Linjettin puolinostokölin turvallisuus

Anonyymi

9

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Eiköhän tämä: https://www.youtube.com/watch?v=TGWjmboWcYc
      olisi parempi linkki.
      Rakenteen turvallisuudesta vastaa tietysti valmistaja, turha sitä on täällä kommentoida ilman parempaa tietoa siitä miten se on toteutettu. Sitä tietoa ei pikaisella vilkaisulla löydy valmistajan sivulta eikä lehtitestistä https://www.linjett.se/uploads/2019/02/die-yacht-test-linjett-43-tyska.pdf
      Ostajaehdokkaalle asia selvinnee helposti ainakin vierailemalla veistämöllä ellei jopa kysymällä asiaa veistämöltä vaikkapa sähköpostilla ja pyytämällä aiheesta lisätietoa ennen ostopäätöstä. Jollei selviäisi voisi aina jättää ostamatta, sillä voi aina olettaa että tiedon salaamiseen ostajalta on silloin syynsä.

      Käyttäjän kannalta kannataa ainakin vältää nojaamasta salongin pöytään kyynärpää alaspäin, sillä linkatun videon ja lehtitestin perusteella pöydän kansi lennähtää karilleajoissa suurella voimalla ylöspäin, mikä tuottanee helposti silloin vammoja kyynärniveleen. Videosta pöydän kansi tosin puuttuu, mutta joytain muuta nousee pöytätason yläpuolelle, josta voi päätellä mitä tapahtuisi jos kansi olisi paikallaan.

      Peräsimen osalta tavoite karilleajokestävyydestä on hyvin kunnianhimoinen ja huomattavan vaikeaa toteuttaa oikein. Peräsinlavan alaosan katkeaminen hallitusti karilleajoissa tarkoitetusta kohdasta saadaan kyllä toteutumaan, mutta ei todellakaan onnistu helposti siten ettei syntyvä voima silti riitä taivuttamaan peräsinakselia. Jollei sitä ole testattu myös käytännössä (ja videota todisteena) en todellakaan luottaisi sen suunntelman toimivuuteen käytännön tilanteissa, siis silloin kun peräsin nyt ylipäätään saa vauhdissa pohjakosketuksen.

      Kahden peräsimen ratkaisu olisi huomattavasti varmemmin toimiva, siis siten että osuman saaneen akseli katkeaa ja toinen jää ehjäksi. Ainakin komposiittiakseleilla. Metallisilla ongelmaksi jää että toinen akseli ei katkea vaan taipuu peräsinlavan osuessa runkoon, jumittuu vinoon ja estää käytännössä veneen ohjaamisen sillä toisella ehjäksi jääneellä peräsimellä. Komposiiteilla ei ole myötövenymää joten ei ole tätä metallisten akselien ongelmaakaan peräsimen ottaessa osumaa.

      • Anonyymi

        Kahden peräsimen kohtaan täydennys. Jos ne toimivat työntötangoilla voidaan viottunut peräsin helposti kytkeä pois ja toimia yhdellä, jos ae pn ehjä.
        Seppomartti


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kahden peräsimen kohtaan täydennys. Jos ne toimivat työntötangoilla voidaan viottunut peräsin helposti kytkeä pois ja toimia yhdellä, jos ae pn ehjä.
        Seppomartti

        Miten saat metallista tehdyn taipuneen peräsinakselin lavan mukana alaspäin pois laakerien väliseltä osuudeltaan?
        Kyllä se akseli tuppaa hieman nimittäin taipumaan törmäyksessä sieltäkin, eikä vain alemman laakerin alapuolelta, missä taipuminen pääosin tapahtuu.
        Eihän pelkän ohjausmekanismin irroittamisesta ole mitään hyötyä jos itse lapa on vinossa ja akselin taipumisen seurauksena jumissa runkoa vasten. Vaikka ehjä lapa ja sen ohjaus toimivat, ei venettä voi ohjata kun toinen jumittunut lapa vetää koko ajan samaan suuntaan vinoon. Siksi kahdesta peräsimestä ei tällöin saada sitä etua mitä komposiittiakselien kanssa saisi yhteen peräsimeen kohdistuvassa törmäyksissä kahden persimen veneessä.

        Katkenneen komposiittiakselin tapauksessa taas koko lapa ja alempi akselin tynkä katoavat ihan itsestään alaspäin kun yläosaan liittyvä akselin tynkä jää veneeseeen molempiin laakereihin sekä ohjaussysteemiin kiinni, eikä tällöin ole mitään tarvetta sen ohjauksen irroittamiseen, koska sen mukana kääntymisestä ei ole mitään haittaa toisella peräsimellä ohjaamisen kannalta.


    • Anonyymi

      "Rakenteen turvallisuudesta vastaa tietysti valmistaja, turha sitä on täällä kommentoida ilman parempaa tietoa siitä miten se on toteutettu."

      Ostajaa tuskin kiinnostaa, kuka siitä vastaa. Sen sijaan häntä kiinnostaa, että köli pysyy kyydissä.

      Jos tuo on toimiva ratkaisu eikä sen toteuttaminen maksa aivan hirveitä, on vaikea ymmärtää, miksi tuo ei vähitellen yleistyisi.

      Vai onko sittenkään niin? Paljonko puoli metriä lisää parantaa suorituskykyä?

      • Anonyymi

        Ostajaa toki kiinnostaa, mutta kun ilman tietoa toteutuksesta ei ole mitään mahdollisuutta arvioida ratkaisun toimintavarmuutta tai turvalisuutta kölin kyydissä pysymisen suhteen.

        Toki voisi kirjoittaa perätöntä spekulaatiota, mutta siitä ei ole kenellekään mitään hyötyä.

        Kyydissä pysymisen näkee palautteessa linkatu videon tilanteen perusteella kun törmätään useita kertoja kasvavin vauhdein oliko se nyt 8 vai 9 solmuun saakka. Mutta kaikissa niissä ajetaan koneella ilman sortokulmaa. Siitä ei voi päätellä siis mitään sen suhteen minkä verran ratkaisu kestää kun voimaa esiintyy törmäystilanteessa _myös_ sivusuunnassa. Eikä niistä selviä myöskään mahdollinen metallin korroosion vanhemmiten tuottama ongelma, mikäli sellaisesta kärsivää metallia olisi toteutuksessa käytetty. Eikä mahdollisten sinkkien uusinta tarve, ym detajit. Ne pitää ihan itse selvittää veistämöltä jos haluaa faktoja eikä spekulaatiota.


    • Onhan noita ollut mm. Swanilla. Vähän yli kaksimetrinen cruising-köli, joka lasketaan kisoissa puoli metriä alemmaksi. Jeanneau SO 379:n esittelijä myös väitti myös taannoin Airiston uivilla messuilla, että nostoköliversio luovii hyvin köli ylhäälläkin.

    • Anonyymi

      Videolla näyttää kuin köli lukittuisi ala-asentoonsa. Mitenköhän se käyttäytyy puolivälissä?

      • Anonyymi

        Videolla näyttää, että ala-asennossa köli pääsee kivelleajossa antamaan periksi taaksepäin. Ihme, jos siinä liikkeessä on muu ajatus takana.


    • Anonyymi

      PUOLINOSTOKÖLI?
      Eihän Linjetin köliä nosteta puoleksikaan, eikä neljännestäkään. Kun ei ole ilmeisesti nostomekanismiakaan, paitsi karille ajo.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1769
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1674
    3. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      64
      1513
    4. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      71
      1505
    5. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      104
      1485
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      57
      1392
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      16
      1371
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1202
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1140
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1124
    Aihe