Tavallinen imelletty perunalaatikko valmistetaan varsin yksinkertaisesti. Sitä ei mausteta eikä makeuteta siirapilla eikä sokerilla. Makeus saadaan imellyttämällä.
Grilliherkut ovat mainioita kesäisen yksinkertaisen imelletyn perunalaatikon lisukkeita.
Tavallinen imelletty perunalaatikko valmistuu näistä:
2 kg jauhoisia perunoita tai hyvin soseutuvia kiinteitä perunoita tai yleisperunoita
Niukasti vettä keittämiseen
2 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoa. Perinteisesti on käytetty muitakin jauhoja
50-100 g voita
0,8 litraa maitoa. Määrä vaihtelee suuresti lajikkeen ja tavoitesakeuden mukaan
2 teelusikallista suolaa
Tavallinen imelletty perunalaatikko laitetaan näin:
1. Pese ja kuori perunat kattilaan. Varsinkin jauhoiset keitossa herkästi hajoavat perunat tulee kuoria raakoina. Näin estetään suuret keitto ja kuorimistappiot
2. Kypsennä perunat kattilassa suolattomassa niukassa vesimäärässä täysin kypsiksi. Keittoveden määrä tulee arvioida niin että koko vesimäärä jää soseeseen. Tarvittaessa voi lisätä lähes kiehuvaa vettä.
3. Soseuta perunat kattilassa kuumina keittoveteen sakeaksi soseeksi. Tönkkösose ei aina edes imelly. Kuumana soseuttaminen ja vesi vähentää olellisesti liisterötymistä.
4. Tämä on erittäin tärkeää: Jäähdytä sose huolellisesti ja välillä hiukan sekoittaen 73-76 asteiseksi.
5. Lisää jauhot kevyesti sekoittaen 72-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Alemmissa lämpötiloissa sose liisteröityy ja kokkaroituu helpommin.
6. Laita sose imeltymään 65-70 asteiseen sähkölieden uuniin 2-4 tunniksi. Sekoita imeltymisen aikana noin 3 kertaa. Seuraa maistamalla imeltymisen edistymistä - riittääkö 2-3 tunnin imeltymisaika. Ylipitkä imeltymisaika saattaa huonontaa imeltymistulosta.
7. Lisää imeltyneeseen soseeseen sulamaan voi ohuina siivuina tai voisula. Lisää maitoa niin että saadaan notkeahko puuromainen sose. Lisää suola - maista.
8. Laita sose voideltuun uunivuokaan ja pinnalle voinokareita.
9. Aloita paistaminen noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voi paistaa lähes täysiä vuokia.
10. Paista 2-3 tuntia.
Näin imelletty perunalaatikko on valmis ja pidetään lämpimänä grillin ylimmällä lämpöhyllyllä. Aikaisemmin valmistetun voi lämmittää lämpöhyllyillä tai arinalla.
Tavallinen imelletty perunalaatikko. Grilliherkut ovat erinomaisia lisukkeita.
Anonyymi
0
121
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1363492Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen382743Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302535Nurmossa kuoli 2 Lasta..
Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .402496Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631212485- 1161875
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi3151557Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1741498Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.3141394- 661258