Pk-seudulta muutto Nuorgamiin?

Anonyymi

Hei kaikille,

pitkä-aikainen haaveeni on ollut muuttaa Lappiin, jonnekin mahdollisimman lähelle Jäämerta. Nyt olisi se hetki elämässä että mikään ei estä lähtemästä. Inhoan asua täällä pääkaupunkiseudulla. Joka puolella ihmisiä, missään ei saa olla rauhassa jos ulkoilemaan lähtee, luonto on saasteista, elämänrytmi ja ihmiset ovat niin kiireisiä etten edes halua pysyä perässä enää. Olen aina rakastanut Lapin rauhaa ja puhdasta luontoa.

Olen ajatellut että hakisin Nuorgamiin hoitotyöhön, koska siihen minulla on koulutus ja pitkä työkokemus. Minulla on kaksi koululaista jotka menisivät Nuorgamin kouluun. Haaveeni on oppia myös saamen ja norjan kieli, ja että lapsetkin saisivat kielitaidon lahjan. Miten siellä otetaan vastaan etelästä muuttanut kahden lapsen yksinhuoltaja? Onko asuntoja miten saatavilla? Onko helppo kotiutua? Onko paha ongelma että en osaa saamea? Minkälainen auto on hyvä talvella? Onko Nuorgamissa kaikki peruspalvelut?

Kertokaa hyviä ja huonoja puolia! Kiitos jo etukäteen.

15

338

  Vastaukset

  • Täällä ei ole mitään hyvä, ÄLÄ tule tänne! Unohda koko juttu!

   • Joo ei ole muuta hyvää ku rajantakana Norja.


  • Olisi nyt kiva kuulla vähän parempia perusteluja.

   Ap

   • Missä Helsingissä on saaste ilmasto? .Yhtä raikasta kun täällä Lapissa. Ihmiset ovat siellä ystävällisempiä eikä kadehti naapuria ja hauku seläntakana niin ko täällä. Kaupat ja palvelut on lähellä, myös terveys ja turvallisuus on kaupungissa. Täälä Lapissa saapi elää ilman palvelua ja syödä rehu poron lihaa. Mie lähtisen heti kaupunkiin jos olisin nuorempi.. Olis pitänyt nuorena lähteä eikä jäädä tänne *ei mitään * Nyt se on myöhäistä. Lähtekää nuoriso tääktä korvesta niin nopeasti kun kykenette. Tänne on turha jäädä mätänemään.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Missä Helsingissä on saaste ilmasto? .Yhtä raikasta kun täällä Lapissa. Ihmiset ovat siellä ystävällisempiä eikä kadehti naapuria ja hauku seläntakana niin ko täällä. Kaupat ja palvelut on lähellä, myös terveys ja turvallisuus on kaupungissa. Täälä Lapissa saapi elää ilman palvelua ja syödä rehu poron lihaa. Mie lähtisen heti kaupunkiin jos olisin nuorempi.. Olis pitänyt nuorena lähteä eikä jäädä tänne *ei mitään * Nyt se on myöhäistä. Lähtekää nuoriso tääktä korvesta niin nopeasti kun kykenette. Tänne on turha jäädä mätänemään.

    Puhut täyttä asiaa. Ei täällä ole kuin kateellisia ihmisiä. Eivät ole nähneet muuta kuin tämän köyhien kylän.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Puhut täyttä asiaa. Ei täällä ole kuin kateellisia ihmisiä. Eivät ole nähneet muuta kuin tämän köyhien kylän.

    Muuta Hämeenlinnaan. Siellä ei ole ketään eikä mitään.


  • Toivottavasti saat monipuolisemmin vastauksia. Olisko Facebookissa joku ryhmä, missä voisi kysellä? (Jos olet siellä).

  • Kiitos vastanneille. Olen nyt joka tapauksessa päättänyt sinne muuttaa. Minua ei haittaa se ettei siellä ole "mitään". Kaipaan sitä että pääsen paikkaan jossa ei ole paljon mitään. Minulle riittää luonto, yksinkertainen ja hiljainen elämä. Pimeyskään ei haittaa talvella. Kateellisista ei väliä, en usko että minua tarvitsee mistään kadehtia. Täytyypä vilkaista tosiaan Facebookin ryhmät vielä.

   Ap

   • Kyllä kannattaa muutaa Nuorgamiin , siellä on Suomen parasta Gilli kylkeä , Norja laiset popsii sitä kesällä aina kun siitä ohi ajaa kaikilla isot pussit käsissä , näyttää kyllä maistuvan . suosittelelen kaikille , Jarrut pohjaan Nuorgamin kylän kohalla , ja syömään Nuorgami laista Grilli kylkiä , on varmaan hyvää .


  • Noin pienin perustein et ole edes mihinkään muuttamassa ja taitat olla joku paikallinen politiikko joka jo asuu täällä ja puhuu mitä sattuu että joku pöljä tänne korpeen tulisi. Ilman asuntoa ja elinkeinoa ja työtä ajattelit täällä elellä. Hulluja on monenlaisia.

   • Tällä foorumilla on turha odottaa asiallisia vastauksia.


  • Jos menet hoitotöihin nurgamiin niin kannattaa opiskella norjan kieltä. Taitaa kaikki sen alan osaajat Nuorgamistakin olla norjassa töissä. Puolipäivätöissä saa sieltä saman palkan kun suomesta kokopäiväisenä ja voit silti asua Nuorgamissa.

  • Ymmärrän haaveen. Monet täällä etelässä haaveilee tai vähintäänkin miettivät toisinaan, millaista olisi elää Lapissa aivan ylhäällä. Itselläni tuo haave oli toisin päin - lähdin lapista ja nyt 20 vuotta olen ollut etelässä.

   Utsjoki-Nuorgam akselilla on tosiaan vähemmän palveluita ja ihmisiä, ja pidemmät etäisyydet vähän joka paikkaan. Kaupat menee aikaisin kiinni ja ne on kalliimpia. Asuntojen hinnat edullisempia, mutta ne kuroo tasoihin muissa kuluissa (mm. sähkö) ja auto on pakko olla.

   Kannattaa mennä sen mukaan mikä tuntuu susta oikealta, one way to go!

  • Onnea matkaan vaan.Jos siellä vuodenkin viihdyt niin hyvä.Ja työt varmaan Norjan puolella melkein kaikki,eihän asukkaitakaan Nuorgamissa ole kun jokunen.Ja eikös koulut ole Utsjoella,sinne vajaa 50km/suunta.

  • Syyt, joita esität Nuorgamiin muuttamiselle, ovat ihan hyviä. Lapista on hyvä kuitenkin tietää se, että on eri asia käydä siellä lomailemassa kuin asua siellä ympäri vuoden, vuodesta toiseen. Hoitoalan ihmisen on varmastikin hyvä mahdollisuus päästä Norjaan töihin, mutta jos aiot asua Nuorgamissa, haluat varmaan työpaikan kohtuullisen läheltä. Jos karttaa katsoo, niin Tana taitaa olla lähin isompi paikka ja sinnekin on vajaa 30 kilometria, eikä Tana ole kovin iso paikka, näinköhän siellä on esim. terveyskeskusta tai muuta sellaista. Mahdollisuus päästä Norjaan töihin kohtuullisen lähelle Nuorgamia saattaa olla melko huono.
   Utsjoella auto on pakollinen, mihinkään et pääse ilman sitä. Paras auto Lapissa on Toyota. Huoltamo taitaa löytyä Utsjoelta, mutta ei ehkä Nuorgamista. Lapissa 15 tuhatta kilometria tulee autoon nopeasti ja joudut jatkuvasti huollattamaan autoasi. Auton käyttäminen huollossa Nuorgamista Utsjoelle on varmastikin koko päivän reissu. Ja kun niitä kilometreja tulee, joudut vaihdattamaan autoasi melko usein ja lähin paikka siihen taitaa olla Sodankylä tai Rovaniemi.
   Lasten koulusta: yläasteikäisinä he käyvät koulunsta Utsjoella, jonne on Nuorgamista lähes 43km. Bussikuljetus löytynee, mutta lapsesi joutuvat istumaan bussissa joka päivä lähes sata kilometria. Jos lapsesi jatkavat lukioon, Utsjoella on pieni, mutta hyvä lukio (pärjäävät hyvin lukiovertailussa). Lukion jälkeen lapsesi jatkavat todennäköisesti (jos Suomessa) vähintään Rovaniemelle jatko-opiskeluihin. Se on pitkä matka, eikä sitä väliä kovin usein vuoden aikana jaksa kulkea. Sen jälkeen lapsesi mitä todennäköisimmin hankkivat työpaikan muualta kuin Utsjoelta.
   Utsjoella talvet ovat pitkiä ja pimeitä. Hyvä puoli on, että Utsjoella on sentään vielä lunta ja niin voi olettaa olevan vielä ainakin jonkin aikaa. Niin kylmää ei enää ole kuin oli aiemmin, hirmupakkasia on harvemmin, jos ollenkaan. Sekin on hyvä asia, hirmupakkasissa ei ole mitään hyvää.
   Mistä saat asunnon itsellesi ja lapsillesi? Vuokra-asuntoja tuskin on kovin paljoa, tarjolla. Rakentamaan et ehkä uskalla ruveta, koska et tiedä, kauanko Nuorgamissa viihdyt. Asunnon ostamisessakin saattaa olla riskinsä sen arvon säilymisen suhteen.
   Kuntana Utsjoella menee ilmeisen hyvin. Ihmiset käyvät Norjan puolella töissä ja kunta saa hyvin verotuloja. Matkailua ei ehkä ole niin paljon kuin parempien yhteyksien Inariin ja Sodankylään, mutta rajakauppa voi hyvin ja tuo sekin verotuloja. Utsjoella näyttäisi olevan tulevaisuus. Matkailu saattaa saada buustia Eiramon hankkeen myötä.
   Jos sen päätöksen teet tai teit jo, että muutat Nuorgamiin, nostan sinulle hattua rohkeasta päätöksestä ja toivon sinulle hyvää ja onnellista elämää siellä.

  SEISKA.FI

  • Nainen kuin fantasia! 22-vuotias povipommi Barbara on käyttänyt omaisuuden kauneusoperaatioihin - seksinukkemainen ulkonäkö estää työnteon: "Olen liian hottis asiakaspalvelijaksi!"
  • Suosikkiräppäri Gettomasa särki Erika Helinin sydämen – ”Sattui paljon, kun sain tietää uudesta kumppanista!”
  • Nyt on kurvit kohdillaan: 40-vuotias Kelly Brook postasi rehellisiä bikinikuvia – fanit sekosivat jumalaisesta vartalosta!

  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vihdoinkin Stefan avautuu Martinan röyhkeydestä

   Tätä ollaan odotettu. Stefan kertoo että Martina yrittää kiristää 200000 e Stefanilta . Näin me tää nähtiinkin. Muija sai harrastaa mitä halusi Stefan
   677
   13684
  2. Pelkkää rahastusta kunnallinen hammaslääkärikäynti

   Luulisi, että EU:n kireimpiä, jo tapissaan olevia veroja maksavat suomalaiset saisivat kohtuuhintaisen kunnan hammaslääkäripalvelun, kaikkea kanssa!
   Maailman menoa
   113
   2254
  3. Upea kämppä!

   Ilmeisesti ekat pätkät uudesta asunnosta, tai talosta siis. Remppa kesken mutta näytti kyllä hienolta. Korkea viistokatto ikkunoineen. Vähän oli kolkk
   100
   1151
  4. Martina bailaamassa. Taas.

   Kattokaa sen ig storya. Se tylsä joka paikkaan tunkeva wannabe joku jekku b. nuolee martinan naamaa.... ovat ilmeisen humalassa...?
   107
   1135