Hyväksytkö arkisen imelletyn perunalaatikon joulupöytään ?
Arkinen imelletty perunalaatikko valmistetaan yksinkertaisista raaka-aineista, perunoista, hiukan jauhoja, vähän kuumaa vettä soseuttamiseen, voita tai kasvisrasvaa, maitoa ja suolaa. Maku saadaan aidosti imeltämällä ja suolasta.
Perunat voi kuoria raakoina tai kypsinä kattilaan. Kypsät perunat soseutetaan kattilassa ja tönkkösose ohennetaan kuumalla vedellä tanakaksi puuromaiseksi soseeksi. Sose jäähdytetään noin 75 asteiseksi. Jauhot lisätään ja sekoitetaan jäähdytettyyn soseeseen. Sosekattila eristetään hyvin keittiöliinoilla ja laitetaan imeltymään lämpimään paikkaan. Hyvin eristetyssä kattilassa sose imeltyy huoneen lämmössä, vaikkapa keittiön pöydällä. Imelletään 2-4 tuntia. Imeltyneeseen soseeseen lisätään voi ohuina siivuina tai sulatettuna. Lisätään suola. Lisätään maitoa niin että saadaan puuromainen velli. Sose laitetaan voideltuun uunivuokaan. Pinnalle lisätään voinokareita. Pinnalle voi lisätä myös korppujauhoja. Paistetaan aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alennetaan lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu. Paistetaan 2-3 tuntia.
Hyväksytkö arkisen imelletyn perunalaatikon joulupöytään ? ? ?
14
827
Vastaukset
- Anonyymi
Tietysti! Jouluni tulee juuri imelletystä perunalaatikosta. Teen sen itse.
- Anonyymi
Hyväksytkö joulupöytään arkisen imelletyn perunalaatikon vai teetkö jouluksi siirapilla makeutetun ja jouluisilla mausteilla maustetun imelletyn perunalaatikon.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Hyväksytkö joulupöytään arkisen imelletyn perunalaatikon vai teetkö jouluksi siirapilla makeutetun ja jouluisilla mausteilla maustetun imelletyn perunalaatikon.
Arkista on makeutettu perunlaatikko.
Juhlaruokaa on imelletty aito asia. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Arkista on makeutettu perunlaatikko.
Juhlaruokaa on imelletty aito asia.Suurin osa lehtien ruokasivujen imelletty perunalaatikko-ohjeet ovat siirapilla makeutettuja... En ole löytänyt kuin satunnaisia ohjeita millä imeltyminen onnistuu sataprosenttisesti. Osa ohjeista näyttää olevan sellaisia että vahingossa saattaa onnistua. Mutta pomminvarmat ohjeet ova todella harvinaisia.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Hyväksytkö joulupöytään arkisen imelletyn perunalaatikon vai teetkö jouluksi siirapilla makeutetun ja jouluisilla mausteilla maustetun imelletyn perunalaatikon.
Kumpikin käy minulle joulupöytään, mutta olen opetellut vain tuon siirappi version teon. Molemmat ovat jouluruokaa.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kumpikin käy minulle joulupöytään, mutta olen opetellut vain tuon siirappi version teon. Molemmat ovat jouluruokaa.
Perinteinen vanhanajan imelletty perunalaatikko on "viikonloppu ja arkiruokaa" . Sitä valmistettiin usein silloin kun leivinuuni lämmitettiin, siis kerran viikossa, niin kuin muitakin laatikkoruokia kypsennettiin leivinuunin jälkilämmössä - arkiruoaksi.
- Anonyymi
Siirappiperunoihin en koske, vaikka täytyis olla epäkohtelias. Taidolla tehtyä oikeata perunan omia aineksia hyödyntävää imelälaatkkoa kunnioitan aina. Se on osaavan ruuanlaittajan tavaraamerkki. Joka sen osaa ja näkee vaivaa sen eteen on kiitoksen ansainnut. Nykypäivä tuppaa olemaan sokerilla ja siirapilla kasvatettuja keskivartalolihavia riman alittajia.
- Anonyymi
Nettinäytteiden perusteella julkkiskokitkaan ei osaa imellttää perunalaatikkoa. Varsin pieneen määrään perunoita menee helposti pari ruokalusikallista sokeria tai suorastaan tolkuttomasti siirappia. Lehtien ruokasivujen toimittajat laatii reseptit näiden sokerilla ja siirapilla läträävien julkkiskokkien ohjeiden perusteella.
- Anonyymi
Sanoisin, että jokainen saa itse syödä sellaista perunalaatikkoa, kuin haluaa. Se ei kuulu muille.
Jos ei osaa tehdä kunnollista imelälaatikkoa, niin sitä ei kannata tyrkyttää vieraille. Vieraat syövät kohteliaisesti kaikki mitä tarjotaan. Kokemus voi silti olla vastenmielinen. Tietty, jos ei halua ko. vieraita toiste kotiinsa, niin menu sen mukaan.
. Mielestäni imelälaatikko on haastava valinta ruokapöytään, jos ei hallitse sen valmistusta. - Anonyymi
Perunalaatikko ei mielestäni kuulu joulupöytään, ihan tympeän tavallinen - kas kun ei makaroonilaatikkokin...:P
- Anonyymi
En tunne kuinka laajalla alueella, mutta makeaa makaronilaatikkoa valmistetaan jälkiruuakai ja sitä syödään riisipuuron tapaan esimerkiksi sekahedelmäkiisselin kanssa, tai muiden makeiden höystöjen kanssa.
- Anonyymi
Aito siirapilla aidosti makeutettu perunalaatikko.
Ei imelletä, kaikki makeus saadaan siirapista. Kokeile myös ns. makusiirappeja.
Näistä valmistuu:
noin 2 desilitraa tummaa siirappia. Tumma siirappi antaa sopivasti väriä ja makua.
2 kg jauhoisia helposti soseutuvia perunoita
pieni määrä vettä kypsentämiseen. Huomioi että vesi jää soseeseen.
50-100 g voita
1-2 desilitraa jauhoja. Jauho ei ole välttämätöntä, kun makeutetaan siirapilla.
noin 0,8 litraa maitoa. Maidon määrä vaihteelee eri lajikkeilla runsaasti.
2 teelusikallista suolaa
Voi maustaa hillitysti, mutta maustaminen ei ole välttämätöntä.
Näin valmistuu aito siirapilla aidosti makeutettu perunalaatikko:
1. Kuori pestyt perunat raakoina ja keitä täysin kypsiksi pienessä määrässä vettä. Näin vältetään keitossa helposti hajoavien perunoiden suurimmat kuorimistappiot, keittotappiot ja liukenemistappiot, koska keittovesi jää soseeseen.
2. Soseuta perunat kuumina suoraan keittoveteen. Lisää voi siivuina sulamaan kuumaan soseeseen. Lisää jauhot, mutta jauhot voi jättää pois.
3. Lisää maitoa niin että saat sakean vellimäisen soseen. Lisää suola.
4. Lisää siirappi. Siirappia ei saa jättää missään tapauksessa pois, koska kaikki makeus saadaan siirapista. Sekoita hyvin.
5. Laita sose voideltuun posliiniseen tai lasiseen uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita. Jos haluat, niin pinnalle voit sirotella korppujauhoa.
6. Laita sosevuoka aluksi paistumaan noin 200-210 asteiseen uuniin. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen tasaantuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Paista aitoa siirapilla aidosti makeutettua perunalaatikkoa noin 2-3 tuntia.
7. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
***************
Tästä varsin arkisesta ja ympärivuotisesta ruuasta saa jouluisilla mausteilla varsin mainion ruuan joulupöytään.- Anonyymi
Vettä perunalaatikkoon? Enpä ole koskaan laittanut. En myöskään laita jauhoja. Siirapilla makeutan, mutten todellakaan laita sitä noin paljoa ehkä korkeintaan puolet tuosta tai jopa vähemmän per kilo perunoita. Muskottipähkinää mausteeksi ehdottomasti. Meillä tätä syödään vain jouluna.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Vettä perunalaatikkoon? Enpä ole koskaan laittanut. En myöskään laita jauhoja. Siirapilla makeutan, mutten todellakaan laita sitä noin paljoa ehkä korkeintaan puolet tuosta tai jopa vähemmän per kilo perunoita. Muskottipähkinää mausteeksi ehdottomasti. Meillä tätä syödään vain jouluna.
Jos paistaisi 3 tuntia niin kuivunutta syömäkelvotonta olisi lopputulos. Noin 1,5 tai vähän yli paistan omaani.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Et siis vieläkään
Et ilmeisesti ole vieläkään päässyt loppuun asti mun kirjoituksissa täällä. Kerro ihmeessä sit, kun valmista 😁 tuskin k532434Hyvä että lähdit siitä
Ties mitä oisin keksinyt jos oisit jäänyt siihen, näit varmaan miten katoin sua.... 😘🤭😎💖291817Koronarokotus sattui oudon paljon nyt sairaanhoitaja Tanja 46 istuu pyörätuolissa
Pitkä piina piikistä Kun Tanja Vatka käy suihkussa, tuntuu kuin ihoa revittäisiin raastinraudalla irti. Hän on kärsinyt731511Olisitko mies valmis?
Maksamaan naisellesi/vaimollesi/tyttöystävällesi elämisestä syntyvät kulut, ruokailun, vuokran ja muut välttämättömät me2661420- 1381230
Yritin saada
Vastauksia mutta et voinut olla rehellinen ja kaiken kannoin yksin. Halusin kovasti ymmärtää mutta en voi enää ymmärtää.13990Kronikat..
Mikä hele… on tää yks kronikat mikä suoltaa facessa kaikkea julkaisua ja AINA samoista firmoista imatralla??? Eikö ne mu11983vieläkin sanoa voin...
💖💛💖💛💖💛💖💛💖 💛 Beijjjbeh 💛 Kaks vuotta tänään täällä. Miten hitossa jotkut on jaksaneet kymmeniä vuos23978- 65965
- 68953