Evoluutio muokkaa ihmistä

Perinteisesti kerrottiin että kun ravintoa on vähän niin nopeasti juoksevat ihmiset saavat ravintoa ja lisääntyvät. Siis hitaat näkevät nälkää eivätkä lisäänny.
Eli ihmisen kyky juosta paranee evoluution myötä.
-
Äskettäin puhuttiin mediassa ihmisen leuan pienentyneen aikojen kuluessa. Ei sen pitäisi vaikuttaa lisääntymiseen. Siis mistä on kyse?

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ihmisillä päärynävartalo tarkoittaa raskasta alaosastoa, ja hidasta juoksunopeutta, eli saaliiksi jäämistä. Toisaalta muhkea peppu, kuten karhuilla, on vararavintoa. Ohutkinttuinen pinkoo pakoon ja saa jopa saaliin kiinni. Olemme selvästi jotenkin sukua mursuille, karhuille, gaselleille tai gepardeille.

    • Anonyymi

      Juoksemisella on merkitystä vain savannilla metsästäville, että jaksaa juosta leijonaa pakoon. Se ei siis ole yleisesti merkitsevä ominaisuus. Juoksija ei kuitenkaan saa montaakaan eläintä kiinni, vaan pitää keksiä muita keinoja.

      Jonkun lutakon, meren tai järvenrannalla ei tarvitse juosta ollenkaan. Samoin keräilijä,, tai viljelijä ei tarvise ominaisuutta, vaan sitkeys riittää.
      Oleellisinta on kekseliäisyys, ilman sitä ei juoksu paljoa hyödytä.

      Leuat on esteettinenkin ominaisuus. kauniimmat on himotuimpia ja kun ruokaa ei tarvise ahmia ja hampailla raastaa voi leuat huoletta pienentyä.

      • Anonyymi

        Ei ihminen ole juoksunopeudellaan koskaan pystynyt kilpailemaan saaliseläinten kanssa, vaan juoksukestävyydellä. Gasellit sun muut väsyvät nopeasti kun joutuvat sprinttaamaan karkuun uudestaan ja uudestaan, joten riittää kun metsästävä ihmisryhmä pysyy näköetäisyydellä kunnes saalis väsyy.


      • Leuat on esteettinenkin ominaisuus. kauniimmat on himotuimpia ja kun ruokaa ei tarvise ahmia ja hampailla raastaa voi leuat huoletta pienentyä.
        -Leuat on jutun mukaan pienentyneet muutaman viimeisen sadan vuoden aikana. Vaikka niiden koko ei vaikuta kuka jatkaa sukua ja kuka ei.
        Siis vaikuttaako tulevien sukupolvien ominaisuuksien periytymiseen muutkin asiat kuin se ominaisuuden vaikutus lapsilukuun.


    • Anonyymi

      En osaa sanoa olisiko leuan pienenemisestä muutakin hyötyä, mutta ainakin se on helpottanut erilaisten äänteiden tuottamista, mikä puolestaan on parantanut ihmisten kommunikointikykyä jo ennen varsinaista kielen syntymistä. Ihminen on sosiaalinen eläin, joten hyvin kommunikointikykyiset yksilöt ja erityisesti paremmin kommunikointikykyiset yhteisöt/laumat ovat menestyneet paremmin esimerksiksi metsästyksessä ja reviirikiistoissa.

      Lisäksi tietysti jos raskasrakenteisemmalle leualle ei ole enää tarvetta, sen pieneneminen keventää päätä, mikä helpottaa juoksemista.

    • Anonyymi

      Geneettiseen tai evolutiiviseen muutokseen ei ole tieteen mukaan ollut tarpeeksi aikaa. Alaleuan nopeaan surkastumiseen on ehdoteltu syyksi teollistuminen, sekä sairaudet, kuten liikalihavuus, diabetes jne., kuin myös ruuan esivalmistaminen, mikä vähentää tarvetta leukojen voimankäyttöön.

    • Anonyymi

      Ei sen muutoksen tarvitsekaan vaikuttaa mitenkään ihmeellisesti. Valtaosa muutoksista nimenomaan ei vaikuta mitenkään lisääntyvyyteen.

      Mutta onhan tuo mielenkiintoista pohtia toki, mitä kaikkia syitä siihen voisi liittyä syntyvyyden osalta. Enkä pienempi leuka kiinnostaa, koska pää näyttää pienemmältä, jolloin synnyttäminen voisi olla hiukan helpompaa?
      Tykkäsin myös ajatuksesta, miten se voi muuttaa puhetyyliä, tai vain vähentää suun jauhamista syödessä.
      Tämmöiset pienetkin asiat voivat vaikuttaa lisääntymisen helpottamiseksi/huonontamiseksi yllättävillä tavoilla.

      Otan kuitenkin laiskasti wikipedista selitystä, miksi leukaluumme on muuttunut.

      "Antropologit uskovat, että viisaudenhampaat olivat evoluution ratkaisu esi-isämme raakaan, sitkeään ja kovaan ruokaan - kuten lehtien, juurien, pähkinöiden ja lihan.
      Maatalouden tulon jälkeen yli 10000 vuotta sitten ihmisten pehmeät ruokavaliot yleistyivät, mukaan lukien hiilihydraatit ja runsaasti energiaa sisältävät elintarvikkeet.
      Tällaiset ruokavaliot johtavat tyypillisesti siihen, että leuat kasvavat vähemmän eteenpäin kuin Paleoliittisen kauden ihmisillä, eikä viisaudenhampaille ole riittävästi tilaa."

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4935
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      31
      3124
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1807
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1760
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1625
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1481
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1237
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1233
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1207
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1197
    Aihe