Hyväksytkö arkisen imelletyn perunalaatikon joulupöytään ? ? ?

Anonyymi

Hyväksytkö arkisen imelletyn perunalaatikon joulupöytään ?

Arkinen imelletty perunalaatikko valmistetaan yksinkertaisista raaka-aineista, perunoista, hiukan jauhoja, vähän kuumaa vettä soseuttamiseen, voita tai kasvisrasvaa, maitoa ja suolaa. Maku saadaan aidosti imeltämällä ja suolasta.

Perunat voi kuoria raakoina tai kypsinä kattilaan. Kypsät perunat soseutetaan kattilassa ja tönkkösose ohennetaan kuumalla vedellä tanakaksi puuromaiseksi soseeksi. Sose jäähdytetään noin 75 asteiseksi. Jauhot lisätään ja sekoitetaan jäähdytettyyn soseeseen. Sosekattila eristetään hyvin keittiöliinoilla ja laitetaan imeltymään lämpimään paikkaan. Hyvin eristetyssä kattilassa sose imeltyy huoneen lämmössä, vaikkapa keittiön pöydällä. Imelletään 2-4 tuntia. Imeltyneeseen soseeseen lisätään voi ohuina siivuina tai sulatettuna. Lisätään suola. Lisätään maitoa niin että saadaan puuromainen velli. Sose laitetaan voideltuun uunivuokaan. Pinnalle lisätään voinokareita. Pinnalle voi lisätä myös korppujauhoja. Paistetaan aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alennetaan lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu. Paistetaan 2-3 tuntia.

14

753

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tietysti! Jouluni tulee juuri imelletystä perunalaatikosta. Teen sen itse.

      • Anonyymi

        Hyväksytkö joulupöytään arkisen imelletyn perunalaatikon vai teetkö jouluksi siirapilla makeutetun ja jouluisilla mausteilla maustetun imelletyn perunalaatikon.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hyväksytkö joulupöytään arkisen imelletyn perunalaatikon vai teetkö jouluksi siirapilla makeutetun ja jouluisilla mausteilla maustetun imelletyn perunalaatikon.

        Arkista on makeutettu perunlaatikko.
        Juhlaruokaa on imelletty aito asia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Arkista on makeutettu perunlaatikko.
        Juhlaruokaa on imelletty aito asia.

        Suurin osa lehtien ruokasivujen imelletty perunalaatikko-ohjeet ovat siirapilla makeutettuja... En ole löytänyt kuin satunnaisia ohjeita millä imeltyminen onnistuu sataprosenttisesti. Osa ohjeista näyttää olevan sellaisia että vahingossa saattaa onnistua. Mutta pomminvarmat ohjeet ova todella harvinaisia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hyväksytkö joulupöytään arkisen imelletyn perunalaatikon vai teetkö jouluksi siirapilla makeutetun ja jouluisilla mausteilla maustetun imelletyn perunalaatikon.

        Kumpikin käy minulle joulupöytään, mutta olen opetellut vain tuon siirappi version teon. Molemmat ovat jouluruokaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kumpikin käy minulle joulupöytään, mutta olen opetellut vain tuon siirappi version teon. Molemmat ovat jouluruokaa.

        Perinteinen vanhanajan imelletty perunalaatikko on "viikonloppu ja arkiruokaa" . Sitä valmistettiin usein silloin kun leivinuuni lämmitettiin, siis kerran viikossa, niin kuin muitakin laatikkoruokia kypsennettiin leivinuunin jälkilämmössä - arkiruoaksi.


    • Anonyymi

      Siirappiperunoihin en koske, vaikka täytyis olla epäkohtelias. Taidolla tehtyä oikeata perunan omia aineksia hyödyntävää imelälaatkkoa kunnioitan aina. Se on osaavan ruuanlaittajan tavaraamerkki. Joka sen osaa ja näkee vaivaa sen eteen on kiitoksen ansainnut. Nykypäivä tuppaa olemaan sokerilla ja siirapilla kasvatettuja keskivartalolihavia riman alittajia.

      • Anonyymi

        Nettinäytteiden perusteella julkkiskokitkaan ei osaa imellttää perunalaatikkoa. Varsin pieneen määrään perunoita menee helposti pari ruokalusikallista sokeria tai suorastaan tolkuttomasti siirappia. Lehtien ruokasivujen toimittajat laatii reseptit näiden sokerilla ja siirapilla läträävien julkkiskokkien ohjeiden perusteella.


    • Anonyymi

      Sanoisin, että jokainen saa itse syödä sellaista perunalaatikkoa, kuin haluaa. Se ei kuulu muille.

      Jos ei osaa tehdä kunnollista imelälaatikkoa, niin sitä ei kannata tyrkyttää vieraille. Vieraat syövät kohteliaisesti kaikki mitä tarjotaan. Kokemus voi silti olla vastenmielinen. Tietty, jos ei halua ko. vieraita toiste kotiinsa, niin menu sen mukaan.

      . Mielestäni imelälaatikko on haastava valinta ruokapöytään, jos ei hallitse sen valmistusta.

    • Anonyymi

      Perunalaatikko ei mielestäni kuulu joulupöytään, ihan tympeän tavallinen - kas kun ei makaroonilaatikkokin...:P

      • Anonyymi

        En tunne kuinka laajalla alueella, mutta makeaa makaronilaatikkoa valmistetaan jälkiruuakai ja sitä syödään riisipuuron tapaan esimerkiksi sekahedelmäkiisselin kanssa, tai muiden makeiden höystöjen kanssa.


    • Anonyymi

      Aito siirapilla aidosti makeutettu perunalaatikko.
      Ei imelletä, kaikki makeus saadaan siirapista. Kokeile myös ns. makusiirappeja.


      Näistä valmistuu:

      noin 2 desilitraa tummaa siirappia. Tumma siirappi antaa sopivasti väriä ja makua.
      2 kg jauhoisia helposti soseutuvia perunoita
      pieni määrä vettä kypsentämiseen. Huomioi että vesi jää soseeseen.
      50-100 g voita
      1-2 desilitraa jauhoja. Jauho ei ole välttämätöntä, kun makeutetaan siirapilla.
      noin 0,8 litraa maitoa. Maidon määrä vaihteelee eri lajikkeilla runsaasti.
      2 teelusikallista suolaa
      Voi maustaa hillitysti, mutta maustaminen ei ole välttämätöntä.

      Näin valmistuu aito siirapilla aidosti makeutettu perunalaatikko:

      1. Kuori pestyt perunat raakoina ja keitä täysin kypsiksi pienessä määrässä vettä. Näin vältetään keitossa helposti hajoavien perunoiden suurimmat kuorimistappiot, keittotappiot ja liukenemistappiot, koska keittovesi jää soseeseen.
      2. Soseuta perunat kuumina suoraan keittoveteen. Lisää voi siivuina sulamaan kuumaan soseeseen. Lisää jauhot, mutta jauhot voi jättää pois.
      3. Lisää maitoa niin että saat sakean vellimäisen soseen. Lisää suola.
      4. Lisää siirappi. Siirappia ei saa jättää missään tapauksessa pois, koska kaikki makeus saadaan siirapista. Sekoita hyvin.
      5. Laita sose voideltuun posliiniseen tai lasiseen uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita. Jos haluat, niin pinnalle voit sirotella korppujauhoa.
      6. Laita sosevuoka aluksi paistumaan noin 200-210 asteiseen uuniin. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen tasaantuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
      Paista aitoa siirapilla aidosti makeutettua perunalaatikkoa noin 2-3 tuntia.
      7. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

      ***************
      Tästä varsin arkisesta ja ympärivuotisesta ruuasta saa jouluisilla mausteilla varsin mainion ruuan joulupöytään.

      • Anonyymi

        Vettä perunalaatikkoon? Enpä ole koskaan laittanut. En myöskään laita jauhoja. Siirapilla makeutan, mutten todellakaan laita sitä noin paljoa ehkä korkeintaan puolet tuosta tai jopa vähemmän per kilo perunoita. Muskottipähkinää mausteeksi ehdottomasti. Meillä tätä syödään vain jouluna.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vettä perunalaatikkoon? Enpä ole koskaan laittanut. En myöskään laita jauhoja. Siirapilla makeutan, mutten todellakaan laita sitä noin paljoa ehkä korkeintaan puolet tuosta tai jopa vähemmän per kilo perunoita. Muskottipähkinää mausteeksi ehdottomasti. Meillä tätä syödään vain jouluna.

        Jos paistaisi 3 tuntia niin kuivunutta syömäkelvotonta olisi lopputulos. Noin 1,5 tai vähän yli paistan omaani.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      109
      2820
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2385
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      21
      2320
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      104
      1930
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1620
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      169
      1341
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      284
      1169
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1024
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1024
    10. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      243
      979
    Aihe