Sillin säilyvyys kun lasipurkin (helppo avata) metallikansi on avattu?

Anonyymi

Kannessa on parasta ennen pvm, mutta ei mitään mainintaa siitä kauanko säilyy avattuna, tuskinpa p.e. päivään asti koska alipaine on poissa. Milloin siitä tulee vuosikertasilliä?

Aika usein tuo p.e. päivä on mahdoton selvittää, se on tulostettu kannen reunaan (jenga-osaan), mustalla, erittäin harvalla pistematriisilla, ja kun se osuu reunassa olevan painetun tekstin päälle niin ei auta luuppi eikä edes mikroskooppi.

27

5101

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Löysin lopulta:

      Avatut sillipurkit säilyvät herkullisina jääkaapissa noin viikon. Voi tosin olla syötävää kahdenkin viikon jälkeen, hajusta voi päätellä onko silli ehtinyt härskiintyä.

      Parasta ennen -päivämäärän jälkeenkin voi (avaamattoman? purkin) ottaa käyttöön niin kauan kuin sisältö on aistinvaraisilta ominaisuuksiltaan kelvollinen (haista ja maista ennen käyttöä).

      Tämäkin oli uutta minulle: Biologisesti silli ja silakka ovat samaa lajia, niiden välillä ei ole jyrkkää rajaa.

      Lähde: https://www.ahti.fi/usein-kysyttya/

    • Anonyymi

      Avatusta sillipurkista olen syönyt vielä parinkin kuukauden jälkeen eikä mitään ongelmia ole ollut (Ahti matjessilli). Kuka nyt purkillisen varsinkaan yksin söisi viikossa? En ainakaan minä.

      • Anonyymi

        Suhtaudun hyvin suurella vararauksella 2 kk sitten avattuun sillipurkiiin. Ja muutenkin, laitan roskiin jopa tuotteita jolla parasta ennen päivä (PEP) tai viimeinen käyttöpäivä (VKP) vasta lähestyy. Sillipurkkien kanssa olen toiminut niin että menee roskiin jos avauksesta muistaakseni on yli kolme viikkoa tai jos purkkiin printattu PEP, tai onko se VKP, on pelotavan lähellä, pelottavan lähellä on dynaaminen käsite, esim näissä sillipurkeissa PEP/VKP on ostohetkellä jossain 6 kk päässä, joten sitten kun se on 1 kk päässä niin se on jo erittäin pelottava.


      • Anonyymi

        Se varmaankin riippuu purkin tilavudesta. Minä nautin silliä vähintään 30 g/vrk, se on viikossa 1,4 kertaa pienen matjessillipurkin nettomäärä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suhtaudun hyvin suurella vararauksella 2 kk sitten avattuun sillipurkiiin. Ja muutenkin, laitan roskiin jopa tuotteita jolla parasta ennen päivä (PEP) tai viimeinen käyttöpäivä (VKP) vasta lähestyy. Sillipurkkien kanssa olen toiminut niin että menee roskiin jos avauksesta muistaakseni on yli kolme viikkoa tai jos purkkiin printattu PEP, tai onko se VKP, on pelotavan lähellä, pelottavan lähellä on dynaaminen käsite, esim näissä sillipurkeissa PEP/VKP on ostohetkellä jossain 6 kk päässä, joten sitten kun se on 1 kk päässä niin se on jo erittäin pelottava.

        Jos pelottaa niin on olemassa rauhoittavia lääkkeitä, kokeile!


    • Anonyymi

      Silliin liittyen, kun aamulla laitan matjessi sillin liotukseeen niin sitten käytettäessä sen niiden painosta on poistunut 12 ... 13 %, mitä katoaa?

      Liotan niin että laitan aamiaisen sillit, noin 35 g, hyvin valutettuna toiseen purkkiin jossa on jääkaappikylmään vettä lähes 2 dl. Sillit liukenevat tunnista kolmeen tuntiiin, rippuen siitä milloin aamiainen kutsuu. Marinadin suolaisuuden näkee muuten helposti siitä että sillin palat lähes kelluvat marinadissa, mutta vedessä ne kolahtavat purkin pohjalle. Liotuksen jälkeenkin ne ovat pohjalla. Valutan yhtä huolella liotuksen jälkeenkin.

      • Anonyymi

        Pikku purkissa Matjessia bruttosisältö on 240 g, josta silliä on 150 g ja suolan määräksi ilmoitetaan 7%. Suolapitoista nestettä on siis 90 g.

        Onko sillin suolapitoisuus myös 7%?

        Jos panen X grammaa hyvin valutettuja sillejä Y grammaan jääkappikylmää vettä. niin kuinka kauan kestää että kaikki mahdollinen liukeneva suola on liuennut veteen ja mikä määrä suolaa silleissä on silloin jäljellä?

        Kuinka pitkään sillit voivat olla liotuksessa enenkuin menevät pilalle?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pikku purkissa Matjessia bruttosisältö on 240 g, josta silliä on 150 g ja suolan määräksi ilmoitetaan 7%. Suolapitoista nestettä on siis 90 g.

        Onko sillin suolapitoisuus myös 7%?

        Jos panen X grammaa hyvin valutettuja sillejä Y grammaan jääkappikylmää vettä. niin kuinka kauan kestää että kaikki mahdollinen liukeneva suola on liuennut veteen ja mikä määrä suolaa silleissä on silloin jäljellä?

        Kuinka pitkään sillit voivat olla liotuksessa enenkuin menevät pilalle?

        Sillien suolamäärät ovat hitaasti vähentyneet vuosien aikana. Ostan aina 3 prosentin sillejä jotka nekin ovat mielestäni turhan suolaisia. Liottaminen auttaa jos muistaa/viitsii tehdä sen ennen syömistä. Liotetut sillit voi syödä muutaman päivän aikana. Liotus pitää tehdä käyttömäärän mukaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sillien suolamäärät ovat hitaasti vähentyneet vuosien aikana. Ostan aina 3 prosentin sillejä jotka nekin ovat mielestäni turhan suolaisia. Liottaminen auttaa jos muistaa/viitsii tehdä sen ennen syömistä. Liotetut sillit voi syödä muutaman päivän aikana. Liotus pitää tehdä käyttömäärän mukaan.

        Vaikuttaa, että vähempisuolaisissa silleissä on sitten enempi natriumbentsoaattia (säilöntäaine E211). Siis nollasummapeliä, tai huonompi: https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/valmistus/yhteiset-koostumusvaatimukset/elintarvikeparanteet/lisaaineet/e-koodit/e211/ jämäkkää tavaraa: Hyväksyttävä päivittäinen enimmäissaanti (ADI) E210-E213 yhteismäärälle: 5 mg/kg/vrk.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pikku purkissa Matjessia bruttosisältö on 240 g, josta silliä on 150 g ja suolan määräksi ilmoitetaan 7%. Suolapitoista nestettä on siis 90 g.

        Onko sillin suolapitoisuus myös 7%?

        Jos panen X grammaa hyvin valutettuja sillejä Y grammaan jääkappikylmää vettä. niin kuinka kauan kestää että kaikki mahdollinen liukeneva suola on liuennut veteen ja mikä määrä suolaa silleissä on silloin jäljellä?

        Kuinka pitkään sillit voivat olla liotuksessa enenkuin menevät pilalle?

        Toimita näyte laboratorioon niin saat vastauksen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vaikuttaa, että vähempisuolaisissa silleissä on sitten enempi natriumbentsoaattia (säilöntäaine E211). Siis nollasummapeliä, tai huonompi: https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/valmistus/yhteiset-koostumusvaatimukset/elintarvikeparanteet/lisaaineet/e-koodit/e211/ jämäkkää tavaraa: Hyväksyttävä päivittäinen enimmäissaanti (ADI) E210-E213 yhteismäärälle: 5 mg/kg/vrk.

        En muista kuulleeni koskaan natriumbentsoaatin liikakäytöstä tai sen haitallisuudesta. Sen sijaan suomalaiset syövät suolaa paljon yli suositusten ja se on hyvin haitallista.

        Ostin Virosta viikonloppuna purkitettua makrillia, suolapitoisuus oli 1,6 %. Maistui sopivalta koska ei ollut niin taivaallisen suolaista kuin kaikki Suomessa myytävät sillit.
        Ei tarvinnut liottaa ennen syöntiä. Hyvä Viro!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vaikuttaa, että vähempisuolaisissa silleissä on sitten enempi natriumbentsoaattia (säilöntäaine E211). Siis nollasummapeliä, tai huonompi: https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/valmistus/yhteiset-koostumusvaatimukset/elintarvikeparanteet/lisaaineet/e-koodit/e211/ jämäkkää tavaraa: Hyväksyttävä päivittäinen enimmäissaanti (ADI) E210-E213 yhteismäärälle: 5 mg/kg/vrk.

        Wikipedia:
        On näyttöä että natriumbentsoaatti vähentää Alzheimerin, Parkinsonin, MS-taudin ja skitsofrenian sairauksia.
        Suolalla ei ole sellaisia myönteisiä ominaisuuksia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vaikuttaa, että vähempisuolaisissa silleissä on sitten enempi natriumbentsoaattia (säilöntäaine E211). Siis nollasummapeliä, tai huonompi: https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/valmistus/yhteiset-koostumusvaatimukset/elintarvikeparanteet/lisaaineet/e-koodit/e211/ jämäkkää tavaraa: Hyväksyttävä päivittäinen enimmäissaanti (ADI) E210-E213 yhteismäärälle: 5 mg/kg/vrk.

        Suolan käyttö säilytysaineena pitäisi lopettaa kokonaan. Se ei ole myöskään mauste vaikka moni käyttää siihen tarkoitukseen. Ainakin minä saan jo pelkästä leivästä tarpeellisen 5 g suolaa vuorokaudessa. On hyvä että on parempia aineita kuten natriumbentsoaatti.

        On tietysti joitain asiallisia käyttötapoja kuten raa'an kalan graavaus mutta ei siinäkään mitään karkeaa merisuolaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Wikipedia:
        On näyttöä että natriumbentsoaatti vähentää Alzheimerin, Parkinsonin, MS-taudin ja skitsofrenian sairauksia.
        Suolalla ei ole sellaisia myönteisiä ominaisuuksia.

        Mistä näyttö koostuu? He, jotka saavat enemmälti natriumbentsoaattia kuolevat ennenaikaisesti pois tilastoista?

        Suolan kemiallinen kaava on NaCl
        Natriumbentsoaatin kaava on C₆H₅COONa.

        Natrium (Na) on se jonka sanotaan olevan terveydelle ongelma.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mistä näyttö koostuu? He, jotka saavat enemmälti natriumbentsoaattia kuolevat ennenaikaisesti pois tilastoista?

        Suolan kemiallinen kaava on NaCl
        Natriumbentsoaatin kaava on C₆H₅COONa.

        Natrium (Na) on se jonka sanotaan olevan terveydelle ongelma.

        Kysy Wikipedian tekijöiltä, minä vain siteerasin siinä olevaa tekstiä.
        Vaikka natriumbentsoaatilla ei olisi mitään hyviä ominaisuuksia niin se olisi kuitenkin parempaa kuin suola koska suolalla on suuret huonot ominaisuudet. Wikipediassa ei mainittu mitään aineita käyttävien ihmisten eliniästä.

        On erikoista että nykyajan Suomessa on vielä nykyään suolauskovaisia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mistä näyttö koostuu? He, jotka saavat enemmälti natriumbentsoaattia kuolevat ennenaikaisesti pois tilastoista?

        Suolan kemiallinen kaava on NaCl
        Natriumbentsoaatin kaava on C₆H₅COONa.

        Natrium (Na) on se jonka sanotaan olevan terveydelle ongelma.

        Natrium on terveydelle ongelma. Yhdessä suolamolekyylissä on kaksi atomia joista toinen on natrium. Natriumbentsoaatissa atomeita on 15 joista yksi on natrium. Pientä eroa on natriumin osuudessa, vai mitä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Natrium on terveydelle ongelma. Yhdessä suolamolekyylissä on kaksi atomia joista toinen on natrium. Natriumbentsoaatissa atomeita on 15 joista yksi on natrium. Pientä eroa on natriumin osuudessa, vai mitä.

        "Pientä eroa on natriumin osuudessa, vai mitä."

        Ei ole, koska riippuu täysin käytetyistä määristä.

        Natriumbentsoaatti on huomattavan jämäkkää tavaraa: "Hyväksyttävä päivittäinen enimmäissaanti (ADI) E210-E213 yhteismäärälle: 5 mg / kg / vrk. Lue: https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/valmistus/yhteiset-koostumusvaatimukset/elintarvikeparanteet/lisaaineet/e-koodit/e211/

        Jos henkilö painaa 100 kg niin ADI on vain 0,5 g/vrk (ja tämä koskee E210 - E213 yhteismäärää, ei pelkästään natriumbentsoaattia).


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Pientä eroa on natriumin osuudessa, vai mitä."

        Ei ole, koska riippuu täysin käytetyistä määristä.

        Natriumbentsoaatti on huomattavan jämäkkää tavaraa: "Hyväksyttävä päivittäinen enimmäissaanti (ADI) E210-E213 yhteismäärälle: 5 mg / kg / vrk. Lue: https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/valmistus/yhteiset-koostumusvaatimukset/elintarvikeparanteet/lisaaineet/e-koodit/e211/

        Jos henkilö painaa 100 kg niin ADI on vain 0,5 g/vrk (ja tämä koskee E210 - E213 yhteismäärää, ei pelkästään natriumbentsoaattia).

        On "pientä" eroa natriumin osuudessa. Jos tietyn aineen osuus on 50 % tai 5 % niin eroa on. Käyttömäärä on aivan eri asia.

        Suolauskovaisuus sen kuin voimistuu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On "pientä" eroa natriumin osuudessa. Jos tietyn aineen osuus on 50 % tai 5 % niin eroa on. Käyttömäärä on aivan eri asia.

        Suolauskovaisuus sen kuin voimistuu.

        Suolalle saannin ylärajaksi suositellaan aikuisille 5 grammaa, lue: https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemussitoumus/ravitsemussitoumuksen-sisaltoalueet/suola/

        5 g suolaa sisältää noin 2 g natriumia. Natriumia saa siis saada natriumbentsoaatista vain yksi neljäsosa siitä mitä suolasta (tai vieläkin vähemmän jos painaa vähemmän kuin 100 kg). Täytyykin selvittää miksi Ruokavirasto on asettanut natriumbentsoaatille niin tiukan hyväksyttävän päivittäisen enimmäissaantirajan, terveydellinen syy siinä täytyy taustalla olla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suolalle saannin ylärajaksi suositellaan aikuisille 5 grammaa, lue: https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemussitoumus/ravitsemussitoumuksen-sisaltoalueet/suola/

        5 g suolaa sisältää noin 2 g natriumia. Natriumia saa siis saada natriumbentsoaatista vain yksi neljäsosa siitä mitä suolasta (tai vieläkin vähemmän jos painaa vähemmän kuin 100 kg). Täytyykin selvittää miksi Ruokavirasto on asettanut natriumbentsoaatille niin tiukan hyväksyttävän päivittäisen enimmäissaantirajan, terveydellinen syy siinä täytyy taustalla olla.

        No selvisikö?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suolalle saannin ylärajaksi suositellaan aikuisille 5 grammaa, lue: https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemussitoumus/ravitsemussitoumuksen-sisaltoalueet/suola/

        5 g suolaa sisältää noin 2 g natriumia. Natriumia saa siis saada natriumbentsoaatista vain yksi neljäsosa siitä mitä suolasta (tai vieläkin vähemmän jos painaa vähemmän kuin 100 kg). Täytyykin selvittää miksi Ruokavirasto on asettanut natriumbentsoaatille niin tiukan hyväksyttävän päivittäisen enimmäissaantirajan, terveydellinen syy siinä täytyy taustalla olla.

        Eri tuotteissa on erilaiset käyttörajat. Esim. D-vitamiinin vuorokautinen suositus on 20 mikrogrammaa. Suolan vastaava on 5 grammaa eli 250 000 kertaa enemmän.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On "pientä" eroa natriumin osuudessa. Jos tietyn aineen osuus on 50 % tai 5 % niin eroa on. Käyttömäärä on aivan eri asia.

        Suolauskovaisuus sen kuin voimistuu.

        "Suolauskovaisuus "

        Outoa ulvahtelua, ihan itsekö olet pienessä mielessäsi kehitellyt tuon ulvahduksen? Google ei sitä tunne. Mikä tekee suolan poisliottamispyrkimyksestä uskonnon?

        Mahtaako olla niin että natriumbentsoaatti sitoutuu eineeseen tiukemmin kuin suola, niin ettei sitä voi liottaa pois? Kertyykö natriumbentsoaatti elimistöön, toisin kuin suola? Joissakin maissa natriumbentsoaatin käyttö on kielletty, miksi? Natriumbentsoaatti ja C vitamiini yhdessä nautittuna ilmeisesti ei ole kovin terveellistä?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Suolauskovaisuus "

        Outoa ulvahtelua, ihan itsekö olet pienessä mielessäsi kehitellyt tuon ulvahduksen? Google ei sitä tunne. Mikä tekee suolan poisliottamispyrkimyksestä uskonnon?

        Mahtaako olla niin että natriumbentsoaatti sitoutuu eineeseen tiukemmin kuin suola, niin ettei sitä voi liottaa pois? Kertyykö natriumbentsoaatti elimistöön, toisin kuin suola? Joissakin maissa natriumbentsoaatin käyttö on kielletty, miksi? Natriumbentsoaatti ja C vitamiini yhdessä nautittuna ilmeisesti ei ole kovin terveellistä?

        Terveystieteen tohtori on puhunut. Aamen.


      • Anonyymi

      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Suolauskovaisuus "

        Outoa ulvahtelua, ihan itsekö olet pienessä mielessäsi kehitellyt tuon ulvahduksen? Google ei sitä tunne. Mikä tekee suolan poisliottamispyrkimyksestä uskonnon?

        Mahtaako olla niin että natriumbentsoaatti sitoutuu eineeseen tiukemmin kuin suola, niin ettei sitä voi liottaa pois? Kertyykö natriumbentsoaatti elimistöön, toisin kuin suola? Joissakin maissa natriumbentsoaatin käyttö on kielletty, miksi? Natriumbentsoaatti ja C vitamiini yhdessä nautittuna ilmeisesti ei ole kovin terveellistä?

        Ei suolan liottamista pois vaan uskonnollissävyistä suolan sekoittamista joka ruokaan.
        Muinoin taikuri Kronblom hoki tv-ohjelmassa: suolaa, suolaa, enemmän suolaa.


    • Anonyymi

      Miten ylipäätään saa purkin auki ???

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      110
      2850
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2395
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      22
      2334
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      107
      1947
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1630
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      170
      1345
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      286
      1176
    8. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1034
    9. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1024
    10. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      244
      991
    Aihe