Tavallinen imelletty perunalaatikko valmistetaan varsin yksinkertaisesti. Sitä ei mausteta eikä makeuteta siirapilla eikä sokerilla. Makeus saadaan imellyttämällä.
Grilliherkut ovat mainioita kesäisen yksinkertaisen imelletyn perunalaatikon lisukkeita.
Tavallinen imelletty perunalaatikko valmistuu näistä:
2 kg jauhoisia perunoita tai hyvin soseutuvia kiinteitä perunoita tai yleisperunoita
Niukasti vettä keittämiseen
2 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoa. Perinteisesti on käytetty muitakin jauhoja
50-100 g voita
0,8 litraa maitoa. Määrä vaihtelee suuresti lajikkeen ja tavoitesakeuden mukaan
2 teelusikallista suolaa
Tavallinen imelletty perunalaatikko laitetaan näin:
1. Pese ja kuori perunat kattilaan. Varsinkin jauhoiset keitossa herkästi hajoavat perunat tulee kuoria raakoina. Näin estetään suuret keitto ja kuorimistappiot
2. Kypsennä perunat kattilassa suolattomassa niukassa vesimäärässä täysin kypsiksi. Keittoveden määrä tulee arvioida niin että koko vesimäärä jää soseeseen. Tarvittaessa voi lisätä lähes kiehuvaa vettä.
3. Soseuta perunat kattilassa kuumina keittoveteen sakeaksi soseeksi. Tönkkösose ei aina edes imelly. Kuumana soseuttaminen ja vesi vähentää olellisesti liisterötymistä.
4. Tämä on erittäin tärkeää: Jäähdytä sose huolellisesti ja välillä hiukan sekoittaen 73-76 asteiseksi.
5. Lisää jauhot kevyesti sekoittaen 72-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Alemmissa lämpötiloissa sose liisteröityy ja kokkaroituu helpommin.
6. Laita sose imeltymään 65-70 asteiseen sähkölieden uuniin 2-4 tunniksi. Sekoita imeltymisen aikana noin 3 kertaa. Seuraa maistamalla imeltymisen edistymistä - riittääkö 2-3 tunnin imeltymisaika. Ylipitkä imeltymisaika saattaa huonontaa imeltymistulosta.
7. Lisää imeltyneeseen soseeseen sulamaan voi ohuina siivuina tai voisula. Lisää maitoa niin että saadaan notkeahko puuromainen sose. Lisää suola - maista.
8. Laita sose voideltuun uunivuokaan ja pinnalle voinokareita.
9. Aloita paistaminen noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voi paistaa lähes täysiä vuokia.
10. Paista 2-3 tuntia.
Näin imelletty perunalaatikko on valmis ja pidetään lämpimänä grillin ylimmällä lämpöhyllyllä. Aikaisemmin valmistetun voi lämmittää lämpöhyllyillä tai arinalla.
Tavallinen imelletty perunalaatikko. Grilliherkut ovat erinomaisia lisukkeita.
Anonyymi
0
192
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Alle 15 oli
Arvasi että lapsi asialla hallin palossa. Surullista. Mutta jos osaa/kykenee käyttää tulentekovehkeitä niin pitää osata1343616Paula Koivuniemi täyttää tänään 78 vuotta! Sydämelliset onnittelut!
Paula Koivuniemi, tuo suomalaisen iskelmän ikoninen artisti, täyttää tänään 78 vuotta. Muutaman vuoden estradeilta pois752356Heh, persut = vassarit = 10,0 %
Minja tuli nyt jo Riikan rinnalle, sitten alkaa tekemään kaulaa. Molemmilta kympin arvoinen suoritus! https://www.hs.f2612245- 1412000
Olen miettinyt pitkään miksi hän ei uskalla
Hän kyllä yrittää tiedän sen ja olen yrittänyt olla helposti lähestyttävä ystävällinen lempeä jne. mutta silti hän yhä v691572- 1011470
- 611343
Juhannusterveiset kaivatulle
Onko teillä yhteisiä juhannuksia vietettynä ja millaista juhannusta viettäisit kaivattusi kanssa juhannuksena 2025? 🌻931317- 611290
- 721182