Aihe

Himmennin kaukoputkeen

Anonyymi

Kun täällä ei ole erityistä kaukoputkipalstaa, niin menköön sitten tänne, kun putkia kuitenkin joskus käsitellään:

No, en ole mikään kaukoputkiguru, ja tuli vastaan tällainen tilanne, että kaukoputkeni Yukon 6-100x100, jota harvakseltaan käyttelen, ilmentää tällaista ongelmaa, että kun näin keväisin kun valoa on runsaasti lumen ansiosta, että kaukopotken kuvassa näkyy inhottava sininen "huntu" voimakkaassa valaistuksessa kohteiden ympärillä.

Sitten kun on hyllyssä myös muutama valovoimainen lyhyt teleobjektiivi, tuli havainnoitua, että myös nämä käyttäytyvät aivan samoin aurinkoisilla lumihankikeleillä.

Näissä laitteissahan on se ero, että objektiivissa on himmennin, kaukoputkessa ei. Objektiivia kun himmentää, kontrasti paranee ja sininen haamoitus hälvenee.

Niin pälkähti päähäni kokeilla omatekohimmentimen käyttöä kaukoputkessa.

Eli kun sattui kaapista löytymään sopivaa mustaa pahvia: reikä siihen ja leikataan siitä kaukoputken vastavalosuojaan sopiva pyörylä, ja kokeillaan.

Mielestäni tämä auttoi tilanteessa. Kuvanlaatu kaukoputkessa etenkin suurella suurennoksella parani jopa huomattavasti.

Teoriassahan tuon himmentimen pitäisi myös kasvattaa syväterävyysalaa ja lyhentää kaukoputken lyhintä mahdollista tarkennusetäisyyttä.

Kaukoputkille tarkoitettuja himmentimiä näyttää olevan ihan kaupallisesti saatavilla.

1

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Tästä tuli mieleen toinen juttu, mikä paremminkin kuuluisi valokuvausalalle, mutta jatketaanpa mietiskelyä kumminkin:

   Eli, kun tekee tuollaisen pyörylähimmentimen vaikka tavallista kameran objektiivia varten, niin tällähän saattaa olla vaikutusta objektiivin bokeh-ominaisuuksiin.

   Sillä onhan näin, että objektiiveissa ei ole sama määrä himmentimen lehtiä, vaan saattaa niitä olla vain 5, tai jopa kymmeniä.

   Täytyykin kokeilla tuota, kun hyllystä löytyy jokunen 5-lehtisellä himmentimellä oleva objektiivi: eli, että päästäänkö inhoista viisikulmaisista kauniisiin pyöreisiin bokeh-palleroihin...

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kuolleille ei pitäisi nauraa mutta nyt naurattaa

   Norjan johtava koronakieltäjä sairastui koronaan ja kuoli https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fbbd4cec-3688-4113-9424-bbd5d9c5a3c8
   Maailman menoa
   290
   5999
  2. Miksi rokotekriittisiä syyllistetään?

   Yhtä asiaa en tajua. Miksi niitä, jotka suhtautuvat kriittisesti koronarokotteeseen eivätkä halua ottaa sitä ainakaan seuraamatta ensin tilanteen kehi
   Maailman menoa
   736
   5593
  3. Maisa sairaalassa

   https://aijaa.com/JHObE3 Nonni.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   204
   4416