Pk-seudulta muutto Nuorgamiin?

Anonyymi

Hei kaikille,

pitkä-aikainen haaveeni on ollut muuttaa Lappiin, jonnekin mahdollisimman lähelle Jäämerta. Nyt olisi se hetki elämässä että mikään ei estä lähtemästä. Inhoan asua täällä pääkaupunkiseudulla. Joka puolella ihmisiä, missään ei saa olla rauhassa jos ulkoilemaan lähtee, luonto on saasteista, elämänrytmi ja ihmiset ovat niin kiireisiä etten edes halua pysyä perässä enää. Olen aina rakastanut Lapin rauhaa ja puhdasta luontoa.

Olen ajatellut että hakisin Nuorgamiin hoitotyöhön, koska siihen minulla on koulutus ja pitkä työkokemus. Minulla on kaksi koululaista jotka menisivät Nuorgamin kouluun. Haaveeni on oppia myös saamen ja norjan kieli, ja että lapsetkin saisivat kielitaidon lahjan. Miten siellä otetaan vastaan etelästä muuttanut kahden lapsen yksinhuoltaja? Onko asuntoja miten saatavilla? Onko helppo kotiutua? Onko paha ongelma että en osaa saamea? Minkälainen auto on hyvä talvella? Onko Nuorgamissa kaikki peruspalvelut?

Kertokaa hyviä ja huonoja puolia! Kiitos jo etukäteen.

18

1420

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Täällä ei ole mitään hyvä, ÄLÄ tule tänne! Unohda koko juttu!

      • Anonyymi

        Joo ei ole muuta hyvää ku rajantakana Norja.


    • Anonyymi

      Olisi nyt kiva kuulla vähän parempia perusteluja.

      Ap

      • Anonyymi

        Missä Helsingissä on saaste ilmasto? .Yhtä raikasta kun täällä Lapissa. Ihmiset ovat siellä ystävällisempiä eikä kadehti naapuria ja hauku seläntakana niin ko täällä. Kaupat ja palvelut on lähellä, myös terveys ja turvallisuus on kaupungissa. Täälä Lapissa saapi elää ilman palvelua ja syödä rehu poron lihaa. Mie lähtisen heti kaupunkiin jos olisin nuorempi.. Olis pitänyt nuorena lähteä eikä jäädä tänne *ei mitään * Nyt se on myöhäistä. Lähtekää nuoriso tääktä korvesta niin nopeasti kun kykenette. Tänne on turha jäädä mätänemään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Missä Helsingissä on saaste ilmasto? .Yhtä raikasta kun täällä Lapissa. Ihmiset ovat siellä ystävällisempiä eikä kadehti naapuria ja hauku seläntakana niin ko täällä. Kaupat ja palvelut on lähellä, myös terveys ja turvallisuus on kaupungissa. Täälä Lapissa saapi elää ilman palvelua ja syödä rehu poron lihaa. Mie lähtisen heti kaupunkiin jos olisin nuorempi.. Olis pitänyt nuorena lähteä eikä jäädä tänne *ei mitään * Nyt se on myöhäistä. Lähtekää nuoriso tääktä korvesta niin nopeasti kun kykenette. Tänne on turha jäädä mätänemään.

        Puhut täyttä asiaa. Ei täällä ole kuin kateellisia ihmisiä. Eivät ole nähneet muuta kuin tämän köyhien kylän.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Puhut täyttä asiaa. Ei täällä ole kuin kateellisia ihmisiä. Eivät ole nähneet muuta kuin tämän köyhien kylän.

        Muuta Hämeenlinnaan. Siellä ei ole ketään eikä mitään.


    • Anonyymi

      Toivottavasti saat monipuolisemmin vastauksia. Olisko Facebookissa joku ryhmä, missä voisi kysellä? (Jos olet siellä).

    • Anonyymi

      Kiitos vastanneille. Olen nyt joka tapauksessa päättänyt sinne muuttaa. Minua ei haittaa se ettei siellä ole "mitään". Kaipaan sitä että pääsen paikkaan jossa ei ole paljon mitään. Minulle riittää luonto, yksinkertainen ja hiljainen elämä. Pimeyskään ei haittaa talvella. Kateellisista ei väliä, en usko että minua tarvitsee mistään kadehtia. Täytyypä vilkaista tosiaan Facebookin ryhmät vielä.

      Ap

      • Anonyymi

        Kyllä kannattaa muutaa Nuorgamiin , siellä on Suomen parasta Gilli kylkeä , Norja laiset popsii sitä kesällä aina kun siitä ohi ajaa kaikilla isot pussit käsissä , näyttää kyllä maistuvan . suosittelelen kaikille , Jarrut pohjaan Nuorgamin kylän kohalla , ja syömään Nuorgami laista Grilli kylkiä , on varmaan hyvää .


    • Anonyymi

      Noin pienin perustein et ole edes mihinkään muuttamassa ja taitat olla joku paikallinen politiikko joka jo asuu täällä ja puhuu mitä sattuu että joku pöljä tänne korpeen tulisi. Ilman asuntoa ja elinkeinoa ja työtä ajattelit täällä elellä. Hulluja on monenlaisia.

      • Anonyymi

        Tällä foorumilla on turha odottaa asiallisia vastauksia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tällä foorumilla on turha odottaa asiallisia vastauksia.

        No tässä vähän asiaakin. Itse en oikeastaan Nuorgamia tunne, koska asun Norjan Altassa. Työkavereinani sitten onkin joitakin Aivan pohjoislapista. Joitakin heistä vähän ärsyttää tosiaan naapurien uteliaisuus ja "kyttääminen". Kukaan ei kuitenkaan siitä sen suurempaa ongelmaa tee. Kaikki he näkevät asuinseutunsa kyllä positiivisesti.
        "Hoitotyöhön"???
        Jos voisit panostaa kielen opiskeluun niin paljon, että pääsisit alkuun täällä Norjassa, niin suosittelen. Ne kouluikäiset lapset tietysti ovat asia sinänsä ja siinä joudut vielä enemmän ottamaan heidät huomioon. Mutta jos saisit sen kaiken (lyhyen) alkuankeuden jälkeen onnistumaan, niin sitä et tulisi koskaan katumaan. Tunnen täällä useammankin Suomalaisen ja Ruotsalaisen hoitsun ja kaikkien mielipide on, että täällä voi hoitoalan henkilö elää vielä ihan "normaalisti oikeata elämää".


    • Anonyymi

      Jos menet hoitotöihin nurgamiin niin kannattaa opiskella norjan kieltä. Taitaa kaikki sen alan osaajat Nuorgamistakin olla norjassa töissä. Puolipäivätöissä saa sieltä saman palkan kun suomesta kokopäiväisenä ja voit silti asua Nuorgamissa.

    • Anonyymi

      Ymmärrän haaveen. Monet täällä etelässä haaveilee tai vähintäänkin miettivät toisinaan, millaista olisi elää Lapissa aivan ylhäällä. Itselläni tuo haave oli toisin päin - lähdin lapista ja nyt 20 vuotta olen ollut etelässä.

      Utsjoki-Nuorgam akselilla on tosiaan vähemmän palveluita ja ihmisiä, ja pidemmät etäisyydet vähän joka paikkaan. Kaupat menee aikaisin kiinni ja ne on kalliimpia. Asuntojen hinnat edullisempia, mutta ne kuroo tasoihin muissa kuluissa (mm. sähkö) ja auto on pakko olla.

      Kannattaa mennä sen mukaan mikä tuntuu susta oikealta, one way to go!

    • Anonyymi

      Onnea matkaan vaan.Jos siellä vuodenkin viihdyt niin hyvä.Ja työt varmaan Norjan puolella melkein kaikki,eihän asukkaitakaan Nuorgamissa ole kun jokunen.Ja eikös koulut ole Utsjoella,sinne vajaa 50km/suunta.

    • Anonyymi

      Syyt, joita esität Nuorgamiin muuttamiselle, ovat ihan hyviä. Lapista on hyvä kuitenkin tietää se, että on eri asia käydä siellä lomailemassa kuin asua siellä ympäri vuoden, vuodesta toiseen. Hoitoalan ihmisen on varmastikin hyvä mahdollisuus päästä Norjaan töihin, mutta jos aiot asua Nuorgamissa, haluat varmaan työpaikan kohtuullisen läheltä. Jos karttaa katsoo, niin Tana taitaa olla lähin isompi paikka ja sinnekin on vajaa 30 kilometria, eikä Tana ole kovin iso paikka, näinköhän siellä on esim. terveyskeskusta tai muuta sellaista. Mahdollisuus päästä Norjaan töihin kohtuullisen lähelle Nuorgamia saattaa olla melko huono.
      Utsjoella auto on pakollinen, mihinkään et pääse ilman sitä. Paras auto Lapissa on Toyota. Huoltamo taitaa löytyä Utsjoelta, mutta ei ehkä Nuorgamista. Lapissa 15 tuhatta kilometria tulee autoon nopeasti ja joudut jatkuvasti huollattamaan autoasi. Auton käyttäminen huollossa Nuorgamista Utsjoelle on varmastikin koko päivän reissu. Ja kun niitä kilometreja tulee, joudut vaihdattamaan autoasi melko usein ja lähin paikka siihen taitaa olla Sodankylä tai Rovaniemi.
      Lasten koulusta: yläasteikäisinä he käyvät koulunsta Utsjoella, jonne on Nuorgamista lähes 43km. Bussikuljetus löytynee, mutta lapsesi joutuvat istumaan bussissa joka päivä lähes sata kilometria. Jos lapsesi jatkavat lukioon, Utsjoella on pieni, mutta hyvä lukio (pärjäävät hyvin lukiovertailussa). Lukion jälkeen lapsesi jatkavat todennäköisesti (jos Suomessa) vähintään Rovaniemelle jatko-opiskeluihin. Se on pitkä matka, eikä sitä väliä kovin usein vuoden aikana jaksa kulkea. Sen jälkeen lapsesi mitä todennäköisimmin hankkivat työpaikan muualta kuin Utsjoelta.
      Utsjoella talvet ovat pitkiä ja pimeitä. Hyvä puoli on, että Utsjoella on sentään vielä lunta ja niin voi olettaa olevan vielä ainakin jonkin aikaa. Niin kylmää ei enää ole kuin oli aiemmin, hirmupakkasia on harvemmin, jos ollenkaan. Sekin on hyvä asia, hirmupakkasissa ei ole mitään hyvää.
      Mistä saat asunnon itsellesi ja lapsillesi? Vuokra-asuntoja tuskin on kovin paljoa, tarjolla. Rakentamaan et ehkä uskalla ruveta, koska et tiedä, kauanko Nuorgamissa viihdyt. Asunnon ostamisessakin saattaa olla riskinsä sen arvon säilymisen suhteen.
      Kuntana Utsjoella menee ilmeisen hyvin. Ihmiset käyvät Norjan puolella töissä ja kunta saa hyvin verotuloja. Matkailua ei ehkä ole niin paljon kuin parempien yhteyksien Inariin ja Sodankylään, mutta rajakauppa voi hyvin ja tuo sekin verotuloja. Utsjoella näyttäisi olevan tulevaisuus. Matkailu saattaa saada buustia Eiramon hankkeen myötä.
      Jos sen päätöksen teet tai teit jo, että muutat Nuorgamiin, nostan sinulle hattua rohkeasta päätöksestä ja toivon sinulle hyvää ja onnellista elämää siellä.

      • Anonyymi

        Totuuden mukainen ja hyvä vastaus 👍
        Lisäisin vielä, että Norjassa työskentelyn kulta-ajat ovat olleet ja menneet.

        Joku 10-15 vuotta sitten pääsi hoitoalalle olemattomalla kielitaidolla, mutta nykyisin on asiat muuttuneet.
        Lisäksi kruunun kurssi suhteessa euroon on ollut heikko jo pitkään, vaikuttaa suoraan nettopalkkaan jos ja kun iso osa menoista on suomen puolella.
        Lisäksi rajaverotus kurittaa suomen puolella asuvaa, toki kilsoista saa hyvät vähennykset. Tosin niillä ei auton ylläpitoa kustanneta.

        Utsjoella asuu sekä kivoja, että vähemmän kivoja ihmisiä kuten joka paikassa.

        Jos tykkää selkeistä vuodenajoista, mahtavan karusta luonnosta ja on valmis tinkimään palveluista niin mikä ettei.

        Kunnallahan menee hyvin, ja hienoja matkailuhankkeita luxusmajoituksineen tullut.
        Eiköhän Utsjoki ole slow down matkailun uusi luxuskohde maksukykyisille tulevaisuudessa, ja hyvä niin. Ainutlaatuista luontoa ei ole syytä myydä alennuksella.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Totuuden mukainen ja hyvä vastaus 👍
        Lisäisin vielä, että Norjassa työskentelyn kulta-ajat ovat olleet ja menneet.

        Joku 10-15 vuotta sitten pääsi hoitoalalle olemattomalla kielitaidolla, mutta nykyisin on asiat muuttuneet.
        Lisäksi kruunun kurssi suhteessa euroon on ollut heikko jo pitkään, vaikuttaa suoraan nettopalkkaan jos ja kun iso osa menoista on suomen puolella.
        Lisäksi rajaverotus kurittaa suomen puolella asuvaa, toki kilsoista saa hyvät vähennykset. Tosin niillä ei auton ylläpitoa kustanneta.

        Utsjoella asuu sekä kivoja, että vähemmän kivoja ihmisiä kuten joka paikassa.

        Jos tykkää selkeistä vuodenajoista, mahtavan karusta luonnosta ja on valmis tinkimään palveluista niin mikä ettei.

        Kunnallahan menee hyvin, ja hienoja matkailuhankkeita luxusmajoituksineen tullut.
        Eiköhän Utsjoki ole slow down matkailun uusi luxuskohde maksukykyisille tulevaisuudessa, ja hyvä niin. Ainutlaatuista luontoa ei ole syytä myydä alennuksella.

        Tule vain. Kyllä täällä siellä pärjää. Opettelet vain saamenkielen niin pystyt kommunikoimaan paikallisten kanssa. Kyllä tietenkin elekielellä pärjää alussa alkuasukkaiden kanssa ja tietysti jos osaat kiinaa puhua nykimällä.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      42
      2197
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      51
      1728
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      37
      1548
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      43
      1511
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1459
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1454
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1430
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      3
      1361
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1281
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      8
      1245
    Aihe