Makeutettu ja imelletty kardemumma perunalaatikko

Anonyymi

SIIRAPILLA MAKEUTETTU KARDEMUMMA PERUNALAATIKKO

Ainekset:
1kg perunoita, jauhoinen, yleisperuna tai kiinteä
vettä
1/2dl vehnäjauhoja
50g voita
n. 5dl maitoa, määrä vaihtelee eri lajikkeilla
1 tl suolaa
1/2tl kardemummaa
2rkl siirappia

Valmistus
yli 60 min

1. Keitä perunat kypsiksi suolattomassa vedessä ja höyrytä kuiviksi. Kuori kuumat perunat ja soseuta ne kattilassa esimerkiksi sähkövatkaimella. Sekoita jauhot soseeseen.

2. Anna imeltyä peitettynä 4-5 tuntia lämpimässä paikassa. Sekoita joitakin kertoja imeltymisen aikana. Soseen voi imeltää 50-60 asteisena, koska makeutetaan siirapilla. Jos soseen lämpö nousee yli 77 astetta, imeltyminen lakkaa. Uunin voi lämmittää vain 50 asteeseen, koska makeutetaan siirapilla.

3. Lisää soseeseen voisula, maito, mausteet ja siirappi ja vatkaa tasaiseksi. Kaada seos 1-2 voideltuun uunivuokaan ja ripottele pinnalle voinokareita ja korppujauhoa. Paista perunalaatikkoa aluksi kuumassa uunissa ja alenna lämpötila 140 asteeseen. Paista 2-3 tuntia.

AITO IMELLETTY KARDEMUMMA PERUNALAATIKKO

Aito imelletty kardemumma perunalaatikko imelletään imeltymisreaktioiden lämpötilassa 64-75 asteessa. Makeus saadaan imeltämällä ja siirappia ja sokeria makeuttamineen ei tarvita.

Näistä se lähtee:

Ainekset
1kg perunoita. Jauhoisia monet suosii mutta kaikki lajikkeet imeltyy
vettä
1/2dl vehnäjauhoja
50g voita
n. 5dl maitoa, tarve vaihtelee suuresti lajikkeiden mukaan
1 tl suolaa
1/2tl kardemummaa.

HUOM !!!
Imelletyn perunalaatikon voi valmistaa muidenkin "mausteiden nimisenä"

Valmistus

1. Keitä perunat kypsiksi suolattomassa vedessä ja höyrytä kuiviksi. Kuori kuumat perunat ja soseuta ne kattilassa esimerkiksi perunasurvimella . Lisää kuumaa vettä niin että saadaan sakea puuromainen sose.
.
2. Jäähdytä sose huolella alle 78 asteen. Hyvä lämpötila on 74-76 astetta. 78 asteessa ja kuumemmassa jauhot "palaa".
.
3. Sekoita jauhot huolella 74-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Lisää tarvittaessa vielä tilkka 75 asteista vettä.
.
4. Laita sose imeltymään imeltymislämpöiseen 65-70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä 2-4 tuntia. Sekoita 2-3 kertaa imeltymisen aikana ja samalla voi maistamalla seurata imeltymisen alkua ja imeltymisen edistymistä. Sose imeltyy parhaiten imeltymislämpötilan alueella 65-75 asteisena. Jos soseen lämpö nousee yli 77 astetta, imeltyminen lakkaa lopullisesti.

Sähköuunin lämpötilan voi varmistaa erillisen uuninlämpömittarin avulla, koska säätimien säätöarvoissa ja todellisessa uunin lämpötilassa voi olla suuriakin eroja. Kotitalouksien sähköliesissä ei ole varsinaista jälkilämpöä koska uunit jäähtyy varsin nopeasti, kun virta katkaistaan. Säätimien tulee olla kunnossa että uunin lämpötila pysyy säädetyssä arvossa. Missään tapauksessa ei ole tarkoitus että säädintä räplätään jatkuvasti imeltämisen aikana.
.
5. Lisää soseeseen voisula, maito, mausteet ja vatkaa tasaiseksi. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja lisää pinnalle voinokareita. Pinnalle voi lisätä korppujauhoja.
.
6. Paista aluksi kuumassa noin 200 asteisessa uunissa niin että paistopinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 140 asteen ja kupliminen rauhoittuu.

Tiesitkö että...
maustamaton imelletty arkinen perunalaatikko on mainio ympärivuotinen ruoka. Sen valmistaminen sähkölieden uunissa on todella helppoa.

0

<50

Vastaukset

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Julman näköinen Martina

   Gaalaan tullessa häntä haastateltiin . Tavallaan.... tavallaan... tavallaan. Koko ajan hoki tavallaan sanaa. Mekko oli kaunis mutta Mara ei oikein on
   74
   1135
  2. Nykäsen Pialta pääsi itku

   Nykäsen leski itkee, kun gäntä ei kutsuttu vastaanottamaan Matti Nykäselle Urheilugaalassa myönnettyä palkintoa urheilun Hall of Fameen pääsystä. Palk
   45
   838
  3. Miksi ihailet häntä?

   Onko jotenkin erityinen?
   Ikävä
   73
   781
  4. Häränvirasta löytyi ruumis

   Perjantaiaamuna löytyi naisen ruumis Häränvirrasta. Mitähän on tapahtunut ja kuka lienee?
   Äänekoski
   17
   490
  5. Martina häikäisi Venla -gaalassa

   Martina sai kehuja sekä puvustaan että kauneudestaan.
   62
   473