Kiikari koko

Anonyymi

Jolla katsella tähtiä?

7

60

  Vastaukset

  • Paljonko on rahaa?

   Katseletko valosaasteen joukosta vai kunnon pimeässä paikassa?

   Haluatko katsella käsivaralta vai jalustaa käyttäen?

   Minkä ikänen olet? Ikä vaikuttaa silmän pupillin (aukon) maksimikokoon pimeässä. Se puolestaan yhdessä halutun suurennuksen kanssa määrää sen kiikarin linssien koon, josta niiden kasvattaminen ei enää paranna valovoimaa eli on hyödytöntä.

   https://www.ursa.fi/yhd/komeetta/kiikari.htm

   Tuossa siis Ursan juttua kiikarin valinnasta.

  • Kaikilla kiikareilla voi katsella tähtiä! Hyvä peruskiikari on 7x50 ja sille jalusta.

   Jos kiinnostus kasvaa niin hankkimalla laadukkaammilla linsseillä varustetut kiikarit paranee katselunautinto, edellyttää tietysti että kiikari on tukevalla jalustalla.

   Suurennuskertoimella ei mitään merkitystä, ainoastaan valovoima on se juttu joka antaa lisää tähtiä taivaalle nähtäväksi.

   7x50 kiikareilla näkee hyvin linnunradan vyön , tähti-ryhmiä, kaksoistähtiä ja erinäisiä utumaisia kohteita kuten Andromedan galaksin.

   On mentävä pois kaupungeista ja katuvaloista saadakseen paras katselukokemus, mutta on sitä hienoja havaintoja kokenut oman talon takapihalla jonne eivät katuvalot valaise.

   Kyllä se siitä homma alkaa sujumaan! Hanki kiikarit, jalusta tai retkipatja ja sitten selälleen maahan ja kiikarit tukevasti käsiin.

   Välttele valoa ja jos pakko sitä valoa ajoittain olla niin hanki punaista valoa tuottava valonlähde. Polkupyörien punainen takavalo sopii tähän erittäin hyvin, niitä myydään sellaisissa setti-pakkaus jossa ajovalo ja takavalo ja maksaa muutaman euroa.

   Pienikin peili-tähtikaukoputki antaa melkoisesti enemmän valoa silmään eli näkee enemmän tähtiä ja jopa suuntaa itsensä kohteeseen, tämä vain vihje kun satasia alkaa laittamaan välineisiin....

  • Tulossa fujilta uusi FUJINON TS-X 14x40

   • Aika pieni linssikoko verrattuna suurennukseen. Tuosta äkkiä laskemalla 40mm/14=2.85mm eli silmän pupillin kokoon verrattuna pieni. Jäisi valovoima vaatimattomaksi.

    Suurennus on ihan OK tähtitaivaan katseluun. Joka haluaa katsella hyvin himmeää kohdetta suurella suurennoksella tekee sen teleskooppia käyttäen.


  • Eikös kiikarit ole tarkoitettu maanpäällisten kohteiden katseluun, ja taivaan kappaleita tarkastellaan kaukoputkella joissa nuo vahvistuksetkin on paljon suuremmat.

   • Niin, silloin kun ollaan asiaa tuntevia. Muuan tuttu teki itse tähtikaukoputken ja sitten vielä pienen tähtitornin takapihalleen.
    Huom. Homma ei toimi kaupungissa.


   • Kokeilepas niin tiedät, kyllä välillä mukava nähdä laajemminkin tähtitaivasta ja välillä kiva lähteä jonnekin pimeään paikkaan ilman kaukoputkea katselemaan tähtitaivasta.


  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   294
   12004
  2. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   227
   7592