Näin laitetaan mämmi vaiheittain !!!
Perinteiseen vanhanajan mämmiin ei lisätä sokeria eikä siirappia. Makeus saadaan aidosti imeltämällä. Näin vältetään monien vieroksuma sokeripommi. Sokerin voi lisätä lautaselle ja näin sokerin käyttö on hallinnassa.
Näistä aineksista laitetaan aidosti imelletty mämmi:
3 1/2 litraa vettä
1/2 kg mämmimaltaita
1 kg ruisjauhoja
2 ruokalusikallista jauhettua pomerenssin kuorta, tai jotain muuta sopivaa
1 teelusikallista suolaa
Paiston aikana vuokien pinnalle lisätään vahvaa siirappivettä kuorettumista estämään
(1 dl vettä/½dl siirappia)
Mämmin laitto ohje:
1. vaihe. Ensimmäisessä vaiheessa valmistetaan mämmiseos.
Kuumennetaan vesi uunin lämmön kestävässä kattilassa 70-74 asteiseksi.
Sekoitetaan 70-74 asteiseen veeteen tehokkaasti sekoittamalla maltaat ja jauhot, niin että saadaan puuromainen seos.
Laitetaan kansi kattilaan.
2. vaihe. Toisessa vaiheessa imelletään mämmiseos.
Laitetaan kattila noin 70 asteiseen sähkölieden uuniin ja annetaan seoksen imeltyä noin 3 tuntia. Imeltyminen on tehokkaimmillaan kun seoksen lämpötila on 65-66 astetta. Seosta sekoitetaan imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Maistamalla voidaan seurata imeltymisen etenemistä. Imeltymisen aikana soseen lämpötila on muutaman asteen uunin lämpötilaa alhaisempi. Tässä vaiheessa mämmiseoksen tulee olla notkean puuromaista. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä.
3. vaihe. Kolmannessa vaiheessa mämmiseos kuumennetaan kiehuvalksi ja valmistellaan paistettavaksi.
Mämmiseoskattila nostetaan liedelle ja kuumennetaan koko ajan erittäin tehokkaasti sekoittaen kiehuvaksi. Varotaan pohjaan palamista. Samalla lisätään mämmiseokseen mahdolliset mausteet ja suola. Kattila siirretään syrjään ja annetaan seisoa 15-30 minuuttia. Mämmiseos laitetaan lasisiin tai posliinisiin uunivuokiin.
4. vaihe. Neljännessä vaiheessa mämmiseos paistetaan.
Mämmiseos laitetaan lasisiin tai posliinisiin uunivuokiin ja aluksi paistumaan noin 190-200 asteiseen uuniin. Uunin lämpötila alennetaan 130-140 asteeseen. Pinnalle valellaan 2-3 kertaa vettä tai 1-2 kertaa vahvaa siirappivettä muutama ruokalusikallinen kuorettumista estämään. Mämmiä paistetaan 3-4 tuntia.
Annetaan mämmin seisoa viileässä 2-3 päivää. Silloin mämmi on parhaimmillaan. Mämmi tarjoillaan kylmänä maidon tai kerman ja sokerin kera, tai vaniljakastikkeen kera. Myös appelsiinin kuorihillo ja aprikoosihillo ovat sopivia mämmin kanssa tarjottavaksi.
Näin laitat mämmin vaiheittain
Anonyymi
0
73
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Alle 15 oli
Arvasi että lapsi asialla hallin palossa. Surullista. Mutta jos osaa/kykenee käyttää tulentekovehkeitä niin pitää osata1323494Paula Koivuniemi täyttää tänään 78 vuotta! Sydämelliset onnittelut!
Paula Koivuniemi, tuo suomalaisen iskelmän ikoninen artisti, täyttää tänään 78 vuotta. Muutaman vuoden estradeilta pois752296Heh, persut = vassarit = 10,0 %
Minja tuli nyt jo Riikan rinnalle, sitten alkaa tekemään kaulaa. Molemmilta kympin arvoinen suoritus! https://www.hs.f2592205- 1411980
Olen miettinyt pitkään miksi hän ei uskalla
Hän kyllä yrittää tiedän sen ja olen yrittänyt olla helposti lähestyttävä ystävällinen lempeä jne. mutta silti hän yhä v691522- 1011430
- 611303
Juhannusterveiset kaivatulle
Onko teillä yhteisiä juhannuksia vietettynä ja millaista juhannusta viettäisit kaivattusi kanssa juhannuksena 2025? 🌻931297- 611270
- 711141