Aihe

Koronavirustartuntoja myös pinnoilta

Anonyymi

SARS-CoV-2 virus tarttuu pinnoilta vielä tuntienkin jälkeen.
Jyväskylässä on ihmetelty poikkeuksellista tartuntaketjua, kun eri aikoihin kuntosalilla vierailleet ovat saaneet koronavirustartunnan, vaikka heillä ei ole ollut mitään yhteyttä toisiinsa.

Voiko virus jäädä desinfioimattoman tai huonosti desinfioidun kuntosalilaitteen pinnalle ja tartuttaa vielä aikojenkin päästä? Kyllä voi.
Koronaviruksen pääasiallisena leviämistapana pidetään pisara- tai aerosolitartuntaa suoraan hengitysteihin tai limakalvoille, mutta Jyväskylän yliopiston solu- ja molekyylibiologian professori Varpu Marjomäki pitää pinnalta saatavaa tartuntaakin periaatteessa täysin mahdollisena – vielä usean tunnin jälkeenkin.

Marjomäki sanoo, että tartunta voi tulla esimerkiksi kuntosalilaitteen kautta, vaikka salilla olisi oltu eri aikaan.
Hän kertoo hiljattain Jyväskylän yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jossa covid-19- ja kausikoronaviruksen säilyvyyttä ja infektiivisyyttä testattiin kovalla muovipinnalla.

– Panimme tietyn määrän virusta kovalle muovipinnalle ja mittasimme viruksen määrää ja infektiivisyyttä tunti tunnilta. Emme havainneet infektiokyvyssä heikkenemistä vielä neljän tunnin aikana. Virus oli yhtä infektiivinen 15 minuutin kuin neljän tunnin jälkeen, Marjomäki sanoo.

– Eihän se hyvä tieto ollut...

Mikä on kuntosalilaitteen tai muun desinfioitavan pinnan oikea puhdistustapa?

– Viinapohjainen puhdistusaine tuhoaa covid-19-viruksen. Pitäisi puhdistaa kaikki ne pinnat, joihin on oletettavasti koskenut ja joihin seuraava henkilö todennäköisesti koskee. Ihan 1–2 sekunnin pintasipaisu ei kuitenkaan välttämättä riitä, vaan pitäisi pyyhkiä huolellisesti. Desinfektiokokeissa on osoitettu viinapohjaisten liuosten teho 30 sekunnin jälkeen.

– Puhdistusainetta olisi hyvä suihkuttaa suoraan pinnalle, antaa hetken aikaa vaikuttaa ja pyyhkiä sitten pois. Ei siis paperin kautta vaan puhdistusaine pinnalle suoraan, Marjomäki ehdottaa.

5

92

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Samanlainen kun hiv virus. Samanlainen virus se onkin. Retrovirus rasvan sisällä. Siksi sen tarttuvuus on pitkä juurikin pinnoilla. Käsissä josta suuhun, nenään, silmiin , korviin jotka kaikki on yhdeydessä hengitysteihin.
   Hiv ilmeisesti tarvitse kosketuksen vereen ja se siitä. Korona riittää limakalvoille.
   Tämä on jossain mielessä pahempi hiv.
   Onkohan tämä oikeesti HIVin muunnos jota kutsutaan koronana???

  • Anonyymi

   Länsi-Pohjassa suositellaan työpaikoille kahvitaukojen porrastusta.

   Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan valtaosa tartunnoista ilmaantuu kotona ja töissä sekä vapaa-ajan kontakteista etenkin kahvipöydästä.

   – Kasvomaskin käytön laajentaminen työtehtävissä ja ruokailu- ja kahvihetkien porrastaminen töissä vähentäisi nykyisiä tartuntoja merkittävästi, Taskila kirjoittaa tiedotteessa.

  • Anonyymi

   Koskahan nämä uudet puhdistus/taukojen porrastus ohjeet otetaan työpaikoilla käyttöön?

   • Anonyymi

    Kuinka usein desinfioivat ne koronakontit tuossa rajalla?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kuinka usein desinfioivat ne koronakontit tuossa rajalla?

    En tiiä mutta ainakin Outokummussa pintojen puhdistus retuperällä.
    Samoja ohjaus-painikkeita, näppäimistöjä, yhteispuhelimia, kahvipannuja, valokatkaisijoita, ovenkahvoja, vesikraanoja, WC-istuimia jne käyttää useat eri ihmiset ilmat että näissä tapahtuisi minkäänlaista puhdistus päiväkausiin.
    Ei ihme että tauti leviää!


  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Suomeen julistettu poikkeustila

   Ulkonaliikkumiskielto pikapuoliin.
   Maailman menoa
   228
   4782
  2. Helsingin Itäkeskuksessa maskipakko, valvotaanko sitä?

   Itiksessä on nyt maskipakko mutta valvotaanko sitä mitenkään? https://www.itis.fi/fi/ajankohtaista/kauppakeskuksessa-maskipakko
   Maailman menoa
   187
   3595
  3. Hallitus sekaisin kuin seinäkello, olis kuitenkin pitänyt ottaa se Nyrkki

   Yle: Toisen asteen rajoitukset saavat hallituksen rivit rakoilemaan. "Nuorisojärjestöt vaativat koronanyrkkiä: Onko tilanne kenenkään hallussa?" Ris
   Maailman menoa
   72
   2485