Tavallinen imelletty perunalaatikko valmistetaan varsin yksinkertaisesti. Sitä ei mausteta eikä makeuteta siirapilla eikä sokerilla. Makeus saadaan imellyttämällä.
Grilliherkut ovat mainioita kesäisen yksinkertaisen imelletyn perunalaatikon lisukkeita.
Tavallinen imelletty perunalaatikko valmistuu näistä:
2 kg jauhoisia perunoita tai hyvin soseutuvia kiinteitä perunoita tai yleisperunoita
Niukasti vettä keittämiseen
2 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoa. Perinteisesti on käytetty muitakin jauhoja
50-100 g voita
0,8 litraa maitoa. Määrä vaihtelee suuresti lajikkeen ja tavoitesakeuden mukaan
2 teelusikallista suolaa
Tavallinen imelletty perunalaatikko laitetaan näin:
1. Pese ja kuori perunat kattilaan. Varsinkin jauhoiset keitossa herkästi hajoavat perunat tulee kuoria raakoina. Näin estetään suuret keitto ja kuorimistappiot
2. Kypsennä perunat kattilassa suolattomassa niukassa vesimäärässä täysin kypsiksi. Keittoveden määrä tulee arvioida niin että koko vesimäärä jää soseeseen. Tarvittaessa voi lisätä lähes kiehuvaa vettä.
3. Soseuta perunat kattilassa kuumina keittoveteen sakeaksi soseeksi. Tönkkösose ei aina edes imelly. Kuumana soseuttaminen ja vesi vähentää olellisesti liisterötymistä.
4. Tämä on erittäin tärkeää: Jäähdytä sose huolellisesti ja välillä hiukan sekoittaen 73-76 asteiseksi.
5. Lisää jauhot kevyesti sekoittaen 72-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Alemmissa lämpötiloissa sose liisteröityy ja kokkaroituu helpommin.
6. Laita sose imeltymään 65-70 asteiseen sähkölieden uuniin 2-4 tunniksi. Sekoita imeltymisen aikana noin 3 kertaa. Seuraa maistamalla imeltymisen edistymistä - riittääkö 2-3 tunnin imeltymisaika. Ylipitkä imeltymisaika saattaa huonontaa imeltymistulosta.
7. Lisää imeltyneeseen soseeseen sulamaan voi ohuina siivuina tai voisula. Lisää maitoa niin että saadaan notkeahko puuromainen sose. Lisää suola - maista.
8. Laita sose voideltuun uunivuokaan ja pinnalle voinokareita.
9. Aloita paistaminen noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voi paistaa lähes täysiä vuokia.
10. Paista 2-3 tuntia.
Näin imelletty perunalaatikko on valmis ja pidetään lämpimänä grillin ylimmällä lämpöhyllyllä. Aikaisemmin valmistetun voi lämmittää lämpöhyllyillä tai arinalla.
Tavallinen imelletty perunalaatikko. Grilliherkut ovat erinomaisia lisukkeita.
Anonyymi
0
90
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
eerikäinen novassa sanoi ei kukaan enää aja manuaalivaihteilla
meillä on 3 autoa talissa ja kaikissa manuaalilaatikot, on meillä vielä tämmöiset vaikka toisin puhutaan.2132330Ilo, joka nousee silmiisi saakka
kun katseemme kohtaavat. Olet energinen, aito, ihana. Välillä tuijotat suoraan silmiini - enkä hämmenny, katson takaisin691756Jokaisella on omat syntinsä
Minä olisin niin mielelläni sinun. Ehkä joskus viittasitkin siihen. Olet nainen ajatuksissani jatkuvasti ja taidat tietä831585- 541498
En oikeasti
Tiennyt että sinulla on ollut vaikeuksia ja huonoja aikoja. Olen oikeasti pahoillani, ja olisin myös toiminut eritavoin147145790-luvulla maa syöksyi lamaan, ja silloinkin oli syypäinä samat tahot kuin nyt
Laman aiheuttajat olivat demarivetoinen virheellinen finanssipolitiikka, sekä ay-liikkeen taipumattomuus tilanteessa mik1381203Vakava varoitus perussuomalaisista!
Keskustan Annika Saarikolta veret seisauttavaa tekstiä, lukekaa uutinen kokonaisuudessaan, tässä siitä maistiainen: ”Ke2321103- 1731007
Olisitko ihminen minulle. Ihan ihminen vain.
Tiedätkö, että saan kyyneleet silmiini, niin syvästi sinua kaipaan. Meidän välillä on jotain todella syvää, kaunista ja56909Mä olisin niin iloinen
Jos vielä joskus nähtäis.. Ollaanko tulkittu mies toisiamme väärin?. Kumpikin luuli ettei toinen tykkää, vaikka molemmat61821