"Ruotsissa iäkkäiden koronapotilaiden kuolemia on joudutettu morfiinilla"

sanasinko

USA:ssa hengityskonehoitoa on annettu COVID-negatiivisille, paljasti https://tinyurl.com/ychhl55j armeijan sairaanhoitaja, ja nyt Ylessä uutisoidaan, että Ruotsissa iäkkäiden koronapotilaiden kuolemia on joudutettu morfiinilla, paljastaa Suomesta https://tinyurl.com/yan2rvu5 lähtöisin oleva sairaanhoitaja ja kertoo karseista kokemuksistaan:

"Ruotsissa iäkkäiden koronapotilaiden kuolemia on joudutettu morfiinilla" – Sairaanhoitaja Sonja Aspinen kertoo järkyttävistä kokemuksistaan
https://yle.fi/uutiset/3-11433976

+ + +

Lainaus:

TUKHOLMA Koronavirustautia sairastaville iäkkäille potilaille on määrätty hengitystä lamauttavaa morfiinia Ruotsissa. Lisäksi heille ei ole annettu lisähappea.

Lääkärit ovat tehneet rutiininomaisesti päätöksiä siirtymisestä elämän loppuvaiheessa käytettävään lääkitykseen. Näitä päätöksiä on tehty jopa näkemättä potilasta.

Muun muassa tällaisia tapauksia on ollut tullut julkisuuteen ruotsalaisista hoivakodeista. Tapausten perusteella koronatartunnan saaneiden vanhusten hoitoa on laiminlyöty.

Tapauksista on kuultu omaisilta, lääkäreiltä ja hoitajilta. Geriatriikan professori Yngve Gustafson on pitänyt tilannetta aktiivisen kuolinavun antamisena.

Suomalainen sairaanhoitaja Sonja Aspinen on hoitanut koko pandemian ajan koronaa sairastavia vanhuksia hoivakodeissa Suur-Tukholman alueella.

Aspinen on työskennellyt Ruotsissa sairaanhoitajana 1990-luvulta lähtien. Hän kiertää hoivakotien eri osastoilla omistamansa henkilöstövälitysyritys Ingrian kautta.

Julkisuuteen nousseissa tapauksissa kuvattu toimintatapa on tuttu Aspiselle.

– Käytössä on ollut palliatiivinen yleismääräys, jolla helpotetaan kuolevan potilaan viimeisiä hetkiä lääkityksellä, Aspinen sanoo.

Hänen mukaansa määräykseen sisältyy vahva kipulääke, rauhoittavat lääkkeet ja nesteenpoistaja. Lääkesekoitukseen voi kuulua esimerkiksi morfiini ja bentsodiatsepiineihin lukeutuva midatsolaami.

Lääkärit ovat määränneet nämä lääkkeet rutiininomaisesti käyttöön. Aspisen mukaan pandemian alussa ei toimittu näin, mutta noin puolentoista kuukauden ajan tämä on ollut systemaattinen tapa.

Perusteluksi hoitajille on kerrottu, että kaikki hoivakotien koronapotilaat ovat parantumattomasti sairaita.

– Olen täysin eri mieltä asiasta. Ikä ei ole sairaus. Vanhuksille olisi pitänyt antaa mahdollisuus selvitä, Aspinen sanoo.

Hengitysvaikeudet kuuluvat oleellisesti koronavirustautiin, kun sairaus on edennyt keuhkoihin.

– Morfiini vaikeuttaa hengittämistä lisää. Olen nähnyt sen itsekin. Olen antanut potilaalle määrättyä morfiinia ja potilaan kuolema on nopeutunut.

"Kuolemaa on joudutettu"

Julkisudessa on kerrottu, että lääkärit ovat tehneet päätöksiä elämän loppuvaiheen lääkehoitoon siirtymisestä puhelimen välityksellä ja näkemättä potilasta.

Hoivakodeissa, joissa Aspinen on ollut keväällä töissä, lääkärit eivät ole tehneet viikottaisia kiertoja ollenkaan. Määräykset on annettu ilman, että lääkäri olisi tutkinut potilaan ja arvioinut tämän tilan.

– Olen usein pyytänyt lääkäriä olemaan yhteydessä omaisiin ja perustelemaan lääkemääräykset heille. Kaikki eivät ole suostuneet.

– Me hoitajat olemme joutuneet puhumaan omaisille ja seisomaan näiden määräysten takana, vaikka emme ole niitä eettisesti hyväksyneet.

Ruotsissa on puhuttu paljon myös siitä, että hoivakodeissa koronaa sairastavilta vanhuksilta on evätty lisähappi.

– Näin on tapahtunut hyvin usein. Ei ole kokeiltu, voisiko elimistö saada toipumisen käyntiin. Ei ole edes testattu sitä mahdollisuutta, Aspinen kertoo.

Sairaaloissa happea on tarjottu, mutta kaikissa hoivakodeissa ei ole mahdollisuutta antaa lisähappea tai koulutettuja hoitajia antamaan sitä.

– Tällä lääkityksellä ja ilman lisähapen antamista koen, että iäkkäiden potilaiden kuolemia on joudutettu. Sillä nimellähän tätä hoitoa ei tietenkään ole kutsuttu.

"Suurin osa kuolemista olisi voitu välttää"

Morfiinin ja rauhoittavien lääkkeiden määrämistä on puolusteltu julkisuudessa sillä, että niillä saadaan potilas pysymään rauhallisena.

Näin on ajateltu esimerkiksi dementiapotilaiden kohdalla, jotka eivät ymmärrä, miksi heidän täytyy pysyä eristyksissä muista.

Aspinen sanoo ymmärtävänsä tätä puolta asiasta. Hän katsoo myös, että lääkäreillä on ollut paineita osoittaa, että potilaita on jollakin tavalla yritetty hoitaa.

Hän on kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että vanhuksilla olisi ollut oikeus saada mahdollisuus selvitä. Hoitoa olisi voitu yrittää esimerkiksi tarjoamalla lisähappea, tiputuksella ja tulehdusta lieventävillä lääkkeillä.

– Koronaviruksen aiheuttamasta taudista voi parantua myös iäkäs potilas. Suurin osa näistä Ruotsin vanhusten kuolemista olisi voitu välttää.

Aspinen on nostanut vanhustenhoidon ongelmia esille aiemminkin koronapandemian aikana. Hän on kokenut, että vanhukset ovat maksaneet kalliin hinnan Ruotsin koronalinjasta.

Lue lisää: Hoitaja Sonja Aspinen näkee työssään Ruotsin koronastrategian kääntöpuolen: "Vanhukset on uhrattu"
https://yle.fi/uutiset/3-11321610

5

<50

  Vastaukset

  • Lainaus edellä https://tinyurl.com/yce9qg5e on pitkä, mutta asia on vakava.

   Jos kerran vanhuksia on noin "hoidettu" pois päiviltään, eipä tarvitse ihmetellä, miksi ruotsinsuomalaisten kuolleisuus on korona­viruksessa ollut yli nelin­kertainen ruotsalaisiin verrattuna Hesarin uutisen mukaan: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006546423.html

   Eikä ole puhtaat jauhot pussissa Suomessakaan, jossa vanhusten elvytyskieltopäätöksiä on tehty puhelimitse koronaepidemian vuoksi: https://yle.fi/uutiset/3-11301949

   • Kun erään tuttavan mies tässä vuosi sitten kuoli syöpään, ja tämä kärsi hirveistä pääkivuista, morfiinin antamisesta hänelle kysyttiin nimenomaan tuttavalta, siis lääkäri oli kysynyt.

    Kun potilas on jo hämärän rajamaiden tuolla puolen muutenkin ei sitä häneltä itseltään enää voida tiedustella.

    Niin, se mies kuoli pari päivää morfiinin antamisen aloituksen jälkeen.


  • Haluaako aloittaja todellakin että morfiini - tuo voimakas särkylääke - evätään potilaalta jolla on voimakkaita särkyjä?

   • "Haluaako aloittaja todellakin että morfiini - tuo voimakas särkylääke - evätään potilaalta jolla on voimakkaita särkyjä?"

    En ole aloittaja, mutta vastaan omasta puolestani.
    Tottakai särkylääkkeitä voi antaa, mutta ei niitä pidä antaa siinä tarkoituksessa, että potilas kuolisi, kuten Ruotsissa on ilmeisesti tehty.

    Amerikassa puolestaan sairaaloille maksetaan lahjusrahaa siit, että potilas diagnisoidaan korona-tautiseksi, vaikka mitään testiä ei olisi tehtykään. Jos potilas laitetaan hengityskoneeseen, palkkio on kolminkertainen. Näin saadaan tilastoihin lisää "koronapotilaita."


   • Mark5 kirjoitti:

    "Haluaako aloittaja todellakin että morfiini - tuo voimakas särkylääke - evätään potilaalta jolla on voimakkaita särkyjä?"

    En ole aloittaja, mutta vastaan omasta puolestani.
    Tottakai särkylääkkeitä voi antaa, mutta ei niitä pidä antaa siinä tarkoituksessa, että potilas kuolisi, kuten Ruotsissa on ilmeisesti tehty.

    Amerikassa puolestaan sairaaloille maksetaan lahjusrahaa siit, että potilas diagnisoidaan korona-tautiseksi, vaikka mitään testiä ei olisi tehtykään. Jos potilas laitetaan hengityskoneeseen, palkkio on kolminkertainen. Näin saadaan tilastoihin lisää "koronapotilaita."

    Morfiini on hengitystä lamaava aine, joten sen antaminen muutenkin heikosti hengittävälle potilaalle aiheuttaa tietenkin kasvaneen kuolemanriskin, mutta jos kyseessä on monisairas ja kivulloinen ja muutenkin "varmuudella kuoleva" potilas, olisi epäinhimillistä evätä häneltä kivunlievitys.

    Tulkinta, että morfiinia Ruotsissa olisi koronapotilaille annettu, JOTTA nämä kuolisivat, on todennäköisesti väärä.

    Kukas Amerikassa ne lahjusrahat maksaa, Trump ihan itsekö?

    Tiedätkö mitä sairaalavuorokausi Amerikassa maksaa, ilman tehohoitoakin?

    Jo epidemian alussa USA:ssa on ollut pulaa niistä hengityslaitteista, joten väitteesi uskottavuus kärsii ja pahasti.

    Mitä hyötyä niistä tilastojen muutamista "lisäkoronapotilaista" muuten olisi ja kenelle?


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Uuden henkilötunnuksen koodi

   Puuhaillaan uutta henkilötunnusjärjstelmää josta tavan taallaaja ei voi päätellä yhtään mitään. Vastaavasti koodien lukuoikeus ja tiedonpurku tulee ol
   Maailman menoa
   161
   3382
  2. Muut maat tiukentaa korona toimia, suomi ei

   https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006643856.html Miksi suomessa taas odotetaan että tartunnat räjähtää. Jo nyt helsingissä enemmän tartuntoja kuin O
   Maailman menoa
   242
   2968