viiltely

epätoivo

Heip
MInulla on 14v tyttö joka on jonkun aikaa viillellyt itseään. Apua ollaan haettu ja tyttö saa terapiaa tähän ongelmaan.
Nyt haluaisinkin kysyä kuinka kauan teillä jotka olette viillelleet itseänne, että olette päässeet tästä taipumuksesta eroon?
Vanhempan tämä tilane tuntuu tosi toivottomalta seurata vierestä ja koittaa elää suht normaalisti tässä tilanteessa.

14

2510

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • paye

      Hei.
      Olen nyt 19-vuotias tyttö, ja oli pakko vastata tähän koska viiltelin itsekkin tyttäresi ikäisenä. Viiltelyni johtui lähinnä siitä, ettei löytynyt enää muita keinoja pahan olon ulos saamiseen. Käytin kyseistä keinoa pahan olon purkamiseen parin vuoden ajan, ja ikään kuin "kasvoin" tavasta ulos joskus yhdeksännen luokan aikana. Omat vanhempani eivät koskaan saaneet tietää asiasta; välimme kun eivät olleet kovin lämpöiset, joten arvet oli helppo salata. On hienoa että olette hakeneet apua, uskon sen auttavan tytärtäsi. Tärkeää on, että tyttäresi löytää muita keinoja pahan olonsa purkamiseen kuin itsensä vahingoittamisen, ja on todella hienoa että olet vanhempana tyttäresi tukena. Voimia teille!

      • epätoivo

        Kiitos viestistäsi :)
        Antaa toivoa jaksaa eteenpäin tyttösen kanssa. Meillä puututtiin heti asiaan, kun kyseinen tapa tuli ilmi. Hankin mm piirrustusvälinee, jotta pahaa oloa voisi näin työstää pois... välillä näyttää auttavan välillä ei.
        Voisiko tähän "taudinkuvaan" kuulua tuo, että välillä on vain pakko viillellä itseään? hassuinta tässä tämän hetkisessä tilanteessa on se, että tyttö ainakin näyttää olevan tasapainoisempi kuin pitkään aikaa ja siksi tuo uusi viiltely buumi tuli yllätykenä.
        Toisaalta näihin "yllätyksiin" kait vain on totuttava. Tämä on kuitenkin kamallan raskasta aikikaa myös loppuperheelle. Kun ei koskaan voi tietää mikä laukaiseet tuon viiltelyn.
        Voimia ja lämpimiä ajatuksia sinulle payene että jaksat pitää itsestäsi huolta.


      • Tyttönen
        epätoivo kirjoitti:

        Kiitos viestistäsi :)
        Antaa toivoa jaksaa eteenpäin tyttösen kanssa. Meillä puututtiin heti asiaan, kun kyseinen tapa tuli ilmi. Hankin mm piirrustusvälinee, jotta pahaa oloa voisi näin työstää pois... välillä näyttää auttavan välillä ei.
        Voisiko tähän "taudinkuvaan" kuulua tuo, että välillä on vain pakko viillellä itseään? hassuinta tässä tämän hetkisessä tilanteessa on se, että tyttö ainakin näyttää olevan tasapainoisempi kuin pitkään aikaa ja siksi tuo uusi viiltely buumi tuli yllätykenä.
        Toisaalta näihin "yllätyksiin" kait vain on totuttava. Tämä on kuitenkin kamallan raskasta aikikaa myös loppuperheelle. Kun ei koskaan voi tietää mikä laukaiseet tuon viiltelyn.
        Voimia ja lämpimiä ajatuksia sinulle payene että jaksat pitää itsestäsi huolta.

        Tuosta tasapainoisuudesta. Näytän varmaankin luokkalaisteni mielestä tasapainoiselta, tulee paljon naurettua ja huumoria väännetään. Siltikään en ole kovinkaan tasapainossa oman itseni kanssa.

        On niin paljon asioita, joista en itsessäni pidä, asioita, jotka uuvuttavat, asioita, joita en ymmärrä. Paljon kaikenlaista. Kärsin myös syömishäiriöstä. En ole tyytyväinen itseeni tällaisena, mutta puhti on melkein kadonnut. Tunnen itseni aika yksinäiseksi, vaikka onhan niitä kavereita jonkin verran, ja muutama läheisempikin sellainen. Ei aina kannata alkaa "ulkoisen tasapainoisuuden" tms. hämätä.


    • delilah

      Minulla viiltely kesti n. 7 vuotta. Ironista asiassa oli se, että 'keksin' jutun päädyttyäni nuorisopsykiatrian osastolle, johon kai menin kuitenkin parantumaan. Oli tosi vaikea päästä tästä tavasta eroon. Viilsin itseäni usein, kun olin itseeni pettynyt, olin vihainen, joku toinen oli satuttanut mua, oli epämääräinen ahdistunut olo jne., jne... eli se oli ratkaisu, hetken helpotus ja tunteiden purkukeino vähän joka tilanteessa. Mutta jos yhtään lohduttaa, niin ranteita on loppujen lopuksi aika vaikea viiltää auki niin, että kuolisi verenvuotoon. Kyllä tyttö selviää, mutta arpia on sitten kurja vanhempana selitellä tuntemattomille tuijottelijoille ja uteliaille pikkulapsille.

      • epätoivo

        Kiitos kannustuksest.
        Nyt tuntuu siltä, että kaikki kannustus on tosi tarpeen myös minulle.
        Olen pohtinut tuota viimeisimmän viiltelyn syytä ja tuli mieleen ajatus, että voisiko tuo olla keino saada jonkun tietyn ihmisen huomio itseensä. Siis ihmisen joka tietää, että viiltelee ja jolle sen kertoo. Niin tämä tulee vaikka kylään ja lohduttaa kun tytöllä kerran on paha mieli? Tulkitsisin tämän jossain määrin "kiristykseksi" tyttö varmaan keinoksi pitää toisesta kiinni?
        Kummallista on kuinka tämä "tauti" aiheuttaa muulle perheelle todella paljon pahaamieltä ja harmia. Kun koskaan ei voi tietää mikä aiheuttaa tuon viiltely kohatuksen. Aina täytyy olla varpeillaan ja normaalista koti elämästä voi vain haaveilla.
        Voimia sinula deilah ja aurinkoista kesän odotusta


    • -kokenut-

      mä oon ite sairastanut masennusta kaheksan vuotta...viiltelin itteeni yhteen aikaan mutt kun jäin siitä kiinni mutt laitettiin kaiken maailman psykologeille...se ei auttanut..mutt kun vaihdoin koulua ja sain uusia kavereita ne sai mutt tajuaan et mä oon arvokas ja ettei se kannata...en tiedä onko sun tyttärellä kavereita mutt ne auttaa todella paljon...en ois tässä jos mulla ei ois ollu kavereita jotka kisko mua eteenpäin elämässä...äiti voi tuntua tosi kamalalta siinä tilanteessa ja äidin rooli on varmaan ihan hirvee tossa tilanteessa.. en voi sanoo muutakuin et yritä tukee tytärtäsmutta älä hösää sen ympärillä...se ahdistaa...yritä saada tyttäress tuntemaan ittensä tärkeeksi...se on ehkä ainoo keino...stemppiä sinne ja toivottavasti asiat rupeaa menemään paremmin...

    • pinnemona

      Hei.
      Ensiksi haluan osoittaa sinulle myötätuntoni tyttäresi puolesta. ((Se myötätunto tulisi myös osoittaa omalle äidilleni mutta..))

      Itse viiltelin/viiltelen, eikä äidillä ja isällä ole mitään aavistusta.
      Vaikka kaikki näyttäisi olevan hyvin, ei välttmättä ole.
      Itselläni ainakin on aina sellainen "esitys" päällä kotona, että näytän et on hyvä olla ja sillee, sitten karkaan huoneeseeni ja lopun tiedättekin.
      Se on huono tapa, ja se todella on TAPA, siitä on vaikea päästä eroon, eikä edes kuraattori, jolla käyn perheongelmien takia, tiedä arvista.

      Ne tulee, niinkuin sanoit, ikäänkuin aaltoina. Välillä on vähän rauhallisempi aika ja sitten pum. Uusi jälkiä käsi täyteen.

      Nyt kun sitä ajattelee, niin tuntuu tosi turhalta. On niitä tapoja muitakin joilla purkaa tuskaa. Minä tätä nykyä maalaan tuskani tai kirjoitan sen runoiksi ja novelleiksi. (Niissä kyllä yleensä sitten kuollaan lopussa).

      Toivottavsti jaksatte. Voit vaikka näyttä viestini tytölles. Samanikäsiä kun ollaan. ;)

    • Tyttö_19

      Hei!
      Minäkin viiltelin juuri tuon ikäisenä, kuin tyttösi. Sitä kesti pari-kolme vuotta. Välillä oli taukoja ja välillä sitten käsi täynnä jälkiä.
      Minun viiltely alkoi sillä, että riitaannuimme isäni kanssa pahasti. Ja sitten oli miesrintamalla ongelmia. Muutahan siihen ei sitten tarvittu. Sitten viiltelystä tuli tapa, ja teimme sitä yhdessä silloisen parhaan kaverini kanssa.
      Mutta sitten kuitenkin myöhemmin kännissä kerroin isälleni viiltelystäni. Sen jälkeen meidän välit parantuivat, ja minä aloin käymään psykiatrilla. Sitten se viiltely vain jäi. Ärsyttää vieläkin nuo arvet kädessä, ne kun eivät pois lähe >:/
      Mutta, ei muuta ku tsemppiä teille molemmille! ja hyvää kesän odotusta! Kyllä se viiltely siitä vähenee, kun kesäkelit tulee, ja tekee mieli t-paitasillaan kulkea ;)

    • ...viiltelen...

      Juuu, kyllä itsekkin viiltelen, ja en oikeen pysty lopettamaan sitä. Joka kerta kun nään sen millä viiltelen tulee himo viiltää ja sittteen...viiläin. Syy miksi viillän on se, että minulla ei ole ystäviä,seitsämän rakasta lehmää ni tapettiin,elin pelosssa yli puoli vuotta, ajatelllen että joku vainoo mua,tuntuu joka päivä aina vaaan pahemmalle ja pahemmalle. Kun kerroin ystävälleni että viiltelen, niin hän ei edes kuunnellut mitä sainoin, ja sanoin että voisikohan hän auttaa minua pois viiltelyn himosta

      • ...viiltelen...

        Niin siis voisitteko keksiä jonkun tavan että lopettasin viiltelyn???
        -kiitos!!
        ps. olen ämän viestin lähetäjä:::::Juuu, kyllä itsekkin viiltelen, ja en oikeen pysty lopettamaan sitä. Joka kerta kun nään sen millä viiltelen tulee himo viiltää ja sittteen...viiläin. Syy miksi viillän on se,


    • :/

      No siis oon viillelly kesästä 2011 lähtien noin ½vuotta kunnes mun luokkalaiset alko kyselee koulus ett ''näytäkkö ranteet?'' ja se sai mutki sit miettimään et vois lopettaa ku ei se oo järkevää
      ja viiltelyn syy oli se ko oli iha

      • Äidinsydän

        Oma tytär viilteli. Aivan hirveä ajanjakso oli... Olin itsekin masentunut. Nykyään tytär on hyvässä ammatissa. Iloinen. Toivon kaikille parantumista ja parempia aikoja. Siunaten teitä.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Yläaste on hirvittävää aikaa. Monia kiusataan. Sitten tulee masennus ja viiltely. Itse elin yläasteen 90luvulla,silloin en tiennyt viiltelystä,mutta joskus mietin itsemurhaa. Tyttäreni viilteli ysiluokalla. Oli hirvittävää,kun asia paljastui. Nyt hän on jo työelämässä ja asiat hyvin. Älkää jättäkö nuoria yksin. Kyselkää ja olkaa lähellä . Älkää huutako!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1701
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1361
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1327
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      10
      1313
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1284
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1264
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1190
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe