Aihe

Esko Valtaoja, mikrofoni ja musta aukko

Anonyymi

Jos Esko Valtaoja joutuisi mustan aukon tapahtumahorisontin sisään ja hänellä olisi mikrofoni jos lähtisi kaapeli tapahtumahorisontin ulkopuolelle niin olisiko mahdollista kuunnella Eskon rupattelua mustasta aukosta? Vai imeekö se gravitaatio sähkönkin kaapelista?

8

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Tapahtumahorisontin rajoille saakka kyllä. Nykyisen ymmärryksen mukaan ennen sitä, välittymismuodosta riippumatta ja olettaen että välittäminen on mahdollinen, tapahtuu venymistä eli punasiirtymää. Sen takaa ei mitään.
   --planeetta

  • Anonyymi

   Ei olisi mahdollista kuunnella.

   Ulkopuolisen kannalta katsottuna Eskon pudotessa kohti tapahtumahorisonttia kävisi niin, että kaapeli näyttäisi venyvän ja kaapelista tuleva puhetta vastaava jännitesignaali punasiirtyisi sitä möreämmäksi ja hitaammaksi mitä lähemmäs tapahtumahorisonttia päästäisiin. Kaapelia pitkin tulevan signaalin amplitudi samalla putoaisi koko ajan kunnes se lopulta jäisi kaapelin resistanssista aiheutuvan termisen kohinan alle vaikka Eskolla olisi käytettävissään kuinka suuri tahansa mikrofonivahvistin. Miljoona volttiakaan ei riittäisi.

   Siinä vaiheessa kun yhden sanan sanominen kestäisi vuoden ja äänen taajuus olisi satojen tai tuhansien hertsien sijaan luokkaa 0.00003 Hz lakkaisi koe olemasta mielenkiintoinen.

   Ulkopuolelta katsottuna Esko ei siis koskaan putoaisi tapahtumahorisonttiin asti vaan hänen äänensä dopplersiirtyisi ja vaimenisi pois miehen lähestyessä ikuista kenkälankkia (The Nits, Radio Shoes)

   • Anonyymi

    Se on ääretön kenkälankki, ei ikuinen.
    https://www.youtube.com/watch?v=PaExB-62gk8

    Varsinainen fysiikkalaulu:

    Minä ja ystäväni ja hänen tyttöystävänsä menimme uimaan
    Puhelinjärveen, jossa pajut soivat
    Vedestä periskooppi-käärme sanoi
    "menkää paikkaan jossa radioputket särkyvät"

    Minä ja ystäväni ja hänen tyttöystäväni ajamme
    hiljaisuuden ja äänien läpi, sisareni heiluttaa kättään
    Hän löysi täynnä asemia ja antennikeiloja olevan kartan
    johon joet oli piirrettu kuin elektronien vuot
    Ystäväni ja tyttöystävänsä kuulevat Doppler-ilmiön
    He molemmat katoavat äärettömään kenkälankkiin
    Minä ja sisareni ajamme kotiin surullisen sinisessä tunnelmassa

    Nyt voimme etsiä Radiokenkiä.
    Kuinka me voimme etsiä Radiokenkiä.


   • Anonyymi

    Eli se Eskon ääni kuulostaisi jossakin vaiheessa death-metal laulajalta.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Eli se Eskon ääni kuulostaisi jossakin vaiheessa death-metal laulajalta.

    Tai Lea Lavenilta 🤔


   • Anonyymi

    Jäi tuossa vastauksestani yksi asia huomioimatta. Aloituksen kysymyksessä Eskon puhe välitettiin kaapelia pitkin. Kaapelissa ja väliaineissa yleensäkin sähkömagneettinen aalto kulkee aina hitaammin kuin tyhjiössä. Jos kaapelin nopeuskerroin on esimerkiksi 0.7 niin silloin signaalin nopeus kaapelissa on 0.7c.

    Mitä tapahtuu kun sähkomagneettinen aalto etenee mustan aukon tapahtumahorisontin läheisyydestä ulospäin pitkin paikallaan olevaa siirtolinjaa, jossa aallon etenemisnopeus on 0.7c? Käykö niin, että signaali lakkaa kuulumasta kun signaalin lähde siirtolinjan päässä on niin lähellä tapahtumahorisonttia että siinä pakonopeus on yli 0.7c?

    Itse ajattelen että jos siirtolinja (mikrofonikaapeli) on täysin elastinen ja joka osaltaan vapaassa pudotuksessa niin silloin putoavan ja samalla venyvän siirtolinjan paikallisen putoamisnopeuden ylittäessä 0.7c ei signaali enää ehdi ulos. Mutta jos siirtolinja ei putoa ja veny niin silloin signaali ilmeisesti pääsee kiipeämään ulos linjaa pitkin kunnes signaalin lähde eli Eskon mikrofoni hyvin lähellä mustan aukon tapahtumahorisonttia punasiirtyy ja hidastuu olemattomiin.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Eli se Eskon ääni kuulostaisi jossakin vaiheessa death-metal laulajalta.

    Hyvin hitaalta death-metal laulajalta samaan aikaan kun mustan aukon vuorovesivoimat tekevät Eskosta spagettia (spaghettification). Supermassiivisen mustan aukon tapauksessa spagetiksi muuttuminen tapahtuisi vasta tapahtumahorisontin sisäpuolella eli ulkopuolelta katsottuna ei koskaan.


  • Anonyymi

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Stockmannista kirpputori

   Laatutavaratalosta kirppariksi, niin se maailma muuttuu. Pöly ja tunkkaisuus leijailee sieraimiin kun astuu Stockalle kirppariin, ennen tuoksui parfyy
   Maailman menoa
   118
   4620