Tuutsa.
Kaakon kulman suunnalla on tehty perinteisesti ympäri vuoden vanhan ajan perunasosevuokaa. Se tunnetaan "tuutsa" nimisenä. Se on ollut kaakonkulmalla perinteisesti ympäri vuotista ruokaa, koska raaka-aineita on ollut hyvin saatavissa ympäri vuoden. Tuutsa haudutetaan ennen paistamista noin 70-75 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Kun hauduttamisen aikana soseen lämpötila on noin 65 astetta, niin silloin tuutsaan saadaan tuutsalle tyypillinen maku ja aromit. Tuutsa valmistettiin perinteisesti sakeaksi.
Tuutsaan tarvitaan:
3 kg isokokoisia perunoita, perinteisesti tuutsaa tehtiin saatavilla olevista perunoista ja maku vaihteleekin sopivasti eri lajikkeilla.
Keittovettä, nykyisin kypsennetään niukassa vesimäärässä.
6 ruokalusikallista ruisjauhoja tai ohrajauhoja.
60-100 g sulatettua sianrasvaa tai voita.
1,2 litraa maitoa. Määrä vaihtelee varsin runsaastikin eri lajikkeilla.
2-3 teelusikallista suolaa. Huomioi mahdollinen sianrasvan suola
Tuutsa valmistuu näin:
Kuori kattilaan perunat ja halkaise. Keskikokoiset ja pienemmät voi kypsentää kokonaisena.
Keitä perunat kypsiksi pienessä määrässä suolatonta vettä. Veden määrä tulee määritellä niin että koko keittovesimäärä voi jäädä tuutsaan.
Survo perunat perinteisellä perunanuijalla tai perunasurvimella soseeksi suoraan keittoveteen sakeaksi, puuromaiseksi soseeksi.
Jäähdytä sose ja sekoita niin että sose jäähtyy noin 70 asteiseksi. Mittaa tarvittaessa lämpötila. Arviointi usein riittää.
Jauhot lisätään ripotellen ja sekoittaen jäähdytettyyn soseeseen. Tarvittaessa lisätään 70 asteista vettä. Laita kansi kattilaan.
Laita tuutsasose hautumaan 70 asteiseen sähkölieden uuniin. Mittaa lämpötila tarvittaessa yksinkertaisella uunin lämpömittarilla. Anna hautua noin 3 tuntia. Jos haudutetaan pitempään, niin osa mausta mahdollisesti menetetään. Hauduttamalla saadaan esiin tuutsan maku ja aromit.
Lisää haudutettuun tuutsasoseeseen sianrasva tai voi. Lisää maitoa niin että saadaan notkean puuromainen tuutsasose. Lisää suola. Sekoita tasaiseksi.
Laita tuutsasose perinteiseen vuokaan. Lisää pinnalle hiukan sulatettua sianrasvaa tai voita nokareina.
Paista tuutsaa aluksi 190-210 asteisessa uunissa. Kun tuutsan pinta saa väriä ja tuutsa alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 125-140 asteeseen. Näin menetellen estät yli kiehumisen ja voit paistaa täydempiä vuokia.
Paista perinteistä kaakon kulman tuutsaa noin 3 tuntia.
Tuutsa. Perinteistä vanhanajan tuutsaa kaakonkulmalta ja Kymijoen rannoilta.
Anonyymi
0
288
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 683189
- 2002801
- 222618
- 492588
- 202466
Kuule rakas...
Kerrohan minulle lempivärisi niin osaan jatkaa yhtä projektia? Arvaan jo melkein kyllä toki. Olethan sinä aina niin tyyl412305Miten hitsissä ulosoton asiakas?
On tää maailma kumma, tässä haisee suuri kusetus ja ennennäkemättömän törkeä *huijaus*! Miten to.monen kieroilu on edez2101753Törmättiin tänään
enkä taaskaan osannut reagoida fiksusti. Menen aina lukkoon. Yksi asia on varma: tunteeni sinua kohtaan ovat edelleen v241707- 371560
- 181416