Aihe

Prossakka valmiiksi alle 7 tunnissa

Anonyymi

Prossakka on länsirannikon perinteinen ruoka silloin kun leivinuuni lämmitettiin. Isojen leivinuunien jälkilämmössä prossakka muhi kypsäksi noin 2-3 tunnissa. Kun valmistus aloitettiin pulla- ja leipätaikinoiden noustessa niin prossakka valmistui päivälliseen mennessä. Perinteisesti prossakkaa valmistettiin jopa sangollisesta perunoita. Sangollinen perunoita yleensä kuorittiin raakoina, koska heposti hajoavat perunat olisi ollut hankala kuoria kypsinä ja ne oli helppo soseuttaa perunanuijalla kattilassa. Niukassa vesimäärässä suolattomassa vedessä keitettäessä perunat voi soseuttaa kuumina suoraan keittoveteen. Prossakkaohjeita on lukuisia erilaisia. Kun prossakka tehdään imelletystä soseesta, se on monien mielestä paras prossakka.

Prossakka ainekset:

2½ kg jauhoisia perunoita
5 reilua ruokalusikallista jauhoja, perinteisesti ruisjauhoja
1,2 litraa maitoa, määrä vaihtelee runsaasti, tavoitteena kiinteähkö haarukkaruoka
70-100 g voita, perinteisesti sian läskistä sulatettua rasvaa
2-3 teelusikallista suolaa

Imelletyn prossakan valmistusohje:

Pese perunat huolellisesti ja keitä kattilassa suolattomassa vedessä kypsiksi. Ota vettä talteen. Kuori perunat kuumina ja soseuta kuumina ja lisää kuumaa vettä niin että saadaan sakeahko puuromainen sose.
Jäähdytä sose samalla sekoittaen noin 72-75 asteiseksi.
Lisää jauhot jäähtyneeseen soseeseen ja sekoita hyvin. Lisää tarvittaessa tilkka noin 72-75 asteista vettä.
Eristä prossakkasosekattila hyvin "vällyillä" ja laita lämpimään paikkaan imeltymään noin 3 tunniksi. Sekoita välillä ja varmista maistamalla imeltyminen.
Vaihtoehtoisesti: Prossakan voi imeltää myös noin 65-70 asteisessa sähkölieden uunissa noin 3 tunnissa.
Lisää sula rasva ja lisää maitoa niin että saadaan notkean puuromainen sose. Tavoitteena perinteinen kiinteähkö haarukkaruoka. Lisää suola.
Laita sose esivalmisteltuihin kunnon uunivuokiin ja lisää pinnalle voinikareita tai sulaa sian rasvaa.
Paista ensin kuumassa uunissa niin että pinta saa väriä. Kun pinta saa väriä alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen.
Paista prossakkaa noin 3 tuntia. Prossakkaan voi paistaa perinteiseen tapaan rapean kuoren, mutta se ei ole välttämätöntä.

4

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Ei ollutkaan se ohje missä akka laiteaan uuniin. Koulussa taisi aikonaan olla jotain tuollaista jauhelihan kanssa tai onhan sitä kaupoissakin.

   • Anonyymi

    Ei ainakaan stadissa tuon nimistä ruokaa kaupassa myydä. En ole tuota nimeä missään nähnyt ennen kuin tästä luin aamulla.


   • Anonyymi

   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Peruna-jauhelhailaatikko nimellä taitaa olla. Tein joskus itsekin, mutta unohtunut. Prossakka nimellä pitäsi noudattaa varmaankin jotain perinteistä ohjetta.

    https://www.atria.fi/tuotteet/valmisruoka/laatikot/atria-350g-lihaperunasoselaatikko/

    Perinteisesti imellettiin lämpimässä paikassa ja kypsennettiin leivinuunin jälkilämmössä.
    Nykyisin perinteisesti, mutta helposti imelletään ja kypsennetään sähkölieden uunissa.

    Imelletty perunalaatikko, eli perunatuuvinki, eli tuuvinki eli imelletty prossakka !
    Imelletty perunalaatikko. Se tunnetaan lännempänä "imelletty prossakka" nimisenä ja idempänä "tuuvinki" nimisenä tai tarkennettu "perunatuuvinki" nimisenä. Jostain syystä Imellettyä perunalaatikkoa pidetään hankalana valmistettavana, mutta onnistuminen ei vaadi juurikaan muuta kuin kuumana soseuttamisen, tilkka kuumaa vettä ohentamiseen, jäähdyttämisen noin 70 asteiseksi, jauhojen lisäämisen jäähdytettyyn soseeseen, ja imeltämisen niin että sose on noin 65 asteista ja uuni noin 70 astetta. Imelletty perunalaatikko vaatii täydellisesti onnistuakseen oikean imeltymislämpötilan. Sen makeahko maku on vailla vertaansa, eikä se tarvitse siirappilisäystä eikä sokeria. Tee perinteinen leipomispäivien suosikkilaatikko perinteisellä ohjeella! Perinteisesti imelletty perunalaatikko valmistettiin leipomispäivinä kun leivinuunien jälkilämpö oli kuin tehty imelletyn perunalaatikon kypsentämiseen. Sähkölieden uunissa imeltäminen on helppoa. Sähkölieden uunissa imeltäminen ja paistaminen on helppoa ja imellettyä prossakkaa, eli tuuvinkia eli imellettyä perunalaatikkoa voisi helposti valmistaa vaikkapa kerran viikossa, niin kuin vielä 1950 luvulla oli tapana leipomispäivinä leivinuunin jälkilämmössä.

    Imelletty perunalaatikko, eli perunatuuvinki, eli tuuvinki, eli imelletty prossakka !

    AINEKSET

    2 kg perunoita
    vettä
    4 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja, perinteisesti ruisjauhoja
    5 dl maitoa, määrä vaihtelee runsaasti eri lajikkeilla ja tavoitteen mukaan
    50-100 g voita tai margariinia
    1-2 tl suolaa

    VALMISTUSOHJE

    Imelletty perunalaatikko, eliperunatuuvinki eli tuuvinki eli imelletty prossakka valmistuu näin:

    Kuori perunat ja keitä ne pehmeiksi suolattomassa vedessä. Ota keitinvesi talteen. Soseuta perunat. Lisää kuumaa keitinvettä joukkoon, että seoksesta tulee sopivan löysää. Sekoittele ja jäähdytä sosetta kunnes lämpötila on noin 70 astetta. Sekoita 70 asteiseksi jäähtyneeseen soseeseen vehnäjauhot tai ruisjauhot. Jauhojen entsyymit käynnistävät imeltymisen heti.

    Laita perunasose noin 70 asteiseen uuniin . Jos soseen lämpötila on alle 60 astetta, imeltyminen saattaa kestää jopa 12-20 tuntia ja 55 asteinen sose imeltyy noin 30-50 tunnissa. Noin 65 asteessa imeltymiseen menee 3–4 tuntia. Sähköuunin lämpötila pitää olla tarpeeksi lämmin, että soseen lämpötila pysyy koko ilmeltymisen ajan noin 65 asteessa. Tarkkaile soseen lämpöä mittarin avulla. Soseen lämpötila on muutaman asteen uunin lämpötilaa alhaisempi.

    Kun sose on imeltynyt, lisää maito, sulatettu rasva ja suola.

    Kaada sose voideltuun uunivuokaan ja paista imelletty perunalaatikko 150–175 asteessa. Paistoaika on noin 3 tuntia.
    Voit aloittaa paistamisen vaikkapa 200 asteisessa uunissa. Kun sose alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen ja paista noin 3 tuntia.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Riinan oudot selitykset

   Riina sanoo iltiksen haastattelussa että avioliiton ongelmat johtuvat siitä ettei häntä katsottu tai hänestä kiinnostuttu kun liikkuivat Kallen kanssa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   107
   9983
  2. Elina Lepomäen vetäytyminen kova isku

   "Petteri Orpon joukkueen epäonni jatkuu – Elina Lepomäen vetäytyminen kova isku". https://www.uusisuomi.fi/uutiset/us/0c6c716d-c8eb-4c01-aaf7-3626832
   Maailman menoa
   81
   3454