Aihe

Kananmunista, keitettävyys?

Anonyymi

Nykyään myydään kananmunia useilla "tuotemerkeillä" ja muilla määreillä kuten koko, luomu, vapaa, ja mitä vielä. Meillä ongelmana on että keitettäessä jonkin "merkkisissä" munissa jopa puolessa kuori poksahtaa rikki. Millaiset munat kestävät keittämistä paremmin?

Luulen että yksi vaikuttava tekijä on munan koko, mintä pienempi sen kestävämpi? Ja luulen että "tuotemerkki" vaikuttaa, harmi kun en ole pitänyt kirjaa näistä, nyt aloitin, valokuvaan jokaisen laatikon ja siirrän kuvat keittovaiheessa hakemistoihin huonomuna ja hyvämuna. Luulen myös että parasta ennen päivämäärällä on merkitystä, mitä kauempana PE on, sen paremmin kestää? Sellainen tuntuma on että ruskea muna sietää keittämistä paremmin, tai luulen että markkinoilla on ainakin yksi ruskea "tuotemerkki" joka sietää keittämistä erittäin hyvin. Sekin tuntuma on että ainakin yksi valkoinen "tuotemerkki" sietää erittäin huonosti keittämistä.

22

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Keitä pienemmällä lämmöllä ja ota vaikka huoneenlämpöön yöksi ennen keittämistä ettei tule niin suuri lämpötilan muutos. Täytyy kokeilla itsekin huoneenlämpöisenä kun yleensä 1-2 hajoaa, ei malta kuumentaa hitaasti. Tai voisi laittaa vaikka hanakuumaan veteen puoleksi tunniksi ennen keittämistä.

      • Anonyymi

        Kiitos, kokeillaan. Tässä on seuraavia seikkoja vaikuttamassa:

        Kun jääkaappikylmät munat tuupataan kiehuvaan veteen, niin: a) munissa tapahtuu jotain (en muista mitä) joka aiheuttaa että kuoren ja valkuaisen väliin muodostuu erittäin ohut kalvo (jotain) joka aiheuttaa sen että kuori on erittäin helppo/liukas poistaa. Sekä sen että: b) keittoaika/tulos (löysä, keskivalmis, kova) on helposti ennakoitavissa (kunhan jäähdytys on riittävän tehokas/nopea).

        Kun tehdään niin, että huoneen lämpöiset munat pannnaan kattilaan jossa on on hanaveden lämpöistä vettä, ja sitten kattilaa sen sisältöineen aletaan kuumentamaan/kiehuttamaan , niin kalvoa ei lainkaan synny, ja siksi kuori on kiusallisen sitkeästi kiinni valkuaisessa, sen saa poistettua noin 1 mm2 hitusissa. Lisäksi tulos (löysä, keskivalmis, kova) on vaikeahkosti ennakoitavissa.

        En ymmärrä mitä keittäminen pienemmällä lämmöllä tarkoittaa. Kun kattilassa oleva vesi kiehuu, riippumatta siitä kuinka voimakkaasit se kuplii, niin veden lämpötila on 100,00 C_astetta, (ilmanpaine tietysti vaikuttaa fysiikan lakien mukaisesti, mutta Suomessa sen muutosten vaikutukset ovat mitättömät). Samoin kattilan pohja on silloin 100,00 C_astetta. Ja jos veden lämpötila on alle 100 C_astetta niin kyseessä ei ole keittäminen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos, kokeillaan. Tässä on seuraavia seikkoja vaikuttamassa:

        Kun jääkaappikylmät munat tuupataan kiehuvaan veteen, niin: a) munissa tapahtuu jotain (en muista mitä) joka aiheuttaa että kuoren ja valkuaisen väliin muodostuu erittäin ohut kalvo (jotain) joka aiheuttaa sen että kuori on erittäin helppo/liukas poistaa. Sekä sen että: b) keittoaika/tulos (löysä, keskivalmis, kova) on helposti ennakoitavissa (kunhan jäähdytys on riittävän tehokas/nopea).

        Kun tehdään niin, että huoneen lämpöiset munat pannnaan kattilaan jossa on on hanaveden lämpöistä vettä, ja sitten kattilaa sen sisältöineen aletaan kuumentamaan/kiehuttamaan , niin kalvoa ei lainkaan synny, ja siksi kuori on kiusallisen sitkeästi kiinni valkuaisessa, sen saa poistettua noin 1 mm2 hitusissa. Lisäksi tulos (löysä, keskivalmis, kova) on vaikeahkosti ennakoitavissa.

        En ymmärrä mitä keittäminen pienemmällä lämmöllä tarkoittaa. Kun kattilassa oleva vesi kiehuu, riippumatta siitä kuinka voimakkaasit se kuplii, niin veden lämpötila on 100,00 C_astetta, (ilmanpaine tietysti vaikuttaa fysiikan lakien mukaisesti, mutta Suomessa sen muutosten vaikutukset ovat mitättömät). Samoin kattilan pohja on silloin 100,00 C_astetta. Ja jos veden lämpötila on alle 100 C_astetta niin kyseessä ei ole keittäminen.

        Pienemmällä lämmöllä eli vesi kuumenee hitaammin. Nopea jäähdytys auttaa että kuori lähtee hyvin irti. Kananmuninen ei tarvitsisi edes olla jääkaapissa ellei ole pestyjä.


    • Anonyymi

      Muista laittaa suolaa keitinveteen, jos menee kuori rikki ei valu kananmuna ulos kuoresta.

      • Anonyymi

        Tuo on noin, täsmälleen. Keitinveden suolaaminen vähentää kattilan tiskaustaakkaa, siksi keitinvetena meillä on 8% NaCl liuos. Mutta kaikki poksahtaneet munat menevät sitli biojätteeksi, koska keitinvesi on hanavettä, se on siis täsmälleen sitä samaa vettä joka muodostaa porsliinisen valtaistuimen huutelureunojen alle niitä iljettäviä mustia klönttejä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuo on noin, täsmälleen. Keitinveden suolaaminen vähentää kattilan tiskaustaakkaa, siksi keitinvetena meillä on 8% NaCl liuos. Mutta kaikki poksahtaneet munat menevät sitli biojätteeksi, koska keitinvesi on hanavettä, se on siis täsmälleen sitä samaa vettä joka muodostaa porsliinisen valtaistuimen huutelureunojen alle niitä iljettäviä mustia klönttejä.

        En ymmärrä suomessa hanavesi on puhdasta joten rikki menneet kananmunat voi syödä. Ei minulla ole mitään mustaa vessanpöntön reunan alla. Minä pesen pönttöä säännöllisesti eikä vesi sitä aiheuta vaan pesemättömyys ja p..ka.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En ymmärrä suomessa hanavesi on puhdasta joten rikki menneet kananmunat voi syödä. Ei minulla ole mitään mustaa vessanpöntön reunan alla. Minä pesen pönttöä säännöllisesti eikä vesi sitä aiheuta vaan pesemättömyys ja p..ka.

        "En ymmärrä suomessa hanavesi on puhdasta"

        Täsmälleen sama hanavesi on käytössä porsiinisen valtaistuimen huuhetelemisessa, sen "huuutelureunojen" puhdistamiseen kaupitetaan mitä erilaisempia kemikaaleja ja erimuotoisilla huuhtelunokilla varustettuja purtiloita.

        Se musta mömmö/kökkäreet jotka kertyvät porsliinisen valtaistuimen huutelureunan alle ei ole peräisin valtaistuimella ähkyjistä, vaan huuhteluvedestä, ja kerran vielä: Porsliinisen valtaistuimen huuhteluvesi on samaa hanavetta jota juot.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "En ymmärrä suomessa hanavesi on puhdasta"

        Täsmälleen sama hanavesi on käytössä porsiinisen valtaistuimen huuhetelemisessa, sen "huuutelureunojen" puhdistamiseen kaupitetaan mitä erilaisempia kemikaaleja ja erimuotoisilla huuhtelunokilla varustettuja purtiloita.

        Se musta mömmö/kökkäreet jotka kertyvät porsliinisen valtaistuimen huutelureunan alle ei ole peräisin valtaistuimella ähkyjistä, vaan huuhteluvedestä, ja kerran vielä: Porsliinisen valtaistuimen huuhteluvesi on samaa hanavetta jota juot.

        Kalkki ja rauta eivät ole vaarallisia, ennemin kloori. Pullovesissä taas voi olla mitä tahansa bakteereista muovin aineosiin.


    • Anonyymi

      Kannattaisi kokeilla laittaa munat kylmään veteen kiehumaan laittaessa.

      • Anonyymi

        On totta että kun munat pannaan kylmään veteen ja vesi saatetaan kiehumaan, auttaa vähentämään poksahtelua. Mitä hitaampi prosessi, niin sen vähemmän on poksahtavia munia. Mutta hidas prosessi tekee munien kuorimisen kiusallisen hankalaksi. Vuosisatojen mittainen tietämys on että kannattaa panna mahdollisimman kylmät munat kiehuvaan veteen, silloin kuoren ja valkuaisen väliin muodostuu erittäin ohut ja liukas kalvo ... jotain, joka helpottaa kuorimista valtavasti. Meillä aina tehdään siten, ja nyt ollaan varmoja siitä että munien eri tuote"merkekkien" vläillä on erittäin suuria laatueroja.

        Munien poksahteluherkyys luultavasti kertoo munien ravisemuksellisuuden tasosta. Kehnosti ravitut kanat luultavasti munivat heikkolaatuisia ja siis heikkokuorisia munia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On totta että kun munat pannaan kylmään veteen ja vesi saatetaan kiehumaan, auttaa vähentämään poksahtelua. Mitä hitaampi prosessi, niin sen vähemmän on poksahtavia munia. Mutta hidas prosessi tekee munien kuorimisen kiusallisen hankalaksi. Vuosisatojen mittainen tietämys on että kannattaa panna mahdollisimman kylmät munat kiehuvaan veteen, silloin kuoren ja valkuaisen väliin muodostuu erittäin ohut ja liukas kalvo ... jotain, joka helpottaa kuorimista valtavasti. Meillä aina tehdään siten, ja nyt ollaan varmoja siitä että munien eri tuote"merkekkien" vläillä on erittäin suuria laatueroja.

        Munien poksahteluherkyys luultavasti kertoo munien ravisemuksellisuuden tasosta. Kehnosti ravitut kanat luultavasti munivat heikkolaatuisia ja siis heikkokuorisia munia.

        Vai olisiko hajoamattomissa enemmän ilmaa sisällä tai vanhempia. En ole huomannut eroa kuorittavuudessa muulla mihin itse voi vaikuttaa kuin että jäähdyttää nopeasti mahdollisimman kylmäksi. Sama toimii molempiin suuntiin, sisus laajenee ja kutistuu enenmmän kuin kuori, hitaampi kuumennus ja pienempi lämpötilaero auttaa kestämään. Huoneenlämpöiset voisi siis laittaa huoneenlämpöiseen veteen. Kylmä vesi hidastaa hiukan kiehumista, mutta saman voi tehdä pienemmällä lämmöllä.

        On kuorissakin eroa, joskus harvoin sattunut munia jotka menee herkästi rikki, se johtuu yleensä huonosta ravinnosta, maatiaiskanat saattaa myös tehdä paksukuorisempia, säästäähän se ravinnossa jos jalostettu kana ei tarvitse yhtä paljon ravintoaineita, mutta rikkoutuvat sitten tuotannossakin ja kuljetuksessa helpommin.


    • Anonyymi

      Itse laitan munat kylmään veteen, suoraan jääkaapista. Laitan vettä sen verran että munien pinta jää hieman veden pinnalla. En ole huomannut eroa ruskeiden ja valkoisten keitossa. Enkä myöskään mitä merkkiä keittää.

    • Anonyymi

      Osta munankeitin niin ei tarvitse arpoa millaista tulee

    • Anonyymi

      Mulla ei ole ollut koskaan mitään ongelmaa kuorien kanssa keitin sitten kotona 4 munaa tai töissä 150 munaa, useimmiten kuoret lähtee sujuvasti mutta joskus joukossa on sellaisiakin joista kuoret ei lähde helposti, ainakin töissä en niihin tuhlaa aikaa vaan heitän ne pois. Jos keittää paljon munia hyvä niksi on kaataa ensin vesi pois ja laittaa ne sitten ne isoon kulhoon, hölskytellä kuoret rikki ja sitten lisätä niihin jäävettä, kuorimisen voi sitten suorittaa joksevan veden alla, munat mös puhdistuu pienistä kuoren palasista, jnka jälkeen ne laitetaan kulhoon jossa on väärinpäin laitettu lautanen pohjalla, tällöin liika nesta valuu pois, voi myös käyttää lävikköä.
      Näin siis tehdään ravintoloissa.

      • Anonyymi

        Veden tuhlausta, riittää kun lopuksi huuhtelee kuorenpalaset pois. Eikös tuolla tavalla tipu muutenkin paljon kuoria altaaseen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Veden tuhlausta, riittää kun lopuksi huuhtelee kuorenpalaset pois. Eikös tuolla tavalla tipu muutenkin paljon kuoria altaaseen.

        Mielestäni tuollaista on turha komentoida jos ei ole ravintolassa töissä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mielestäni tuollaista on turha komentoida jos ei ole ravintolassa töissä.

        Loraus etikkaa keitinveteen, niin kuoren mahdollisesti rikkoutuessa valkuainen ei tule ulos kuin aavistuksen verran.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mielestäni tuollaista on turha komentoida jos ei ole ravintolassa töissä.

        Miksi, turha sielläkään on vettä tuhlata ja siivota kuoria altaasta. Eniten ihmetyttää kun kokit kuorii juurekset pöytää vasten leikkamalla puolen sentin paksuudelta, eihän niistä juureksista jää paljon mitään jäljelle ja on hitaampaakin kuin kuorimaveitsellä tai vaikka tavallisella veitsellä kädessä.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi, turha sielläkään on vettä tuhlata ja siivota kuoria altaasta. Eniten ihmetyttää kun kokit kuorii juurekset pöytää vasten leikkamalla puolen sentin paksuudelta, eihän niistä juureksista jää paljon mitään jäljelle ja on hitaampaakin kuin kuorimaveitsellä tai vaikka tavallisella veitsellä kädessä.

        Mielestäni tuollaista on turha kommentoida jos ei ole ravintolassa töissä.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Mielestäni tuollaista on turha kommentoida jos ei ole ravintolassa töissä.

        Mielestäni tuollaista on turha kommentoida täällä jos on ravintolassa töissä, eikä kestä vastakommentteja.


    • Anonyymi

      Testasin sitten laittamalla munat hanakuumaan veteen, mutta unohdin pariksi tunniksi niin vesi ehti jäähtyä, sitten laitoin induktiolieden täysille niin tietysti taas yksi hajosi. Ensi kerralla kokeilen kylmää vettä ja hitaampaa lämmitystä .Ajalla ei niin väli kun saavat olla kovia.

    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Megasexy! Erika Vikman kiehnää sängyssä punaisessa lateksipuvussa: "Ilman häpeää..."

      Ensin tuli Cicciolina, sitten Syntisten pöytä ja nyt Häpeä. Superseksikkäästi pukeutuva Erika Vikman osaa todellakin kohahduttaa vai mitä mieltä olet?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      224
      6041