Perus pullan ohje?

Olen pitkään haaveillut opettelevani ja tekeväni ihan tavallisia voipullia. En vain tiedä tarkkaa ohjetta. Tiedän että tarvitaan vehnäjauhoa, tarvitaan sokeria, leivinjauhjetta/hiivaa, mutta mikä on sopiva suhde?

Terveisin Jari J.

14

11533

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tämä

      Pullataikina

      1 l maitoa
      50 g hiivaa
      2½ dl sokeria
      200 g voita
      1½-2 kg vehnäjauhoja
      1 tl kardemummaa
      ripaus suolaa
      2 munaa

      pinnalle:
      raesokeria
      voita

      Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
      Lisää sokeri ja suola.
      Sekoita joukkoon jauhot ja voi sekä lopuksi kananmunat ja kardemumma.
      Kohota taikinaa lämpöisessä paikassa 30-45 minuuttia.
      Muotoile pullat, voitele munalla ja ripottele päälle sokeria sekä pieni voinokare.
      Paista uunissa 225 astetta, 30-40 minuuttia.

      • miukumauku

        1/2 l vettä
        200g voita
        1 hiivapala
        1 tl suolaa
        1,5 dl sokeria
        n. 12-13dl jauhoja

        Sulata voi kattilassa, lisää kylmä vesi kattilaan ja kaada seos murennetun hiivan päälle.(joka on kulhossa)Vatkaa seosta, lisää sokeri ja suola. Sitten jauhoja yhä vatkaten yleiskoneen lankavispilällä tai käsivatkaimella niin kauan ku pystyt lisäten jauhoja. Kun taikina on niin paksua, ettei siihen lankavispilä pysty, niin vaihda taikinakoukkuun tai puuhaarukkaan. Lisää jauhoja niin paljon että taikina ei tartu enää astian reunamiin. Nostata reilu puoli tuntia. Kaaviloi puolet taikinasta suorakaiteen muotoiseksi,levitä sille sula tai notkea voi ja kanelia sokeria. Kääri rullalle ja leikkaa n.3 cm paloja,nostata pellillä vähä aikaa, voitele munalla ja ripottele rae ja hienoa sokeria päälle. Paista 225 n. 12 min. Älä laita jauhoja niin paljoa, että taikina on jankkia, tulee kovia pullia, äläkä paista kovin tummiksi, silloinkin tulee kovia pullia. Vatkaamalla taikinaa vispilällä, saat siihen ilmaa ja sitkoa ja näin pehmeitä herkullisia pullia.


      • miukumauku

        Liian pitkä paistoaika, tullut varmaan vahingossa. ei siis 30-40 min. Ja sitte kananmunia ei oo pakko laittaa taikinaan, eikä kardemummaa jos ei pidä"kokkareista". Toki maku on silloin parempi, vaikka seki on makuasia.


      • voit tehdä samoin
        miukumauku kirjoitti:

        1/2 l vettä
        200g voita
        1 hiivapala
        1 tl suolaa
        1,5 dl sokeria
        n. 12-13dl jauhoja

        Sulata voi kattilassa, lisää kylmä vesi kattilaan ja kaada seos murennetun hiivan päälle.(joka on kulhossa)Vatkaa seosta, lisää sokeri ja suola. Sitten jauhoja yhä vatkaten yleiskoneen lankavispilällä tai käsivatkaimella niin kauan ku pystyt lisäten jauhoja. Kun taikina on niin paksua, ettei siihen lankavispilä pysty, niin vaihda taikinakoukkuun tai puuhaarukkaan. Lisää jauhoja niin paljon että taikina ei tartu enää astian reunamiin. Nostata reilu puoli tuntia. Kaaviloi puolet taikinasta suorakaiteen muotoiseksi,levitä sille sula tai notkea voi ja kanelia sokeria. Kääri rullalle ja leikkaa n.3 cm paloja,nostata pellillä vähä aikaa, voitele munalla ja ripottele rae ja hienoa sokeria päälle. Paista 225 n. 12 min. Älä laita jauhoja niin paljoa, että taikina on jankkia, tulee kovia pullia, äläkä paista kovin tummiksi, silloinkin tulee kovia pullia. Vatkaamalla taikinaa vispilällä, saat siihen ilmaa ja sitkoa ja näin pehmeitä herkullisia pullia.

        Tai sitte leipoa pyöreitä pullia.


      • kokeillut

        Huom! Edellisessä ohjeessa 2.5dl sokeria on aivan liian vähän. Kannattaa laittaa ainakin 3,5-4dl litran taikinaan, jollei sitten tee korvapuusteja, johon tulee sokeria väliin. Tai laskiaispullia makealla hillolla ja kermavaahdolla. Tein edellisellä ohjeella, ja pullien vähäinen makeus oli kyllä pettymys.


      • kokeillut
        kokeillut kirjoitti:

        Huom! Edellisessä ohjeessa 2.5dl sokeria on aivan liian vähän. Kannattaa laittaa ainakin 3,5-4dl litran taikinaan, jollei sitten tee korvapuusteja, johon tulee sokeria väliin. Tai laskiaispullia makealla hillolla ja kermavaahdolla. Tein edellisellä ohjeella, ja pullien vähäinen makeus oli kyllä pettymys.

        Siis se 1litran pullaohje, johon tulee vain 2,5 dl sokrua, korjaan. Tämä viesti tuli paljon alemmaksi, kuin se ohje. Laittakaa siis enemmän sokrua, jos teette sillä.


    • Helpoin

      Katsoppa kun se löytyy useinmiten vehnäjauhopussin kyljestä se pullataikinan perusohje.Kun olet kohottanut n.1/2 tuntia pullia niin pistä sormella keskelle pullaa reikä ja laita siihen voinokare,sitten vaan voitelet pullat kananmunalla ja laitat raesokeria päälle ja paistat.

    • Kädetön12322123

      Olipas paska ohje. Taikinani meni melkein ihan vituiksi

    • pullavapirkko

      Pullataikina

      1 l maitoa
      2 palaa hiivaa
      2 munaa
      4 dl sokeria
      1 rkl kaardemummaa

      300 g sulatettua margariinia tai voita
      noin 2 kg vehnäjauhoja

      Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, sokeri, kaardemumma ja munat.
      Vatkaa käsivispilällä niin että sekoituttavat. Jatka vatkausta lisäämällä jauhoja. Vaivaa loput jauhot käsin ja lopuksi sulatettu rasva. Jatka vaivaamista kunnes taikina irtoaa käsistä. Anna kohota taikina hyvin (kaksinkertaiseksi) ota leivinpöydälle ja hiero taikinasta ilmakuplat pois. Tee joko pullia tai muita leivonnaisia mielesi mukaan (ja taitosi). Anna kohota vielä pellillä. Voitele munalla ja lisää raesokeria tai muuta. Paista noin 225 asteessa uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia. Pitäisi onnistua! Ja eikun syömään!

      • pullavapirkko

        Ai niin suola jäi pois sitä noin 2 tl.


      • Leipuri 1941
        pullavapirkko kirjoitti:

        Ai niin suola jäi pois sitä noin 2 tl.

        >> Tämmöinen on oikea Voipulla. ( Resepti vuodelta 1940 )

        Perus taikina. 2.5 l huoneen lämpöistä maitoa
        25 g hiivaa
        1 tl suolaa
        1 dl sokeria
        2 tl kardemummaa
        1 tl leivinjauhetta
        1 kananmuna
        100 g sulstettua voita
        n. 0.6 kg vehnäjauhoja.

        Ota maito noin 2h ennen taikinan tekoa huoneen lämpöön, samoin
        hiiva ja kananmuna, sekoita ensin kulhossa suola, sokeri, leivinjauhe,
        kardemumma, kananmuna ja hiiva niin että hiiva sulaa kokonaan.
        Lisää sitten maito ja sekoita kunnolla. Alusta joukkoon jauhot ja viimeiseksi sula jäähtynyt voi.
        Tee voi kuori. esim. 300 g perustaikinaa
        150 g huoneen lämpöistä voita
        75 g vehnäjauhoja
        Hiero jauho ja voi perustaikinaan kunolla niin että siitä muodostuu
        kiinteä taikina.
        Anna taikinan levätä noin 10 min. Kaulaa voitaikina noin 1 cm paksuiseksi ja leikkaa siitä noin 7x7 cm kokoisia neliöitä, voitele neliöt kevyeesti haalealla vedellä, pyöritä perustaikinasta pieniä pullia noin pingispallon kokoisia ja aseta voi nelöiden päälle niin että samuma eli alapuoli osoittaa ylöspäin, nosta neliöiden kulmat pullan päälle niin että koko pulla peittyy pyöräytä kevyeest varoen rikkomasta kuorta, aseta pulla leivinpaperoidulle pelille ja paina se niin litteeksi kun mahdollista, voitele heti kanamunalla ja anna nousta vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. ( älä voitele pullaa enään nostatuksen jälkeen, näin pullaan tulee marmori pinta joka kuuluu oikeseen voipullaan. ) Paista pullat 220C uunissa noi 12 min kullankeltaiseksi.


    • paljon leiponut

      En laita rasvaa noin paljoa, kuten useilla tuntuu olevan.

      1l maitoa, lämmitä käden lämpöön
      2 munaa Munan ja sokerin sekoitan ja lisään maidon hiivan, suolan ja
      kardemumman
      4dl sokeria
      1tl suolaa
      2ruokal. kardemummaa
      2 palaa hiivaa
      voita tai oivariinia n. 100g
      15-1,7kg jauhoja tuo määrä rasvaa ei tee liian raskasta ja nousee hyvin

      Juhlapullaan enempi rasvaa, nostatus kestää
      kauemmin.

      Taikinaa kannattaa vaivata puolisen tuntia. Rasvan lisään loppuvaiheessa ja vielä hyvin vaivaten sekaan.
      Laita lämpimään veteen nousemaan, n. tunti. Kun pursuaa lähes yli, voit alkaa leipomaan. Valmiit pullat saa nousta liinan alla, kunnes ovat kivan pyöreitä. Voitele munalla.
      Osa jauhoista menee leipoessa. Liian kova taikina ei ole hyvä ja sen on irrottava käsistä. Muista, että aineet ovat huoneen lämpöisiä.
      Sekava ohje, mutta kai selvän saa.

    • keittiöihme

      No, iso ongelma on, että kysyjä puhuu sekä peruspullasta, että voipullasta.Tarkoittanee voisilmäpullaa.

      • Anonyymi

        Juurikin niin, voipulla on ihan eri asia ja tavalliseen pullataikinaan ei tarvii laittaa kananmunaa, se vain kuivattaa pullaa. Jos haluaa voi laittaa puolet täysmaitoa ja puolet appelsiinimehua ja sitten vähän vanilijasokeria.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Uskalla lähestyä minua

      Mitä siinä menetät? Vai tyydytkö kirjoittelemaan täällä? Minä olen jo tehnyt aloitteen. Paitsi jos sinua ei kiinnosta. S
      Ikävä
      60
      7054
    2. Päätin että suostun keskustelemaan

      Jos sellainen tilanne tulee.
      Ikävä
      119
      3641
    3. Oulaskankaan päätöksistä

      https://www.facebook.com/share/v/1BSCFTMTyX/ Nyt tuli kova päätös, arvostan tätä Kuoppamäen suoraselkäisyyttä.
      Oulainen
      26
      3000
    4. EMMINÄ JAKSA OOTTAA KOLMEA VIIKKOA!

      Kyllä se aiemmin parantuu😘
      Ikävä
      21
      2658
    5. Tiedoksi että

      En aijo laittaa viestiä enkä soittaa enkä edes harkitse asiaa.
      Ikävä
      27
      2293
    6. Mitä toivot Suomi24:ltä? Osallistu sivuston kehitykseen!

      Moikka keskustelijat! Terveisiä Suomi24:n kehitystiimiltä. Vuosi lähenee loppuaan, mutta ennen kuin rauhoitumme joulun
      Suomi24 Blogi ★
      366
      1896
    7. Oikeasti tekisi

      Mieli hypätä sun kaulaan eikä kävellä ohi
      Ikävä
      25
      1860
    8. On niin ikävä sua

      Ikävöin hymyäsi, näkemistäsi, sitä millainen olet.
      Ikävä
      16
      1847
    9. Miten menee?

      Tykkäätkö minusta nyt vähemmän kun näit minut?
      Tunteet
      32
      1758
    10. Vielä me saadaan toisemme

      Uskotko kulta siihen?
      Ikävä
      45
      1672
    Aihe