Peltier-kenno

Anonyymi

Lämpötilaero tuon kennon eri puolien välillä aiheuttaa tasajännitteen kennon napojen välille. Kun navat oikosulkee kulkee piirissä tietenkin jokin virta, mutta aiheuttaako tämä virta muutoksen lämmön johtumiseen lämpimältä puolelta ja kylmälle puolelle? Vai siirtyykö lämpö puolelta toiselle samalla määrällä riippumatta virrasta?

4

<50

Vastaukset

 • Jos oikosuljet peltier - elementin navat niin kyllä, peltierin lävitse kulkeva lämpövuo eli lämpöteho pinta-alayksikköä kohti kasvaa.

  • Toimisiko peltierkenno sitten jonkinlaisena sähkösesti ohjattuna on/off kytkimenä lämpövuolle otettaessa lämpöä esim. lämpövaraajasta?


  • Anonyymi kirjoitti:

   Toimisiko peltierkenno sitten jonkinlaisena sähkösesti ohjattuna on/off kytkimenä lämpövuolle otettaessa lämpöä esim. lämpövaraajasta?

   Kyllä se tuolla tavoin toimisi, koska lämpötilaeron aihettama sähkövirta jäähdyttäisi lämmintä puolta ja lämmittäisi kylmää puolta. Lämpötilaero pyrkisi siis kiihdytetysti tasaantumaan kun peltierin johtimet oikosuljetaan.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Toimisiko peltierkenno sitten jonkinlaisena sähkösesti ohjattuna on/off kytkimenä lämpövuolle otettaessa lämpöä esim. lämpövaraajasta?

   Kyllä toimii mutta kun kennon hyötysuhde on varsin huono niin tuolla tavoin saavutettava lämmönjohtavuuden sääteleminen ei oikein riitä. Suhteellinen muutos ei välttämättä riitä eli kyseessä ei ole on/off tilanne.

   Luulisin että asiaa on tutkittu. Joku artikkeli löytyy ainakin

   http://pe.org.pl/articles/2013/3b/83.pdf


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Iranilainen kansanedustaja lupaa 3 miljoonan dollarin palkkion

  Trumpin tappajalle. https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/cfa37fd0-332c-4304-8dc6-3f7024244907
  Maailman menoa
  101
  3941
 2. Luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen

  Valmentaa nuoria kannustavasti ja tasa-arvoisesti.
  15
  1999
 3. MURHA hämeenlinnassa

  Keskustassa, maanantain ja tiistain välisenä yönä??!! Kertokaa heti lisää........
  Hämeenlinna
  27
  1849
 4. Otin vastaan osa-aika töitä kaupasta

  Huomasin että suomen anteliaan sosiaaliturvan ansiosta tienään 5 päivänä viikossa 3 työtuntia tekemällä saman verran kuin 5 päivänä 8 tuntia päivässä
  Maailman menoa
  18
  581