Olen pitkään haaveillut opettelevani ja tekeväni ihan tavallisia voipullia. En vain tiedä tarkkaa ohjetta. Tiedän että tarvitaan vehnäjauhoa, tarvitaan sokeria, leivinjauhjetta/hiivaa, mutta mikä on sopiva suhde?
Terveisin Jari J.
Perus pullan ohje?
14
11533
Vastaukset
- tämä
Pullataikina
1 l maitoa
50 g hiivaa
2½ dl sokeria
200 g voita
1½-2 kg vehnäjauhoja
1 tl kardemummaa
ripaus suolaa
2 munaa
pinnalle:
raesokeria
voita
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
Lisää sokeri ja suola.
Sekoita joukkoon jauhot ja voi sekä lopuksi kananmunat ja kardemumma.
Kohota taikinaa lämpöisessä paikassa 30-45 minuuttia.
Muotoile pullat, voitele munalla ja ripottele päälle sokeria sekä pieni voinokare.
Paista uunissa 225 astetta, 30-40 minuuttia.- miukumauku
1/2 l vettä
200g voita
1 hiivapala
1 tl suolaa
1,5 dl sokeria
n. 12-13dl jauhoja
Sulata voi kattilassa, lisää kylmä vesi kattilaan ja kaada seos murennetun hiivan päälle.(joka on kulhossa)Vatkaa seosta, lisää sokeri ja suola. Sitten jauhoja yhä vatkaten yleiskoneen lankavispilällä tai käsivatkaimella niin kauan ku pystyt lisäten jauhoja. Kun taikina on niin paksua, ettei siihen lankavispilä pysty, niin vaihda taikinakoukkuun tai puuhaarukkaan. Lisää jauhoja niin paljon että taikina ei tartu enää astian reunamiin. Nostata reilu puoli tuntia. Kaaviloi puolet taikinasta suorakaiteen muotoiseksi,levitä sille sula tai notkea voi ja kanelia sokeria. Kääri rullalle ja leikkaa n.3 cm paloja,nostata pellillä vähä aikaa, voitele munalla ja ripottele rae ja hienoa sokeria päälle. Paista 225 n. 12 min. Älä laita jauhoja niin paljoa, että taikina on jankkia, tulee kovia pullia, äläkä paista kovin tummiksi, silloinkin tulee kovia pullia. Vatkaamalla taikinaa vispilällä, saat siihen ilmaa ja sitkoa ja näin pehmeitä herkullisia pullia. - miukumauku
Liian pitkä paistoaika, tullut varmaan vahingossa. ei siis 30-40 min. Ja sitte kananmunia ei oo pakko laittaa taikinaan, eikä kardemummaa jos ei pidä"kokkareista". Toki maku on silloin parempi, vaikka seki on makuasia.
- voit tehdä samoin
miukumauku kirjoitti:
1/2 l vettä
200g voita
1 hiivapala
1 tl suolaa
1,5 dl sokeria
n. 12-13dl jauhoja
Sulata voi kattilassa, lisää kylmä vesi kattilaan ja kaada seos murennetun hiivan päälle.(joka on kulhossa)Vatkaa seosta, lisää sokeri ja suola. Sitten jauhoja yhä vatkaten yleiskoneen lankavispilällä tai käsivatkaimella niin kauan ku pystyt lisäten jauhoja. Kun taikina on niin paksua, ettei siihen lankavispilä pysty, niin vaihda taikinakoukkuun tai puuhaarukkaan. Lisää jauhoja niin paljon että taikina ei tartu enää astian reunamiin. Nostata reilu puoli tuntia. Kaaviloi puolet taikinasta suorakaiteen muotoiseksi,levitä sille sula tai notkea voi ja kanelia sokeria. Kääri rullalle ja leikkaa n.3 cm paloja,nostata pellillä vähä aikaa, voitele munalla ja ripottele rae ja hienoa sokeria päälle. Paista 225 n. 12 min. Älä laita jauhoja niin paljoa, että taikina on jankkia, tulee kovia pullia, äläkä paista kovin tummiksi, silloinkin tulee kovia pullia. Vatkaamalla taikinaa vispilällä, saat siihen ilmaa ja sitkoa ja näin pehmeitä herkullisia pullia.Tai sitte leipoa pyöreitä pullia.
- kokeillut
Huom! Edellisessä ohjeessa 2.5dl sokeria on aivan liian vähän. Kannattaa laittaa ainakin 3,5-4dl litran taikinaan, jollei sitten tee korvapuusteja, johon tulee sokeria väliin. Tai laskiaispullia makealla hillolla ja kermavaahdolla. Tein edellisellä ohjeella, ja pullien vähäinen makeus oli kyllä pettymys.
- kokeillut
kokeillut kirjoitti:
Huom! Edellisessä ohjeessa 2.5dl sokeria on aivan liian vähän. Kannattaa laittaa ainakin 3,5-4dl litran taikinaan, jollei sitten tee korvapuusteja, johon tulee sokeria väliin. Tai laskiaispullia makealla hillolla ja kermavaahdolla. Tein edellisellä ohjeella, ja pullien vähäinen makeus oli kyllä pettymys.
Siis se 1litran pullaohje, johon tulee vain 2,5 dl sokrua, korjaan. Tämä viesti tuli paljon alemmaksi, kuin se ohje. Laittakaa siis enemmän sokrua, jos teette sillä.
- Helpoin
Katsoppa kun se löytyy useinmiten vehnäjauhopussin kyljestä se pullataikinan perusohje.Kun olet kohottanut n.1/2 tuntia pullia niin pistä sormella keskelle pullaa reikä ja laita siihen voinokare,sitten vaan voitelet pullat kananmunalla ja laitat raesokeria päälle ja paistat.
- Kädetön12322123
Olipas paska ohje. Taikinani meni melkein ihan vituiksi
- pullavapirkko
Pullataikina
1 l maitoa
2 palaa hiivaa
2 munaa
4 dl sokeria
1 rkl kaardemummaa
300 g sulatettua margariinia tai voita
noin 2 kg vehnäjauhoja
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, sokeri, kaardemumma ja munat.
Vatkaa käsivispilällä niin että sekoituttavat. Jatka vatkausta lisäämällä jauhoja. Vaivaa loput jauhot käsin ja lopuksi sulatettu rasva. Jatka vaivaamista kunnes taikina irtoaa käsistä. Anna kohota taikina hyvin (kaksinkertaiseksi) ota leivinpöydälle ja hiero taikinasta ilmakuplat pois. Tee joko pullia tai muita leivonnaisia mielesi mukaan (ja taitosi). Anna kohota vielä pellillä. Voitele munalla ja lisää raesokeria tai muuta. Paista noin 225 asteessa uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia. Pitäisi onnistua! Ja eikun syömään!- pullavapirkko
Ai niin suola jäi pois sitä noin 2 tl.
- Leipuri 1941
pullavapirkko kirjoitti:
Ai niin suola jäi pois sitä noin 2 tl.
>> Tämmöinen on oikea Voipulla. ( Resepti vuodelta 1940 )
Perus taikina. 2.5 l huoneen lämpöistä maitoa
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
100 g sulstettua voita
n. 0.6 kg vehnäjauhoja.
Ota maito noin 2h ennen taikinan tekoa huoneen lämpöön, samoin
hiiva ja kananmuna, sekoita ensin kulhossa suola, sokeri, leivinjauhe,
kardemumma, kananmuna ja hiiva niin että hiiva sulaa kokonaan.
Lisää sitten maito ja sekoita kunnolla. Alusta joukkoon jauhot ja viimeiseksi sula jäähtynyt voi.
Tee voi kuori. esim. 300 g perustaikinaa
150 g huoneen lämpöistä voita
75 g vehnäjauhoja
Hiero jauho ja voi perustaikinaan kunolla niin että siitä muodostuu
kiinteä taikina.
Anna taikinan levätä noin 10 min. Kaulaa voitaikina noin 1 cm paksuiseksi ja leikkaa siitä noin 7x7 cm kokoisia neliöitä, voitele neliöt kevyeesti haalealla vedellä, pyöritä perustaikinasta pieniä pullia noin pingispallon kokoisia ja aseta voi nelöiden päälle niin että samuma eli alapuoli osoittaa ylöspäin, nosta neliöiden kulmat pullan päälle niin että koko pulla peittyy pyöräytä kevyeest varoen rikkomasta kuorta, aseta pulla leivinpaperoidulle pelille ja paina se niin litteeksi kun mahdollista, voitele heti kanamunalla ja anna nousta vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. ( älä voitele pullaa enään nostatuksen jälkeen, näin pullaan tulee marmori pinta joka kuuluu oikeseen voipullaan. ) Paista pullat 220C uunissa noi 12 min kullankeltaiseksi.
- paljon leiponut
En laita rasvaa noin paljoa, kuten useilla tuntuu olevan.
1l maitoa, lämmitä käden lämpöön
2 munaa Munan ja sokerin sekoitan ja lisään maidon hiivan, suolan ja
kardemumman
4dl sokeria
1tl suolaa
2ruokal. kardemummaa
2 palaa hiivaa
voita tai oivariinia n. 100g
15-1,7kg jauhoja tuo määrä rasvaa ei tee liian raskasta ja nousee hyvin
Juhlapullaan enempi rasvaa, nostatus kestää
kauemmin.
Taikinaa kannattaa vaivata puolisen tuntia. Rasvan lisään loppuvaiheessa ja vielä hyvin vaivaten sekaan.
Laita lämpimään veteen nousemaan, n. tunti. Kun pursuaa lähes yli, voit alkaa leipomaan. Valmiit pullat saa nousta liinan alla, kunnes ovat kivan pyöreitä. Voitele munalla.
Osa jauhoista menee leipoessa. Liian kova taikina ei ole hyvä ja sen on irrottava käsistä. Muista, että aineet ovat huoneen lämpöisiä.
Sekava ohje, mutta kai selvän saa. - keittiöihme
No, iso ongelma on, että kysyjä puhuu sekä peruspullasta, että voipullasta.Tarkoittanee voisilmäpullaa.
- Anonyymi
Juurikin niin, voipulla on ihan eri asia ja tavalliseen pullataikinaan ei tarvii laittaa kananmunaa, se vain kuivattaa pullaa. Jos haluaa voi laittaa puolet täysmaitoa ja puolet appelsiinimehua ja sitten vähän vanilijasokeria.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Uskalla lähestyä minua
Mitä siinä menetät? Vai tyydytkö kirjoittelemaan täällä? Minä olen jo tehnyt aloitteen. Paitsi jos sinua ei kiinnosta. S607054- 1193641
Oulaskankaan päätöksistä
https://www.facebook.com/share/v/1BSCFTMTyX/ Nyt tuli kova päätös, arvostan tätä Kuoppamäen suoraselkäisyyttä.263000- 212658
- 272293
Mitä toivot Suomi24:ltä? Osallistu sivuston kehitykseen!
Moikka keskustelijat! Terveisiä Suomi24:n kehitystiimiltä. Vuosi lähenee loppuaan, mutta ennen kuin rauhoitumme joulun3661896- 251860
- 161847
- 321758
- 451672