Fermentointi

Anonyymi

Luin juuri väitteen, jossa yritys mainostaa tuotettaan vegaaniseksi. Kun prosessia tutki tarkemmin, kävi ilmi, että tuote tuotetaan fermentoimalla laittamalla basillit töihin, vaikka raaka-aine ei ollutkaan eläinperäistä. Voiko tällaista ruokaa kutsua vegaaniseksi? Jos, niin millä perusteella? Vegaanisuus jo etymologisestikin pitäisi tarkoittaa, että prosessiin ovat tervetulleita vain kasvisolut ja ehkä hiivat, mutta ei kai missään tapauksessa bakteerit? (Olen mikroskooppikuvassa nähnyt, miten bakteeri käyttäytyy kuin mikä tahansa tiedostava ja tunteva eläin).

6

<50

Vastaukset

 • Oikein. Maitohappobakteerit ovat eläviä eläimiä eikä vegaanin pidä missään tapauksessa niitä syödä. Välttääkseen maitohappobakteerien tappamista ruokavaliosta pitää jättää pois kaikki maitotuotteet ja kasvit. Maitohappobakteeria esiintyy käytännössä kaikissa kasveissa. Hyvä esimerkki on leivän juuren valmistaminen. Pelkkä jauho-vesiseos riittää fermentoitumaan, joten jauhoissakin on maitohappobakteeria.

 • Bakteereja nyt syömme joka tapauksessa päivittäin, pelkästään kun nuolaisee omaa sormeaan. Vihannesten pinnallakin on bakteereja. Niitä menehtyy kuumassa suihkussa jne.

  Bakteerja asustaa meissä enemmän, kuin varsinaisia ihmissoluja. Ne ovat osa meidän kehon toimintaa hyvässä ja pahassa. Uusien tutkimusten mukaan ne osallistuvat meidän aivotoimintaan ja mielen laatuun.

  Tuolla logiikalla voi myös miettiä, että voiko syödä kasviksiakaan. Niilläkin on todettu alkeellista hermotoimintaa esim uhkaavassa tilaneessa, sen kehoa tuhotaan. No maahan tippuneita lehtiä ja hedelmiäkään ei voi syödä, kun niidenkin pinnalla on bakteereja. Jotain on syytä syödä. Jokainen vetäköön itse etiikkansa rajan.

 • "Tuolla logiikalla voi myös miettiä, että voiko syödä kasviksiakaan. Niilläkin on todettu alkeellista hermotoimintaa ". Niinpä, itse asiassa meinasin laittaa tuonkin ajatuksen mukaan, koska sitäkin olen miettinyt, mutta ajattelin, että luullaan ihan trolliksi.

  Ehkäpä tiede vielä onnistuu kehittämään vielä niin puhtaan epäorgaanisen prosessin tuottaa orgaanisia ravintoyhdisteitä, ettei kasvejakaan tarvitse häiritä, jos omatunto kolkuttaa. Toivottavasti ei hukuta silloin horsmaan! (Jos siis tällainen vuoriruokabuumi löisi itsensä niin täysin läpi).

  Mitä syyllisyyteen tulee, ainakin Raamattuunsa luottava ristitty voi syödä hyvällä omalla tunnolla sekä kasveja, jotka annettiin jo luomisessa ravinnoksi, että eläimiä, jotka vedenpaisumuksen jälkeen annettiin ihmisille ravinnoksi. Jumala antoi jopa oman poikansakin - siis Jeesuksen - meille ihmisille uhriksi ja "ravinnoksi", joten ehkä voimme ajatella, että syöty eläinkin menee hyvään tarkoitukseen. Ja ehkä se saa ainakin jonkun uskaltamaan uhraamaan vastavuoroisesti oman elämänsä turhine haluineen ja haaveineen sille, minkä kokee tai tietää Jumalan tieksi ja johdatukseksi.

  -ap

 • Raamattu sikseen. Sen ohjeilla ei ole mitään tekemistä nykypäivän kanssa. Teljettiinkö eläimiä siihen aikaan parsinavettoihin tai teollisuuskanaloidek häkkeihin, joutuivatko eläimet teurastamon autoihin ja tappoliukuhihnoille? Ei. Nykypäivän etiikkaa kiitos!

  • Entäpä kirvat ja mehiläiset. Nei eivät ole parsinavetoissa aikä tapoliukuhihnoilla, mutta silti kiellätte niiden tuoteiden nauttimisen, koska se on eläimen orjuutusta HAAAAAAAAAAAHAAAA


  • Ketkä te? Vegaaninen ruokavalio ja vegaanisuus ovat kaksi eri asiaa.

   Vegaanista ruokaa syödään monista syistä: eettisistä syistä(vegaani), uskonnon, ilmastonmuutoksen, terveyden, elävän ravinnon ja niiden yhdistelmien vuoksi. Jotkut hyväksyvät luomutuotetut eläinperäiset tuotteet, mutteivät vankilaolosuhteissa tuotettuja.

   Mehiläisillä on muuten aika vapaa elämä ja kivat kämpät, joissa pärjää talvellakin. En tosin käytä hunajaa tai mitään muitakaan sokerituotteita. Ei tää niin mustavalkoista ole. Siksi vegaaniruoka on juurikin kiinnostava aihe.

   Raamatun aikoihin ihmiskunta oli varsin pieni, elettiin aikalailla luonnon mukaan. Eläimiä ei kasvatettu teollisesti, eikä lihaakaan kerskakulutettu, kuten nykyään.

   Jos nyt vanhan testamentin ikivanhoja ohjeita noudattaa, niin kannattaa muistaa, että siinä myös kehotetaan tappamaan vääräuskoisia naisia ja lapsia myöden. Antiikkiset tuhansia vuosia vanhat tekstit kuuluvat omaan aikaansa, eikä niitä voi käyttää perusteluina nykypäivän yhteiskunnassa. Järki käyttöön!

   By the way, mun puoliso harrastaa metsästystä. Ei tässä näköalattomia kireäpipoja olla.


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Julman näköinen Martina

  Gaalaan tullessa häntä haastateltiin . Tavallaan.... tavallaan... tavallaan. Koko ajan hoki tavallaan sanaa. Mekko oli kaunis mutta Mara ei oikein on
  72
  1089
 2. Nykäsen Pialta pääsi itku

  Nykäsen leski itkee, kun gäntä ei kutsuttu vastaanottamaan Matti Nykäselle Urheilugaalassa myönnettyä palkintoa urheilun Hall of Fameen pääsystä. Palk
  45
  818
 3. Miksi ihailet häntä?

  Onko jotenkin erityinen?
  Ikävä
  73
  771
 4. Häränvirasta löytyi ruumis

  Perjantaiaamuna löytyi naisen ruumis Häränvirrasta. Mitähän on tapahtunut ja kuka lienee?
  Äänekoski
  17
  471
 5. Martina häikäisi Venla -gaalassa

  Martina sai kehuja sekä puvustaan että kauneudestaan.
  62
  463