Imelletty Mokko

Anonyymi

Imelletty Mokko.

Imelletty mokko. Kun massiivinen leivinuuni lämmitettiin, perinteinen imelletty mokko kypsennettiin perinteisesti leivinuunin jälkilämmössä.

Nykyisin mokko valmistuu kätevästi sähkölieden uunissa. Uunin lämpötila kannattaa varmistaa yksinkertasella uuninlämpömittarilla. Soseen lämpötilan voi mitata yksinkertaisella kinkunpaisto mittarilla, tai nykyaikaisemmalla digitaalisella mittarilla.
Mokko on imelletty perunalaatikko, sen valmistamiseen kuluu aikaa noin 6-7 tuntia. Isot täysin kypsennetyt perunat muhennetaan kuumina hyvin ja ohennetaan puuromaiseksi soseeksi kuumalla keittovedellä. Kuiva sose ei aina edes imelly.
Mokkosose jäähdytetään huolellisuutta noudattaen ja välillä sekoittaen noin 70 asteiseksi. Vehnäjauhot sekoitetaan vähitellen 70 asteiseksi jäähdytettyyn mokkososeeseen. Tarvittaessa lisätään 70 asteista vettä. Annetaan mokkososeen imeltyä 65-70 asteisessa uunissa noin 2½-3 tuntia. Sekoitetaan 2-4 kertaa ja maistamalla seurataan mokkososeen imeltymisen edistymistä.
Imeltyneeseen mokkososeeseen lisätään ohuita voisiivuja. Voisiivut sulaa helposti mokkososeeseen. Lisätään maitoa niin että saadaan hiukan ohennettu puuromainen mokkosose. Lisätään suola. Mokkosose laitetaan voideltuun mokon arvolle sopivaan uunivuokaan. Pinnalle lisätään muutamia voinokareita. Jos haluaa, pinnalle voi ripotella korppujauhoa.
Mokkoa paistetaan aluksi sähkölieden noin 190-210 asteisessa uunissa. Kun mokko saa väriä ja se alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila 135-145 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voidaan paistaa täydempiä vuokia. Mokkoa paistetaan noin 3 tuntia.


10 perunaa, isoa, muussataan kuumina tosi hyvin ja ohennetaan kuumalla keittovedellä.
Mokkosose jäähdytetään noin 70 asteiseksi huolellisesti ja välillä sekoittaen.
Imelletään 65-70 asteisessa sähkölieden uunissa 2½-3 tuntia. Varmista maistamalla. Ylipitkää imeltämistä kannattaa välttää, koska se huonontaa imeltymistulosta.
Imeltyneeseen mokkososeeseen lisätään voi siivuina sulamaan ja maitoa. Saadaan sakeahko mokkosose. Lisätään suola. Sekoitetaan tasaiseksi.
Mokkoa paistetaan aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja mokko alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila 135-145 asteeseen ja annetaan mokon paistua noin 3 tuntia.

Imellettyyn mokkoon ei lisätä siirappia. Maku saadaan aidosti imeltämällä.
Mokosta tulee imeltämällä monen makuun sopivan makeaa. Maidon määrä on vähän maun ja tuntuman mukaan. Vehnäjauhoja 2 reilua ruokalusikallista.
Mokkoa on syöty perinteisesti 1700 -1800 luvuilta aina silloin kun isot massiiviset leivinuunit on lämmitetty. Jo monta vuosikymmentä ympäri vuoden prossakkaa on valmistettu nykyaikaisemmin sähkölieden uunissa. Imelletty mokko on tunnettu ruoka Kaakkois-Hämeessä. Hieman työläs, mutta kuitenkin helppo laitettava näin kotikonstein, mutta tehdäänhän sitä edelleenkin ympäri vuoden helposti sähkölieden uunissa. Tässä resepti muistin palauttamiseksi. Kun mokkoa valmistaa perinteisesti ympäri vuoden, valmistaminen muuttuu rutiiniluonteiseksi ja reseptiäkään ei välttämättä tarvita.

3

280

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mitä hemmettiä on Mokko?

      • Anonyymi

        Oiskohan perunan joku murresana. Ainakin vaikuttaa imelletyltä perunalaatikolta. Tulin tänne piipahtamaan ja kertomaan pahan mieleni. Ajatelkaa, nuori polvi ei tykännyt herkustani, uuni-ohraryynipuurosta, joka on minun herkkuani. He menevät eettisiin ruokapaikkoihin, intialaiseen.


      • Anonyymi

        Mokko on paikallinen nimitys Päijät-Hämeessä. Samaan tapaan kuin prossakka on lounaissuomalainen-länsisuomalainen nimitys ja tuutsa on kymenlaaksolainen nimitys.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et siis vieläkään

      Et ilmeisesti ole vieläkään päässyt loppuun asti mun kirjoituksissa täällä. Kerro ihmeessä sit, kun valmista 😁 tuskin k
      Ikävä
      51
      2274
    2. Hyvä että lähdit siitä

      Ties mitä oisin keksinyt jos oisit jäänyt siihen, näit varmaan miten katoin sua.... 😘🤭😎💖
      Ikävä
      26
      1117
    3. Aavistatko että moni tietää

      Vai ollaanko hyvin vedätetty pokerinaamalla. No kun vähiten odotat niin yllätämme sinut
      Ikävä
      82
      992
    4. Yritin saada

      Vastauksia mutta et voinut olla rehellinen ja kaiken kannoin yksin. Halusin kovasti ymmärtää mutta en voi enää ymmärtää.
      Ikävä
      11
      914
    5. Koronarokotus sattui oudon paljon nyt sairaanhoitaja Tanja 46 istuu pyörätuolissa

      Pitkä piina piikistä Kun Tanja Vatka käy suihkussa, tuntuu kuin ihoa revittäisiin raastinraudalla irti. Hän on kärsinyt
      Maailman menoa
      55
      902
    6. Onko vielä

      mahdollista nähdä?
      Rakkaus ja rakastaminen
      68
      883
    7. Olisitko mies valmis?

      Maksamaan naisellesi/vaimollesi/tyttöystävällesi elämisestä syntyvät kulut, ruokailun, vuokran ja muut välttämättömät me
      Ikävä
      127
      867
    8. Kronikat..

      Mikä hele… on tää yks kronikat mikä suoltaa facessa kaikkea julkaisua ja AINA samoista firmoista imatralla??? Eikö ne mu
      Imatra
      10
      783
    9. vieläkin sanoa voin...

      💖💛💖💛💖💛💖💛💖 💛 Beijjjbeh 💛 Kaks vuotta tänään täällä. Miten hitossa jotkut on jaksaneet kymmeniä vuos
      Ikävä
      22
      783
    10. Täällä istun ja mietin

      Miten paljon haluaisin katsoa sinua juuri niin kuin haluaisin katsoa sinua. Rakastavin silmin. Näkisit vihdoin senkin pu
      Ikävä
      49
      759
    Aihe