Kun vanhukset eristettiin huoneisiinsa, harhat alkoivat parissa päivässä – hoitaja kertoo koronaeristyksen karuista seurauksista Belgiassa
Sairaanhoitaja Hanna Järvisen mukaan belgialaisessa hoivakodissa eristäminen on tuottanut tulosta, mutta sen hinta on kova.
Vanhustenhoito25.4.2020 klo 09.32
Henkilökuva Hanna Järvisestä kasvomaski yllään.
Hanna Järvinen toimii osastonhoitajana belgialaisessa hoivakodissa. Hän ihmettelee, miten vähän Suomessa puhutaan eristämisen vaikutuksista vanhusten elämään.Hanna Järvinen
Eristämisen vaikutukset alkoivat näkyä muutamassa päivässä ja ne olivat yllättävät. Kun belgialaisen hoivakodin asukkaat määrättiin omiin huoneisiinsa, monesta aiemmin pirteästä vanhuksesta tuli sekava ja ahdistunut, osasta harhaisia.
Rollaattorilla liikkuneet eivät enää päässeet sängystä ylös. Kaatuilu lisääntyi. Kännykkää aiemmin sujuvasti käyttäneet asukkaat eivät enää osanneet vastata, kun puhelin soi.
Näin kuvailee suomalainen sairaanhoitaja Hanna Järvinen viime viikkojen arkea työpaikallaan belgialaisessa hoivakodissa. Järvinen työskentelee osastonhoitajana 53-paikkaisessa yksityisessä hoivakodissa Gentissä. Hoivakodin omistaa ylikansallinen hoiva-alan yritys Orpea Groupe, joka toimii 16 maassa Länsi-Euroopassa. Suomessa Orpealla ei ole hoivakoteja.
Järvinen on seurannut sekä suomalaista että belgialaista keskustelua koronaepidemian aikana. Hänestä on hämmästyttävää, miten vähän Suomessa puhutaan sosiaalisen eristämisen seurauksista vanhuksille.
– Totaalinen eristäminen on yhtä suuri uhka kuin koronavirus. Viruksen torjumiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen, mutta vanhusten pitkäaikainen eristäminen on kestämätön ratkaisu, Järvinen sanoo.
Hän on nähnyt omalla työpaikallaan eristämisen seuraukset.
Hoivakodin asukas menee huoneeseensa belgialaisessa hoivakodissa.
Totaalinen huone-eristys kesti gentiläisessä hoivakodissa kaksi viikkoa. Edelleen asukkaat viettävät iso osan ajastaan omissa huoneissaan.Hanna Järvinen
Levottomuus, paniikki ja aggressio lisääntyivät
Belgiassa epidemia puhkesi aiemmin kuin Suomessa, ja tartuntamäärät ovat eri luokkaa. Tartunnan saaneita on raportoitu yli 45 000 ja kuolleita yli 6 500. Kuten Suomessa, myös Belgiassa virus on levinnyt moniin hoivakoteihin. Järvisen työpaikalla tartuntoja ei toistaiseksi ole todettu.
Järvisen työnantaja antoi ohjeet suojavarusteiden käyttöön ja määräsi järeät eristämistoimet aiemmin kuin moni muu hoivakoti. Järvinen arvioi, että tilanteeseen herättiin ajoissa, koska yrityksellä on hoivakoteja myös epidemian pahimmilla kriisialueilla Italiassa ja Espanjassa.
Omaisten vierailut kiellettiin ennen maaliskuun puoliväliä, ja asukkaat määrättiin pysymään huoneissaan 15. maaliskuuta alkaen. Järvinen kertoo, että yrityksen päätös totaalisesta huone-eristyksestä oli radikaali ja sitä kritisoitiin. Nyt hän ajattelee, että päätös oli oikea, sillä viruksen torjunnassa saatiin etumatkaa.
Hoitajat osasivat aavistaa, mitä päätöksestä seuraisi.
Iäkkään naisen hiuksia laitetaan belgialaisessa hoivakodissa.
Hanna Järvinen laittaa Liliane Peetersin hiuksia.Hanna Järvinen
– Etenkin muistisairailla sekavuus ja paniikkioireilu lisääntyivät. Muutaman päivän kuluttua osa alkoi käyttäytyä aggressiivisesti. Hoitajat yrittivät rauhoitella asukkaita heidän huoneissaan, mutta se oli hankalaa, Järvinen kertoo.
Asukkaiden toimintakyky rapistui nopeasti. Kaatuilun lisääntyminen näkyy hoitotyön kirjauksissa. Arjen normaalit toimet, kuten pukeutuminen ja puhelimen käyttö, eivät enää onnistuneet osalta asukkaista.
Hanna Järvinen kertoo, että omaisten ja vapaaehtoistyöntekijöiden rooli on Belgian vanhustenhoidossa merkittävä.
– Oikeastaan suurin osa elämänlaatua ylläpitävästä toiminnasta loppui kuin seinään. Enää ei ollut mahdollisuutta ryhmähetkiin, kynsihoitoon ja puutarhakonsertteihin, Järvinen sanoo.
Rakastunut pariskunta sai olla yhdessä
Myös suomalaisissa hoivakodeissa omaisten vierailut on kielletty. Se on monelle hoivakodin asukkaalle ja omaiselle inhimillisesti kestämätön tilanne, sanoo gerontologian professori Marja Jylhä Tampereen yliopistosta.
– Henkilökuntamitoitus on niin tiukka, että monessa paikassa omaisten merkitys arjen auttajina, syöttäjinä ja kävelyttäjinä on suuri, Jylhä toteaa.
Hanna Järvisen mukaan Belgiassa keskustellaan nyt paljon siitä, miten hoivakotien asukkaiden elämänlaatua pidetään yllä poikkeusoloissa. Kuinka pitkään vierailukielto voi jatkua? Miten yksilöllisiä tarpeita huomioidaan?
Järvisen työpaikalla tiukin huone-eristys kesti kaksi viikkoa. Huhtikuun aikana sitä on varovasti purettu. Hoitajien tärkein tehtävä on ollut pohtia, millaisia myönnytyksiä kenenkin kohdalla voidaan tehdä.
Jaa artikkeli
Kun vanhukset eristettiin huoneisiinsa, harhat alkoivat parissa päivässä
9
<50
Vastaukset
- Anonyymi
Vanhushoivan tila on vain yksi mutta tärkeä merkki maan moraalikadosta.
Totta puhut. Tilanteesta vastaavien kannatta muistaa se tosiasia, että oma vuoro tulee vääjäämättömästi! 😡😡😡
Tilanteesta ei pidä vaieta.
____________________________- Anonyymi
Olen törmännyt tuohon ongelmaan monen kohdalla.
Tämä eristäminen on iso ongelma erityisesti kerrostaloissa asuville, kun mahdollisuudet kohtaamisiin on rajoitettu minimiin. Ihminen on kuitenkin (useimmat ovat) "sosiaalinen eläin" eli me kaipaamme sosiaalisia kontakteja.
Kaikille ei riitä netti, vaan kaivataan ihan oikeaa kasvotusten kohtaamista.
Kun nyt jo ennustetaan karanteenin jatkuvan kuukausitolkulla, sen terveydelliset vaikutukset on myös syytä huomioida! Tässä(kin) asiassa on monta puolta!
- Anonyymi
Profeetallinen elämä usein on lyhytikäisempää, kuin korvasyyhypastorin. Paljon on paljon.
- Anonyymi
Voi kun ihmiset olisivat normaalioloissakin näin huolissaan yksinäisistä ihmisistä.
Niitähän on koko ajan ollut olemassa satojatuhansia.
Ainakin miljoona ihmistä asuu yksin. Joukossa vanhuksia ja liikuntarajoitteisia
ja liikuntarjoitteisia vanhuksia ja vammaisia, joita ei kuntien palvelutkaan auta,
koska ei ole ketään kenen luo menisi. Kaikkia ei kiinnosta palvelutalojen "riennot".- Anonyymi
mutta, nyt ei voi olla lähikontaktissa, sillä voi sairastua koronaan, käydä ruuhkissa ym. se on oma valinta...
- Anonyymi
Viranomaiset on pakotettuja suojelemaan kansalaisiaan,
muuten viranomainen saa syytteen tehtäviensä
laiminlyönnistä se voi johtaa raastupaan.
On selvääkin selvempää, että jokaisella omaisella on tietysti suuri huoli iäkkäästä läheisestään,
mutta miksi on melkeinpä yleinen asenteellinen syyttämisaalto viranomaisia ja hoitohenkilökuntaa kohtaan, joitten on pakko noudattaa heidän työtään koskevia määräyksiä,
kun vaihtoehto on kuolema ?
Kertokaa mikä olisi teidän vaihtoehtonne !
Miten te järjestäisitte asiat vanhuksien suhteen ?
Laittakaa ehdotuksia huomioiden riskit huomioiden ! Hankkisin Kiinasta leveitä Rulla-Tuoleja.
Niihin mahtuisi kaksi ihmistä istumaan kaulakkain.
Kolmas vanhus sitten toimisi työntäjänä.
Jos olisi oikein läskisiä asiakkaita, he saisivat sähkö-avusteisen.
Jo vain olisi komea "Rollaattori".
Taatusti olis naapuri kateellinen.
Minun siskoni taatusti lenkkeilisi juoksennellen.
Hän oli jo vauvana hoikka ja sievä.
H.Muistisairaille ihmisille mikä tahansa rutiinien muutos on aina riski kunnon alenemiseen.
Monet terveetkään eivät tahdo kestää yksinoloa. Varsinkin sen pitkittyessä.
Ihminen kun on luotu liikkumaan. Paikallaa kököttäminen vie yllättävän nopeasti myös fyysistä kuntoa alaspäin.
Tämän koronan vuoksi on vaikea löytää edes kultaista keskitietäkään.
Hyvä henkireikä olisi nämä nykyajan yhteydenpitovälineet, koska saa kuvia ja videoyhteyksiä.
Sitä kautta omaiset voisivat pitää vaikka jumppatuokiota.
Hoitohenkilökunta tietysti koneen käyttäjänä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 904453
Onko jollakin navetassa kuolleita eläimiä
Onko totta mitä facebookissa kirjoitetaan että jonkun navetassa olisi kuolleita eläimiä? Mitä on tapahtunut?603291Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan
Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä1132541Miksi olet riittämätön kaivatullesi?
Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell1232416Pekka Aittakumpu ja Jenni Simula kiistävät väitetyn aviorikoksen
"Yleisessä tiedossa oleva asia”, sanovat Kalevan lähteet https://www.kaleva.fi/pekka-aittakumpu-ja-jenna-simula-ki982323- 412053
Tiedän, että emme yritä mitään
Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian282007Aloitetaan puhtaalta pöydältä
Mukavaa iltaa mukaville. 😊 ❤️ ⚜️ Minusta ei kaikki täällä tykkää, eikä tarvitsekaan. Kun eivät ymmärrä, niin sitten ei2241763Näin pitkästä aikaa unta sinusta
Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni91647- 291628