Lapin puikulamämmi

Anonyymi

LAPIN PUIKULAMÄMMI

Lapin puikulamämmi valmistetaan aidosti imeltämällä Lapin puikulasta. Sokeria ja siirappia ei lisätä lapin puikulamämmiin. Lapin puikulamämmin makeus saadaan aidosti imeltämällä.

Lapin puikulamämmi ainekset:

2½ kg lapin puikula perunoita
3½ l vettä . Vesi kuumennetaan 70-74 asteiseksi.
600 g mämmimaltaita
800 g lapin ohrajauhoja tai ruisjauhoja
1 teelusikallista suolaa. Maku saadaan imeltämällä ja ripauksella suolaa

Vuokiin pinnalle valellaan paistamisen aikana 2-3 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä pitämään pinta pehmeänä.


Lapin puikulamämmin valmistusohje:

1. vaihe.
Kuori Lapin puikulat raakoina. Keitä puikulat täysin kypsiksi suolattomassa pienessä vesimäärässä ja soseuta osin jo keitossa hajonneet puikulat kuumina suoraan keittoveteen. Puikulat hajoaa helposti keitettäessä ja kuoriminen raakoina on suositeltavaa suurempien tappioiden välttämiseksi. Puikuloiden kypsinä ja kuumina kuoriminen on todella hankalaa.
Kuumenna vesi kattilassa 70-74 asteiseksi.
Sekoita kattilassa veteen kaikki maltaat ja ohrajauhot vähitellen ja koko ajan sekoittaen vispaamalla, niin että saadaan sakean notkea puuromainen seos. Lisää tarvittaessa 70-74 asteista vettä.
Varmista että puikulasose on jäähtynyt 70-74 asteiseksi. Lisää puikulasose mämmiseokseen.
Peitä kattila kannella.

2. vaihe.
Kuumenna uuni hieman ennakkoon 70 asteiseksi.
Laita seoskattila 70 asteiseen uuniin ja anna puikulamämmiseoksen imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita puikulamämmiseosta imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Varmista puikulamämmiseoksen imeltymisen alkaminen maistamalla ja seuraa imeltymisen edistymistä maistamalla.

3. vaihe.
Tässä vaiheessa puikulamämmin mämmin tulee olla löysän puuron vahvuista. Lisää tarvittaessa vettä.
Laita kattila liedelle ja kuumenna imeltynyt puikulamämmiseos kiehuvaksi koko ajan tehokkaasti sekoittaen varoen pohjaan palamista ja lisää suola. Siirrä puikulamämmikattila sivuun ja anna seisoa noin 15-30 minuuttia.

4. vaihe.
Laita puikulamämmiseos uunivuokaan. Paista puikulamämmiä aluksi noin 190-200 asteisessa uunissa. Kun puikulamämmi alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa puikulamämmiä lähes täysiä vuokia.
Lisää puikulamämmin päälle vuokiin 2-3 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä kuorettumisen estämiseksi.
Paista Lapin puikulamämmiä noin 3 tuntia
*
Annä Lapin puikulamämmin seisoa viileassa 2-3 päivää, Lapin puikulamämmi on silloin parhaimmillaan.
Sopivia lisukkeita mämmille on kerma/kermamaito ja sirotesokeri, sekä makea lakkahillo. Myös vaniljakastike on hyvä lisuke.

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Suomi on täysin sekaisin

        Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
        Maailman menoa
        459
        4950
      2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

        minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
        Ikävä
        15
        1762
      3. Aivan täysin tahallinen teko

        Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
        Suomussalmi
        94
        1488
      4. Olet saanut minut sekoamaan

        Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
        Ikävä
        23
        1377
      5. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

        Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
        Suomussalmi
        53
        1369
      6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

        Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
        Suomussalmi
        53
        1258
      7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

        Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
        Suomalaiset julkkikset
        0
        1085
      8. Myönnän sinulle nyt

        Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
        Ikävä
        54
        1030
      9. Pysytäänkö nainen

        edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
        Ikävä
        57
        905
      10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

        eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
        Ikävä
        62
        904
      Aihe