Säästöliekki, oireet, syyt ja hoito sekä ennalta ehkäiseminen

Anonyymi

Kun laihduttamaan ryhdytään vajavaisin tiedoin, etenkin ilman asiantuntevaa ohjausta, voi laihduttaja huomaamattaan joutua vakavaan metabooliseen häiriötilaan, tai akuuttiin pitempiaikaiseen metabooliseen epätasapainoon, tai jopa luhistua täydellisesti metaboolisen rasituksen alle jossa ainoa mikä jää käteen on dietaarinen lopputuote vaatien välitöntä kliinistä tutkimusta ja hoitoa. Kyseessä on oireyhtymä jossa tekijöinä ovat niin fysiologiset kuin psyykkiset dysfunktiot ja jota kuvataan lyhyesti termillä säästöliekki (engl: saving flame). Säästöliekin oireet ovat kavalia, säästöliekkiä sairastava ei niitä itse yleensä osaa havaita.

Säästöliekin oireet:

- verenpaineen tavoitearvojen romahtamien alle 130/85 mmHg.
- kehon lämpötilan vaihteleminen välillä 35,8°C ... 37,8 °C.
- sydämen sykkeen laahaaminen jatkuvasti aluella 60 ... 80 sykettä minuutissa.
- potilas kuvittelee laihtuvansa vaikka punnitustulokset jatkuvasti pienenevät.
- lihaskato on terminaalinen, mutta potilas kuvittelee että lihasvoimat eivät ole muuttuneet.

Säästöliekin aiheuttajia:

- aneenvaihdunta on hidastunut, ane ei ole siirtynyt helppoheikin/ravinto"terapeutin" tilille ajoissa.
- helppoheikin/ravintoterapeutin maksukykykato, Alkoon ei ole enää mitään asiaa.

Säästöliekin hoitomuodot:

- laihduttajan on suoritettava faktantarkastusta kunnes hidastunut ajatuksenjuoksu on palautunut normaaliksi.

Säästöliekin ennalta ehkäisy:

- ennen laihdutusprosessin aloittamista on kerrattava peruskoulussa opetettu ihmisen biologian alkeet, siis ihmisen rakenne ja keskeiset elintoiminnot, keskittyen erityisesti kohtaan aineenvaihdunta.

Laillistettu johtava kokemusasiantuntija,
Ph.D.DEP, Herkku Kontti


P.S. Mikä rahansa joka tarvitsee energiaa, mutta jonka energiansaannille asetetaan rajoitus, kärsii/kokee aineenvaihdunnan hidastumisesta. Siis polttoaine ei vaihdu energiaksi yhtä nopeasti kuin ennen rajoituksen asettamista. Esimerkkinä auton kaasupolkimen asento, kun poljon on ylä-asennossa moottori kärsii säästöliekistä, ja kun pojlin on ala-asennossa moottorin aineenvaihdunta on maksimaalisella tasolla (moottorin hyötysyhde ei ole paras mahdollinen polkimen ääriasennoissa).

P.P.S. Kun ihminen laihtuu, siis hänen massansa vähenee, niin hänen energiantarpeensa vähenee koska pienemmän massan liikkeelle saaminen ja siirtely vaatii vähemmän energiaa kuin suuremman massan liikkeelle saaminen ja siirtely vaatii, Newton:in I ja II lakien mukaisesti. Onkin ilmeistä että helppoheikit/ravitsemus"terapeutit" eivät koskaan päässeet opinnoissaan niin pitkälle (yläaste) että olisivat tietoisia kyseistä fysiikan laiesta "säästöliekki".

14

1620

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Siinäpä teille laihduttajille asiantuntijan ohjeita.

    • Anonyymi

      "P.P.S. Kun ihminen laihtuu, siis hänen massansa vähenee,"

      Unohdin tietenkin mainita että silloin myös hengittäminen kuluttaa vähemään energiaa.

      Ja unohdin että kaikkein eniten siinä vähenee energian tarve metaboliseen termogeneesiin, siis kehon lämpötilan säätöön/ylläpitoon.

      Josta tuli mieleeni sellainen laihdutuksen edistäminen, että vaan menee ulos istuskelemaan uikkareissa, siis silloin kun on viileätä tai kylmä. Tämä aivan varmasti ja tiedetysti lisää energian kulutusta, hyvinkin paljon, koska elimistö tekee kaikkensa pitääkseen ihmisen elossa. Siten kun alkaa huulet sinertämään tai sormet/varpaat liikkumaan jähmeästi niin pitää piipahtaa kuumassa suihkussa, ja takaisin ulos. Jos ulkolämpötila, henkilön paino, ja kehonkoostumus tunnetaan niin voisi jopa aika tarkaan laskea paljonko siinä energiaa tarvittaan. Jos on vaikka 40 °C lämpötiladifferenssi ja 100 kg henkilö niin, pitäisi 1000 W lämppäri sellaisen henkilön lämpimänä? Sehän vastaisi 860 kCal energiankulutusta tunnissa, vain istumalla.

    • Anonyymi

      Mitähän hpv:llä ja Veijolla on sanottavaa noihin ohjeisiin?

    • Anonyymi

      Henkilökohtaista perusaineenaineenvaihdunnan energiamäärää 1000 - 1200 kilokaloria vuorokaudessa ei saa pitkäaikaisesti alittaa - paastot pois lukien -, ja näin toimien säästöliekki ei ole koskaan merkittävä tekijä ja suuri riski dieetin aikana.

      VLCD-menetelmää käytettäessä mainittu energiataso on 800 on kcal päivässä, ja silloin tulee noudattaa kunkin menetelmän omia ohjeistuksia.

      Omatoimisessa dieetissä suositeltava ruuasta ja juomasta saatava energiamäärä on siis lähtökohtaisesti 1200 kilokaloria vuorokaudessa, jota määrää voi laskea tai nostaa hieman yksilöllisten liikuntasuoritteiden mukaisesti.

      Parhaiten säästöliekkiä voi myös ennaltaehkäistä, kun syö omatoimisen dieetin aikana runsaasti proteiinia, tyydyttymättömiä rasvahappoja, kasviksia, marjoja ja rajoitetusti siemeniä, juureksia ja hedelmiä. Kala, kana ja rasvaton liha, kurpitsansimenet sekä vähärasvainen juusto ovat hyviä proteiinin lähteitä.

    • Anonyymi

      Pikkuisen sekopäisiä piirteitä aloituksessa. Hienostellaan sanoilla, joita aloittaja ei itsekään ymmärrä. Ei ihan vakuuttanut.

      Eilen vasta katsoin areenasta dokumentin, jossa testattiin vähäkalorista dieettiä (800 kcal/pv). Olen itsekin suhtautunut asiaan epäillen, mutta britanniassa se on todettu toimivaksi, kun ylipainoa on riittävästi (tavoite laihtua vähintään n. 13 kg). Eli koehenkilöt olivat hyvin suunnitellulla "pussikeittokuurilla" useamman kuukauden ja kaikki laihtuivat. Laihtuminen jatkui myös kiinteään ruokaan siirtymisen jälkeen. Tarvittaessa käytettiin psykologin apua esim. roskaruokariippuvuuden taltuttamisessa.

      https://areena.yle.fi/1-4503204

      Näkemykseni mukaan avaintekijät ohjelmassa olivat 1) laihduttajien motivaatio, 2) dieetin hyvä suunnittelu, 3) henkinen tuki ja 4) kiinteään ruokaan siirtymisen hyvä suunnittelu. Homma toimi. Se siis toimi ihmisillä, jotka eivät muilla dieeteillä laihtuneet. Kaikki laihtuivat ja laihtuminen jatkui kuurin jälkeen. Kaiken lisäksi koehenkilöiden psyykkinen ja fyysinen terveys koheni. Sydänsairausriski väheni, yksi sai diabeteksensä remissioon, toisella rasvamaksa oli hyvää vauhtia paranemassa jne. Eli suunniteltu matalaenerginen dieetti ei vaarantanut koehenkilöinen terveyttä. Päin vastoin: entisten elämäntapojen noudattaminen olisi johtanut ennenaikaiseen kuolemaan.

      Anoreksiaa sairastavat ovat varmasti "säästöliekillä". Silti laihtuminen käytännössä jatkuu, kun ihminen ei syö mitään tai syö käytännössä olemattoman määrän. Joillain anoreetikoilla on kokemusta, että kun he nostavat energiamäärää (heille iskee tietynlainen dieettiväsymys), paino ei silti nouse. Juju on siinä, että he saavat yhä edelleen kokoon ja aktiviteettitasoon nähden liian vähän energiaa. Nk. säästöliekin vaikutus on korkeintaan 10 %. Ajatelkaan järjellä. Jos syö vaikka 5 % vähemmän kuin mitä säästöliekillä ollessaan kuluttaa, laihtuu silti. Säästöliekkikään tuskin on pysyvä ilmiö, vaan sen saa nollattua riittävällä ravitsemuksella ja riittävällä aktivaatiotasolla.

      • Anonyymi

        Siinä oli hyvä teksti.


    • Anonyymi

      Vieläpä lisäys. Verenpainearvo 135/85 ei ole mikään verenpaineiden normaaliarvojen alaraja, vaan se on itse asiassa jo kohonnut verenpainearvo. Esim. diabeetikoilla pyritään matalampaan verenpainetasoon, koska kyseinen taso jo aiheuttaa verisuonille vaurioita. Eli ei ole normaalia, että tavoitellaan yli 135/85 verenpainetasoja. Ei ole tarkoituksenmukaista tavoitella kohonnutta verenpainetta! Normaalisti ihminen pärjää ihan hyvin jopa alle 100 yläpaineella. Kyseessä ei ole sairaus. Vasta iäkkäämmillä tai raskaana olevilla huomattavan matalat verenpainearvot voivat aiheuttaa haittaa (pyörrytys).

      • Anonyymi

        Ikää 52v ja paineet 110/60.

        Jos jätän liikunnan pois niin parissa viikossa paineet nousee tuonne 135/85 lukemiin.


    • Anonyymi

      Aloitushan on vitsi -> "Säästöliekin hoitomuodot: laihduttajan on suoritettava faktantarkastusta kunnes hidastunut ajatuksenjuoksu on palautunut normaaliksi."

      • Anonyymi

        Se oli tiedossa, mutta tekstin tavoite ei ole edelleenkään tiedossa. Tavoite on siis edelleen avoin.


    • Säästöliekki on tuollaiset 150 kcal eikä estä laihtumista.

    • Anonyymi

      Laihdutus/painonhallinta -alueella ei ole olemassa realistista mahdollisuutta aineenvaidunnan hidastumiselle.

      Kun ihminen nääntyy niin rajusti ja pitkään, että kaikki varastoitunut rasva on kulutettu, niin siten vasta aivot/aineenvaihdunta/elimistö alkaa autonomisesti vähentämään energiankulutusta, varjellakseen parhalla mahdollisella tavalla jäljellä olevia energianlähteitä, joita ovat lihakset ja sisäelimet. Tämä energiansäästö tapahtuu muun muassa alentamalla ruumiinlämpöä selvästi alle sen mikä on normaalia.

      Sellaisista nääntymistä tapahtui esimerkiksi WWII keskitysleireillä, Leningradin piirityksen aikana, ja taitaa vieläkin tapahtua Afrikassa. Näille pitkäaikaisille koetelemuksille on yhteistä ettei nääntyvillä ole mitään mahdollisuutta saada riittävästi energiaa. Laihduttaja/painonhallitsija ei pysty omalla tahdonoimallaan sellaiseen nääntymisen.

      Helppoheikkien "säästöliekki" on sellaista,että: Kun ihminen laihduttaa eli on energiarajoitetulla ruokavaliolla, niin hänen energiankulutuksensa vähenee koska paino alenee, kunnes hän saavuttaa tason jossa energian tarve on yhtä kuin energian saanti. Mutta ihminen LUULEE oleevansa vieläkin energiarajoitetulla ruokavaliolla.

      "Säästöliekki"on vain yksi pelottelutermeistä joita helppoheikit käyttävät asiakashankinnassa.

    • Anonyymi

      Kannattaa aluksi ottaa selvää, mistä puhuu.

      Kun energiansaanti laskee merkittävästi, elimistö alkaa säästää. Elimistö mukautuu laskeneeseen energiansaantiin hidastamalla aineenvaihduntaa. Lääkärit käyttävät tästä tutkitusta mutta ei täysin tunnetusta mutta ristiriitaisesta mekanismista termiä metabolinen adaptaatio. Elimistö käyttäytyy kuin nälänhädässä, eikä ilmiö rajoitu vain painonpudotukseen. Säästöliekillä, tarkasti siis metabolinen adaptaatio, tarkoitetaan sellaista energiankulutuksen pienenemistä, joka on suurempaa kuin laskennallisesti voisi olettaa.
      '
      Edellinen säästöliekki ei ole humpuukiveijareiden keksintöä, vaan ilmiö on oikeiden lääkärien todentama, mutta se on kuitenkin henkilökohtainen ominaisuus. Huonoimmassa tapauksessa perusaineenvaihdunta jää junnaamaan sille tasolle, jolla se oli henkilön ollessa vielä laihimmillaan. Perusaineenvaihdunta ei siis seuraa oletettua "lihoneen" ihmisen aineenvaihduntaa, vaan kyseisen henkilön aineenvaihduntaa hänen vielä ollessaan laiha. Henkilön lihominen on siis helpompaa, koska perusaineenvaihdunta on henkilön painoon nähden alahinen.

      Säästöliekin voi estää, kun normaalia perusaineenvaihduntaansa (tyypillisesti 1000 - 1200 kcal/vrk) ei dieetin aikana alita pitkäaikaisesti (VLCD 800 kcal/vrk). Vaihtoehtoisesti dieetin aikana tulee pitää viikkopäiviä, tai maksimissaan 1 - 2 viikon jaksoja, jolloin tavoitellaan henkilön normaalia laskennallista kulutusta, tyypillisesti 2000 - 2500 kcal/vrk.

      • Anonyymi

        Niin, "adaptation" on suomeksi mukautuminen tai säätäminen, ei säästäminen.

        "Metabolic energy conservation" eli aineenvaihdunnan säästö(tila) tulee päällä nääntymisen ollessa vallalla.

        Dokumentti "Metabolic adaptations to weight loss" https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6086582/ kiteyttää tämän "säästöliekki" -harhan mainiosti jo alustuksessaan seuraavasti:

        Hidastaako laihtuminen aineenvaihduntaa? Ehdottomasti. Laskeeko aineenvaihdunta odotettua enemmän? Se riippuu siitä, kuinka asetat odotuksesi.

        "Ehdottomasti" viittaa siihen että energian saantia on rajoitettu, joten aineenvaihdunta hidastuu pakon sanelemana. Tohtori on jättänyt kieli poskessa dokun otsikon alusta pois ssanan "from" ja pannut adaptoitumisen monikkoon.

        Tietenkin, kun elimistö pakotetaan käyttämään vararavintoa (siis läskiä) niin se ei tee sitä lainkaan innokkaasti eikä ruhtinaallisesti. Joten se adaptoituu niukan energian saantitilanteeseen, se mukautuu. Sitten vasta kun kaikki läski on kulutettu, on vallalla nääntyminen, ja elimistö alkaa säästämään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      570
      3780
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3278
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2771
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2699
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2094
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2051
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1857
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1825
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1740
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1709
    Aihe