Tiede ja luonnollinen kieli

Anonyymi

Luonnollisen kielen sisäänrakennetut paradoksit

W. Heisenberg ei oikeastaan keksinyt ns. epämääräisyysperiaatetta vaan se oli koko ajan olemassa ja tiedossa jo Zenonin paradokseissa n. 2400 vuotta sitten.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Zenonin_paradoksit

Luonnollisen kielen aika - ja paikkakäsitteissä on jo ikäänkuin sisäänrakennettuna useita paradokseja jotka pohjimmiltaan liittyvät nykyhetken käsitteeseen. Matemaattisen eksaktisti tarkasteltuna nykyhetken tai minkä tahansa mielivaltaisen ajanhetken kesto on aina nolla koska menneisyys eli se mitä voimme ylipäätänsä havaita ja mitata on jo mennyt eli ei siis ole tarkkaan ottaen ylipäätänsä mitenkään enää mitattavissa ja tulevaisuus taas ei vielä ole eikä voi vielä olla havainnon ja mittauksen kohteena.

Tavallaan siis kaikki on kokemuksen kannalta aina "jälkijunassa" vaikka sillä ei olekaan mitään käytännön merkitystä vaikka sitä ideaa voikin tarkoitushakuisesti väärinkäyttää esim. sellaisessa retoriikassa joka pyrkii vähättelemään tietoisuuden ja ns. "vapaan tahdon" merkitystä.

Käytännön tekniikan tasolla ja ns. makrokappaleiden tapauksessa paikan ja nopeuden "samanaikainen" mittaaminen tietysti onnistuu riittävällä tarkkuudella kunhan muistetaan sekin arkikielen paradoksi että makrokappaleen tarkka määrittely on mahdotonta koska se makrokappale ei ole koskaan suljettu tarkkaan määriteltävissä oleva systeemi vaan sellainen melko epämääräinen atomien kokoelma jossa niitä atomeita jatkuvasti poistuu ja vastaavasti tulee lisää siihen olioon jota kutsumme makrokappaleeksi (esim. pöytä, juomalasi, eläin, vesilätäkkö, kaasupilvi jne.)

Mitä suurempaa tarkkuutta vaaditaan ja mitä pienempiä ns. makrokappaleiden osia tutkitaan niin sitä selkeämmin ne luonnollisen kielen sisäänrakennetut paradoksit ilmenevät varsinkin kun luonnontieteissäkin joudutaan käyttämään aina joitakin luonnollisen kielen peruskäsitteitä jotka eivät välttämättä enää toimi kun siirrytään sen käsitteen arkimerkityksen viitekehyksestä muualle.

Samantapaisia ongelmia (ns. "filosofisia" ongelmia) syntyy myös sovellettaessa arkikieleen liittyvää logiikkaa ja matematiikkaa sellaisessa erilaisessa uudessa ja oudossa viitekehyksessä (esim. atomitason ilmiöt tai vastaavasti hyvin suuret kokonaisuudet kuten galaksit ja galaksiryhmät) missä sitä ei ole oikeasti testattu eikä ehkä edes voida kunnolla koskaan testata toimivaksi.

Minkäänlainen looginen empirismi tai positivismi ei myöskään välttämättä helpota ongelmaa vaan kun esim. suhteellisuusteoriassa käytetään mahdollisimman tarkkoja kelloja niin unohdetaan sekin asia että kello on ainoastaan mahdollisimman samankaltaisten syklien tuottaja ja jokaisella konkreettisella oliolla on taas omat syklinsä (=aika) eivätkä erilaisten systeemien syklit ole mitenkään itsestäänselvästi yhteismitallisia.

Jos oivalletaan että käytännössä toimiva ja ikäänkuin absoluuttinen aika-paikkakoordinaatisto voidaan aina määritellä havaitsijan kautta (eli havaitsija on koordinaatiston keskipiste) niin mitään Lorenz muunnoskaavoja eikä kellojen kanssa sähellystä tarvita varsinkin jos vielä tajutaan sekin että Sagnac osoitti jo 1913 Michelson-Morleyn koejärjestelyn vääräksi josta seuraa että jonkinlainen eetteri tai nollapiste-energia on olemassa ja valonnopeus ei ole siis välttämättä ole vakio (eikä luonnossa muutenkaan esiinny matemaattisia vakioita vaan lähinnä "hitaita" muuttujia) niin Einsteinin suhtikset voi kuitata yli sata vuotta kestäneeksi fysiikkatieteen relativismipsykoosiksi.

Kvanttifysiikassa on myös sekoiltu varsinkin aika- ja paikkakäsitteiden kanssa yli 100 vuotta eli sekin kaipaisi jonkinlaista filosofista suursiivousta eli ts. keskittymistä vain siihen mitä käytännön tekniikan sovelluksissa voidaan tarvita ja luopua kaikista sellaisista metafysiikkaan liittyvistä haaveista että voisimme jotenkin ymmärtää todellisuutta kokonaisuutena varsinkin kun se koko todellisuus on jo periaatteessa aina ihmisen kokemus- ja hahmotuskykyjen ulottumattomissa ja ne ihmiset kognitiiviset kyvyt ovat olleet todennäköisesti suurinpiirtein nykyisen kaltaisia jo vähintään tuhansia vuosia eli joskus kannattaa katsoa ennakkoluulottomasti mitä muinaiset kulttuurit saivat aikaan eli niitä jäänteitä mitä muinaisesta meitä paljon korkeamman tason koko aurinkokunnan kattavasta supersivilisaatiosta on vielä olemassa vaikka ne onkin nykyään usein kuitattu pelkiksi taruiksi tai myyteiksi.

Tässä taas vaiheeksi pientä tajunnanvirtaa 13.3. perjantaina....

B

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Paradoksit on hienoja :-) katselin taas vaihteeksi liikkeen paradoksia (dikotomia). Se lähtee pätkimään ääretöntä janaa puolikkaisiin. Ja väite on, että kun tätä tehdään lukemattomia kertoja, liike ei voi alkaa.

      A-----B3-----B2-----------B1-------------------------B

      Kokonaismatkan alku- ja päätepisteen määräämän keskipisteen B1 paikalla ei ole niin paljon merkitystä liikkeen alkamisen kannalta, koska B on tuntemattoman etäisyyden päässä A:sta. Mutta samalta janalta, tai paremminkin ehkä suoralta, AB, voidaan määrätä myös tarkan mitan täyttävä matka AB3, joka on jonkin toisen matkan AB2 puoliväli, vaikkei se kokonaismatkan puoliväli B1 olisikaan tai sitä B1 ei voisi asettaa.

      Mielestäni siis voidaan sanoa liikkeen alkaneen, mutta on mahdotonta sanoa mikä tarkka osuus kokonaismatkasta on kuljettu, jos pelkästään suunta pistettä B kohti on tunnettu.

    • Anonyymi

      Tietenkään historia ei ole mitattavissa oleva asia nykyhetkellä, mutta se havaittavissa oleva asia ex post mittaustulosten ja havaintojen avulla. Ja koska historia on havaittavissa esim. dokumentoidun tilastotiedon avulla, se on toki olemassa myös nykyhetkessä. Vain havaittavissa tai mitattavissa olevat asiat ja ilmiöt voivat edes olla todellisia - näiden ulkopuolella ei ole mitään todellista. Historia on todellinen, ainakin siinä määrin missä määrin siitä on tehty havaintoja ja mittauksia.

      Tulevaisuus on olemassa toki myös. Emme voi tehdä tarkkoja mittauksia tai havaintoja tulevaisuudesta, mutta intuition avulla esim. lahjakkaat bisnesjohtajat kuten Steve Jobs ja Bill Gates pystyvät kurkistamaan tulevaisuuteen ja tekemään onnistuneita talouspäätöksiä. Tulevaisuus on toki olemassa nykyhetkellä, mutta se on monin osin hämärän peitossa.

      Mitä tulee Heisenbergin epävarmuus- tai epätarkkuusperiaatteeseen, se ei käytännössä edes pidä paikkaansa. Esim. multiresoluutioanalyysissa (nk. wavelet-analyysissa) voimme päästä tästä teknisesti täysin eroon vain analyysin mittakaavaa muuttamalla. Tällöin ajassakin on ulottuvuuksia yhtäpaljon kuin on mittaakaavoja tarkastella aikaulottuvuutta - siis ääretön määrä.

      • Anonyymi

        ""Vain havaittavissa tai mitattavissa olevat asiat ja ilmiöt voivat edes olla todellisia""

        Hyvin totuudellinen lause todellisuudesta.Ainoastaan herkkä,hyvin virittynyt instrumentti pystyy havainnoimaan ilmiöitä jotka voivat olla edes todellisia.


    • Anonyymi

      Epätarkkuusteoria onkin sangen mielenkiintoinen ainkain Hawkingin esittämässä muodossa filosofian kannalta:
      Kaksi identtistä hiukkasta ei voi omata samaa nopeutta ja samaa suuntaa yhtä aikaa.

      On siis olemassa identtisiä hiukkasia mitä on muodon kannlta vaikea mieltää todeksi. Sillä kun on kaksi palloa rinnakkain toinen niistä kaareutuu vasemmalle ja toinen oikealle. Ne eivät muodon suhteen olekkaan identtisiä ; periaatteessa.

      Myös tuo saman nopeuden omaaminen on hieman vaikea mieltää ainakin sähkömagneettisessa piirissä kun kerran hiukkasten kesken vaikuttaa sähkömagneettinen ja gravitaatiovoima. Lähekkäiset hiukkasethan tönivät toisiaan melko rajusti.

      Jos ajatellaan massattomia ja varauksettomia hiukkasia niin tulee mieleen, että ne ehkä voisivat rikkoa epätarkkuusperiaatteen. Mutta neturiinolla, gluonilla ja fotonilla pitää siinä tapauksessa olla ominaisuuksia lisää ja erikoisia, jotka ESTÄVÄT epätarkkuusperiaatteen rikkoutumisen.

      Sama suunta voi olla moneen eri tasoon pyörivässä systeemissä vaikea saavuttaa. Mutta entä jos ei olisi pyörimisliikettä lainkaan? Menee yli hilseen pohtia tuota Hawkingin tulkintaa epätarkkuusperiaatteesta kirjassa Ajan lyhyt historia, mutta filosofia tai metafysiikka saa kyllä tuosta periaatteesta melkoisesti potkua tahtoessaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      246
      3993
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2338
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2131
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2056
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      96
      1719
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1411
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      9
      1320
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1307
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1262
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe