Lapin puikulamämmi

Anonyymi

LAPIN PUIKULAMÄMMI

Lapin puikulamämmi valmistetaan aidosti imeltämällä Lapin puikulasta. Sokeria ja siirappia ei lisätä lapin puikulamämmiin. Lapin puikulamämmin makeus saadaan aidosti imeltämällä.

Lapin puikulamämmi ainekset:

2½ kg lapin puikula perunoita
3½ l vettä . Vesi kuumennetaan 70-74 asteiseksi.
600 g mämmimaltaita
800 g lapin ohrajauhoja tai ruisjauhoja
1 teelusikallista suolaa. Maku saadaan imeltämällä ja ripauksella suolaa

Vuokiin pinnalle valellaan paistamisen aikana 2-3 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä pitämään pinta pehmeänä.


Lapin puikulamämmin valmistusohje:

1. vaihe.
Kuori Lapin puikulat raakoina. Keitä puikulat täysin kypsiksi suolattomassa pienessä vesimäärässä ja soseuta osin jo keitossa hajonneet puikulat kuumina suoraan keittoveteen. Puikulat hajoaa helposti keitettäessä ja kuoriminen raakoina on suositeltavaa suurempien tappioiden välttämiseksi. Puikuloiden kypsinä ja kuumina kuoriminen on todella hankalaa.
Kuumenna vesi kattilassa 70-74 asteiseksi.
Sekoita kattilassa veteen kaikki maltaat ja ohrajauhot vähitellen ja koko ajan sekoittaen vispaamalla, niin että saadaan sakean notkea puuromainen seos. Lisää tarvittaessa 70-74 asteista vettä.
Varmista että puikulasose on jäähtynyt 70-74 asteiseksi. Lisää puikulasose mämmiseokseen.
Peitä kattila kannella.

2. vaihe.
Kuumenna uuni hieman ennakkoon 70 asteiseksi.
Laita seoskattila 70 asteiseen uuniin ja anna puikulamämmiseoksen imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita puikulamämmiseosta imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Varmista puikulamämmiseoksen imeltymisen alkaminen maistamalla ja seuraa imeltymisen edistymistä maistamalla.

3. vaihe.
Tässä vaiheessa puikulamämmin mämmin tulee olla löysän puuron vahvuista. Lisää tarvittaessa vettä.
Laita kattila liedelle ja kuumenna imeltynyt puikulamämmiseos kiehuvaksi koko ajan tehokkaasti sekoittaen varoen pohjaan palamista ja lisää suola. Siirrä puikulamämmikattila sivuun ja anna seisoa noin 15-30 minuuttia.

4. vaihe.
Laita puikulamämmiseos uunivuokaan. Paista puikulamämmiä aluksi noin 190-200 asteisessa uunissa. Kun puikulamämmi alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa puikulamämmiä lähes täysiä vuokia.
Lisää puikulamämmin päälle vuokiin 2-3 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä kuorettumisen estämiseksi.
Paista Lapin puikulamämmiä noin 3 tuntia
*
Annä Lapin puikulamämmin seisoa viileassa 2-3 päivää, Lapin puikulamämmi on silloin parhaimmillaan.
Sopivia lisukkeita mämmille on kerma/kermamaito ja sirotesokeri, sekä makea lakkahillo. Myös vaniljakastike on hyvä lisuke.

0

52

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Haluaisitko nähdä

        Hänet alastomana?
        Ikävä
        78
        3915
      2. Hilirimpsistä

        Hyvää huomenta ja kivaa päivää. Ilmat viilenee. Niin myös tunteet. 🧊☕✨🍁❤️
        Ikävä
        201
        3042
      3. Nainen lopeta pakoon luikkiminen?

        Elämä ei oo peli 😔😟
        Ikävä
        25
        2980
      4. Älä elättele

        Toiveita enää. Ihan turhaa. Sotku mikä sotku.
        Ikävä
        49
        2818
      5. Olet täällä. Mutta ei minulle.

        Nyt olen tästä 100% varma. Satuttaa. T: V
        Ikävä
        24
        2774
      6. Kuule rakas...

        Kerrohan minulle lempivärisi niin osaan jatkaa yhtä projektia? Arvaan jo melkein kyllä toki. Olethan sinä aina niin tyyl
        Ikävä
        41
        2515
      7. Miten hitsissä ulosoton asiakas?

        On tää maailma kumma, tässä haisee suuri kusetus ja ennennäkemättömän törkeä *huijaus*! Miten to.monen kieroilu on edez
        Kotimaiset julkkisjuorut
        283
        2357
      8. Kela valvoo lasten tilejä.

        Tämä isoveli Kela kyttää jopa lasten yli 200,- euron rahat jotka on melko varmasti lahjaksi saatu. Se vaikuttaa perheen
        Yhteiskunta
        220
        2054
      9. Törmättiin tänään

        enkä taaskaan osannut reagoida fiksusti. Menen aina lukkoon. Yksi asia on varma: tunteeni sinua kohtaan ovat edelleen v
        Ikävä
        24
        1977
      10. Vieläkö sä

        Rakastat mua?❤️😔
        Ikävä
        44
        1937
      Aihe