Millainen on hieman keskivertoa tyhmempi ihminen?

Anonyymi

Muistan lukeneeni, että 50 % väestöstä kuuluu ÄO:ltaan keskikastiin ja tästä 25 % on niitä vähän fiksumpia (ÄO noin 110:n paikkeilla), ja toinen 25 % vähän vähemmän fiksuja, oliskohan ÄO heillä ollut alle sadan. En tosiaan ole varma, saa korjata jos olen väärässä.

Ovatko erot niin hiuksenhienoja, että "paljaalla silmällä" ei voi erottaa tuollaista hieman keskivertoa tyhmempää ihmistä?
Olen vasta viime aikoina pyöritellyt omaa älykkyyttäni päässäni, ja nyt melko varma että lukeudun tuohon vähän tyhmempään kastiin. Olen aina pitänyt älykkyyttä viehättävimpänä ominaisuutena ihmisessä, harrastanut kaikkea älyä kehittävää toimintaa ja opiskellut uusia asioita ihan oppimisen ilosta.

Tänä vuonna heräsin kuitenkin jollain tapaa ja aloin todella kyseenalaistaa älyäni. Lukiosta kirjoitin nimittäin aika paskat paperit, suurin osa C:tä, paras oli äidinkieli, E. Sen lisäksi olen huomannut, että kokonaisuuksien ja abstraktien asioiden hahmottaminen on vaikeaa. En osaa soveltaa enkä yhdistää asioita toisiinsa, sormi menee suuhun jos tulee hieman normaalista poikkeava asia eteen. Päässäni käy ikään kuin kova kohina, aivot tekevät kovasti töitä mutta eivät vaan kykene yhdistämään yksittäisiä asioita kokonaisuuksi, eivätkä lopulta suostu vastaanottamaan tietoa laisinkaan. Peruskoulun ja lukion suoritin noin ysin keskiarvolla, toisin sanoen varmaan ihan ulkoa opettelemalla, ymmärtämättä itse asiaa laisinkaan. Lukioni vieläpä oli tasoltaan aika surkea, ja opettajilla oli suosikkeja, joille saatettiin antaa parempi arvosana ihan periaatteesta.

En edes tiedä miksi se kutittaisi p*rsettä niin paljon, jos olisinkin se vähän keskivertoa tyhmempi. Identiteettini on hyvin paljon perustunut kokemukseen siitä, että olen fiksu ja pärjäävä. Nyt nämäkin harhat ovat alkaneet romuttumaan ja voin nähdä itseni ulkopuolisen silmin; olen ahkera mutta tyhmä puurtaja, jota kaikki oikeastaan pitävät hieman hitaampana ja yksinkertaisempana. Kaverinikin kerran ohimennen heitti, että hän sai niitä kaseja lukematta, minun piti sentään nähdä kymppeihin ja yseihin vaivaa.

14

155

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jos on 3-vuotiaana jo 4-vuotiaan tasolla, on mensa-ainesta. Pienten lasten joukossa älykkyyserot tulevat selvimmin esiin. Heille lähes kaikki on uutta. Älykäs selviytyy näppärästi eteen tulevista ongelmista.

    • Anonyymi

      Varmaan se on semmoinen joka ei osaa pitää korviaan auki kun tietoa tyrkytetään eikä tiedä mikä ero on keskiverrolla, keskiarvolla ja mediaanilla.
      Varmaan korvissa suhisi.

    • Anonyymi

      Sehän on määrittelykysymys. ÄÖ on yleensä määritelty siten, että 100 on keskikohta ja tulokset jakautuu normaalijakauman mukaisesti.

      Toisin sanoen tämä tarkoittaa sitä, että ÄÖ on suhteellinen ja minkä tuloksen kukanenkin saa, riippuu siitä ketä on testattu aiemmin, eli ts. mikä on se porukka johon sinua verrataan.

      Älykkyys on koulumenestyksessä vain yksi osatekijä. Älykäskin ihminen voi menestyä koulussa aika huonosti tai päinvastoin.

      Koulussa menestymiseen vaikuttaa motivaatio ja opiskelumenetelmät, opettaja, kaveripiiri, kotoa saatu tuki ja kasvatus, jne. Esimerkiksi matematiikan, tieteen ja tekniikan aloilla opiskelumenetelmät merkitsee hyvin paljon.

      Motivaation kannalta älykkyys on hyvin mielenkiintoinen käsite sikäli, että jos ihminen ajattelee älykkyyden olevan opiskelussa erityisen oleellinen tekijä ja mieltää älykkyyden synnynnäiseksi muuttumattomaksi ominaisuudeksi ( kuten se osaltaan onkin ), kohdattaessa vaikeuksia, hänen opiskelumotivaationsa herkästi laskee ja sen seurauksena opiskeluun käytetty aika vähenee, jolloin koulumenestys huononee. Näin ajattelevan ihmisen alintajunta vielä vahvistaa oman "typeryyden" totuudeksi, eli tästä tulee kierre, "Minä olen tyhmä" -> ei opiskele tarpeeksi -> menestyy huonosti kokeessa -> aivot ja alitajunta saa vahvistuksen, että olen tyhmä ja kierros alkaa alusta.

      Tällaisessa tapauksessa se huono suoriutuminen ei siis johdu suoranaisesti älykkyyden puutteesta, vaan siitä ajatusmallista, mikä antaa älykkyydelle suhteettoman paljon arvoa ja koska älykkyys mielletään muuttumattomaksi asiaksi, ajatellaan, että paljoa ei ole tehtävissä menestyken parantamiseksi, mikä ei tietenkään pidä paikkaansa.

      Toki YO-kirjoituksissa on myös suhteellinen arvostelu. Eli aina osa porukalsta tulee saamaan C:n, vaikka kaikki Suomen ylioppilaat saataaisiin jotenkin maagisesti muutettua huippuälykkäiksi nykyisiin verrattuna.

    • Anonyymi

      Joo. Puolella ÄO osuu välille 90-110.

    • Anonyymi

      Toisaalta mensa tyylinen älykkyystestihän on ns. nopeustesti.

      Siinä ei mitata miten pitkälle ajatus kantaa, vain miten nopeasti pystyy ratkomaan tietyn tyyppisiä ongelmia.

      • Anonyymi

        Väitetään, että eräs tunnettu patenttivirkailija ( Albert) oppi puhumaan vasta 3-vuotiaana. Ehkä hänellä ei sitä ennen vain ollut mitään riittävän tärkeää sanottavaa.


    • Anonyymi

      Vitsissä sanotaan, että jollakulla on älyä, kun vain saisi sen juoksemaan. Äly ilmenee nopeana henkisten tehtävien suorittamisena. Tätä asiaa älykkyystestit mittaavat.

      • Anonyymi

        Määritelmä tuntuu jotenkin puutteelliselta.
        Nopeus siis ratkaisee.


    • Anonyymi

      Rikkaat on älykkäitä ja käyhät ei. Raha ratkaisee älykkyyden.

      Ne jotka ovat saaneet koulutuksen ovat älykkäitä, ja ne köyhissä maissa olevat, jotka eivät, ovat tyhmiä.

      Pitkät ihmiset ovat älykkäitä, lyhyet ihmiset ei.

      Laihat ovat älykkäitä, lihavat ei,

      Tummahiuksiset ovat älykkäitä, blondit tunnetusti ei.

      Miehet ovat älykkäitä, naiset harvemmin.

      • Anonyymi

        Rikkaat ovat keskiarvoisesti röyhkeämpiä, köyhät ei.


    • Anonyymi

      Puurtamisella pärjää elämässä paremmin kuin kohtalaisella älykkyydellä.

      Ajattelu ja aivotkin kehittyvät vielä lukioajoistakin.
      Paljon tiedot pänttääminen voi ehkä vaikuttaa tuossa vaiheessa.

    • Anonyymi

      Suhtautuminen haittamaahanmuuttoon on yhdenlainen osoitus siitä, että kaikkien älyllinen kapasiteetti ei riitä ymmärtämään pointtia, vaan heti alkaa älyvapaa älämölö ja rasistihuutelu.

      Näkisin, että jos ei ymmärrä sitä faktaa, että on olemassa Suomelle haitallista maahanmuuttoa ja turvapaikkaturismia, eikä sen vastustaja ole rasisti, niin älykkyys on alle keskitason.

      • Anonyymi

        Suomalaisten ÄO on vajonnut alle sadan. Vain perussuomalaisilla se on vielä tuon yläpuolella. Äänestysikäisistä heitä on pian joka neljäs.


    • Anonyymi

      Ei sitä huomaa ennen kuin tutustuu paremmin. Tiettyjä puutteita kun kompensoidaan käytännössä joillakin vahvuuksilla niin, ettei voi heti huomata sitä tyhmyyttä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1876
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1517
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe