Imelletty Mokko

Anonyymi

Imelletty Mokko.

Imelletty mokko. Kun massiivinen leivinuuni lämmitettiin, perinteinen imelletty mokko kypsennettiin perinteisesti leivinuunin jälkilämmössä.

Nykyisin mokko valmistuu kätevästi sähkölieden uunissa. Uunin lämpötila kannattaa varmistaa yksinkertasella uuninlämpömittarilla. Soseen lämpötilan voi mitata yksinkertaisella kinkunpaisto mittarilla, tai nykyaikaisemmalla digitaalisella mittarilla.
Mokko on imelletty perunalaatikko, sen valmistamiseen kuluu aikaa noin 6-7 tuntia. Isot täysin kypsennetyt perunat muhennetaan kuumina hyvin ja ohennetaan puuromaiseksi soseeksi kuumalla keittovedellä. Kuiva sose ei aina edes imelly.
Mokkosose jäähdytetään huolellisuutta noudattaen ja välillä sekoittaen noin 70 asteiseksi. Vehnäjauhot sekoitetaan vähitellen 70 asteiseksi jäähdytettyyn mokkososeeseen. Tarvittaessa lisätään 70 asteista vettä. Annetaan mokkososeen imeltyä 65-70 asteisessa uunissa noin 2½-3 tuntia. Sekoitetaan 2-4 kertaa ja maistamalla seurataan mokkososeen imeltymisen edistymistä.
Imeltyneeseen mokkososeeseen lisätään ohuita voisiivuja. Voisiivut sulaa helposti mokkososeeseen. Lisätään maitoa niin että saadaan hiukan ohennettu puuromainen mokkosose. Lisätään suola. Mokkosose laitetaan voideltuun mokon arvolle sopivaan uunivuokaan. Pinnalle lisätään muutamia voinokareita. Jos haluaa, pinnalle voi ripotella korppujauhoa.
Mokkoa paistetaan aluksi sähkölieden noin 190-210 asteisessa uunissa. Kun mokko saa väriä ja se alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila 135-145 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voidaan paistaa täydempiä vuokia. Mokkoa paistetaan noin 3 tuntia.


10 perunaa, isoa, muussataan kuumina tosi hyvin ja ohennetaan kuumalla keittovedellä.
Mokkosose jäähdytetään noin 70 asteiseksi huolellisesti ja välillä sekoittaen.
Imelletään 65-70 asteisessa sähkölieden uunissa 2½-3 tuntia. Varmista maistamalla. Ylipitkää imeltämistä kannattaa välttää, koska se huonontaa imeltymistulosta.
Imeltyneeseen mokkososeeseen lisätään voi siivuina sulamaan ja maitoa. Saadaan sakeahko mokkosose. Lisätään suola. Sekoitetaan tasaiseksi.
Mokkoa paistetaan aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja mokko alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila 135-145 asteeseen ja annetaan mokon paistua noin 3 tuntia.

Imellettyyn mokkoon ei lisätä siirappia. Maku saadaan aidosti imeltämällä.
Mokosta tulee imeltämällä monen makuun sopivan makeaa. Maidon määrä on vähän maun ja tuntuman mukaan. Vehnäjauhoja 2 reilua ruokalusikallista.
Mokkoa on syöty perinteisesti 1700 -1800 luvuilta aina silloin kun isot massiiviset leivinuunit on lämmitetty. Jo monta vuosikymmentä ympäri vuoden prossakkaa on valmistettu nykyaikaisemmin sähkölieden uunissa. Imelletty mokko on tunnettu ruoka Kaakkois-Hämeessä. Hieman työläs, mutta kuitenkin helppo laitettava näin kotikonstein, mutta tehdäänhän sitä edelleenkin ympäri vuoden helposti sähkölieden uunissa. Tässä resepti muistin palauttamiseksi. Kun mokkoa valmistaa perinteisesti ympäri vuoden, valmistaminen muuttuu rutiiniluonteiseksi ja reseptiäkään ei välttämättä tarvita.

3

136

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mitä hemmettiä on Mokko?

      • Anonyymi

        Oiskohan perunan joku murresana. Ainakin vaikuttaa imelletyltä perunalaatikolta. Tulin tänne piipahtamaan ja kertomaan pahan mieleni. Ajatelkaa, nuori polvi ei tykännyt herkustani, uuni-ohraryynipuurosta, joka on minun herkkuani. He menevät eettisiin ruokapaikkoihin, intialaiseen.


      • Anonyymi

        Mokko on paikallinen nimitys Päijät-Hämeessä. Samaan tapaan kuin prossakka on lounaissuomalainen-länsisuomalainen nimitys ja tuutsa on kymenlaaksolainen nimitys.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      4
      1509
    2. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      18
      1133
    3. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      5
      1021
    4. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      13
      1019
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      19
      1018
    6. 4
      922
    7. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      1
      918
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      3
      911
    9. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      4
      899
    10. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      49
      880
    Aihe