Mten erottaa hyvät ja huonot munat?

Anonyymi

Tietyn merkkisten kanamunien (valkoinen) kuori poksahtaa harmillisen usein rikki (siis joka kolmas tai jopa joka toinen poksahtaa) kun munan laskee kiehuvaan veteen. Toisen merkkisen munan (ruskea) kuori ei juurikaan koskaan rikkoudu. Tiedän ettei munan kuoren rikkoutuminen välttämättä tarkoita sitä että muna olisi pilaantunut, mutta saattaa olla pilaantunut, joten heitän poksahtavat samantien sen kummemmin tarkastelematta roskiin. Voiko munien poksahdusherkkyyttä jotenkin arvioida ostaessa?

Olen ostanut vain kahta eri merkkistä munaa, koska niissä on aina eniten aikaa ennen VMP:ää. Poksahtavissa on siis valkoinen kuori ja kestävissä on ruskea. Onko ruskeakuorinen muna vähemmän herkkä poksahtamaan?

Tämän kokemuksen perusteella ostasin vain e.m. ruskeakuorisia munia mutta niitä ei aina ole hyllyssä.

7

<50

Vastaukset

 • Keitä munankeittimellä ja tee keittimen mukana tulevalla piikillä munan yläosaan jäävään päähän (missä ilmatasku) reikä. Pitää olla tosi huono tuuri, jos saa sen jälkeen munaa hajoamaan lämmitysvaiheessa.

 • Ne täytyy lämmitellä ensin niinku vähä.

 • Miksi muna pitää laittaa kiehuvaan veteen?
  Olen keittänyt kananmunan joka aamu ainakin 30 vuotta laittaen sen kylmään veteen. Ei varmaankaan joka vuosi ole muna hajonnut. Vielä kun lorauttaa teelusikallisen etikkaa veteen, niin kuoren särkyessä munan sisus ei leviä veteen vaan muna säilyy siistinä.

  • Koska mummo (kokki) niin opetti: 1) jos kestää kuumaan veteen varovasti laskemisen (ruokalusikalla tai grilliottimilla tms) niin sitten on hyvänlaatuinen muna ja 2) muna on paljon helpompi kuoria verrattuna siihen että panisi munan kylmään veteen. Olen aivan varma että tuo kuoren irtoamisteoria pitää paikaansa, olen verrannut sitä monta kertaa ja aina päätynyt selkeästi siihen että kiehuvaan veteen pitää panna, silloin ei koskaan tarvitse kynsiä kuorenpalasia munan pinnalta, muna kuoriutuu melkein kuin itsestään sen jäkeen kun on kopauttanut munan rikki.

   Noihin mummon aikoihin muuten munan myyntitoimitusta varten oli maitokaupassa laite joka oli noin A3 kokoinen ja jotain 15 cm korkea, yläpinnassa oli munaa pienempiä reikiä joihin munat asetettiin ja sitten myyjä käänsi katkaisinta jolloin laitteeseen (pohjalle) syttyi valo joka valaisi munat. En koskaan kysynyt mitä munista tihrusteltiin, olin todella nuori tuolloin, toimenpide kyllä teki vaikutuksen, ja muistan ajatelleeni että aika paljon työtä kuluu munanmyyntiin siihen nähden kunika halpoja ne olivat. Munat muuten pakattiin sitten paperipussiin.


 • Munaa ei tarvitse laskea. Muna on yksikkö, eli munia on yksi.

  • "Munaa ei tarvitse laskea. Muna on yksikkö, eli munia on yksi."
   Minkä suureen yksikkö muna on?
   Dekamuna lienee sitten kymmenen munaa jotakin, kilomuna tuhat munaa jotakin.


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Maisa menee naimisiin

  Seiska julkaisi että Maisa menee sittenkin naimisiin. Maisalla olisi nyt vauva ja olisi Jm kanssa naimisissa jos ei keskenmenoa olisi tullut . Olisiko
  91
  3373
 2. Mistä Trumpia syytetään?

  Kertokaas nyt tällaiselle politiikasta tietämättömälle se. Onko se tehnyt Ukrainan presidentin kanssa jonkun salaisen sopimuksen missä Ukraina tuhotaa
  Maailman menoa
  77
  509
 3. Martinan virheelliset ravitsemusneuvot

  Tänään antaa vinkkejä sitruunavedestä, jonka teksti "lainattu" mtv3-sivulta, jossa sentään on mainittu lähde(toisin kun Martinalla) Toisekseen sitruun
  34
  382