko hieman yksinkertainen, kun et ymmärrä kirjoitettua tekstiä?

Kirjoitit tuolla jo aikaisemminkin puutaheinää:
"Yli 2 km korkeudessa ilmanpaine ei ole normaali, mutta edelleenkin tarvitse sen 100C° lämpötilan"

Lopeta jankkaaminen, kun et ymmärrä asiasta tuon taivaallista.

Vesi kiehuu silloin kun se kiehuu. Joskus vaikka vasta 130 asteen lämpötilassa. Helsingissä on tällä hetkellä ilmanpaine 1008,6 hPa. Vesi kiehuu Helsingissä alle 100 asten lämpötilassa.

Mitäs jankkaaja tuohon?
Anonyymi kirjoitti:
Oletko hieman yksinkertainen, kun et ymmärrä kirjoitettua tekstiä?

Kirjoitit tuolla jo aikaisemminkin puutaheinää:
"Yli 2 km korkeudessa ilmanpaine ei ole normaali, mutta edelleenkin tarvitse sen 100C° lämpötilan"

Lopeta jankkaaminen, kun et ymmärrä asiasta tuon taivaallista.

Vesi kiehuu silloin kun se kiehuu. Joskus vaikka vasta 130 asteen lämpötilassa. Helsingissä on tällä hetkellä ilmanpaine 1008,6 hPa. Vesi kiehuu Helsingissä alle 100 asten lämpötilassa.

Mitäs jankkaaja tuohon?
"Mitäs jankkaaja tuohon? "

Sinähän se jankutat. Piilottelet sitä, että huomioit veden kiehumisen alhaisemmassa lämpötilassa kun ilmanpaine on matalampi ja haluat näsäviisastella kaverin kanssa. Toine tollo ei suostu tätä ymmärtämään ja jankuttaa veden kiehumisesta 100 asteessa meren pinnan tasolla. Molemmat olette oikeassa, mutta lapsellisia jankuttajia, joiden pitää päästä pätemään yläasteen fysiikan tuntemuksellaan.
Anonyymi kirjoitti:
"Mitäs jankkaaja tuohon? "

Sinähän se jankutat. Piilottelet sitä, että huomioit veden kiehumisen alhaisemmassa lämpötilassa kun ilmanpaine on matalampi ja haluat näsäviisastella kaverin kanssa. Toine tollo ei suostu tätä ymmärtämään ja jankuttaa veden kiehumisesta 100 asteessa meren pinnan tasolla. Molemmat olette oikeassa, mutta lapsellisia jankuttajia, joiden pitää päästä pätemään yläasteen fysiikan tuntemuksellaan.
Hyvä että ymmärsit lopulta mitä kiehuminen tarkoittaa. Älä jatkossa ryhdy jankuttamaan, kun viisaammat neuvovat kuinka asiat ovat.
Anonyymi kirjoitti:
Hyvä että ymmärsit lopulta mitä kiehuminen tarkoittaa. Älä jatkossa ryhdy jankuttamaan, kun viisaammat neuvovat kuinka asiat ovat.
" Älä jatkossa ryhdy jankuttamaan, kun viisaammat neuvovat kuinka asiat ovat."

En ole sinun jankuttajakaverisi vaan ihan sivustaseuraaja.
Anonyymi kirjoitti:
" Älä jatkossa ryhdy jankuttamaan, kun viisaammat neuvovat kuinka asiat ovat."

En ole sinun jankuttajakaverisi vaan ihan sivustaseuraaja.
Aloitit sitten jäkättämisen uudelleen. En ole mikään kaverisi.

Tästä on poistettu viesti sääntöjen vastaisena.

Heh, ja edelleen jaksat jankata, ja nyt näemmä pelkästään jankkaamisen "ilosta".
Anonyymi kirjoitti:
Heh, ja edelleen jaksat jankata, ja nyt näemmä pelkästään jankkaamisen "ilosta".
"Heh, ja edelleen jaksat jankata, ja nyt näemmä pelkästään jankkaamisen "ilosta". "

Kumpi jankuttaja sinä olitkaan: "vesi ei kiehu normaali ilmapaineessa alle 100C° lämpötilassa." vai "Vesi kiehuu silloin kun se kiehuu. Joskus vaikka vasta 130 asteen lämpötilassa. "

Molemmat ymmärrätte, että kiehumispisteeseen vaikuttaa ilmanpaine, mutta olette ihan saatanan yksinäisiä diletantteja, niin että joka asiasta pitää alkaa väittelemään, että saisi edes jonkun kanssa kommunikoitua.

PS. Minä en ole kumpikaan noista kommenttien esittäjistä vaan ihan pelkästään tämän vammailun sivustaseuraaja.
Anonyymi kirjoitti:
"Heh, ja edelleen jaksat jankata, ja nyt näemmä pelkästään jankkaamisen "ilosta". "

Kumpi jankuttaja sinä olitkaan: "vesi ei kiehu normaali ilmapaineessa alle 100C° lämpötilassa." vai "Vesi kiehuu silloin kun se kiehuu. Joskus vaikka vasta 130 asteen lämpötilassa. "

Molemmat ymmärrätte, että kiehumispisteeseen vaikuttaa ilmanpaine, mutta olette ihan saatanan yksinäisiä diletantteja, niin että joka asiasta pitää alkaa väittelemään, että saisi edes jonkun kanssa kommunikoitua.

PS. Minä en ole kumpikaan noista kommenttien esittäjistä vaan ihan pelkästään tämän vammailun sivustaseuraaja.
Jankkaa sitten mielikuvituskaverisi kanssa yhdessä vaikka vuorotellen. Hyvähän se on apujankkaaja olla.
Anonyymi kirjoitti:
Jankkaa sitten mielikuvituskaverisi kanssa yhdessä vaikka vuorotellen. Hyvähän se on apujankkaaja olla.
"Jankkaa sitten mielikuvituskaverisi kanssa yhdessä vaikka vuorotellen. "

Ymmärrän ihmiskontaktin kaipuusi, mutta edelleenkään en ole jankkaajasi. Oletko kenties avuton Rosson/ABC:n höyrykeittiön kokki, joka höyryttää ribsit?
Uusi
Kampelatutkija kirjoitti:
"Jankkaa sitten mielikuvituskaverisi kanssa yhdessä vaikka vuorotellen. "

Ymmärrän ihmiskontaktin kaipuusi, mutta edelleenkään en ole jankkaajasi. Oletko kenties avuton Rosson/ABC:n höyrykeittiön kokki, joka höyryttää ribsit?
Keskusteluun ilmestyi yllättäen toinen jankkaaja. Ensimmäinen vetäytyi taka-alalle huomattuaan olevansa väärässä.
+Lisää kommentti
Mikron sulatustehoa parempi vaihtoehto on viikon verran heinäkuisella keittiönpöydällä. Sitten vaan värin verran grillissä.
1 VASTAUS:
Uusi
Onpa ihana ketju. Nyt puhutaan asiaa, keittolämpötiloista. Onko tampereen vesi muuttunut huonoksi? BBQ ribsit eivät ole onnistuneet. Viimeaikoina olen syönyt ribsit suoraan kattilasta maidon ja leivän kera - ei ole tullut grillin makuvirheitä. T. Grillimamma
+Lisää kommentti

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Ribbsien esikypsennys mikron sulatusteholla

Mitenköhän on, mikrouunin sulatustehohan on aika mieto. Sopisikohan se ribbsien esikypsennykseen? Ei tarvittaisi hankalaa keittovaihetta lainkaan. Ei muuta kuin ribbsit ensin mikroon, ja sitten grillin kautta lautaselle.

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta