Aihe

Taloyhtiön yleisavaimen käyttö

Anonyymi

Miten joillakin voi olla niin virheellinen käsitys, että toisen asuntoon voitaisiin noin vain mennä yleisavaimella sisään kun asukas ei itse ole paikan päällä?

Mitä jos käynnin jälkeen asukas ei enää löydä jotain, eikä ole varma onko se kadonnut ennen asunnossa luvatonta käyntiä vai vasta sen jälkeen?
Tai mitä jos jokin arvoesine on käynnin jälkeen hajonnut, eikä asukas ole varma että onko hän asettanut sen vain huolimattomasti paikoilleen, vai onko esine kaatunut/tippinut asunnossa kävijän toimesta lattialle?
Tarkistaako esim. huoltoyhtiöt tai remonttifirmat työntekijöidensä taustoja?

Jos kadonnutta esinettä tai jotain muuta ei enää löydy, tai huomaa asunnossa käynnin jälkeen rikkoutuneen esineen, ja asukas tekee asiasta rikosilmoituksen, niin kumman sana painaa oikeudessa enemmän, asukkaan vai yleisavaimella asuntoon ilman asukkaan läsnäoloa tunkeutuneen henkilön?

7

154

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Ei kaikki remppafirmat suostu menemään asuntoon ilman että asukas on itse paikkalla, näin ainakin meillä kun kävivät putsailemassa IV-putkia.
   Kysyin asiaa niin sanoivat että se on asukkaan oman ja heidän oikeusturvan kannalta välttämätöntä.

  • Anonyymi

   En ymmärrä kommenttiasi eihän kukaan mene yleisavaimella sisään jos siihen ei ole joku syy ? Kerro tarkemmin miksi asuntoon mentiin yleisavaimella ?

   • Anonyymi

    Aloittaja tarkoittaa todennäköisesti huoltokäyntejä kuten tuo mainitsemani IV-putkien puhdistus. Ei sillä käynnin syyllä ole juridisesti mainitsemani oikeusturvan kannalta asiaan mitään merkitystä muuten kuin hätätilanteissa.


  • Anonyymi

   Onhan ne taloyhtiön luottourkkijat.

   • Anonyymi

    Joo halituksien puheenjohtajat juuri niitä !


   • Anonyymi

    "Käynti osakehuoneistoon on järjestettävä silloin, kun se sopii osakkaalle ja huoneiston haltijalle."

    Eli jos asukas haluaa, niin käynnistä on sovittava silloin kun asukas on paikan päällä.
    Vähän hunosti selitetty ko. lakitoimiston ohjeessa, mutta tuossa asiaa on avattu vähän kattavammin: https://www.laki24.fi/isannoitsijan-oikeus-kayda-asunnossa/

    "Käynti osakehuoneistossa on kuitenkin järjestettävä osakkeenomistajalle ja osakehuoneiston haltijalle sopivana aikana. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että käynnistä on aina sovittava etukäteen, jollei työn kiireellisyys tai laatu sitä estä. Yleisavaimella ei saa kulkea asunnoissa pelkästään sillä perusteella, että remontti etenisi aikataulussaan. Syyksi ei myöskään riitä se, että asukas ei vastannut puhelimeen tai tekstiviestiin. Huoneistossa käynnistä on sovittava etukäteen, hyvissä ajoin. Oven takaa soittaminen ja siinä sanominen, että menemme nyt huoneistoosi, ei ole sopimista.

    Jos asukkaan kanssa on hyvissä ajoin pyritty sopimaan asiasta, mutta asukasta ei tavoiteta, tulee asunnossa vierailusta toimittaa asuntoon kirje. Asukas voi olla vaikka viikkokausiakin poissa esim. lomamatkalla, minkä vuoksi häntä ei tavoiteta puhelimitse.

    Hätätilanne tai pakkotila oikeuttaa asuntoon menemisen ilman osakkeenomistajan ja asukkaan suostumustakin. Tällainen voi olla esim. tulipalo tai vesivahinko.

    Jos pääsy kielletään, hallituksen jäsenellä ja isännöitsijällä on oikeus saada poliisilta virka-apua."


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Halla-aho: Emme halua, että punavihreä hallitus jatkaa

   https://www.is.fi/politiikka/art-2000007761119.html Alkaa olla nykyhallituksella lopun ajat.
   Maailman menoa
   435
   5227
  2. Miksi Helmi ja Julia haluavat lehden kanteen?

   Itseään paljon vanhemman miehen kanssa? Dannyn ”tyttöystävä” Helmi Herra Ylpön ”tyttöystävä” Julia. Onhan näitä ollut kautta aikain. Muutama vuosi kun
   Kotimaiset julkkisjuorut
   90
   4314
  3. Mikäs emäntä se joka listi lapset ja itsensä?

   Oli muhokselta,ouluun saakka piti mennä toteuttamaan tuokin asia. Onneksi ei silti rekan alle ajanut. Ei nimiä, toki ne tulee minfoon. Mutta niillä ei
   Muhos
   61
   3383
  4. Torppa Levillä

   Mites se raskauspahoinvointi ??
   Kotimaiset julkkisjuorut
   126
   2572
  5. Riinan oudot selitykset

   Riina sanoo iltiksen haastattelussa että avioliiton ongelmat johtuvat siitä ettei häntä katsottu tai hänestä kiinnostuttu kun liikkuivat Kallen kanssa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   37
   1763